Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πρώτο βήμα η πρόταση εκεχειρίας Μιλόσεβιτς τονίζει η Ελλάδα.
- Την απορρίπτουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.
- Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς.
- Σύμφωνα με δημοσκόπηση 1,3% η διαφορά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
- Δεν προχωρεί στην ίδρυση κόμματος ο Δήμαρχος Αθηναίων.
- Ο Ετσεβίτ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του κατά της Ελλάδας.
- Ο Καλεντερίδης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για Οτσαλάν.
- Απο αύριο σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Σήμερα ο φιλικός αγώνας ΑΕΚ - Παρτιζάν στο Βελιγράδι.
- Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 6-1 τον Αθηναϊκό.
- Την επανάληψη του αγώνα του με την ΑΕΚ, ζητά ο Εθνικός Αστέρας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πρώτο βήμα η πρόταση εκεχειρίας Μιλόσεβιτς τονίζει η Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία για τον τερματισμό της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση του Βελιγραδίου για εκεχειρία ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και ζήτησε να εξεταστεί απο το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, κάλεσε το Βελιγράδι να δεσμευτεί για την ειρήνευση στο Κόσοβο με την αξιοποίηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και την αποχώρηση των δυνάμεών του, καθώς και την επιστροφή των προσφύγων. Σήμερα στα Σκόπια και τα Τίρανα μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου.

Την απορρίπτουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου κήρυξε μονομερή εκεχειρία στο Κόσοβο. Επίσης, πρότεινε στον ηγέτη των Αλβανοφώνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας έναν πολιτικό διάλογο και παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ωστόσο, τόνισε οτι δεν θα δεθχεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν απολύτως ανεπαρκή την εκεχειρία και τόνισαν οτι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες βομβαρδίζονταν οι πόλεις της Γιουγκοσλαβίας απο νατοϊκά μαχητικά.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει απο χθες ο πρωθυπουργός για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε οτι η χώρα πρέπει να γίνει σημαιοφόρος της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, ενώ η κυρία Παπαρήγα επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε Αλβανία και Σκόπια. Την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών ζήτησε και ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους κκ Μητσοτάκη και Ράλλη. Στο Βελιγράδι χθες με τον Μιλόσεβιτς συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση 1,3% η διαφορά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Το 31,3% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης, που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ δηλώνει οτι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει ΝΔ, έναντι 29,8% του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε απο την εταιρία ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ την περίοδο 24/3-1/4 ο ΣΥΝ συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,5%, το ΔΗΚΚΙ 5%, η ΠΟΛΑΝ 2%. Περίπου 20% είναι το άκυρο, λευκό, αναποφάσιστοι και όσοι δεν απάντησαν. Το 18,9% είναι αρκετά ικανοποιημένο απο την κυβέρνηση, ενω με τη ΝΔ το 13,6%. Καθόλου ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση είναι το 40,5%, ενω με τη ΝΔ το 46,6%

Δεν προχωρεί στην ίδρυση κόμματος ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Τέλος στα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος έδωσε χθες ο Δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στον "Αντένα", είπε "μένω δήμαρχος, γιατί έτσι θεωρώ οτι εξυπηρετώ τα δημόσια πράγματα και αυτή η απόφαση δείχνει οτι δεν παρασύρομαι, οτι δεν είμαι ψωνισμένος με την εξουσία, αλλά και γιατί είναι νωπή η εντολή των Αθηναίων". Ο κ. Αβραμόπουλος δεν προσδιόρισε για πόσο θα παραμείνει στον δημαρχιακό θώκο λέγοντας οτι θα πρέπει να υπάρξει ισχυρός λόγος για να μεταβάλει στάση.

Ο Ετσεβίτ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του κατά της Ελλάδας.

Προκλητικός σε βάρος της χώρας μας ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε συνέντευξη του στο CNN. Ο κ. Ετσεβίτ επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για βοήθεια της Ελλάδας στους αντάρτες του ΡΚΚ και ζήτησε διάλογο εφ'όλης της ύλης. Επίσης απέρριψε την πρόταση Μιλόσεβιτς και τόνισε οτι το ΝΑΤΟ δεν έχει άλλη επιλογή απο την ολοκληρωτική επικράτησή του.

Ο Καλεντερίδης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για Οτσαλάν.

Περισσότερο από 8 ώρες κατέθετε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν, ο αντισυνταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης. Ο μάρτυρας παρουσίασε στην αρχή δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που κατά την άποψή του, αποδείκνυαν οτι οι Τούρκοι γνώριζαν απο την πρώτη στιγμή τις κινήσεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο μάρτυρας μετέφερε την εκτίμησή του ότι ο Οτσαλάν "δεν έπρεπε καν να έρθει στην Ελλάδα" και ότι η σωστότερη λύση θα ήταν να αποκλεισθεί η είσοδός του στη χώρα μας.

Απο αύριο σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία για την έξοδο των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την ύπαιθρο, λόγω του Πάσχα. Οπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα, που αφορούν την παραχώρηση επιπλέον λωρίδων κυκλοφορίας και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν απο αύριο το πρωί μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Επίσης, έκτακτες πτήσεις προγραμμάτισε η Ολυμπιακή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα ο φιλικός αγώνας ΑΕΚ - Παρτιζάν στο Βελιγράδι.

Η ΑΕΚ ξεκινά σήμερα το ''ταξίδι ειρήνης'' από την Βουδαπέστη προς το Βελιγράδι. Μέσα από την ''φωτιά`` του πολέμου και τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, η αποστολή της ''Ενωσης'' πραγματοποιεί ένα πρωτοφανές όσο και επικίνδυνο ταξίδι προς την γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, όπου στις 3.00 το μεσημέρι θα δώσει τον ιστορικής σημασίας φιλικό αγώνα της με την Παρτιζάν, δίνοντας ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ηρωϊσμού και ειρήνης.

Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 6-1 τον Αθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 6-1 τον Αθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και εξασφάλισε την πρόκρισή του στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Ηταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά τα ημιτελικά της διοργάνωσης και μετά την ευρεία νίκη των ``πρασίνων`` η επαναληπτική συνάντηση, που θα διεξαχθεί την Τρίτη του Πάσχα (13/4) στο γήπεδο του Βύρωνα, αποκτά πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα.

Την επανάληψη του αγώνα του με την ΑΕΚ, ζητά ο Εθνικός Αστέρας.

Την επανάληψη του αγώνα του με την ΑΕΚ, ζητά ο Εθνικός Αστέρας μ' ένσταση που κατέθεσε στον αθλητικό δικαστή. Η ομάδα της Καισαριανής υποστηρίζει, ότι με τον τραυματισμό του τερματοφύλακα Βαγγέλη Χοσάδα, από αντικείμενο που του πέταξαν οπαδοί της ΑΕΚ, επηρεάστηκε η αγωνιστική ικανότητα των παικτών της και έτσι ζητά την επανάληψη του αγώνα, τον οποίο κέρδισαν οι ``κιτρινόμαυροι`` με 3-2.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,74 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,43, γαλλικό φράγκο προς 50,51, λίρα Αγγλίας προς 490,52, ελβετικό φράγκο προς 207,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,59, τη λίρα Κύπρου προς 573,57 και το ευρώ προς 331,37 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι ο καιρός σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολυ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 5 με 21, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 23 και στο Αιγαίο 11 με 19 βαθμούς. Αίθριο καιρό, βόρειους ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 21 και 8 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 7 April 1999 - 7:00:10 UTC