Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σοβαρότατα προβλήματα στη Δυτική Αττική από τις βροχοπτώσεις.
- Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία και στη Λακωνία.
- Αλλαγές στο Χρηματιστήριο από το 2000.
- Ολα σχεδόν έτοιμα για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα.
- Με τον Σιράκ συναντήθηκε ο Κ.Σημίτης στο Παρίσι.
- Περιοδεία στα Χανιά και το Ρέθυμνο πραγματοποίησε ο Κ.Καραμανλής.
- Κατέρρευσε διώροφο σπίτι στο Μενίδι που είχε πληγεί από το σεισμό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρότατα προβλήματα στη Δυτική Αττική από τις βροχοπτώσεις.

Τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία προσπαθούν να κλείσουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και κυρίως των Μεγάρων και του Μεγάλου Πεύκου, που επλήγησαν περισσότερο από τις καταρρακτώδεις βροχές. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι ζημιές σε επιχειρήσεις, σπίτια και έργα υποδομής είναι τεράστιες. Μετ'εμποδίων γινόταν η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω κατολισθήσεων, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία και στη Λακωνία.

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Λακωνία, την οποία επισκέπτεται ο υπουργός Γεωργίας. Η θεομηνία προκάλεσε άλλα δύο θύματα στην περιοχή, καθώς βρέθηκαν νεκροί μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένας Πολωνός εργάτης. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν επίσης στην περιοχή της Μαγνησίας, όπου πλημμύρισαν πάνω από 5000 στρέμματα καλλιεργιών και στην Πιερία, όπου έσπασε φράγμα, χωρίς όμως να απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Στον Πειραιά ένα ναύτης έχασε τη ζωή του όταν κτυπήθηκε από κάβο, που έσπασε λόγω της θαλασσοταραχής.

Αλλαγές στο Χρηματιστήριο από το 2000.

Την παράταση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου κατά δύο ώρες, από τις αρχές του 2000, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Επίσης αυξάνεται από 8 σε 12%, υπό προϋποθέσεις το όριο ανόδου και πτώσης της τιμής των μετοχών, στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε επίσης δύο νέα επενδυτικά προϊόντα. Πρόκειται για τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας και τις εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Ολα σχεδόν έτοιμα για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση εργάζεται και συνεργάζεται με την αμερικανική πλευρά για την ομαλή διεξαγωγή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ήδη έφτασε στην Αθήνα αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου "Γκάλαξι", με υλικό για την προστασία του Αμερικανού προέδρου. Δεν με πτοούν οι διαδηλώσεις, τις περίμενα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κλίντον και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι επαρκή. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ επανέρχεται στο θέμα της τρομοκρατίας με νέο ανθελληνικό δημοσίευμα.

Με τον Σιράκ συναντήθηκε ο Κ.Σημίτης στο Παρίσι.

Με τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο του συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι θα συζητηθεί και το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Περιοδεία στα Χανιά και το Ρέθυμνο πραγματοποίησε ο Κ.Καραμανλής.

Αλλη μια προεκλογική εμφάνιση έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την περιοδεία του στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ο κ.Καραμανλής υποσχέθηκε πως αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία θα επεκτείνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραμελήσει την επαρχία και υποστήριξε ότι στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό έργο.

Κατέρρευσε διώροφο σπίτι στο Μενίδι που είχε πληγεί από το σεισμό.

Διώροφο σπίτι που στέγαζε βιοτεχνία και είχε χαρακτηριστεί κόκκινο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου κατέρρευσε το πρωϊ στο Μενίδι. Το σπίτι ανήκε στο Σταύρο Νασόπουλο, ο οποίος δεν ήταν εκεί την ώρα της κατάρρευσης. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν εγκλωβισμένοι κάτα από τα ερείπια του κτιρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πίστωση χρόνου ζήτησε μετά από τέσσερις μήνες στην ΑΕΚ ο Τουμπάκοβιτς, για να φτιάξει την ομάδα που θέλει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας της Ενωσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη για να βγάλει πρωταθλητή. Παραδέχθηκε ότι η ομάδα του έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία, ενώ ανέφερε πως δεν έχει ακόμη γνωρίσει καλά τους παίχτες του και υπεραμύνθηκε της εργασίας του λέγοντας ότι ο τρόπος της δουλειάς του είναι δοκιμασμένος.... Τέλος, δεν έκρυψε ότι μετάνοιωσε για την παραχώρηση του Σέμπουε, ενώ σημείωσε πως δεν τον προβληματίζει η αφλογιστία του Ντέμη Νικολαϊδη, καθώς αυτό το πρόβλημα είναι ομαδικό. Στο μεταξύ, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας θα διεξαχθεί οριστικά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Ζάχοβιτς αναχώρησε σήμερα με την οικογενειά του για τη Σλοβενία, όπου θα ενισχύσει την εθνική ομάδα στα μπαράζ με την Ουκρανία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000. Φεύγοντας, αφήνει ανοιχτές τις διαφορές του με τον Μπάγιεβιτς, μετά το χθεσινό επεισόδιο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Από την πλευρά του, ο προπονητής των ερυθρολεύκων είναι φανερό ότι θέλει την τιμωρία του παίχτη, καθώς για πρώτη φορά δημοσιοποίησε τον εκνευρισμό του για την ενέργεια του Ζάχοβιτς.

