Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής-ΠΓ του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου.
- Πλήρη κάλυψη στον Ε.Γιαννόπουλο παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- ΕΔΕ διέταξε οτ υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον Οτσαλάν.
- Συλλαλητήριο και συναυλία αύριο στην Αθήνα, για τον Οτσαλάν.
- Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την άνοδο στο Χρηματιστήριο.
- Αποχή απ'τον κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό αποφάσισε η ΓΣΕΕ.
- Απεργία αύριο σε Ηλεκτρικό και πράσινα λεωφορεία.
- Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ για τη συμφωνία του Ραμπουιγιέ.
- Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα Αυστραλός πολιτικός.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής-ΠΓ του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου.

Κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του ΠΓ του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με κύριο θέμα την ασφαλή μεταφορά των τεσσάρων που βρίσκονται στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας, την καλύτερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν, καθώς και τη δημιουργία φακέλου με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής. Για την ασφαλή μεταφορά των τεσσάρων, μεταβαίνει στο Ναϊρόμπι ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Παύλος Αποστολίδης. Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πλήρη κάλυψη στον Ε.Γιαννόπουλο παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος μετέφερε φήμες, σύμφωνα με τις οποίες, ο αξιωματικός της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης που βρίσκεται στο Ναϊρόμπι, είναι πράκτορας της Μοσάντ. Ο υπουργός δεν υιοθέτησε ποτέ τη φήμη οτι ο Καλεντερίδης είναι πράκτορας της Μοσάντ, δήλωσε ο ιδιαίτερος γραμματέας του υπουργού Δικαιοσύνης. Για παιδαριώδεις χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν, από τις οποίες διακινδυνεύει η σύγκλιση της χώρας με την ΕΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ηθικά και πολιτικά ηττημένο, όταν επιχειρεί να εμφανισθεί ανεύθυνος και τέλος το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση απέδειξε οτι δεν μπορεί να χειρισθεί μεγάλα εθνικά θέματα.

ΕΔΕ διέταξε οτ υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον Οτσαλάν.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον πιστοποιήθηκε η ταυτότητα των επιβατών του ιδιωτικού αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τον Οτσαλάν. Χθες, ο υπουργός Μεταφορών έδωσε εντολή να τεθεί σε διαθεσιμότητα και να διωχθεί πειθαρχικά ο προϊστάμενος της αίθουσας του VIP, Στέφανος Ευαγγελάτος, ο οποίος άνοιξε την αίθουσα κατά την άφιξη του Οτσαλάν στο Ελληνικό.

Συλλαλητήριο και συναυλία αύριο στην Αθήνα, για τον Οτσαλάν.

Η Τουρκία τηρεί σιγή ιχθύος για τις συνθήκες κράτησης του κούρδου ηγέτη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στο νησί Ιμραλι. Χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Αγκυρα να διασφαλίσει μία δίκαιη δίκη στον Οτσαλάν, ενώ σήμερα η χήρα του Φρανσουά Μιτεράν, Ντανιέλ, απηύθυνε έκκληση στους 15 ηγέτες της ΕΕ να ελέγξουν επειγόντως τις συνθήκες κρατησής του. Στη Ρώμη χιλιάδες Ιταλοί και Κούρδοι διαδήλωσαν υπέρ του Οτσαλάν, ενώ παλλαϊκό συλλαλητήριο και συναυλία συμπαράστασης διοργανώνουν αύριο στα Προπύλαια καλλιτεχνικοί και πνευματικοί φορείς.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την άνοδο στο Χρηματιστήριο.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, για τη σημερινή εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους (7%) που ήρθε να υπεραναπληρώσει τη χθεσινή "βουτιά" κατά 6%. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι στοχεύει στην ονομαστική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε οτι η ΝΔ θα ακολουθήσει μια πολιτική, που θα οδηγήσει τη χώρα στην πραγματική σύγκλιση με τις αλλες χώρες της ΕΕ όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στους άλλους τομείς.

Αποχή απ'τον κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό αποφάσισε η ΓΣΕΕ.

Να απέχει από τον κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία η ΓΣΕΕ. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης - ΔΑΚΕ, ΕΣΑΚ, Αυτόνομη Παρέμβαση. Ετσι αύριο, μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, θα κηρύξει επίσημα την έναρξη του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που την ίδια ώρα θα πραγματοποιεί 3ωρη παναθηναϊκή στάση εργασίας στο Δημόσιο.

Απεργία αύριο σε Ηλεκτρικό και πράσινα λεωφορεία.

Νέα ταλαιπωρία περιμένει αύριο το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με αίτημα την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5 πέντε το απόγευμα. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, πιθανό την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, με εξάωρη στάση εργασίας.

Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ για τη συμφωνία του Ραμπουιγιέ.

Επιφυλάξεις διατηρεί το ΝΑΤΟ για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας που επιτεύχθηκε στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας υποστηρίζουν οτι η Γιουγκοσλαβία ενδέχεται να προετοιμάζεται για μία τελική στρατιωτική προέλαση για την εξόντωση των αυτονομιστών ανταρτών στο Κόσοβο, πριν από τις 15 Μαρτίου, όπου θα αρχίσουν οι νέες ειρηνευτικές συνομιλίες. Στο μεταξύ, συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι αφίξεις στρατιωτικών του ΝΑΤΟ με προορισμό τη ΦΥΡΟΜ και στη συνέχεια το Κοσσυφοπέδιο εφόσον υπάρξει διαταγή από τη Συμμαχία.

