Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 31/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επεκείνονται οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές στο δυτικό Κόσοβο.
- Στα Τίρανα ο Γ.Παπανδρέου για ελληνική μειονότητα-πρόσφυγες.
- Ανθρωπιστική βοήθεια 2,5 δις δρχ στην Αλβανία από την Ελλάδα.
- Ετοιμη για την ΟΝΕ η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ.
- Στο 2% το καλοκαίρι ο πληθωρισμός προβλέπει ο Γ.Παπαντωνίου.
- Οχι της κυβέρνησης στα τροποποιημένα προϊόντα για το 1999.
- Υμνοι για το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης από αυστραλιανή εφημερίδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεκείνονται οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Την επέκταση των βομβαρδισμών σε όλη τη Γιουγκοσλαβία, ακόμα και στο κέντρο του Βελιγραδίου, με στόχους κυβερνητικά κτίρια, αποφάσισαν ΗΠA και ΝΑΤΟ. Η επιχείρηση που φέρει την κωδική ονομασία Αποφασιστική Δύναμη, περιλαμβάνει βομβαρδισμούς σερβικών αρμάτων μάχης και στρατευμάτων που πραγματοποιούν τις επιθέσεις εναντίον των Κοσοβάρων. Στην περιοχή αναμένεται να καταπλεύσουν ρωσικά πλοία, προκειμένου όπως υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Αμυνας, να εκτιμήσουν την κατάσταση. Ο γγ του ΝΑΤΟ εκτίμησε οτι η κρίση μπορεί να εκτονωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Συμμαχίας στις 23 Απριλίου, αλλά τόνισε ότι οι επιδρομές θα συνεχισθούν μέχρι να υποχωρήσει ο Μιλόσεβιτς.

Νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές στο δυτικό Κόσοβο.

Στο πολεμικό μέτωπο, νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές πάνω από το δυτικό Κοσσυφοπέδιο. Οπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοσταθμός Β-92, από τις επιθέσεις γύρω από το Βελιγράδι, οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν. Στη Μόσχα ο πρωθυπουργός επανέλαβε οτι μόνο μία πολιτική λύση θα εκτονώσει την κρίση, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνάντηση στη Βόνη της Τρόϊκας της ΕΕ, με οκτώ όμορες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο τον συντονισμό στη λήψη πολιτικών μέτρων σταθεροποίησης για την περιοχή, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Κοβοσάρους.

Στα Τίρανα ο Γ.Παπανδρέου για ελληνική μειονότητα-πρόσφυγες.

Στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων από το Κόσοβο και στην προστασία της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αλβανό ομόλογό του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στα Τίρανα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης μεταβαίνει στα Σκόπια, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος αρχίζει περιοδεία σε Βουκουρέστι, Σκόπια και Σόφια. Η κρίση στο Κόσοβο συζητήθηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή.

Ανθρωπιστική βοήθεια 2,5 δις δρχ στην Αλβανία από την Ελλάδα.

Στα Τίρανα έφτασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, στο πλαίσιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 2,5 δις δρχ, σε Σκόπια και Τίρανα, για την ανακούφιση των προσφύγων. Εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει και η αποστολή των πρώτων από τους 500 προκατασκευασμένους οικίσκους για τη στέγαση των προσφύγων. Στο Βελιγράδι βρίσκεται αντιπροσωπεία της εκκλησίας της Ελλάδος, με οικονομική βοήθεια προς την εκκλησία της Σερβίας, ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από πολλούς φορείς.

Ετοιμη για την ΟΝΕ η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ.

Τη σφραγίδα της στο διαβατήριο της Ελλάδος για την ΟΝΕ και την ένταξη της οικονομίας μας στη ζώνη του Ευρώ, βάζει τυπικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην εξαμηνιαία εκθεσή της. Την ίδια ώρα η διεθνής Τράπεζα προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα περάσει τους προσεχείς μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, προαναγγέλοντας εισροή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο, ύψους 3,6 δις δολαρίων. Ομως οι θετικές αυτές εκτιμήσεις επισκιάσθηκαν από τις δραματικές εξελίξεις στο Κόσοβο που συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τη Σοφοκλέους.

Στο 2% το καλοκαίρι ο πληθωρισμός προβλέπει ο Γ.Παπαντωνίου.

Την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα πέσει γύρω στο 2% το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, έκαναν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι ενδεχόμενη παράταση της Γιουγκοσλαβικής κρίσης δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Τόνισαν ωστόσο ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποια νευρικότητα. Ο κ. Παπαντωνίου είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ενίσχυση από την ΕΕ για τη ζημιά που υπέστησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γιουγκοσλαβία.

Οχι της κυβέρνησης στα τροποποιημένα προϊόντα για το 1999.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει καμία άδεια το 1999 για πειραματική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προτείνει να παγώσει για δύο χρόνια η εμπορία γενετικά τροποποιημένων σπόρων, αλλα και η ευρεία καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων.

