Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοκχόλμη-ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής-Σημίτης-ΠΓΔΜ.
  • [02] Στοκχόλμη-ΕΕ-Σύνοδος κορυφής-Σημίτης-Απασχόληση, οικονομία.
  • [03] Μονιμοποιήθηκαν οι 150 συμβασιούχοι του ΤΕΒΕ.
  • [04] Οι πρώτες φωτιές-Σε Εύβοια και Κορινθία καίγονται δάση.
  • [05] Και τρίτος στη φυλακή για την υπόθεση ΜΑΚΛΩ.
  • [06] Εορτασμός 25ης Μαρτίου.
  • [07] Ιερά Σύνοδος-Επίσκεψη Πάπα.
  • [08] Αρχισε η δίκη του Λεσπέρογλου.
  • [09] Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
  • [10] Συνεχίζονται οι συγρούσεις στο Τέτοβο-Τραυματίες.
  • [11] Η κατάσταση στα Βαλκάνια, το θέμα του προσυνέδριου της ΝΔ.
  • [12] Εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου-Μήνυμα Στεφανόπουλου.
  • [13] Ανοδικά κινούνται σήμερα, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
  • [14] Προφυλάκιση επιχειρηματία για χρηματιστηριακές παραβάσεις
  • [15] Φορτηγό που μετέφερε λαθραία τσιγάρα τυλίχθηκε στις φλόγες
  • [16] Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών απο μεθαύριο
  • [17] Εξοδος 25ης Μαρτίου-Εκτακτα μέτρα της τροχαίας

  • [01] Στοκχόλμη-ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής-Σημίτης-ΠΓΔΜ.

    23/03/2001 21:25:24

    Η κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ, καθώς και η δράση των αλβανών ανταρτών, εξετάζεται από τους 15 ευρωπαίους ηγέτες, στη Στοκχόλμη, στις εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Την απόλυτη συμπαράσταση, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, της ΕE προς την ΠΓΔΜ εξέφρασε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Σουηδίας Γιόραν Πέρσον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπ. Τραικοφσκι, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους "15" για τη συμπαράστασή τους προς τη χώρα του, ανέφερε ότι η πρόσκλησή του στη Στοκχόλμη αποτελεί επιβράβευση τόσο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του όσο και του πολιτικού συστήματος της χώρας του. Στο Τέτοβο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τους οποίους τραυματίσθηκαν 150 πολίτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους των χωριών γύρω από το Τέτοβο, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να έρθουν στην πόλη του Τετόβου, όπου θα τους παρασχεθεί στέγη και τροφή.

    [02] Στοκχόλμη-ΕΕ-Σύνοδος κορυφής-Σημίτης-Απασχόληση, οικονομία.

    23/03/2001 21:25:17

    Η ενίσχυση της απασχόλησης, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το άνοιγμα των αγορών της ενέργειας και η δημιουργία ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους 15 ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδό τους στη Στοκχόλμη. Οι ευρωπαίοι

    ηγέτες καλούνται να χαράξουν τους βασικούς άξονες του νέου οικονομικού και κοινωνικού προφίλ της Ευρώπης και να προχωρήσουν σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, ούτως ώστε το 2010 η Ευρωπαϊκή Οικονομία να είναι η "δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία του κόσμου".

    [03] Μονιμοποιήθηκαν οι 150 συμβασιούχοι του ΤΕΒΕ.

    23/03/2001 21:25:10

    Τέλος καλό, όλα καλά για τους 150 συμβασιούχους του ΤΕΒΕ, που είχαν απολυθεί, επειδή είχε λήξει η σύμβασή τους. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ομόφωνα τη μονιμοποίησή τους. Η απόφαση έγινε έγινε δεκτή από την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου και είναι άμεσα εκτελεστή από τη διοίκηση του ΤΕΒΕ. Ο διοικητής του ΤΕΒΕ κ. Κόντος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είναι απαραίτητοι στην υπηρεσία.

    [04] Οι πρώτες φωτιές-Σε Εύβοια και Κορινθία καίγονται δάση.

