Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
- Σε βλάβη οφείλεται η πτώση μαχητικού αεροσκάφους της ΠΑ.
- Απουσίες θα παίρνουν οι μαθητές που θα κάνουν καταλήψεις.
- Δηλώσεις Σκανδαλίδη για τις πρόωρες εκλογές.
- Δύο νέα προγράμματα για τους ανέργους.
- Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας.
- Χάθηκαν οι ελπίδες για τους δύο ψαράδες που αγνοούνται.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις συνομιλίες που είχε στο Ελσίνκι με τον φιλανδό ομόλογό του, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ο κ.Σημίτης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, υπενθύμισε στον κ.Λίπονεν οτι είναι σε ισχύ τα τρία θέματα που έχει θέσει η χώρα μας, δηλαδή το Κυπριακό, η Χάγη και ο Οδικός Χάρτης. Στο Ελσίνκι βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΝΔ, για τις εργασίες για τις εργασίες της συνόδου του ΕΛΚ.

Σε βλάβη οφείλεται η πτώση μαχητικού αεροσκάφους της ΠΑ.

Σε βλάβη στον κινητήρα οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση μαχητικού αεροσκάφους τύπου Α-7 Κορσέρ, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, χωρίς ευτυχώς να πάθουν τίποτα οι δύο πιλότοι. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή ενάμισυ μίλι ανατολικά του αεροδρομίου του Αραξου. Οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν επιτυχώς τα αλεξίπτωτά τους, ενώ μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Πρόκειται για το σμηναγό Νικόλαο Γιαπράκα και τον υποσμηναγό Νικόλαο Περδίκη.

Απουσίες θα παίρνουν οι μαθητές που θα κάνουν καταλήψεις.

Το φάσμα των απουσιών, έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι μαθητές, καθώς σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία είναι ανοικτά και όπου δεν είναι, οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες. Οι καθηγητές αποφάσισαν οτι εφόσον οι μαθητές θα βρίσκονται σε κινητοποιήσει, δεν θα βάζουν απουσίες. Να παραπέμψει στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης, όσους αρνούνται να κάνουν μάθημα, απείλησε ο υφυπουργός Παιδείας. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Δηλώσεις Σκανδαλίδη για τις πρόωρες εκλογές.

Στις 26 Μαρτίου θα γίνουν εκλογές, εάν η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην άρνησή της για το πρόσωπο του κυρίου Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την προσωπικότητα του οποίου εξήρε, ενώ σχετικά με τη σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, εκτίμησε οτι θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις, και όσοι ελπίζουν οτι από αυτήν την ιστορία θα βγεί τραυματισμένη η χώρα και η κυβέρνηση, κάνουν μεγάλο λάθος.

Δύο νέα προγράμματα για τους ανέργους.

Δύο νέα προγράμματα που επιδοτούν την απασχόληση ανέργων στον τομέα του πολιτισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το συνολικό κόστος των δύο προγραμμάτων φτάνει τα 13,5 δις δρχ. και θα διατεθεί για ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο πρώτο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί η πρόσληψη 2.000 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΟΤΑ, και εργασίες επαγγελματικών σωματείων. Το 2-ο πρόγραμμα επιδοτεί αυταπασχόληση στον τομέα του πολιτισμού, με 4 εκ. δρχ. για κάθε άνεργο.

Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας.

Ψηφίστηκε επί της αρχής του στη Βουλή,το νομοσχέδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας, εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας επισήμανε οτι με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα πρόσθετο επενδυτικό προιόν, με την εισαγωγή του θεσμού των συλλογικών επενδύσεων,ο οποίος είναι δοκιμασμένος με επιτυχία. Παράλληλα, τόνισε οτι παρέχεται η ευχέρεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων.

Χάθηκαν οι ελπίδες για τους δύο ψαράδες που αγνοούνται.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση των δύο ερασιτεχνών ψαράδων που αγνοούνται από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρα, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους. Οι δύο ψαράδες, εργάζονταν στην αναστήλωση της ιεράς μονής Ξυροποτάμου, όταν με μικρή βάρκα προσπάθησαν να ψαρέψουν ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Στις έρευνες μετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, αλιευτικά κι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπροστά στην πρόκληση που παρουσιάζεται για την εθνική μας ομάδα στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2002, όπου θα τεθεί αντιμέτωπη εκτός των άλλων με μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως είναι η Γερμανία και η Αγγλία, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Δανιήλ δεν έμεινε αμέτοχος. Γνωρίζοντας, ότι η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αποφάσισε από νωρίς να βγάλει στη φόρα μερικούς τους ...άσους που κρύβει στο μανίκι του. Ενας από αυτούς είναι ο Λάμπρος Χούτος, ο οποίος κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα. Ο άσος της Ρόμα, θα πάρει μέρος στους δυο από τους τρεις διεθνείς φιλικούς αγώνες που θα δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τις ομάδες της Γκάνας, της Μολδαβίας και της Εσθονίας. Εκτός του Χούτου, στην εθνική ομάδα κλήθηκε για πρώτη φορά και ο Λουμπούτης του Αρη.

