Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 27/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στην παιδεία.
- Οι κινητοποιήσεις των μαθητών συνεχίζονται.
- Αιματηρή ληστεία εις βάρος των ΕΛΤΑ Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης.
- Ερωτικό πάθος πίσω από το αποτρόπαιο έγκλημα του Σκιαδόπουλου;
- Εκρηξη από γκαζάκια στα γραφεία του Β.Κοντογιαννόπουλου.
- Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΕΣΥ.
- Αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ο πρωθυπουργός.
- Περιοδεία στη βορειοανατολική Αττική ο Κ.Καραμανλής.
- Κλίμα ομόνοιας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στην παιδεία.

Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στην παιδεία, δημιουργούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι τις προσεχείς μέρες θα βρεθεί λύση, ενώ προετοιμάζεται και νέο ραντεβού υπουργού Παιδείας και καθηγητών. Πάντα υπάρχουν λύσεις, τόνισε ο κ. Σημίτης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε ότι το θέμα των εξετάσεων στη Β' Λυκείου δεν θα πρέπει να αποτελέσει μείζον πρόβλημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Οι καθηγητές αποφάσισαν και νέα απεργία για αύριο και μεθαύριο, ενώ αύριο πραγματοποιείται νέο συλλαλητήριο.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα μπλόκα στους δρόμους, αλλά και τα κρούσματα βίας μαθητών κατά αγανακτισμένων οδηγών. Η κυβέρνηση καταδίκασε τα κρούσματα βίας και τη λύπη της για τη συμπεριφορά ορισμένων μαθητών και πρόσθεσε ότι θα περιφρουρήσει τη νομιμότητα. Στο Βόλο συνελήφθησαν από την ασφάλεια τουλάχιστον τρείς μαθητές σε υπό κατάληψη σχολείο να διακινούν ποσότητα χασίς, ενώ στην κατοχή του ενός βρέθηκε και κατασχέθηκε μια κοντόκανη καραμπίνα.

Αιματηρή ληστεία εις βάρος των ΕΛΤΑ Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης.

Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε σε βάρος των ΕΛΤΑ Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης. Νεκρός είναι ο 23χρονος Γιάννης Μιγκίπης, οποίος μαζί με τη φίλη του Κυριακή Μπολιμένη, 21, ετών σπουδάστρια, λήστεψαν το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά φεύγοντας τους καταδίωξε διερχόμενος αστυνομικός. Ο δράστης τον απείλησε με την καραμπίνα και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Λίγο αργότερα συνελήφθη και η φίλη του.

Ερωτικό πάθος πίσω από το αποτρόπαιο έγκλημα του Σκιαδόπουλου;

Το ερωτικό πάθος οδήγησε τον 24χρονο αξιωματικό του εμπορικού ναυτικού, Γιώργο Σκιαδόπουλο, να στραγγαλίσει την 30χρονη Αμερικανίδα φίλη του και στη συνέχεια να τεμαχίσει το πτώμα της, να το βάλει σε μια βαλίτσα και να το πετάξει σε μικρή λίμνη έξω από την Καβάλα. Το αποτρόπαιο έγκλημα έγινε στις 8 Ιανουαρίου και πρίν από μερικές μέρες ο δράστης κατήγγειλε στην Αστυνομία, την αμερικανική πρεσβεία και τα κανάλια, την εξαφάνιση της φίλης του. Ομως καταθέτοντας στην αστυνομία ομολόγησε την πράξη του.

Εκρηξη από γκαζάκια στα γραφεία του Β.Κοντογιαννόπουλου.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελείτο από γκαζάκια εξερράγη στην είσοδο του γραφείου του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, που βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 30 στην Αθήνα. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε προκλήθηκαν ζημιές στην πόρτα του γραφείου. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΕΣΥ.

Συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα αρνητικά υπάρχουν στο χώρο της υγείας, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά από μια ισοπεδωτική αντίληψη που θέλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει. Ο κ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό των νοσοκομείων τη στελέχωσή τους και την καλύτερη λειτουργία τους.

Αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ο πρωθυπουργός.

Τη βεβαιότητά του ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τους όρους για ένταξή της στην ΟΝΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Σημίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πτώση των επιτοκίων, τα οποία όπως είπε, βρίσκονται μια ανάσα από τους στόχους του Μάαστριχτ και τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διατύπωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου.

Περιοδεία στη βορειοανατολική Αττική ο Κ.Καραμανλής.

Δήμους και κοινότητες της βορειοανατολικής Αττικής επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα μετάσχει με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, σε συνέδριο, με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις.