    23/03/2001 21:25:04

    Πρεμιέρα στις πυρκαγιές για το 2001 είχαμε σήμερα, καθώς εκδηλώθηκαν δύο φωτιές σε δασικές εκτάσεις. Η πρώτη ξέσπασε σε πευκοδάσος στη Νεμέα Κορινθίας και στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 70 άνδρες. Στην αστυνομία ανακρίνεται μια γυναίκα που παραδέχθηκε ότι έβαλε φωτιά να κάψει ξερά χόρτα, αλλά η πυρκαγιά ξέφυγε από τον έλεγχό της και πήρε διαστάσεις. Μία ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε σε πευκοδάσος στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας. Στη μάχη κατά της φωτιάς ρίχτηκαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [05] Και τρίτος στη φυλακή για την υπόθεση ΜΑΚΛΩ.

    23/03/2001 21:24:58

    Το δρόμο των φυλακών Κορυδαλλού πήρε ένας ακόμη κατηγορούμενος, ο τρίτος κατά σειρά, στη γνωστή υπόθεση με τις μετοχές φούσκες. Πρόκειται για τον επιχειρηματία και βασικό μέτοχο της εταιρίας "Μακεδονικά Κλωστήρια", Βασίλη Ζούλοβιτς, στον οποίο αποδίδονται κατηγορίες όπως κακουργηματική απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    [06] Εορτασμός 25ης Μαρτίου.

    23/03/2001 21:24:51

    Με εκδηλώσεις στα σχολεία και μαθητικές παρελάσεις, συνεχίζεται αύριο ο τριήμερος εορτασμός για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μηνύματά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζει την 25η Μαρτίου ως κορυφαία πράξης του Νεώτερου Ελληνισμού και υπογραμμίζει την ανάγκη σκληρής δουλειάς, δημιουργικής φαντασίας και εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου.

    [07] Ιερά Σύνοδος-Επίσκεψη Πάπα.

    23/03/2001 21:24:45

    Σαφείς αποστάσεις από την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην Αθήνα, παιρνει η Ιερά Σύνοδος. Σε απάντηση της επιστολής των μοναχών που ζητούν να ματαιωθεί το ταξίδι του Πάπα, η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι η επίσκεψη γίνεται με πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, γίνεται αναφορά στην κατάσταση της υγείας και το προχωρημένο της ηλικίας του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας και δίνεται διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κήρυγμα, δεν θα έχει επαφές, ούτε θα προσπαθήσει να προωθήσει τις θέσεις του.

    [08] Αρχισε η δίκη του Λεσπέρογλου.

    23/03/2001 21:24:37

    Με κατάθεση μαρτύρων άρχισε στο Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο η κατ'έφεση δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αρχιφύλακα Γιώργου Ψαρουδάκη, τον Οκτώβριο του 1982. Ο Λεσπέρογλου φέρεται μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αντικρατική πάλη" και κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του εισαγγελέα, Θεοφανόπουλου, στη ληστεία στο Σούπερ Μάρκετ "Σκλαβενίτης", όπου δολοφονήθηκαν δύο αστυνομικοί και στη συμπλοκή στου Γκύζη, όπου δολοφονήθηκαν τρείς αστυνομικοί και ο Χρήστος Τσουτσουβής.

    [09] Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

    23/03/2001 14:35:36

  • Η δράση των Αλβανών εξτρεμιστών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η κατάσταση στα Βαλκάνια, βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Στοκχόλμη. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι αναμένεται να ενημερώσει τους 15 για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τυχόν πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν. Με τον κ.Τραϊκόφσκι, θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση στη σουηδική πρωτεύουα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με το Σκοπιανό ομόλογό του Σεργκάν Κερίμ καθώς και με το Ρώσο ομολόγό του Ιγκόρ Ιβανόφ. Το πρωί απο τη Στοκχόλμη ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κατάσταση στα Σκόπια βαίνει προς εξομάλυνση, ενω χαιρέτισε τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.

    [10] Συνεχίζονται οι συγρούσεις στο Τέτοβο-Τραυματίες.