Την πρόκριση στους 16 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα κυνηγήσουν απόψε με δόντια και με νύχια ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, κόντρα σε Μονακό και Λα Κορούνια αντίστοιχα. Για την ΑΕΚ, ο αγώνας στο πριγκιπάτο, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να μην πάει χαμένη η φετινή χρονιά, καθώς ήδη έχει μείνει μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ακόμη και της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα που έφερε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 2-2 δεν δίνει και πολλές ελπίδες στην ελληνική ομάδα, καθώς αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος και μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να ανατρέψει το 4-2 του πρώτου αγώνα στην Ισπανία, κάτι αρκετά δύσκολο, ωστόσο, καθώς η ισπανική ομάδα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στην επίθεση. Και τα δύο παιχνίδια θα αρχίσουν στις 8,30 το βράδυ.

Καρδιοχτύπια για αρκετές ομάδες στην κλήρωση των αγώνων για τον γ' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε στην ΕΠΟ και έβγαλε το ντέρμπι Αρη- Παναθηναϊκού. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ θα παίξει εκτός έδρας με το νικητή του αγώνα Πανηλειακού-Ολυμπιακού. Ενα γερό ακόμη παιχνίδι, είναι αυτό μεταξύ Εθνικού Αστέρα-Πανιωνίου. Τα άλλα ζευγάρια έχουν ως εξής: Καλαμάτα- Προοδευτική, Ναυπακτιακός Αστέρας-Νεάπολη, ΑΕΚ - Τρίκαλα, Ιωνικός-Ηρακλής και ΟΦΗ-Αγερσανί. Οι αγώνες είναι νοκ άουτ και θα διεξαχθούν στις 12/01/2000.

Με μετρημένα λόγια ο προπονητής του Ολυμπιακού Αλμπερτίνο Μπιγκόν δήλωσε σήμερα σε ότι θα γίνουν μεταγραφές, χωρίς όμως να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα για τον Χούτο και άλλους παίχτες. Αποκαλυπτικός υπήρξε πάντως για τον Τζόρτζεβιτς για τον οποίο τόνισε ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης που χρειάζομαι στην ομάδα και δεν θέλω να παραχωρηθεί, απαντώντας έτσι στο θόρυβο που έχει προκληθεί για μεταγραφή του σε ομάδα του εξωτερικού.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 328,06 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 531,19, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 317,65, ελβετικό φράγκο προς 208,78, τη λίρα Κύπρου προς 580,13, δολάριο Καναδά προς 221,35, δολάριο Αυστραλίας 209,49, το γερμανικό μάρκο προς 170,66, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,88, και το ευρώ προς 333,78 δραχμές.

Οι "νευρικές" διακυμάνσεις του γενικού δείκτη και η σημαντική υποχώρηση του όγκου των συναλλαγών χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, μετά από επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων είχε καταγράψει απώλειες πάνω από 9%, έκλεισε με μικρή άνοδο λόγω της βελτίωσης του τραπεζικού δείκτη. Αντιθέτως, μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών της Παράλληλης Αγοράς και των κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ παρά τη μικρή ανάκαμψη του δείκτη η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών που έκαναν πράξη, έκλεισαν με απώλειες. Στο πλαφόν ανόδου του 8% έκλεισε η τιμή μόλις τριών μετοχών ενώ στον αντίποδα, στο -8%, έκλεισε η τιμή 54 μετοχών. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 5.322 μονάδες (+0,96%), για να υποχωρήσει στο μέσο των συναλλαγών έως τις 5.202 μονάδες (-1,32%) και να ανακάμψει προς το κλείσιμο με τη βοήθεια των τραπεζών. Ο όγκος των συναλλαγών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.289,45 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 18,03 μονάδων ή σε ποσοστό 0,34%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές αναμένονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στα δυτικά είναι πιθανό να σημειωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέχρι ισχυροί και βαθμιαία στο Ιόνιο πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 2 με 19 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 20 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, τοπικά περιορισμένη ορατότητα, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 3 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 9 December 1999 - 20:00:21 UTC