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα Αυστραλός πολιτικός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Γκοφ Ουίτλαμ, κάλεσε για άλλη μια φορά τη Βρετανία να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο Σίδνεϊ για να του απονεμηθεί απο την Ελληνίδα γενική πρόξενο ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος, εκ μέρους της Ελλάδας, ο φιλέλληνας πρώην πρωθυπουργός τόνισε: "Οι Βρετανοί δεν έχουν δικαιολογία. Τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν. Ακόμα και ο ισχυρισμός τους οτι τα προστάτευσαν κατέρρευσε μετά την ομολογία οτι τους προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές πριν 60 χρόνια".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφεύχθηκε η κόντρα των "αιωνίων" αντιπάλων στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Μετά από κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε ν' αναμετρηθεί με τον Ηρακλή, ενώ ο Παναθηναϊκός θα έχει ευκολότερη αποστολή, αφού θα παίξει με τον Αθηναϊκό. Τα πρώτα παιχνίδια έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 10 Μαρτίου και οι επαναληπτικοί 14 Απριλίου, αλλά οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν.

Δύο πανελλήνια ρεκόρ γυναικών με χρονική διαφορά λίγων λεπτών καταρρίφθηκαν κατά την διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ κλειστού στίβου ''Αθήνα '99'' που διεξάγεται στο ΣΕΦ. Στο Τριπλούν η Βούλα Τσιαμήτα με άλμα στα 14.47μ κατέρριψε το περσινό ρεκόρ της Ολγας Βασδέκη που ήταν 14.44μ, ενώ η Γωγώ Τσιλιγκίρη κατέρριψε με 4.25μ το δικό της ρεκόρ στο Επί Κοντώ. Η προηγούμενη επίδοση ήταν 4.20μ και την είχε σημειώσει το περασμένο Σάββατο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Τέλος καλό όλα καλά για τον Παναθηναϊκό. Το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις δηλώσεις του Αλιόσα Ασάνοβιτς, κατά του προπονητή του Βασίλη Δανιήλ ξεπεράστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της ΠΑΕ Γιώργου Βαρδινογιάννη. Στη συνάντη αυτή, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και η παρεξήγηση λύθηκε ενώ όπως είπε ο ξένος ποδοσφαιριστής, οι δηλώσεις που έκανε παραποιήθηκαν και δεν αποδόθηκαν σωστά.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον Ολυμπιακό, μετά την κλήρωση για τα ημιτελικά του κυπέλλου, που έφερε τους ερυθρόλευκους αντιμέτωπους με τον Ηρακλή. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θεωρεί ότι τα πάντα εξαρτώνται από την απόδοση των παικτών του, ενώ σε δηλώσεις του, τόνισε πως οι αγώνες του κυπέλλου έχουν διαφορετική ψυχολογία και πως κάθε αντίπαλος είναι δύσκολος. Από την πλευρά του, ο Ιλια Ιβιτς, συμφώνησε με τον προπονητή του, λέγοντας πως η απόδοση της ομάδας του θα κρίνει την πρόκριση στον τελικό και πρόσθεσε πως φέτος ήρθε η σειρά για το νταμπλ.

Απόλυτα επιτυχής ήταν η αρθροσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε o Πύρρος Δήμας, σήμερα, στο δεξί ώμο του, από τον Αμερικανό γιατρό Ντέιβιντ Αλτσεκ, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης αμέσως μετά την επέμβαση εξήλθε του νοσοκομείου και θα παραμείνει για μερικές ακόμη ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ξεκινήσει την αποθεραπεία του.

Ο Στάθης Σταθόπουλος είναι και τυπικά πλέον ο νέος τεχνικός του Πανελευσινιακού. Ο Ελληνας τεχνικός συμφώνησε με την διοίκηση των ``νεοφώτιστων`` για συνεργασία μέχρι το τέλος της περιόδου, ενώ μετά την λήξη του πρωταθλήματος, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν εκ νέου το ενδεχόμενο ανανέωσης της συναργασίας τους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 297,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,31, γαλλικό φράγκο προς 49,88, λίρα Αγγλίας προς 475,99, ελβετικό φράγκο προς 205,42, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,90, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,83, τη λίρα Κύπρου προς 560,55 και το ευρώ προς 327,23 δραχμές.

Ραγδαία αλλαγή σκηνικού παρατηρήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το άσπρο φόντο να διαδέχεται το μαύρο της χθεσινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών όχι μόνο κατόρθωσε να καλύψει τις χθεσινές απώλειες αλλά και να καλύψει κατά το ήμισι και πλέον τις απώλειες που προκάλεσε στην αγορά η υπόθεση Οτσαλάν, απώλειες που έφθασαν το 12%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3270,05 μονάδες καταγράφοντας κατακόρυφη άνοδο 218 μονάδων ή σε ποσοστό 7,14%. Ευεργετικά επέδρασε στην ανάκαμψη της αγοράς η πληροφορία για νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η τιμή της οποίας έκλεισε με άνοδο 8%, στις 19.980 δρχ. ενώ άλλαξαν χέρια 420.000 μετοχές της Τράπεζας. Επίσης στην ανάκαμψη της αγοράς βοήθησε και η εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, το καλό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθως και η υποχώρηση του επιτοκίου στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 6%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται αύριο στα δυτικά και βόρεια, που βαθμιαία θα ενταθούν και στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που τη νύχτα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και αργότερα ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 9 με 16 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής, μέτριους και από το βράδυ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 15 και 3 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 24 February 1999 - 19:52:56 UTC