Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στις 19 και 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον.
- Δηλώσεις Δ.Ρέππα για την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον.
- Καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη Θεομηνία.
- Ενα ακόμη βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
- Εγινε η θεμελίωση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.
- Κλειστές θα μείνουν οι εφορίες την Παρασκευή.
- Ασθενής σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην Καλαμάτα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον.

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. Οπως διευκρινίσθηκε, η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας έγινε από την ελληνική πλευρά και η Ουάσιγκτον συμφώνησε, ώστε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός και ουσιαστικότερες προετοιμασίες, για να γίνει η επίσκεψη παραγωγικότερη.

Δηλώσεις Δ.Ρέππα για την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον δεν σχετίζεται με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί, χωρίς όμως να αναφέρει και τους συγκεκριμένους λόγους της μετάθεσης και χαρακτήρισε σημαντικό για την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη χώρα. Η ΝΔ ζήτησε πειστικές εξηγήσεις για την τροποποίηση της επίσκεψης, το ΚΚΕ τόνισε ότι παρέχεται η δυνατότητα στο λαό να εντείνει τις κινητοποιήσεις, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα.

Καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη Θεομηνία.

Καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία, άρχισαν συνεργεία των νομαρχιών, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης των πλημμυροπαθών, οι περιουσίες των οποίων υπέστησαν καταστροφές. Στους πλημμυροπαθείς θα δοθεί έκτακτο βοήθημα 200.000 δρχ και αποζημίωση για τις οικοσκευές μέχρι δύο εκατομμυρίων δρχ, ενώ στους αγρότες τα ΕΛΓΑ θα καταβάλουν αποζημιώσεις για την καταστροφή που υπέστη η γεωργική παραγωγή. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Λακωνίας, της Δυτικής Αττικής, του Βόλου και της Πιερίας, προσπαθούν περισώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους.

Ενα ακόμη βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ενα ακόμη βήμα για την ένταξη στην ΟΝΕ, έκανε η Ελλάδα, η οποία με απόφαση της Κομισιόν, ύστερα από πρόταση του συμβουλίου υπουργών, φεύγει πλέον από το καθεστώς του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πέντρο Σόμπλες, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα της Ελλάδας προς την ΟΝΕ και τη ζώνη του Ευρώ. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα από 13,8% του ΑΕΠ το 1993, έπεσε στο 2,5% το 1998, δηλαδή κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% για ένταξη στην ΟΝΕ.

Εγινε η θεμελίωση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, έγινε η θεμελίωση του αγωγού πετρελαίου που θα ενώσει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 230 χιλιομέτρων, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 80% θα καταβάλει η ελληνική πλευρά. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Κλειστές θα μείνουν οι εφορίες την Παρασκευή.

Κλειστές θα μείνουν οι εφορίες αύριο και την Παρασκευή μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας των εφοριακών να κηρύξουν 48ωρη απεργία αντιδρώντας στην προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών περί δημιουργίας των τοπικών ελεγκτικών κέντρων. Αύριο επίσης απεργούν οι καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα σχολεία.

Ασθενής σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην Καλαμάτα.

Στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, εντάσσουν οι σεισμολόγοι την ασθενή σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Καλαμάτα. Η δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα και έγινε αισθητή στην γύρω περιοχή, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν θα είναι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού. Ο Ιταλός προπονητής, που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Ντούσαν Μπάγεβιτς, έγινε ευρύτερα γνωστός το 1990, όταν οδήγησε τη Νάπολι, στην οποία αγωνιζόταν μεταξύ άλλων ο Ντιέγκο Μαραντόνα, στην κατάκτηση του καμπιονάτο. Ο Μπιγκόν, παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής, εργάστηκε στη συνέχεια στην Λέτσε και την Ουντινέζε, καθώς και στην ελβετική Σιόν. Η επίσημη ανακοίνωση για την πρόσληψη του Αλμπέρτο Μπιγκόν θα γίνει αύριο.

Με το ``ένα πόδι`` στους ``32`` του κυπέλλου Κόρατς βρίσκεται το Περιστέρι μετά την εντός έδρας νίκη επί της ΡΤΤ Αγκυρας με 64-53. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της 5ης ημέρας της διοργάνωσης και οι Περιστεριώτες βρίσκονται στην πρώτη θέση του 14ου ομίλου με 9 βαθμούς, έναντι 8 της τουρκικής ομάδας, της οποίας υπερτερούν και σε περίπτωση ισοβαθμίας, αφού είχαν χάσει μόλις με έναν πόντο (81-80) στην Αγκυρα.

