Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η ΝΔ αναδείχθηκε αναδείχθηκε νικητής των ευρωεκλογών.
- Στο 80% η αποχή σε Βρετανία και Γερμανία. Συντριβή Σρέντερ.
- Ανησυχία από τα πρώτα κρούσματα αιματηρών επεισοδίων στο Κόσοβο.
- Τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Κλίντον.
- Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Τάλμποτ-Ιβάνοφ στη Μόσχα.
- Την προσεχή εβδομάδα θα αναχωρήσει η ελληνική στρατιωτική δύναμη.
- Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η επιστημονική ομάδα του ΕΟΦ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ΝΔ αναδείχθηκε αναδείχθηκε νικητής των ευρωεκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε νικητής των ευρωεκλογών, με μια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, κυμαίνεται κάτι παραπάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η ΝΔ συγκέντρωνε το 36,7% έναντι 33,2% του ΠΑΣΟΚ. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 8,4% και ακολουθούν το ΔΗΚΚΙ με 6,7%, ο ΣΥΝ με 5%, η ΠΟΛΑΝ με 2,2% και οι Φιλελευθεροι με 1,6%. Η συμμετοχή ανέρχεται στο 67%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκλέγουν από εννέα ευρωβουλευτές, το ΚΚΕ τρεις και από δύο ευρωβουλευτές εκλέγουν ΔΗΚΚΙ και Συνασπισμός.

Στο 80% η αποχή σε Βρετανία και Γερμανία. Συντριβή Σρέντερ.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη αποχή, η οποία ειδικά στη Γερμανία και στη Βρετανία πλησίασε το 80%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία ψήφισε μόνο το 21,2% των ψηφοφόρων, όπου ο καγκελάριος Σρέντερ και το κόμμα του υπέστη συντριβή, και στη Βρετανία το 23%. Αποχή που ξεπερνά το 50% σημειώθηκε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τις μεσογειακές. Οπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι σοσιαλιστές φαίνεται να χάνουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και να συγκεντρώνουν 183 έδρες έναντι 215 του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο Βέλγιο, όπου διεξήχθησαν και βουλευτικές εκλογές ο κεντροαριστερός συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζαν Λικ Ντεάν φαίνεται να υπέστη ήττα, γεγονός που προφανώς επηρέασε καθοριστικά και το πρόσφατο σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανησυχία από τα πρώτα κρούσματα αιματηρών επεισοδίων στο Κόσοβο.

Τεράστια ανησυχία προκαλούν οι δολοφονίες δύο Γερμανών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο Κόσοβο από πυρά αγνώστων, κοντά στην πόλη Ντούγιε. Επίσης, ένας Σέρβος ελεύθερος σκοπευτής σκοτώθηκε και τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, μεταξύ των οποίων και ένας Γερμανός στρατιώτης στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης και Σέρβων ελεύθερων σκοπευτών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Κλίντον.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ύστερα από πρωτοβουλία του τελευταίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο κ.Κλίντον ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμβολή της Ελλάδας στην ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, ενώ συζήτησαν και για θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων γενικότερα.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Τάλμποτ-Ιβάνοφ στη Μόσχα.

Με υποχώρηση της Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκαν στη Μόσχα οι συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανοφ, σχετικά με την παρουσία της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ξεκάθαρα οτι η Ρωσία θα πρέπει να έχει μια ζώνη στο Κόσοβο, που η ευθύνη της θα είναι σαφής και ορατή. Σε αντάλλαγμα οι Ρώσοι διαβεβαίωσαν οτι δεν θα υπάρξει άλλος αιφνιδιασμός και νέα ανάπτυξη στρατευμάτων τους στο Κόσοβο χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τη Δύση.

Την προσεχή εβδομάδα θα αναχωρήσει η ελληνική στρατιωτική δύναμη.

Στην Ελλάδα, αναμένεται απο αύριο να ενταθεί η κινητικότητα μέσω του λιμανιού και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης οπου θα διέλθουν στρατεύματα νατοϊκών χωρών για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αναχωρήσει για το Κόσοβο και η ελληνική στρατιωτική δύναμη που θα ενταχθεί στο νότιο τμήμα της επαρχίας, μεταξύ των αμερικανικών και των γερμανικών στρατευμάτων.

Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η επιστημονική ομάδα του ΕΟΦ.

Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, προκειμένου να εξετάσει το θέμα των καλλυντικών που προέρχονται απο το Βέλγιο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα μολυσμένα τροφιμα. Με το ίδιο θέμα θα ασχοληθεί το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ κοντά στην πραγματοποίηση μίας εντυπωσιακής μεταγραφής βρίσκεται η ΑΕΚ. Οι διοικούντες την ''Ενωση'' περιμένουν φαξ από την Μπαρτσελόνα, με το οποίο θα επισημοποιείται η αποδοχή του ισπανικού συλλόγου, για την παραχώρηση του Σέρβου μέσου, Ντράγκαν Τσίριτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος άσος θα κοστίσει στην ΑΕΚ 200 εκατομμύρια δραχμές για έναν χρόνο, ενώ αν η ΑΕΚ θελήσει να αποκτήσει οριστικά τον Τσίριτς θα πρέπει να καταβάλει 800 εκατομμύρια δραχμές.

Με τα χρώματα ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ευρώπης θα αγωνίζεται, εκτός απροόπτου, από την νέα περίοδο, ο Νίκος Μαχλάς. Ο Ελληνας επιθετικός αποκάλυψε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Αγιαξ, ενώ παράλληλα εξέφρασε για μία ακόμη φορά την επιθυμία του να φορέσει την φανέλα του Αίαντα.''Το μόνο σίγουρο είναι ότι την νέα περίοδο δεν θα αγωνίζομαι στην Βίτεσε. Εχω πολλές προτάσεις αλλά θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου στον Αγιαξ'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας άσος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,75 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,21, γαλλικό φράγκο προς 50,15, λίρα Αγγλίας προς 503,74, ελβετικό φράγκο προς 205,84, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,99, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 264,51, τη λίρα Κύπρου προς 569,65 και το ευρώ προς 329,00 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από την ηπειρωτική χωρα, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στο Βόρεια και κεντρικά. Οι ανεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς εως μέτριοι και στα ανατολικά πελάγη τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 16 εως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 18 με 34 και στο Αιγαίο 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αττική, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 14 June 1999 - 6:00:15 UTC