Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες επιθέσεις κατά του Ιράκ.
- Αρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
- Συγκίνηση για τις δύσκολες ώρες που περνά ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
- Συνεχίζεται η κρίση στην παιδεία. Η κυβέρνηση στηρίζει τον Αρσένη.
- Ψηφίστηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αποχώρησε το ΔΗΚΚΙ.
- Αιματηρή ληστεία σε τράπεζα της Εθνικής στο Παγκράτι.
- Προφυλακίστηκε η Βαλεντίνα Σιαμάνη, που έπνιξε το παιδί της.
- Πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάπλαση του Φαναρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες επιθέσεις κατά του Ιράκ.

Οι νέες επιθέσεις κατά του Ιράκ προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Κατηγορηματικά αντίθετες δήλωσαν Ρωσία και Κίνα, στήριξη σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο παρείχαν Καναδάς και Γερμανία, ενώ διακριτικές αποστάσεις τήρησαν η Γαλλία, η Αυστριακή προεδρία και ο γ.γ του ΝΑΤΟ. Η Αθηνα εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά ο λαός του Ιράκ δεν ευθύνεται για τις ενέργειες των κυβερνώντων του. Στο μεταξύ, η Βαγδάτη δέχθηκε και δεύτερο κύμα επιθέσεων από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλες επιδρομές.

Αρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Με διαφορετικές εκτιμήσεις από κυβέρνηση και αντιπολιτευση, ώς προς τους στόχους και την πορεία της οικονομίας, άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999. Για προϋπολογισμό ένταξης στην ΟΝΕ, που επιβραβεύει τις προσπάθειες και ισχυροποιεί την οικονομία έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Για λογιστικά τεχνάσματα κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ, το ΚΚΕ μίλησε για ταξικό προϋπολογισμό ενώ ο ΣΥΝ τόνισε τον κίνδυνο για νέα λιτότητα. Τέλος το ΔΗΚΚΙ εκτίμισε ότι ο προϋπολογισμός στρέφεται κατά των ασθενέστερων τάξεων.

Συγκίνηση για τις δύσκολες ώρες που περνά ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Αγωνία και συγκίνηση έχει προκαλέσει στο Πανελλήνιο η νέα σοβαρή περιπέτεια υγείας του Ντίνου Ηλιόπουλου, ο οποίος νοσηλέυεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο κορυφαίος ηθοποιός, που για περισσότερο από μισό αιώνα έχει προσφέρει με τις ερμηνείες του λαμπρές στιγμές στο θέατρο και τον κινηματογράφο, είναι διασωληνωμένος, η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Συνεχίζεται η κρίση στην παιδεία. Η κυβέρνηση στηρίζει τον Αρσένη.

Την απόφασή του να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επανέλαβε ο υπουργός παιδείας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο για την καλύτερη εφαρμογή της Μετταρύθμισης. Λίγο νωρίτερα αιχμες στον κ. Αρσένη άφησαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΛΟΕ, ενώ πλήρη στήριξη στον υπουργό παιδείας παρέσχε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών με καταλήψεις και αποκλεισμούς δρόμων.

Ψηφίστηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αποχώρησε το ΔΗΚΚΙ.

Ψηφίστηκε τελικά στο συνολό του, από την πλειοψηφία της βουλής, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Λίγο πρίν από την ψηφοφορία αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, το ΔΗΚΚΙ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τον τρόπο εισαγωγής και συζήτησης των τροπολογιών που κατατέθηκαν.

Αιματηρή ληστεία σε τράπεζα της Εθνικής στο Παγκράτι.

Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι. Οι τέσσερις δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τον ταμία, άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες. Λίγο νωρίτερα δύο δράστες λήστεψαν με την απειλή όπλων το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Κολωνό, πήραν 1,5 εκατομμύρια δρχ και διεύφυγαν με μοτοσικλέτα.

Προφυλακίστηκε η Βαλεντίνα Σιαμάνη, που έπνιξε το παιδί της.

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία της στην 7η τακτική ανακρίτρια, η 42χρονη Βαλεντίνα Σιαμάνη, που έπνιξε την 14χρονη κόρη της, την οποία, όπως είπε, ήθελε να συνετίσει. Εναντίον της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία απο πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάπλαση του Φαναρίου.

Στην ανάπλαση της ιστορικής περιοχής του Φαναρίου και των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, στοχεύει ένα από τα τρία προγράμματα που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος συνεργασίας της με μεσογειακά κράτη (MEDA). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα υποδομής, βελτίωση πεζοδρομίων και δρόμων και δημιουργία χώρων αναψυχής, ενώ το κόστος του θα φτάσει στα 17,3 εκατομμύρια ECU.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πέμπτη θέση στον Δ` Ομιλο της Ευρωλίγκα, κατέκτησε ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκη συνέχισε τις εκτός έδρας απογοητευτικές εμφανίσεις της χάνοντας και από τη ρωσική Σαμάρα με 84-77 (ημ.: 40-34), μια ήττα που ήταν η έκτη φετινή στη διοργάνωση. Ετσι η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη έφτασε τους 14 βαθμούς και στην επόμενη φάση θα έχει αντιπάλους τον Ολυμπιακό, την Κίντερ Μπολόνια και μια από τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ούλκερ. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Σαμάρα στη φετινή διοργάνωση, που ωστόσο έμεινε τελευταία στον όμιλο αυτό με 11 βαθμούς.

Ο Ηρακλής χρειάστηκε την τύχη και τα πέναλτις για να περάσει τον Ιαλυσό - ομάδα Β'εθνικής-, για το κύπελλο Ελλάδος, καθώς ο κανονικός αγώνας έληξε 1- 1 και η παράταση 2-2. Η Ξάνθη σε άλλον αγώνα επικράτησε δύσκολα με 1-0 επί του Εθνικού, στην παράταση και μετά από μέτριο παιχνίδι.

Η Λάτσιο, που είναι αντίπαλος του Πανιωνίου στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων, ζήτησε προφορικά από την ομάδα της Ν. Σμύρνης, ν' αλλάξουν την έδρα διεξαγωγής του πρώτου αγώνα. Η ιταλική ομάδα ζήτησε να γίνει το πρώτο ματς 4 Μαρτίου στη Ν. Σμύρνη και 18 του ιδίου μήνα στη Ρώμη, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι 5.000 φίλοι της που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας για τον αγώνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,62, γαλλικό φράγκο προς 50,88, λίρα Αγγλίας προς 476,44, ελβετικό φράγκο προς 211,24, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,80, τη λίρα Κύπρου προς 574,40 και την ECU προς 335,20 δραχμές.

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση στη Σοφοκλέους, όπως και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών αγορών, στις εξελίξεις στον Περσικό. Ο γενικός δείκτης τιμών αν και αρχικά σημείωνε σημαντικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 1,60% στη συνέχεια κάλυψε το χαμένο έδαφος για να κλείσει τελικά με ελαφρά υποχώρηση 0,28% στις 2.481,90 μονάδες. Σε χαμηλότερα επίπεδα απο χθες κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων ανήλθε στα 49,2 δισ. δρχ. Με πτώση 0, 78% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα περιοριστεί αύριο το κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Στη βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 12 και στο Αιγαίο 6 με 13 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια ακόμη και στα βόρεια προάστεια, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 10 θα έχει αύριο η Αθήνα. Παροδικές νεφώσεις, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 3 με 6 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 17 December 1998 - 19:00:26 UTC