Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αύριο θα μιλήσουν στον Τύπο οι τρεις συντρόφισσες του Οτσαλάν.
- Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
- Συνεχίζεται το σίριαλ των "καταθέσεων" του Κούρδου ηγέτη.
- Σκληρές διαπραγματεύσεις των 15 στην ΕΕ για την αγροτική πολιτική.
- Δηλώσεις Ν.Χριστοδουλάκη για τον Αριθμό Μητρώου των ασφαλισμένων.
- Μεγάλο οδικό έργο στην περιοχή της Κατερίνης.
- Σε χαμηλούς τόνους διεξήχθει η Ιερά Σύνοδος Αμερικής.
- Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών από Βρετανούς ακαδημαϊκούς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αύριο θα μιλήσουν στον Τύπο οι τρεις συντρόφισσες του Οτσαλάν.

Αύριο το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη οι τρεις συντρόφισσες του Κούρδου ηγέτη. Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνέντευξης αναβλήθηκε ύστερα από απόφαση των κούρδων υπευθύνων. Οι τρεις κοπέλες είναι ελεύθερες να πάνε όπου θέλουν, με δική όμως ευθύνη, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Στο μεταξύ, η εισαγγελική έρευνα παρατάθηκε για τρεις ημέρες προκειμένου να καταθέσουν οι τρεις κοπέλες, ο πρέσβης στην Κένυα, καθώς και ο ταγματάρχης της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μετέβησαν εισαγγελείς προκειμένου να καταθέσει και ο υπουργός για την υπόθεση Οτσαλάν.

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Στη Βουλή κατατέθηκε το μεσημέρι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Την πρόταση ψήφισαν 116 βουλευτες ενώ πέντε απείχαν. Το Κουρδικό θα αναπτύξει στους 14 ευρωπαίους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός στη Βόνη κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής της Ενωσης. Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση αντάλλαξαν απόψεις ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος της Βουλής. Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, ζητάει η Πολιτική Ανοιξη.

Συνεχίζεται το σίριαλ των "καταθέσεων" του Κούρδου ηγέτη.

Στην Τουρκία συνεχίζεται το σίριαλ των "καταθέσεων" του σιδεροδέσμιου Κούρδου ηγέτη, με νέες "αποκαλύψεις". Ο Οτσαλάν φέρεται να ομολόγησε οτι το ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ ενισχύθηκε με χρήματα ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και της ελληνικής εκκλησίας. Δεν μιλάει ο Οτσαλάν, αλλά η Τουρκία, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ την οργή τους εξέφρασαν και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Οι τούρκοι δικηγόροι του διέκοψαν την υπεράσπισή του, για λόγους ασφαλείας όπως υποστήριξαν. Μουσικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Σύνταγμα, υπέρ του κουρδικού λαού.

Σκληρές διαπραγματεύσεις των 15 στην ΕΕ για την αγροτική πολιτική.

Mε ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των βορείων και των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκλεισε το πρώτο μέρος της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών των "15", ύστερα από τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επί τη βάσει του κειμένου που κατέθεσε η γερμανική προεδρία. Για σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχισθεί μέχρι την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στο Βερολίνο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Τόνισε ωστόσο την αναγκαιότητα να πρυτανεύσει μία φιλοσοφία που θα προωθεί ουσιαστικά την οικονομική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή.

Δηλώσεις Ν.Χριστοδουλάκη για τον Αριθμό Μητρώου των ασφαλισμένων.

Καμμία συνταγογράφηση, ιατρική επίσκεψη ή νοσηλεία δεν θα καλύπτεται στους δημόσιους υπαλλήλους που στο βιβλιάριο ασθενείας τους δεν έχει καταχωρηθεί ο Αριθμός Μητρώου του ασφαλισμένου. Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος επισήμανε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή των εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου και η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Μεγάλο οδικό έργο στην περιοχή της Κατερίνης.

Ενα ακόμα μεγάλο έργο, η υπογειοποίηση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι στην περιοχή Κατερίνης μπαίνει σε πορεία υλοποίησης. Μετά την έγκριση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, πίστωσης 32.500.000.000 δραχμών για την εκτέλεση του έργου και την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, άρχισαν οι σχετικές διαδικασίες δημοπράτησής του. Το έργο θα εκτελεστεί με επέμβαση στην υπάρχουσα Εθνική Οδό και σε συνολικό μήκος 3.600 μέτρων.

Σε χαμηλούς τόνους διεξήχθει η Ιερά Σύνοδος Αμερικής.

Σε κλίμα αλληλοκατανόησης και σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε η τακτική εαρινή Επαρχιακή Σύνοδος των Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του προκαθημένου Σπυρίδωνος. Η ένταση που είχε προκληθεί με αφορμή τις δύο επιστολές των πέντε μητροπολιτών εναντίον του αρχιεπισκόπου, φαίνεται ότι εκτονώνεται. Τη Σύνοδο των Ιεραρχών απασχόλησε και ο ρόλος του Πατριαρχείου όσον αφορά την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς ορισμένα ζητήματα ερμηνείας του καταστικού της Αρχιεπισκοπής παραπέμπονται στο Φανάρι, την ίδια στιγμή που οι φωνές να καταστεί αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Αμερικής εξακολουθούν να υψώνονται πάλι από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις.

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών από Βρετανούς ακαδημαϊκούς.