Η Νεάπολη, που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής, έκανε την έκπληξη στη Β' φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αφού νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον απέκλεισε. Στην τρίτη φάση της διοργάνωσης προκρίθηκαν ακόμη Ιωνικός και Πανιώνιος που επικράτησαν 4-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη της Μαρκό και 2-1 εκτός έδρας της Καβάλας.

Ο Ναυπακτιακός Αστέρας ανέβηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας μετά τους αγώνες της 9ης ημέρας. Η ομάδα της Ναυπάκτου νίκησε 2-0 εκτός έδρας την Καρδίτσα και έφθασε τους 23 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Ακράτητο που όμως έχει έναν αγώνα λιγότερο. Σε άλλους αγώνες της ημέρας: Αγερσανί-Χαλκηδόνα 2-1, Δόξα Βύρωνα- Λεωνίδιο 1-0, Απόλλων Κρ.Βρύσης-Θεσπρωτός 3-0, Κοζάνη-Εδεσσαϊκός 2-0, Νίκη Βόλου- Κιλκισιακός 3-0, Κερατσίνι-Ατρόμητος 1-0, Εθνικός Κατερίνης- Λύκοι 2-2. Οι αγώνες Νεάπολη-Ακράτητος και Μαρκό-Ποσειδώνας Μηχ. θα γίνουν 14 Νοεμβρίου.

Ο διαιτητής Βαγγέλης Δημητρόπουλος του συνδέσμου Πάτρας κληρώθηκε να διευθύνει το εξ αναβολής ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής ημέρας για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας, μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, που θα γίνει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Στο μεταξύ σύμφωνα με απόφαση της ΕΠΑΕ, ανακλήθηκε η άδεια διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Ριζούπολης, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής του, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της διοργανώτριας.

Αν και στο ημίχρονο βρέθηκε να προηγείται με 31-29, η ΜΕΝΤ δεν κατάφερε να φτάσει στο ...θαύμα. Γνώρισε βαριά ήττα με 71-45 από την Μπρισασπόρ στη Νικομήδεια σε αγώνα για την 5η ημέρα του Κυπέλλου Λιλιάνα Ρονκέτι και έχασε την ευκαιρία να εξασφαλίσει το από σήμερα το ''εισιτήριο'' για τους ``32`` της διοργάνωσης.

Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των γυναικών θα λάβει μέρος στο κύπελλο Ανοιξης, που θα διεξαχθεί στο Μπρνο της Τσεχίας και θ' αρχίσει στις 6 Μαίου. Για την καλύτερη προετοιμασία της εθνικής ομάδας η αγωνόδικη επιτροπή αποφάσισε όπως τα πλέι οφ της Α1 γυναικών ολοκληρωθούν μέχρι και 22 Απριλίου 2000. Ετσι θα υπάρξει εμβόλιμη αγωνιστική στις 5 Ιανουαρίου.

Προβλήματα με τραυματίες ποδοσφαιριστές της αντιμετωπίζει η Κορούνια, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Γ' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Γιουγκοσλάβος μέσος της ισπανικής ομάδας, Σλάβισα Γιοκάνοβιτς θα παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για έναν τουλάχιστον μήνα. Ο Γιοκάνοβιτς υπέστη κάκωση συνδέσμων στον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Οβιέδο. Ομως τα άσχημα νέα δεν σταματούν εκεί... Σήμερα έγινε γνωστό ότι θα στερηθεί για δύο εβδομάδες και τον Ολλανδό επιθετικό της, Ρόι Μακάι, για τον ίδιο λόγο με τον Γιοκάνοβιτς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 320,56 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 519,45, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 304,93, ελβετικό φράγκο προς 207,28, τη λίρα Κύπρου προς 577,02, δολάριο Καναδά προς 217,29, δολάριο Αυστραλίας 205,27, το γερμανικό μάρκο προς 170,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,83, και το ευρώ προς 333,47 δραχμές.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω κυρίως της νέας υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση ενώ σε αρκετές μετοχές, κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρατηρούνται τάσεις "συσσώρευσης". Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν σήμερα προσανατολισμένο σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι μετοχές των διαφόρων εταιρειών και οι μετοχές της παράλληλης αγοράς κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8% έκλεισε η τιμή 55 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.704,53 μονάδες, έναντι 5.728,14 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας υποχώρηση 23,61 μονάδων ή σε ποσοστό 0,41%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός καθώς στα βορειοανατολικά και τα νησιά του Αιγαίου θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια, σρα δυτικά πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες και στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί, μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα βορειοανατολικοί, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 20 και στο Αιγαίο 14 με 21 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 18 και 11 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 10 November 1999 - 20:00:21 UTC