Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το ζήτημα δικαιωμάτων του Οτσαλάν έθεσε στην ΕΕ ο Γ.Παπανδρέου.
- Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητεί η αντιπολίτευση.
- Προκαλούν οι Τούρκοι με δηλώσεις τους, για την υπόθεση Οτσαλάν.
- Στην Πάτρα το επίκεντρο του αποκριάτικου ξεφαντώματος.
- Απεβίωσε το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο Δημήτρης Μαθιόπουλος.
- Δύο ληστείες σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αθήνα.
- Τιμητική διάκριση στον Ελληνα της χρονιάς στο Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το ζήτημα δικαιωμάτων του Οτσαλάν έθεσε στην ΕΕ ο Γ.Παπανδρέου.

Το ζήτημα της διασφάλισης των δικαιωμάτων του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έθεσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια του δείπνου των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβρούργο. Το ίδιο θέμα αναμένεται να εγείρει η Ελλάδα και κατά την αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Νωρίτερα σήμερα ο κ.Παπανδρέου δήλωσε απο το Λουξεμβούργο οτι η χώρα ενωμένη θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν και οτι στο πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων θα επιδιώξει για άλλη μία φορά να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ευθύνες της έναντι του Κουρδικού προβλήματος. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνεχίζοντας τις επαφές με Ευρωπαϊους ομολόγους του είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους πρωθυπουργούς της Φιλανδίας και της Δανίας. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών, προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στη μία απο τις τρείς συνεργάτιδες του Οτσαλάν που παραμένουν στην πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητεί η αντιπολίτευση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν. Από τα Γιάννενα όπου εορτάζεται η 86η επέτειος απελευθέωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η χώρα πρέπει γρήγορα να αποκτήσει σοβαρή, υπεύθυνη και στιβαρή πολιτική ώστε να μπορεί να υπερασπίζει τα εθνικά συμφέροντα αλλά και να διασφαλίζει την εθνική αξιοπρέπεια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε ότι χρειάζεται πολιτική ηγεσία με αρετή και τόλμη για να μη συνεχιστούν οι υποχωρήσεις από εδώ και πέρα.

Προκαλούν οι Τούρκοι με δηλώσεις τους, για την υπόθεση Οτσαλάν.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησαν σήμερα οι Τούρκοι, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Σε ειδική συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία οτι ενίσχυσαν το "Πε-Κα-Κα", παραβιάζοντας τις αρχές του ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ισχυρίσθηκε οτι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει λόγο για τις ενέργειές της, να καταδικάσει την τρομοκρατία και να σταματήσει την ενίσχυσή της. Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη 380 άτομα για συμμετοχή σε εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Οτσαλάν.

Στην Πάτρα το επίκεντρο του αποκριάτικου ξεφαντώματος.

Σε επιφυλακή ήταν και σήμερα η τροχαία για τη διευκόλυνση των τελευταίων εκδρομέων του τριημέρου της αποκριάς. Κατά την επιστροφή αύριο θα παραχωρηθεί και πάλι μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου. Πάντως παρά τα ιδιαίτερα μέτρα που έλαβε η τροχαία, από το μεσημέρι της Παρασκευής σημειώθηκαν 135 τροχαία ατυχήματα στα οποία εννέα άτομα σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν. Στην Πάτρα οι εκδηλώσεις της αποκριάς ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στο λιμάνι με το κάψιμο του καρνάβαλου. Προηγήθηκε μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της πόλης όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 καρναβαλιστές.

Απεβίωσε το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο Δημήτρης Μαθιόπουλος.

Απεβίωσε το πρωί, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία 65 ετών ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Μαθιόπουλος. Συλληπητήρια για το θάνατο του Δημήτρη Μαθιόπουλου εξέφρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, το ΚΚΕ και ο Αντώνης Σαμαράς. Η κηδεία του Δημήτρη Μαθιόπουλου θα γίνει την Τρίτη στις 12.30 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Δύο ληστείες σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αθήνα.

Δύο ληστείες σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αθήνα. Τα ξημερώματα τρεις άγνωστοι, οι οποίοι φορούσαν αποκριάτικες μάσκες εισέβαλαν σε μπαρ στην Κυψέλη και με την απειλή πιστολιού και μαχαιριών άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη και τους θαμώνες περίπου 300.000 δρχ . Νωρίτερα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στον Κολωνό περίπου 30 Αλβανοί επιτέθηκαν σε συμπατριώτη τους, τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στην κοιλιά και του άρπαξαν 30.000 δρχ και χρυσαφικά που φορούσε.

Τιμητική διάκριση στον Ελληνα της χρονιάς στο Μόντρεαλ.

