Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.
- Μέτρα για την τόνωση του Χρηματιστηρίου απ'την Τράπεζα της Ελλάδος.
- Οξεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ από τον υπουργό Τύπου.
- Θερμότατη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λέρο.
- Αύριο θα απολογηθεί ο παιδοκτόνος Γ.Μεταξάκης.
- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητάει η ΝΔ για το Φάλκον.
- Για παιδεραστία κατηγορείται 87χρονος στις Σέρρες.
- Μητροπολιτικό Μέγαρο του Τορόντο-Θεολογική Ακαδημία Καναδά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.

Τις σεισμόπληκτες περιοχές των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και είχε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές και σεισμοπαθείς. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι πολύ σύντομα θα εκλείψουν οι σκηνές και οι άστεγοι θα εγκατασταθούν σε οικίσκους, τροχόσπιτα και λυόμενες κατασκευές. Ο κ. Σημίτης ζήτησε και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλήμάτων. Το απόγευμα συνεδρίασε εκ νέου η επιστημονική ομάδα σεισμικού κινδύνου. Στο μεταξύ σύμφωνα απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, τα σχολικά κτίρια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους τρεις ορόφους, για λόγους ασφάλειας των μαθητών.

Μέτρα για την τόνωση του Χρηματιστηρίου απ'την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέτρα για την τόνωση της Χρηματιστηριακής αγοράς, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα αυξάνεται από 5 σε 15 εκατ. δρχ το ποσό των δανείων προς ιδιώτες για την αγορά μετοχών, ενώ αυξάνεται η ρευστότητα των χρηματιστηριακών εταιριών. Στη Σοφοκλέους πάντως συνεχίσθηκε το αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με απώλειες 4%. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι 248 μετοχές έκλεισαν στο κατώτατο όριο διακύμανσης του 8%.

Οξεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ από τον υπουργό Τύπου.

Οξεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι συνδέει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, με μικροκομματικά παιχνίδια, άσκησε ο υπουργός Τύπου, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή ότι το κόμμα του θα επιδιώξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη, ενόψει της προεδρικής εκλογής. Σε ότι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες παροχές που εξήγγειλε, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι αυτές προσεγγίζουν το 1 τρις δρχ, ποσό που βρίσκεται πέραν από τις αντοχές της οικονομίας.

Θερμότατη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λέρο.

Θερμότατη υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Λέρου, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στο νησί. Αίσθηση προκάλεσε η ενέργεια μικρών μαθητών από την Ελλάδα και την Τουρκία, που παρέστησαν σε εκδήλωση στο στάδιο του νησιού, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης μεταξύ των δύο λαών. Μάλιστα δύο μαθητές από την Τουρκία, προσέφεραν συμβολικά στον προκαθήμενο της ορθοδοξίας δύο λευκά περιστέρια, τα οποία ο ίδιος άφησε να πετάξουν προς την ελευθερία.

Αύριο θα απολογηθεί ο παιδοκτόνος Γ.Μεταξάκης.

Αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 40χρονος παιδοκτόνος Γιώργος Μεταξάκης, ο οποίος κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τα τρία από τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του και στη συνέχεια τα έριξε στον Αλμυρό ποταμό. Ο Μεταξάκης οδηγήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα στον ανακριτή χωρίς δικηγόρο, καθώς κανείς δεν δέχεται να αναλάβει την υπεράσπισή του. Ο δικηγορικός σύλλογος Ηρακλείου όρισε ένα δικηγόρο, ο οποίος ζήτησε 24ωρη προθεσμία για να ενημερωθεί επί της δικογραφίας.

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητάει η ΝΔ για το Φάλκον.

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες για τα αίτια του δυστυχήματος με το πρωθυπουργικό Φάλκον, ζητάει η ΝΔ, με πρόταση που υπογράφουν 101 βουλευτές της. Στην πρόταση γίνεται λόγος για ευθύνες, πολιτικές και άλλες και τονίζεται ότι η έρευνα που διεξάγεται, δεν εγγυάται, έστω και στοιχειωδώς, την αντικειμενικότητα και τη διάθεση της κυβέρνησης να την οδηγήσει στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας.

Για παιδεραστία κατηγορείται 87χρονος στις Σέρρες.

Στις Σέρρες ένας ηλικιωμένος κατηγορείται ότι ενέχεται σε υπόθεση παιδεραστίας. Πρόκειται για τον 87χρονο Θεόδωρο Μωραϊτη, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ασελγούσε σε βάρος δύο κοριτσιών ηλικίας 12 και 13 χρόνων, στα οποία έδινε από ένα χιλιάρικο στην κάθε μία. Ο δράστης αρνείται τις κατηγορίες, αλλά τα δύο κοριτσάκια επιβεβαίωσαν στην αστυνομία το γεγονός.

Μητροπολιτικό Μέγαρο του Τορόντο-Θεολογική Ακαδημία Καναδά.

Εγιναν χθες τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Μητροπολιτικού Μεγάρου του Τορόντο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη το Θεολόγο, παρουσία παραγόντων της ομογένειας και διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου. Το τετραόροφο κτίριο της οδού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Τορόντο, που αγοράστηκε με δωρεά του Ελληνα ομογενή κ.Χριστοδούλου, στεγάζει όλες τις υπηρεσίες της Μητρόπολης και την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Καναδά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μονόδρομο αποτελεί η νίκη για τον Ολυμπιακό στον αυριανό αγώνα με τη νορβιγική Μόλντε, για το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς οποιαδήποτε απώλεια βαθμών θα σημάνει για τους ερυθρόλευκους τον αποκλεισμό τους από την επόμενη φάση της διοργάνωσης, ακόμα και τον κίνδυνο να βρεθεί στην τελευταία θέση του ομίλου. Γνωρίζοντας όλα αυτά ο προπονητής των ερυθρόλευκων τόνισε σήμερα ότι η νίκη επί της Μόλντε είναι η μοναδική και τελευταία ελπίδα για πρόκριση. Επίσης, ο Μπάγιεβιτς χαρακτήρισε ως δύσκολη αντίπαλο και με δυνατούς παίχτες τη νορβηγική ομάδα. Στο στρατόπεδο των Νορβηγών, υπάρχει αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ ο προπονητής της Μόλντε δήλωσε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη έδρα είναι το ΟΑΚΑ και πως οι παίχτες του πρέπει να προσέξουν περισσότερο τους Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς.