Κλίμα ομόνοιας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σε κλίμα ομόνοιας εξελίχθηκε χθες η πρώτη Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με ημερήσια διάταξη τον καταρτισμό καταλόγου για την πλήρωση των επισκοπικών θέσεων της Νέας Υερσέης, του Ντιτρόιτ και της Ατλάντα, καθώς και την κατάρτιση των αιτημάτων που υπέβαλαν με εκθεσή τους οι πέντε Μητροπολίτες στη Σύνοδο του Φανρίου, στις 12 Ιανουαρίου. Ετσι, άρχισε να διαφένεται μία ομαλοποίηση στις σχέσεις ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τους πέντε Μητροπολίτες, ενώ σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ο Σπυρίδων και οι πέντε ιεράρχες αναφέρεται ότι "εκείνο που επείγει είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, της καταλλαγής και ειρήνης, μέσα στο οποίο ιερείς και λαϊκοί οικοδομούν το σώμα της Εκκλησίας".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ηρακλής στον πρώτο αγώνα για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, νίκησε 3-1 εκτός έδρας τους Λύκους και εξασφάλισε την πρόκριση στους "4" του θεσμού. Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί 17/2 στο Καυτατζόγλειο. Το γκολ των Λύκων πέτυχε ο Παντελής (12'), ενώ για τον Ηρακλή σκόραραν οι Σέμος (18'), Αντερσον (84') και Ιγνατιάδης (90' αυτογκόλ). Οι υπόλοιποι αγώνες Πανσερραϊκός -Παναθηναϊκός,Ολυμπιακός-Ξάνθη, Αθηναϊκός-Καλαμάτα θα γίνουν 10-11/2.

Σε αγώνες για την 19η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 εθική κατηγορία των ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΕΚ-Αρης 65-56, Παπάγου-Νήαρ Ηστ 79-71 Ηρακλής-Μαρούσι 86-67 Ολυμπιακός-Απόλλων Πατρών 85- 60 Ηράκλειο-Πανιώνιος 73-71 και Σπόρτιγκ-Περιστέρι 86-75.

Ο Πανιώνιος θα δώσει τους 5 επόμενος αγώνες του κεκλεισμένων των θυρών. Την ποινή αυτή του επέβαλε ο αθλητικός δικαστής καθώς επίσης και πρόστιμο 1.200.000 δραχμών για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη, το οποίο διεκόπη 25 δεύτερα πριν τη λήξη του. Επίσης ο δικαστής τιμώρησε με αποκλεισμό 4 αγωνιστικών το Νίκο Βετούλα του Απόλλωνα Πάτρας και τον Πιτ Παπαχρόνη του Αμαρουσίου.

Την τρίτη της νίκη σε ισάριθμους αγώνες, πέτυχε η ομάδα βόλεϊ γυναικών των Βριλησσίων, στον Β' όμιλο του κυπέλλου κυπελλούχων. Η ελληνική ομάδα σε ματς που έγινε στο γήπεδο του Χαλανδρίου, νίκησε 3-0 την πορτογαλική Μαδέιρα. Εξάλλου, ο Παναθηναϊκός, σε αγώνα γιά το πρωταθλητριών γυναικών, νίκησε στην Τσεχία την Φρέντζεν με 3-0, ενώ ο Αρης στο Κυπελλούχων ανδών έχασε 3-0 από την ρωσική Εκατέρινμπουργκ.

Οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Μαρτσέλο Λίπι στον πάγκο της Γιουβέντους έως το τέλος της σεζόν. Με σημερινές του δηλώσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιούβε, Αντόνιο Τζιράουντο ξεκαθάρισε ότι ο τεχνικός της Γιούβε θα φύγει από την ομάδα στις 30 Ιουνίου, οπότε και τελειώνει το συμβόλαιό του. Το καλοκαίρι ο Λίπι θα αναλάβει την Ιντερ, ενώ τη θέση του στη Γιουβέντους θα πάρει ο Κάρλο Αντσελότι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,61 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,18, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 468,97, ελβετικό φράγκο προς 203,28, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,22, τη λίρα Κύπρου προς 562,31 και το ευρώ προς 326,98 δραχμές.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, κλείνοντας στις 3045,50 μονάδες με μικρή άνοδο 0,44%. Αρχικά ο δείκτης ξεπέρασε τις 3100 μονάδες και σημείωνε άνοδο μέχρι και 2, 70% για να υπάρξουν στη συνέχεια ρευστοποιήσεις κερδών με αποτέλεσμα στο κλείσιμο της αγοράς να περιοριστούν σημαντικά τα αρχικά κέρδη. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο 1,79%

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που θα αρχίσουν από τα Δυτικά και σύντομα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική υπηρεσία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη Θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνμιο 5 με 16 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 8 μέχρι 16 βαθμούς. Νεφώσεις με βροχή θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 27 January 1999 - 20:00:08 UTC