    23/03/2001 14:35:30

  • Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων των Σκοπίων με τους Αλβανούς αντάρτες στην περιοχή του Τετόβου και σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης, τουλάχιστον 150 πολίτες τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ εφημερίδα της χώρας, αναφέρει σήμερα, οτι ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, απηύθυνε πρόταση στην κυβέρνηση των Σκοπίων για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, για να αποχωρήσουν οι αντάρτες, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτό.

    [11] Η κατάσταση στα Βαλκάνια, το θέμα του προσυνέδριου της ΝΔ.

    23/03/2001 14:35:23

  • Τα Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας είναι το θέμα του προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικός ομιλήτης θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών απο την Ελλάδα ώστε να παρέμβουν αποφασιστικά το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ. Στις 2 μετά το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα εγκαινιάσει τα γραφεία της "Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια".

    [12] Εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου-Μήνυμα Στεφανόπουλου.

    23/03/2001 14:35:16

  • Βασικό όπλο μας στην ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργούν στη χώρα μας οι διεθνείς συγκυρίες είναι η εθνική ενότητα, τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. "Η ελευθερία μας", αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος,"είναι εξασφαλισμένη και γι'αυτό η σκέψη μας στρέφεται, για άλλη μια φορά, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς αγωνιστές του '21".

    [13] Ανοδικά κινούνται σήμερα, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

    23/03/2001 14:35:08

  • Σε επιφυλακή βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς εκφράζονται φόβοι για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τον πληθωρισμό απο την αναπτυσσόμενη χρηματιστηριακή κρίση στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και τη νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Χθες, οι αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική κατέγραψαν τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων ετών. Σήμερα, πάντως, κατά τις πρωϊνές συναλλαγές οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινούνται ανοδικά, ενώ η χθεσινή ανάκαμψη του δείκτη Νάσνταγκ στη Νέα Υόρκη και του Νικέι στο Τόκιο οδήγησε σε ευθυγράμμιση και άλλες ασιατικές αγορές.

    [14] Προφυλάκιση επιχειρηματία για χρηματιστηριακές παραβάσεις

    23/03/2001 14:35:02

    Ακόμη ένας επιχειρηματίας, ο Σάμι Φάϊς της εταιρείας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ προφυλακίστηκε για παράβαση των διατάξεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Σήμερα θα απολογηθεί ο πρώην βασικός μέτοχος της εταιρίας, Βασίλης Ζούλοβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες. Στο μεταξύ, υπο καθεστώς επιτήρησης τέθηκαν απο το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, οι μετοχές των εταιριών ΑΤΕΜΚΕ, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ, FANCO, ΔΟΥΔΟΣ και ΚΕΡΑΝΗΣ, επειδή οι επιχειρήσεις τους παρουσίασαν ζημίες κατά τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις.

    [15] Φορτηγό που μετέφερε λαθραία τσιγάρα τυλίχθηκε στις φλόγες

    23/03/2001 14:34:55

  • Στις φλόγες τυλίχτηκε ρυμουλκό φορτηγό που μετέφερε χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων, νωρίς το πρωί στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Μαλγάρων. Ο οδηγός του φορτηγού, που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας, εξαφανίστηκε μετά το ατύχημα. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ, Γιώργος Κουκάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι στο φορτηγό υπήρχαν περίπου 1.200 κιβώτια λαθραίων τσιγάρων τα οποία καταστράφηκαν.

    [16] Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών απο μεθαύριο

    23/03/2001 14:34:49

  • Επιστροφή απο μεθαύριο 25 Μαρτίου στη θερινή ώρα. Απο τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4. Η θερινή ώρα θα ισχύσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

    [17] Εξοδος 25ης Μαρτίου-Εκτακτα μέτρα της τροχαίας

    23/03/2001 14:34:41

  • Σε επιφυλακή τίθεται και πάλι απο σήμερα η τροχαία, λαμβάνοντας μέτρα διευκόλυνσης των οδηγών για την έξοδο της 25ης Μαρτίου. Στο μεταξύ, αύριο και μεθαύριο θα κλείσουν σταδιακά απο τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι οι κεντρικοί δρόμοι των πόλεων και θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, λόγω της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 March 2001 - 21:30:30 UTC