Μετά από καλή εμφάνιση η Καβάλα πέτυχε την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Βλάχου σε αγώνα για τη δεύτερη αγωνιστική νίκησε στην έδρα της τον Ηρακλή με 3-1. Για την νικήτρια σκόραραν οι Πις (28', 47') και Κουμπής (64'), ενώ για τον "γηραιό" το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Κωνσταντίνου στο 31'με πέναλτι.

Σε πελάγη ευτυχίας ζουν στον Παναθηναϊκό μετά τη χθεσινή μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, για το πρωτάθλημα. Ο Φλίπσεν, που πέτυχε ένα έξοχο τέρμα είπε ότι είναι ευτυχισμένος για τη νίκη επί της ΑΕΚ και υποστήριξε ότι η ομάδα του ήταν καλύτερη στο ντέρμπι και έφθασε δίκαια στη νίκη. Ο Ασάνοβιτς, που αποτέλεσε τη χρυσή αλλαγή του Κυράστα, καθώς χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με το δικό του τέρμα, τόνισε ότι ήταν το σημαντικότερο γκολ στην καριέρα του στην Ελλάδα. Στην ΑΕΚ, αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση τόσο από την ήττα όσο και από την μετριότατη απόδοση της ομάδας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να τρίζει η καρέκλα του Τουμπάκοβιτς, στον οποίο οπαδοί και διοίκηση του χρεώνουν τεράστια λάθη τακτικής, αλλά και μία εμμονή στη χρησιμοποίηση του Τσίριτς, που και χθες ήταν απελπιστικά κακός. Μάλιστα, χθες το βράδυ η διοίκηση της Ενωσης κάλεσε τον Σέρβο τεχνικό να δώσει εξηγήσεις για την απόδοση της ομάδας του. Πάντως, σήμερα, ο Τουμπάκοβιτς αν και προβληματισμένος από την απόδοση των παιχτών του δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα η ομάδα του θα συνέλθει.

Δύο προπονητές παραιτήθηκαν μέσα σε μία ...ημέρα, μόλις δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Πρόκειται για το Νίκο Αλέφαντο και τον Μιχάλη Φιλίππου οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την Προοδευτική και τα Τρίκαλα, αντίστοιχα. Οι διοικήσεις των δύο ΠΑΕ έκαναν αποδεκτές τις παραιτήσεις των δύο τεχνικών και βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση των αντικαταστατών τους.

Ο Βασίλης Δανιήλ, κάλεσε 20 παίκτες στην εθνική για τους αγώνες με Αλβανία (6/10) και Σλοβενία (9/10) για τα προκριματικά του EURO 2000. Κλήθηκαν οι:Μαχλάς (Αγιαξ),Νταμπίζας (Νιούκαστλ),Ζαγοράκης (Λέστερ), Κωνσταντινίδης (Χέρτα),Γεωργάτος (Ιντερ) Τσάρτας (Σεβίλη),Κυπαρίσσης (Ξάνθη), Ελευθερόπουλος,Πουρσανίδης,Νινιάδης,Αμανατίδης (ΟΣΦΠ), Ατματσίδης, Ζήκος, Νικολαίδης (ΑΕΚ),Βενετίδης, Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Ουζουνίδης (Πανηλειακός), Νικοπολίδης, Γκούμας,Λυμπερόπουλος (ΠΑΟ).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 318,59 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 525,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 303,28, ελβετικό φράγκο προς 207,87, τη λίρα Κύπρου προς 576,41, δολάριο Καναδά προς 216,82, δολάριο Αυστραλίας 208,45, το γερμανικό μάρκο προς 170,22, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,19, γαλλικό φράγκο προς 50,75, και το ευρώ προς 332,92 δραχμές.

Νέα μεγάλη υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών βρίσκεται στο "limit down" και δύσκολα το ενδιαφέρον θα αναθερμανθεί. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους, είναι και το γεγονός ότι η τιμή 248 μετοχών έκλεισε στο κατώτατο όριο διακύμανσης του 8%, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το Χρηματιστήριο. Μόλις 8 μετοχές κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να κλείσουν με άνοδο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία καθυστέρησε μία να ξεκινήσει, λόγω προβλημάτων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, το μέγεθος της πτώσης και η βασική αιτία της είναι η "πίεση" της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς προς τις ΑΧΕ να κλείσουν τις "ανοικτές θέσεις" των πελατών τους, επιταχύνοντας έτσι το ρυθμό της πτώσης. Λίγο πριν το κλείσιμο, οι απώλειες του δείκτη ξεπερνούσαν το 6% για να περιορισθούν στο "παρά πέντε", λόγω της παρέμβασης τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.283,42 μονάδες, έναντι 5.503,47 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας μεγάλη πτώση 220,05 μονάδων ή σε ποσοστό 4, 00%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς εως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 15 με 34 και στα νησιά του Αιγαίου 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 19 με 33 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος, αλλά αργότερα θα συννεφιάσει, ενώ το πρωί η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 27 September 1999 - 19:00:14 UTC