Ενας νέος θεσμός στη ζωή της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ. Η ελληνική κοινότητα της περιοχής προτείνει την καθιέρωση τιμητικής διάκρισης για τον Ελληνα ή την Ελληνίδα της χρονιάς. Πρόκειται για έναν τίτλο που θα απονέμεται σε άτομο της παροικίας το οποίο έχει διακριθεί για την κοινωνική προσφορά του, τον εθελοντισμό του, την επιστημονική και επιχειρηματική επιτυχία του, τη διάκρισή του στα γράμματα και στις τέχνες και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα μέλη της Ελληνοκαναδικής Ομογένειας. Η διάκριση αυτή θα απονέμεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το ιδιαίτερα εντυπωσιακό 6-2 επικράτησε σήμερα η ΑΕΚ επί του Πανελευσινιακού για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής, ενώ την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός νικούσε δύσκολα μέσα στην Καισαριανή τον Εθνικό Αστέρα με 1-0. Στους υπόλοιπους αγώνες της 20ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Απόλλων-Πανιώνιος 0-0, ΠΑΟΚ-Καβάλα 1-0, Προοδευτική-Εθνικός 0- 0, Ξάνθη-ΟΦΗ 3-1 και Ηρακλής-Πανηλειακός 3-1. Χθες Ιωνικός-Αρης 3-0. Ο αγώνας Ολυμπιακού-Βέροιας θα γίνει αύριο.

Σε αγώνες για την 21η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αγιος Νικόλαος-Τρίκαλα 2-4 Καλλιθέα-Λύκοι 0-0 Νίκη Βόλου-Πιερικός 2-1 Αθηναϊκός-Εδεσσαϊκός 3-0 Ιάλυσος- Παναιτωλικός 2-1 Αναγέννηση Καρδίτσας-Παναχαϊκή 2-0 Γιάννινα-Δοξα Βύρωνα 1- 1 και Καλαμαριά-Λάρισα 3-1. Αύριο θα γίνει ο αγώνας του Πανσερραϊκού με την Καλαμάτα. Στη βαθμολογία προηγούνται Καλαμάτα, Καλλιθέα και Τρίκαλα με 39 βαθμούς, έναντι 37 της Παναχαϊκής και των Ιωαννίνων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα της Μεσσηνίας έχει έναν αγώνα λιγότερο.

Σημαντικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία έκανε το Αγερσανί. Η ομάδα της Νάξου σε εξ` αναβολής αγώνα για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής κατηγορίας (Νότιος Ομιλος), νίκησε με 1-0 εκτός έδρας τον Αιολικό και έφτασε τους 16 βαθμούς σε 12 αγώνες, όσους έχει και Ατρόμητος. Προηγούνται Αιγάλεω και Παναιγιάλειος με 25 βαθμούς, ενώ ακολουθεί ο Ναυπακτιακός Αστέρας με 23.

Οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας του μπάσκετ, εξέφρασαν ορισμένα παράπονά που προέρχονταν από την συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί τους, όσον αφορά τα πριμ που τους οφείλει για την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. ''Κανείς δεν θεωρεί πως είναι αποτυχία η 4η θέση στην κόσμο. Η Πολιτεία, μετά από αυτή την επιτυχία μας έχει αφήσει στην άκρη. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να το σκεφτούν'' είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της εθνικής, Γιώργος Σιγάλας.

Ο Μιχάλης Κακιούζης ήταν ο πρώτο που ''κόπηκε'' από τηνμ εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, ενόψει του αγώνα με τη Γερμανία που θα γίνει την Τετάρτη στη Δράμα. Ο φόργουορντ της ΑΕΚ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού και έτσι ''κόπηκε'' από τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Στο μεταξύ, οι Μπαλογιάννης, Κορωνιός προπονήθηκαν ελαφρά, με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο μηνίσκο, γεγονός που κάνει αμφίβολη τη συμμετοχή του στο ματς της Τετάρτης.

Η Χριστίνα Παπαδάκη δεν τα κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στο τουρνουά 140.000 δολαρίων που διεξήχθη στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Η ελληνίδα τενίστρια έχασε στον τελικό από την ...γηπεδούχο Φαμπιόλα Ζουλουάγκα με 2-0 σετ (6-1, 6-3) και κατετάγη δεύτερη. Πάντως, η επιτυχία της νεαρής τενίστριάς μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μετά τις διαδοχικές της νίκες στην Κολομβία αναμένεται να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της στις πρώτες 80 της παγκόσμιας κατάταξης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται αύριο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αραιή συνεφιά αλλά βαθμιαία θα πυκνώσει στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το βράδυ θα βρέξει στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και μετά το μεσημέρι στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και αργότερα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 7 έως 18 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 22 February 1999 - 7:00:14 UTC