Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διπλωματική μάχη για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο.
- Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κτυπάει το ΝΑΤΟ.
- Σήμερα στο Πεκίνο, αύριο στην Ουάσιγκτον ο Γ.Παπανδρέου.
- Διαδοχικές συναντήσεις είχε στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
- Με φραστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος.
- Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.
- Γράφτηκε και η τελευταία σελίδα για τον Φρέντυ Γερμανό.
- Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 11 νεαροί, που συνελήφθησαν σε πάρτυ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διπλωματική μάχη για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο.

Κρίσιμη μάχη θα δώσει το προσεχές τριήμερο η διπλωματία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Την Τετάρτη θα συναντηθούν στη Μόσχα οι μεσολαβητές της Ευρώπης και της Ρωσίας, Αχτισαάρι και Τσερνομίρντιν με τον Αμερικανό αξιωματούχο Τάλμποτ. Την Πέμπτη οι δύο πρώτοι θα μεταβούν στο Βελιγράδι, για ενα νέο γύρο συνομιλιών με τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Ελλάδα και Τσεχία υπέγραψαν κοινή δήλωση για προσωρινή παύση των βομβαρδισμών, ενώ την πρόταση αυτή υποστηρίζουν Ολλανδία και Ιταλία.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κτυπάει το ΝΑΤΟ.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ο στόχος των νατοϊκών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της Σερβίας να είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε πολλές πόλεις παρατηρείται και διακοπή της παροχής νερού. Στα Σκόπια έφτασε άλλο ένα κύμα Κοσοβάρων προσφύγων, που σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, φτάνουν τους 15 χιλιάδες. Το περιοδικό "Νιούζγουικ" αναφέρει ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει δώσει εντολή στη ΣΙΑ να επιστρατεύσει χάκερς, για να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς στη Δύση και να εκπαιδεύσει Κοσοβάρους αντάρτες για δολιοφθορές στο σερβικό έδαφος.

Σήμερα στο Πεκίνο, αύριο στην Ουάσιγκτον ο Γ.Παπανδρέου.

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα να σταματήσει 10 μέρες πρίν και δύο μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, η διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και πολεμικού υλικού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια για να μη διασαλευτεί το ομαλό προεκλογικό κλίμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε στο Πεκίνο συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ στην οποία θα παρουσιάσει την ελληνική πρωτοβουλία για 48ωρη εκεχειρία.

Διαδοχικές συναντήσεις είχε στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Την ανάδειξη του ιερού βράχου της Ακρόπολης ως χριστιανικού συμβόλου στις εκδηλώσεις για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, πρότεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Αθήνας, όπου του απενεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και σε δείπνο της Ενωσης Ελληνικών τραπεζών. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό παιδείας Γεράσιμο Αρσένη.

Με φραστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος.

Με φραστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος τρεις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες, ενώ μονόπλευρη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει και το ΔΗΚΚΙ. Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ ο Κώστας Καραμανλής στη Λάρισα. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε στην Αλεξανδρούπολη και ο Δημήτρης Τσοβόλας στο Μαντούδι της Εύβοιας.

Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια για την επόμενη σχολική χρονιά 1999-2000, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Χαραλάμπους μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός η αύξηση αυτή θα κατοχυρωθεί νομοθετικά τις επόμενες ημέρες.

Γράφτηκε και η τελευταία σελίδα για τον Φρέντυ Γερμανό.

Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών γράφτηκε η τελευταία σελίδα για τον Φρέντυ Γερμανό, ο οποίος σε ηλικία 65 χρόνων έχασε τη μάχη με την επάρατο ασθένεια. Εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον δημοσιογράφο με το ανεπλανάληπτο χιούμορ και των συγγραφέα με τα 22 βιβλία, τα οποία σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 11 νεαροί, που συνελήφθησαν σε πάρτυ.

Στον εισαγγελέα Πολυγύρου οδηγήθηκαν τα έντεκα νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, τα οποία συνελήφθησαν σε ρέιβ πάρτυ, που γίνονταν στην παραλία Διονυσίου, κοντά στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν μικροποσότητες χασίς και ναρκωτικών χαπιών. Προηγουμένως, οι συλληφθέντες εξετάστηκαν από το εργαστήριο ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ενδεχόμενο να είναι συστηματικοί χρήστες ναρκωτικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αισιοδοξία, αλλά και προβλήματα άρχισε σήμερα η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Γαλλίας. Ο Νίκος Οικονόμου ενημέρωσε τον προπονητή Κώστα Πετρόπουλο ότι δεν μπορεί λόγω τραυματισμών -στον αγκώνα και στο ρινικό διάφραγμα- να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα. Ακόμα απουσίαζαν οι Κορωνιός, που είναι τραυματίας και ο Ρετζιάς, που βρίσκεται ακόμα στη Βαρκελώνη πανυγυρίζοντας τον τίτλο που κατέκτησε η ομάδα του στην Ισπανία.

Απέρριψε το ΑΣΕΑΔ την έφεση της ΚΑΕ Αρης για την τιμωρία της στο δεύτερο μικρό τελικό με τον ΠΑΟΚ για τη συμμετοχή των Μιούρσεπ και Αγγελίδη, που είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ετσι, ο ΠΑΟΚ οριστικά είναι αυτός που καταλαμβάνει την τρίτη θέση του πρωταθλήματος μπάσκετ και θα αγωνιστεί του χρόνου στην Ευρωλίγκα.

Ο Βασίλης Λάκης της ΑΕΚ και ο Νίκος Φρούσος του Ιωνικού, είναι τα δύο νέα πρόσωπα που κάλεσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Δανιήλ στην εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου για τους αγώνες της με τη Γεωργία στην Τιφλίδα και τη Λετονία στο ΟΑΚΑ, στις αρχές Ιουνίου, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2000. Εξάλλου, ο διεθνής μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Λυμπερόπουλος υποβλήθηκε σήμερα σε αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι στο τέλος της εβδομάδας θα μπορέσει να αρχίσει προπονήσεις, ώστε να τεθεί στη διάθεση της εθνικής ομάδας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,60, γαλλικό φράγκο προς 50,27, λίρα Αγγλίας προς 498,58, ελβετικό φράγκο προς 205,80, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,03, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,66, τη λίρα Κύπρου προς 570,83 και το ευρώ προς 329,75 δραχμές.

Μικρή "διορθωτική" υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά απο 4 ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο δείκτης είχε σημειώσει συνεχή ιστορικό ρεκόρ και κέρδη της τάξεως 6,86%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.182,57 μονάδες, έναντι 4.206,76 μονάδων της Παρασκευής, καταγράφοντας πτώση 24,19 μονάδων ή σε ποσοστό 0,58%. Κάτω απο τα επίπεδα των 200 δισ. δρχ., υποχώρησε η αξία των συναλλαγών. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,02%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με λίγες νεφώσεις, που στην ηπειρωτική Ελλάδα και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα είναι πυκνές και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα. Οι ανεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 11 εως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 27 και στο Αιγαίο 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρη βροχή η καταιγίδα το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 25 και 15 με 23 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 24 May 1999 - 19:00:17 UTC