Υμνοι για το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης από αυστραλιανή εφημερίδα.

Πριν πεθάνει κάποιος υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο, που πρέπει να τα δεί οπωσδήποτε! Και το πρώτο μέρος, που πρέπει να δει είναι το ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης. Αυτό αναφέρει εφημερίδα της Αυστραλίας, σε ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ της με τίτλο "Τα 20 μέρη του κόσμου που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε". Στην πέμπτη σειρά βρίσκεται η Νέα Υόρκη, στην 9η το Παρίσι, στην 16η η Ρώμη και στην 17η οι πυραμίδες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους ''8'' των πλέι-οφ της Α1, πραγματοποίησε η ΑΕΚ που νίκησε με 87-68 (ημ. 43-35) τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ. Ηταν ο πρώτος αγώνας για τον α' γύρο των πλέι-οφ ανάμεσα στις δύο ομάδες, που θα τεθούν ξανά αντιμέτωπες την Παρασκευή στη Νέα Σμύρνη. Αν επικρατήσει ο Πανιώνιος, τότε θα χρειαστεί και τρίτος αγώνας που θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Μεγάλη νίκη πέτυχε το Περιστέρι που νίκησε τη Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή με 78-73ν (ημ. 38-36) και πραγματοποίησε ενα καθοριστικό βήμα για την έξοδο στην Ευρώπη. Οι δύο ομάδες θα συγκρουστούν στο κλειστό ``Ανδρέας Παπανδρέου`` την Παρασκευή και το Περιστέρι χρειάζεται άλλη μία νίκη για να εξασφαλίσει την πρόκρισή του στον β' γύρο των πλέι οφ και παράλληλα το ``εισιτήριό`` του για το κύπελλο Κόρατς της επόμενης περιόδου.

Η απόλυτη διαφάνεια στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η επιστροφή στο Ολυμπιακό ιδεώδες και η αναβάθμιση της Αθήνας, είναι οι βασικοί στόχοι της Πολιτείας, όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, στη σημερινή ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ακόμη επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα κατασκευαστικά έργα και το Ολυμπιακό χωριό θα είναι έτοιμο 5 μήνες πριν τους Αγώνες κι όχι 15 μέρες όπως υποχρεούμαστε.

Ο Νορβηγός μέσος Ερικ Μίκλαντ και ο Βραζιλιάνος αμυντικός Χούλιο Σέζαρ δεν συμμετείχαν ούτε στη σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ο Μίκλαντ που έχει ενοχλήσεις στη μέση, ίσως γυμναστεί αύριο αν και η συμμετοχή του στον αγώνα του Σαββάτου κόντρα στον Πανιώνιο είναι αμφίβολη. Αντίθετα ο Σέζαρ αποκλείεται να βρίσκεται στη διάθεση του Ρότσα. Ακόμη, από το σημερινό δίτερμα απουσίασε για προληπτικούς λόγους ο Λαγωνικάκης, όμως η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Σε εξ αναβολής αγώνες για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Βόρειο όμιλο της Γ'εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καρδίτσα -Ποσειδώνας Μηχανιώνας 1-0 και Κοζάνη-Νάουσα 1-1. Ετσι η Νάουσα έπιασε στην πρώτη θέση του Βορείου ομίλου τον Ολυμπιακό Βόλου με 33 βαθμούς και η Κοζάνη στην τρίτη τον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης με 29 βαθμούς. Η Μηχανιώνα μετά την ήττα της περέμεινε στην 5η θέση με 27 βαθμούς και η Καρδίτσα παρά τη νίκη στην 8η με 22.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,15, γαλλικό φράγκο προς 50,43, λίρα Αγγλίας προς 497,33, ελβετικό φράγκο προς 207,21, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 258,99, τη λίρα Κύπρου προς 569,35 και το ευρώ προς 330,83 δραχμές.

Στη δίνη των εξελίξεων στο Κόσοβο βρέθηκε σήμερα η Σοφοκλέους. Το "ναυάγιο" των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη σφοδρότητα των νατοϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και αυτού ακόμη του Βελιγραδίου, εδραιώνουν την πεποίθηση οτι οι πολεμικές συγκρούσεις θα παραταθούν, προκαλώντας έντονη ανησυχία στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μεγάλες απώλειες 134,65 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,84% και υποχώρησε κάτω απο τα επίπεδα των 3.400 μονάδων, στις 3.376,37 μονάδες. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου ο δείκτης σημείωσε οριακή πτώση 0,04% και η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,8 τρισ. έναντι 2,7 τρισ. δρχ. του Φεβρουαρίου. Απο την αρχή των εξελίξεων στο Κόσοβο, ο δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 10,19%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά, αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 19 και στο Αιγαίο 9 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις, που το απόγευμα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 18 και 7 με 17 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 31 March 1999 - 19:00:11 UTC