Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελπίδες για λήξη των κινητοποιήσεων των γιατρών.
- Με τον υπουργό Γεωργίας συναντάται αύριο η Πανθεσσαλική.
- Κυβερνητική σύσκεψη για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
- Αύριο επιλέγει το ΚΥΣΕΑ την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών.
- Θετική εκτίμηση για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τις ΗΠΑ.
- Εγκλημα κατά το Ν.Φαρμάκη η χορήγηση πανάκριβων αντιβιοτικών.
- Μάιο θα υποβληθούν οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- Λήγει αύριο η προθεσμία για το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας.
- Μεγάλη έκθεση ελληνικών προϊόντων στη Ν.Υόρκη το Μάιο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελπίδες για λήξη των κινητοποιήσεων των γιατρών.

Ελπίδες για λήξη των κινητοποιήσεων των γιατρών, δημιουργεί η έγκριση από το υπουργείο οικονομικών των αυξημένων κονδυλίων για τις εφημερίες ολόκληρου του 1999, ενώ εντός των ημερών θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα για το 1998. Ο υπουργός υγείας είχε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, ενώ στα νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις για να καθοριστεί η στάση των γιατρών. Η τάση που επικρατούσε πάντως ήταν προς την αναστολή των κινητοποιήσεων, καθώς δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Εκκληση στους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους απηύθυνε η ΝΔ και δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες στη κυβέρνηση. Ωστόσο, θλιβερή εικόνα παρουσίασαν και σήμερα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία στην ουσία έχει μπει λουκέτο, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών.

Με τον υπουργό Γεωργίας συναντάται αύριο η Πανθεσσαλική.

Με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη θα συναντηθεί τελικά αύριο στις τρεις το μεσημέρι αντιπροσωπεία αγροτών, όπως προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός με το βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΠΑΘΕ Βαγγέλη Μπούτα. Η συνάντηση του κ. Ανωμερίτη με τους κυρίους Μπούτα, Παττάκη, Νασίκα και Τσοτεινό, μελών της Πανθεσσαλικής, θα γίνει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, στο περιθώριο εξέτασης επερώτησης του ΚΚΕ για τους αγρότες στην αυριανή συνεδρίαση της βουλής. Στο μεταξύ, τα τρακτέρ παραμένουν στην εθνική οδό και οι αγρότες επιμένουν στην ικανοποίηση και άλλων αιτημάτων, όπως μείωση του κόστους παραγωγής και μεγαλύτερη τιμή για το βαμβάκι.

Κυβερνητική σύσκεψη για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Την ανάθεση σε ελληνικό ή ξένο οίκο, εκπόνησης της μελέτης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς. Ο οίκος αυτός θα μελετήσει όλα τα στοιχεία και θα υποβάλει αξιόλογες προτάσεις προς την αρμόδια επιτροπή, η οποία μετά από κοινωνικό διάλογο θα καταλήξει σε πορίσματα για την αναμόρφωση του συστήματος.

Αύριο επιλέγει το ΚΥΣΕΑ την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Το νέο τύπο μαχητικού αεροσκάφους με το οποίο θα ενισχυθεί η πολεμική μας αεροπορία, θα επιλέξει αύριο το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Επίσης ενδέχεται να επιλεγεί το νέο πυραυλικό σύστημα για την άμυνα της χώρας. Υποψήφια αεροσκάφη είναι τα αμερικανικά Εφ-16 και Εφ-15, το γαλλικό Μιράζ-2000-5, το ρωσικό Σουχόϊ και το ευρωπαϊκό Γιουροφάϊτερ.

Θετική εκτίμηση για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική εταιρία Μούντις αναβαθμίζει, σε νέα εκθεσή της, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα μετατρέπει από ουδέτερη σε θετική την εκτίμηση για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ξένο νόμισμα. Η νέα αυτή αξιολόγηση στηρίζεται στη συνεπή πορεία σύγκλισης της Ελλάδας και στην προοπτική ένταξής της στην ΟΝΕ.

Εγκλημα κατά το Ν.Φαρμάκη η χορήγηση πανάκριβων αντιβιοτικών.

Εγκλημα χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας Νίκος Φαρμάκης τη χορήγηση πανάκριβων αντιβιοτικών τρίτης και τέταρτης γενιάς σε απλές ιώσεις όπως η γρίπη. Οπως δήλωσε ο κ. Φαρμάκης, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικής έρευνας η μεγάλη ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών οφείλεται κυρίως στα ακριβά και υποτιθέμενα καλά αντιβιοτικά.

Μάιο θα υποβληθούν οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Το Μάιο θα υποβληθούν τελικά οι δηλώσεις του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 20 Μαϊου θα υποβληθούν οι δηλώσεις από νομικά πρόσωπα, ενώ μέχρι τις 7 Ιουνίου θα υποβληθούν οι δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα, πάντα ανάλογα με το γράμμα που αρχίζει το επώνυμό τους.

Λήγει αύριο η προθεσμία για το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας.