Την ικανοποίηση του για την νίκη στον Πύργο επί του Πανηλειακού εξέφρασε σε σύντομη ομιλία του προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Κυράστας. Αφού τους συνεχάρη, ο προπονητής των ``πρασίνων``, τόνισε ότι η νίκη αυτή θα τους τονώσει ψυχολογικά για την συνέχεια, όμως εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να είχαν ``καθαρίσει`` πολύ νωρίτερα το παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές, τους είπε ότι έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας.

Απογοήτευση, δυσφορία και πανικό προκάλεσε στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ η χθεσινοβραδυνή συντριβή με 4-1, που γνώρισε η ομάδα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό. Απογοήτευση για την νέα ήττα που ``τραυμάτισε`` την ψυχολογία των παικτών, δυσφορία γιατί παίκτες και τεχνική ηγεσία δεν βρέθηκαν σε καλή ημέρα και πανικό, γιατί η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωτάθλημα με στόχο τον τίτλο και ήδη έχει χάσει 11 βαθμούς και βρίσκεται στην 12η θέση της βαθμολογίας, αρκετά μακριά από την κορυφή.

Την έβδομη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες στο κύπελλο Σαπόρτα πέτυχε η ΑΕΚ που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Τσέρνο Μόρε Βάρνας επικρατώντας με 103- 75, στο ΟΑΚΑ. Ο Μάρτιν Μιούρσεπ με 17 πόντους ήταν πρώτος σκόρερ της "Ενωσης" που ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την πρωτιά του Α' ομίλου, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της πρώτης φάσης της διοργάνωσης.

Ο Κώστας Φραντζέσκος θα είναι ο αντικαταστάτης του Βασίλη Τσάρτα στην εθνική ομάδα των ανδρών για τους δυο διεθνείς φιλικούς αγώνες με τη Νιγηρία (13/11, Κιλκίς) και τη Βουλγαρία (17/11, Κοζάνη). Ο μέσος της Σεβίλης, ενημέρωσε την ομοσπονδία ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με το διαβατήριό του και ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει στη χώρα μας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,28 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 521,04, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 305,44, ελβετικό φράγκο προς 207,81, τη λίρα Κύπρου προς 580,41, δολάριο Καναδά προς 218,59, δολάριο Αυστραλίας 204,45, το γερμανικό μάρκο προς 170,86, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,25, γαλλικό φράγκο προς 50,94, και το ευρώ προς 334,18 δραχμές.

Διορθωτική υποχώρηση κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο. Αρχικώς ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τα επίπεδα των 5.800 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 5.812 μονάδες. Ομως κυρίως η "αδυναμία" των τραπεζών να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη είχε ως αποτέλεσμα στο κλείσιμο να χαθούν τα αρχικά κέρδη του δείκτη και να κλείσει σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από χθες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα σε μετοχές των εταιριών Επενδύσεων και των Κατασκευαστικών Εταιριών. Στο πλαφόν ανόδου του 8% έκλεισε η τιμή 55 μετοχών και στο πλαφόν υποχώρησης έκλεισε η τιμή πέντε μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.728,14 μονάδες, έναντι 5.753,60 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας υποχώρηση 25, 46 μονάδων ή σε ποσοστό 0,44%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση θα παρουσιάσει από αύριο η κακοκαιρία, καθώς στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ τοπικές βροχές και σποραδικές κατιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα νότια, αλλά και εκεί βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βορειοανατολικοί, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, που αργότερα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 20 και στο Αιγαίο από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 18 και 11 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 9 November 1999 - 20:00:32 UTC