Την αναθεώρηση και την ακύρωση της απόφασης για τη διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Λονδίνο ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, διακεκριμένοι Βρετανοί φιλέλληνες ακαδημαϊκοί στην βρετανική πρωτεύουσα. Στην επιστολή τους επισημαίνουν οτι το κλείσιμο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Λονδίνο θα εξασθενήσει σημαντικά την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Βρετανία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιθετικό δίδυμο τους Γκόγκιτς και Γιαννακόπουλο θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός στο αυριανό κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν ο Ιβιτς θα μείνει στον πάγκο. Ο Σέρβος επιθετικός προπονήθηκε κανονικά σήμερα, αλλά ο Μπάγεβιτς θέλει να τον προφυλάξει ενόψει του αγώνα της Τετάρτης με την Γιουβέντους για τα προημιτελικά του τσάμπιονς λιγκ. Στο μεταξύ, επανέρχεται στην ενδεκάδα των πρωταθλητών, ο Γιώργος Ανατολάκης που εξέτισε την ποινή του, ενώ αντίθετα θα απουσιάσουν οι τραυματίες Νινιάδης και Καραταίδης.

Ο Γιάννης Αναστασίου κλήθηκε και πάλι στην εθνική μας ομάδα από τον Ανγκελ Ιορνανέσκου. Ο επιθετικός της Αντερλεχτ, που ικανοποιεί με τις εμφανίσεις του στο βελγικό πρωτάθλημα, ήταν ένας από τους πέντε ``μετανάστες`` που κάλεσε ο ``Αγγελος`` γιά τον φιλικό αγώνα με την Κροατία, που θα γίνει στις 10 Μαρτίου στην Αθήνα. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκος Μαχλάς, Νίκος Νταμπίζας και Μαρίνος Ουζουνίδης, ενώ τα ονόματα των υπόλοιπων διεθνών θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Δεν έλαβε επίσημη απόφαση η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ, που συνεδρίασε σήμερα, σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, αφού, όλα εξαρτώνται από την πορεία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λίγκ. Πιό συγκεκριμένα, άν οι ``ερυθρόλευκοι`` αποκλειστούν από την Γιουβέντους στα προημιτελικά της διοργάνωσης, τότε οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 7 και 14 Απριλίου. Αν όμως ο Ολυμπιακός αποκλείσει την ``μεγάλη κυρία`` και περάσει στα ημιτελικά, τότε οι πρώτοι αγώνες Κυπέλλου θα γίνουν στις 14 Απριλίου και οι επαναληπτικοί ...άγνωστον πότε.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, με αφορμή το πολύκροτο θέμα των κερδών από το Μουντομπάσκετ. Σε ανακοίνωση-απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του κ.Βασιλακόπουλου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από το Γραφείο του κ.Φούρα, τονίζεται, ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διέθεσε για το Μουντομπάσκετ 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια δραχμές και πως ο πρόεδρος της ΕΟΚ επιδιώκει τη δημοσιότητα με αυταπόδεικτα ψεύδη.

Προσγειωμένος στην πραγματικότητα είναι ο Πανιώνιος που υποδέχεται μεθαύριο τον Αρη, σε αγώνα για την 21 ημέρα του πρωταθλήματος. Μπορεί ο αγώνας της ερχόμενης Πέμπτης με την Λάτσιο, στην Νέα Σμύρνη, να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων, αλλά μόνο με νίκη επί των κιτρίνων ο Πανιώνιος θα μπορέσει να εξφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Τα προβλήματα για τον Ρόνι Γουίλαν είναι και αυτή την φορά αρκετά. Ο Ιρλανδός τεχνικός του Πανιωνίου, δεν θα έχει στην διάθεση του τους τραυματίες Μητσόπουλο, Κρούσε, Καμίτση, Γκουμπς και Ρόμπινς, καθώς και τον τιμωρημένο Ιωαννίδη.

Κάτοχος ενός μεγάλου αρνητικού ρεκόρ στην Ευρώπη είναι ο Εθνικός, αφού είναι η μοναδική ομάδα ποδοσφαίρου, που παραμένει χωρίς νίκη σε είκοσι συνεχή παιχνίδια στους αγώνες πρωταθλήματος, βάση των εβδομαδιαίων στατιστικών στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε εντυπωσιακή είσοδο στον πίνακα με τις ομάδες που έχουν τις περισσότερες συνεχείς νίκες. Οι ``πράσινοι`` έφθασαν τις 7 και βρίσκονται στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα, πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έχει 12 και την Κροατική Ριέκα με 9.

Σε δύο δόσεις αναχωρεί την προσεχή εβδομάδα για την Ιαπωνία η εθνική μας ομάδα, η οποία θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που θα γίνει 5-7 Μαρτίου στο Μαεμπάσι. Τελικά στην αποστολή δεν συμπεριλαμβάνεται η Κατερίνα Κόφφα, η οποία είχε δηλωθεί αρχικά στη λίστα συμμετοχής, ενώ κανονικά περιλαμβάνεται σ' αυτή ο Δημήτρης Κοκότης, ο οποίος ήταν περισσότερο αμφίβολος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,43 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,07, γαλλικό φράγκο προς 49,81, λίρα Αγγλίας προς 474,37, ελβετικό φράγκο προς 205,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,84, τη λίρα Κύπρου προς 561,76 και το ευρώ προς 326,77 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα εκτός από τα ανατολικά και νότια όπου αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί έως μέτριοι στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και στο τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -4 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 14 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 15 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 4 με 14 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει μηδέν με 10 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 26 February 1999 - 19:00:09 UTC