Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προσπάθειες σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό επιζώντων.
- Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα, εκτιμούν οι σεισμολόγοι.
- Χορήγηση σκηνών στους άστεγους.
- Εξαγγελία μέτρων προς σεισμοπαθείς από τον πρωθυπουργό.
- Ασκηση ποινικής δίωξης κατά υπαιτίων για θανάτους από τον σεισμό.
- Λόγω σεισμού μετατίθενται οι εξετάσεις των μετεξεταστέων.
- Συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση βοήθειας.
- Δωρεάν κλήσεις χωρίς τηλεκάρτα από τον ΟΤΕ για σεισμόπληκτους.
- Αντιπροσωπεία της Βουλής στις πληγείσες περιοχές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προσπάθειες σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό επιζώντων.

Στην ανάσυρση τριών εγκλωβισμένων στο εργοστάσιο ΡΙΚΟΜΕΞ, που είναι ζωντανοί, επικεντρώνονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία για τον απεγκλωβισμό και των άλλων ατόμων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 53 και των τραυματιών στους 2006, εκ των οποίων η κατάσταση των 25 κρίνεται σοβαρή. Στα ερείπια των κτιρίων υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 60 άτομα.

Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα, εκτιμούν οι σεισμολόγοι.

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική δραστηριότητα ακολουθεί ομαλή πορεία, διατύπωσαν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά της ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν κάποιοι ανεύθυνοι, περί επικείμενου μεγάλου σεισμού. Το απόγευμα σημειώθηκαν δύο δονήσεις 4,7 και 4,1 ρίχτερ αντίστοιχα, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες ότι απομακρύνεται σταδιακά το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου μετασεισμού.

Χορήγηση σκηνών στους άστεγους.

Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το 80% των κτιρίων που ελέχθησαν κρίθηκαν προσωρινώς ακατοίκητα ή κατεδαφιστέα. Οι άστεγοι υπολογίζονται στις 20.000, ενώ έχουν ήδη στηθεί περίπου 6.000 σκηνές για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών και εντός των προσεχών ημερών θα προωθηθούν κοντέϊνερ. Παράλληλα, έχει διασφαλιστεί ικανοποιητικός αριθμός κλινών σε ξενοδοχεία, στα οποία θα φιλοξενηθούν οι άστεγοι.

Εξαγγελία μέτρων προς σεισμοπαθείς από τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του, ανακοίνωσε τη χορήγηση άμεσης έκτακτης οικονομικής βοήθειας 200.000 δραχμών σε κάθε οικογένεια, επιδότηση ενοικίου για όσους νοικιάσουν σπίτια, δωρεάν κρατική βοήθεια για το 1/3 του ποσού που θα χρειασθεί για την επισκευή ή ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών και για τις υπόλοιπες επισκευές άτοκα δάνεια 15ετους διάρκειας. Επίσης θα επιδοτηθούν τα δάνεια των επαγγελματιών που επλήγησαν και θα ρυθμισθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ.

Ασκηση ποινικής δίωξης κατά υπαιτίων για θανάτους από τον σεισμό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων των πολλαπλών θανάτων, τραυματισμών και καταρρεύσεων κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Με έγγραφη παραγγελία προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρήγγειλε την κατεπείγουσα περαίωση των σχετικών ανακριτικών πράξεων για τα αδικήματα κατά συρροή ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθώς και σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Λόγω σεισμού μετατίθενται οι εξετάσεις των μετεξεταστέων.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη μετατίθενται οι ημερομηνίες των επαναληπτικών εξετάσεων της Β'Λυκείου, καθώς και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις της Β'Λυκείου που είχαν προγραμματιστεί για αύριο θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα θα αρχίσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα 20 του μηνός.

Συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση βοήθειας.

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας συνέρχεται εκτάκτως στις Βρυξέλες η επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Τη θλίψη και την οδύνη για τα θύματα του σεισμού εξέφρασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανέβαλε τις προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επισκέψεις του στην Ουγγαρία και τη Μάλτα και επιστρέφει στην Ελλάδα από το Ερεβάν της Αρμενίας.

Δωρεάν κλήσεις χωρίς τηλεκάρτα από τον ΟΤΕ για σεισμόπληκτους.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε όλα τα καρτοτηλέφωνα στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου οι σεισμόπληκοι να κάνουν αστικές και υπεραστικές κλήσεις δωρεάν χωρίς τη χρήση τηλεκάρτας. Η Ολυμπιακή θα παρέχει δωρεάν εισιτήρια εσωτερικού και εξωτερικού σε συγγενείς πρώτου βαθμού των βαρειά τραυματισθέντων ή θανόντων. Λόγω του σεισμού δεν λειτούργησε σήμερα, αλλά και αύριο θα παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών, επειδή δεν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των συναλλαγών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αντιπροσωπεία της Βουλής στις πληγείσες περιοχές.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν σήμερα αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο του σώματος Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωσνταντόπουλος. Ολοι τους ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν τα άτομα που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,36 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 503,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 282,78, ελβετικό φράγκο προς 207,64, τη λίρα Κύπρου προς 574,49, δολάριο Καναδά προς 210,41, δολάριο Αυστραλίας 203,51, το γερμανικό μάρκο προς 169,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,14, γαλλικό φράγκο προς 50,59, και το ευρώ προς 331,85 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα, με τοπικές νεφώσεις, που στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου Αιγαίου θα είναι πυκνές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και τοπικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 17 με 27 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 8 September 1999 - 16:00:30 UTC