Λήγει αύριο η προθεσμία για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών. Σε όσους δεν προμηθευτούν το ειδικό σήμα, θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας του. Τα σήματα χορηγούνται από τις εφορίες και τις μεγάλες τράπεζες.

Μεγάλη έκθεση ελληνικών προϊόντων στη Ν.Υόρκη το Μάιο.

Η πρώτη μεγάλη προβολή ελληνικών προϊόντων στο Μανχάταν, φέτος την άνοιξη, θα εξελιχθεί σ' ένα θεσμό εφάμιλλο σε συμμετοχή, απήχηση και ακτινοβολία με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προβλέπουν ομογενειακοί επιχειρηματικοί κύκλοι της Νέας Υόρκης. Η έκθεση, που συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον πολλών αμερικανικών εταιριών και επενδυτών, θα λειτουργήσει για τρεις ημέρες, από τις 14 έως τις 16 Μαϊου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι, ενώ θα παραβρεθούν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, γερουσιαστές κα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν Ολυμπιακός και Ξάνθη για την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς οι ερυθρόλευκοι ως γηπεδούχοι αν και νίκησαν με 3-1, δεν έπεισαν με την αποδοσή τους. Αν μάλιστα ο διαιτητής και οι επόπτες δεν έπεφταν σε πολλά λάθη, όπως στα δύο πρώτα τέρματα των ερυθρολεύκων. Στο πρώτο τέρμα, που σημειώθηκε στο 1ο λεπτό, ο Καραπιάλης ήταν εμφανώς σε θέση οφσάιντ, ενώ στο δεύτερο κακώς ο διαιτητής έδωσε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων, το οποίο αξιοποίησε ο Γεωργάτος. Το τρίτο τέρμα των νικητών πέτυχε ο Αλεξανδρής, ενώ για τη Ξάνθη, που αν και έπαιζε για περισσότερο από μία ώρα έπαιζε με δέκα παίχτες, η οποία ήταν ιδιαίτερα καλή, σκόραρε ο Μανσουριάν. Από τον Ολυμπιακό, που ήταν μέτριος, ξεχώρισαν οι Καραπιάλης, Γεωργάτος και Αμανατίδης.

Ευκολα καθάρισε ο Παναθηναϊκός για το κύπελλο Ελλάδας, αφού επικράτησε εύκολα μέσα στις Σέρρες με 3-0 επί του τοπικού Πανσεραϊκού. Οι πράσινοι, αν και αγωνίστηκαν με αρκετούς αναπληρωματικούς, ήταν αγωνιστικοί και ουσιαστικοί και νίκησαν δίκαια. Τα τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι Γκούμας, Σιμπνιέφσκι και Βόκολος.

Για δεύτερη συνεχή Κυριακή, η ΑΕΚ θα αγωνισθεί χωρίς τον Ηλία Ατματσίδη. Ο διεθνής τερματοφύλακας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στην γάμπα και έτσι θα απουσιάσει από το παιχνίδι της Κυριακής με την "ελαφρά ταξιαρχία". Απόντες από αυτόν τον αγώνα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και οι Πάρης Ζουμπούλης και Χρήστος Μαλαδένης, οι οποίοι είναι επίσης τραυματίες και ίσως δεν προλάβουν να αποθεραπευθούν μέχρι την Κυριακή.

Μια από τις μεγάλες δόξες του Παναθηναϊκού και του ελληνικού μπάσκετ, ο Πέτρος Παναγιωταράκος, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 χρόνων, από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ο Παναγιωταράκος το "χρυσό τζαμπ-σουτ" της δεκαετίας του 60, ξεκίνησε από την εφηβική του Παναθηναϊκού και υπήρξε επί σειρά ετών βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,81 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,19, γαλλικό φράγκο προς 49,85, λίρα Αγγλίας προς 469,66, ελβετικό φράγκο προς 204,73, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 253,09, τη λίρα Κύπρου προς 562,04 και το ευρώ προς 327,01 δραχμές.

Η ιστορική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας απο το διεθνή Ελεγκτικό Οίκο "ΜΟΥΝΤΙΣ" δημιουργησε κλίμα ευφορίας στη χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει σε νέα ιστορικά επίπεδα καταγράφοντας το 13-ο ρεκόρ απο τις αρχές του έτους. Εκλεισε στις 3.323,69 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,08%. Ενδεικτικό του αγοραστικού ενδιαφέροντος που επεκράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είναι και το γεγονός οτι οι τιμές 107 μετοχών, απο όλες τις κατηγορίες, έκλεισαν στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Επίσης η αγορά επηρεάστηκε απο τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την πορεία των επιτοκίων και των ελληνικών μετοχών που διατυπώνει η "Ντοϊτσε Μπανκ".

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιονόνερο κατά διαστήματα και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 14 και στο Αιγαίο 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές, αλλά και διαστήματα με ήλιο θα έχει αύριο η Αθήνα. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 7 με 14 βαθμούς. Συννεφιά με πρόσκαιρη βροχή και πιθανές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 8 βαθμούς Κελσίου θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 11 February 1999 - 20:00:22 UTC