Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή-Σφοδρή επίθεση Σημίτη στη ΝΔ-Κριτική Καραμανλή για την
  • [02] Βουλή-Σημίτης:Κρατική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
  • [03] Δημοσκόπηση-Προβάδισμα 9% στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.
  • [04] Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.
  • [05] Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • [06] Επεισοδιακή η επίσκεψη του Ν.Μπερνς στη Ρόδο.
  • [07] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για τις απόψεις της Αγκυρας.
  • [08] Στρασβούργο-ΕΔΑΔ-Κύπρος-Καταδίκη της Τουρκίας.
  • [09] Βουλή-Οικονομία-Ασφαλιστικό-Οξεία κριτική Σημίτη στη ΝΔ
  • [10] Βουλή-Ασφαλιστικό-Ομιλία Καραμανλή-Επίθεση στην κυβέρνηση
  • [11] Δημοσκόπηση "Καπα Ρισέρτς" - Προηγείται η ΝΔ.
  • [12] Κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών για το ασφαλιστικό
  • [13] Πορεία καλλιτεχνών για το ασφαλιστικό
  • [14] ΤΕΙ-Νομοσχέδιο- Παραμένει ο όρος "μη πανεπιστημιακά"
  • [15] Αποχή δικηγόρων
  • [16] Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων απο τα μεσάνυχτα
  • [17] Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στο Νέο Κόσμο στην Αττική

  • [01] Βουλή-Σφοδρή επίθεση Σημίτη στη ΝΔ-Κριτική Καραμανλή για την οικονομία.

    10/05/2001 21:36:34

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν οι κύριοι Σημίτης και Καραμανλής, στην

    προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσία, καταστροφολογία και υποκρισία και ανέτρεξε στην 20ετία 1960-80, η οποία σε ιστοσελίδα της

    ΝΔ χαρακτηριζόταν ως η καλύτερη οικονομική περίοδος της χώρας, ενώ υπήρχαν θέσεις για το ασφαλιστικό πολύ πιο σκληρές από τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης. Η σελίδα αυτή αποσύρθηκε λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης στη βουλή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος στη ΝΔ χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού τρίπτυχο ανευθυνότητας με ανακρίβειες, εξωραϊσμούς και παρελθοντολογία. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για βαθειά κρίση στην οικονομία και την κοινωνία και υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι πλεονασματικός όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία και η κοινωνία επέρριψαν ΚΚΕ και Συνασπισμός.

    [02] Βουλή-Σημίτης:Κρατική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

    10/05/2001 21:36:28

    Προσωπική δέσμευση για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της κρατικής στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, ανέλαβε ο πρωθυπουργός και κάλεσε κόμματα και φορείς να προσέλθουν σε έναν καλόπιστο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα. Τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό διατύπωσε ο Κ. Καραμανλής, ενώ η Αλ. Παπρήγα χαρακτήρισε ταξικές τις επιλογές και τα μέτρα για το ασφαλιστικό. Για να έχει νόημα ο διάλογος θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση για μόνιμη σταθερή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [03] Δημοσκόπηση-Προβάδισμα 9% στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    10/05/2001 21:36:22

    Προβάδισμα εννέα μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην παράσταση νίκης, δίνει πανελλαδική δημοσκόπιση της Κάπα Ρισέρτς για λογαριασμό της ΝΕΤ. Πάντως, περίπου 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι νωρίς να αποφασίσει. Επίσης, για πρώτη φορά ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, με 31,6%, θεωρούνται το ίδιο κατάλληλοι για πρωθυπουργοί.

    Η ψήφος δεν ανακαλείται, ενώ η γνώμη από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση μπορεί εύκολα να αλλάξει, σχολίασε ο υπουργός τύπου και απέδωσε το αποτέλεσμα σε δυσμενή συγκυρία για την κυβέρνηση.

    [04] Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.

    10/05/2001 21:36:16

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω των κινητοποιήσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις συνθήκες εργασίες στα δημόσια νοσοκομεία. Οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    [05] Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    10/05/2001 21:36:09

    Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, το οποίο εντός των ημερών αναμένεται να ψηφιστείαπό τη βουλή. Τα Πανεπιστήμια της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Θράκης και η Γεωπονική, παραμένουν κλειστά, ενώ οι πρυτάνεις απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις και τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους.

    [06] Επεισοδιακή η επίσκεψη του Ν.Μπερνς στη Ρόδο.

    10/05/2001 21:36:03

    Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπέρνς στη Ρόδο με αφορμή του κατάπλου του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου

    "Χάρι Τρούμαν". Κατά την αποχώρησή του από ψαροταβέρνα όπου γευμάτιζε μέλη του ΚΚΕ ανάρτισε πανώ με συνθήματα κατά των Αμερικανών. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι, όπου γινόταν η αποβίβαση των μελών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου και τοποθέτησαν το πανώ με τα αντιαμερικανικά συνθήματα.

    [07] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για τις απόψεις της Αγκυρας.

    10/05/2001 21:35:57

    Ξεπερασμένη διεθνώς, χαρακτήρισε ο υπουργός Αμύνης, την ερμηνεία που έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Συνθήκη των Παρισίων, όσον αφορά στο καθεστώς των Δωδεκανήσων προκειμένου να αιτιολογήσει την άρνηση της γείτονος να επιτρέψει τη μετάβαση με ελικόπτερο του Έλληνα αρχηγού ΓΕΝ στη βάση του Αξάζ, μέσω Ρόδου, για την τελετή της αλλαγής της Διοίκησης Ναρκαλιευτικών Μεσογείου του ΝΑΤΟ στις 14 Μαΐου. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένο νησί, ενώ ο κ. Τζοχατζόπουλος υπενθύμισε πως με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 η Ελλάδα προσήρτησε τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία ως νικηφόρα δύναμη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι δύο χώρες δεν αποδέχθηκαν ποτέ το καθεστώς αποστρατικοποίησης.

    [08] Στρασβούργο-ΕΔΑΔ-Κύπρος-Καταδίκη της Τουρκίας.

    10/05/2001 21:35:50

    Ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που βρήκε την Τουρκία ένοχη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο κατά την εισβολή του 1974. Η απόφαση είναι και δεσμευτική και τελεσιδίκη και καλύπτει όλο το φάσμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά και μετά την τουρκική εισβολή.

    [09] Βουλή-Οικονομία-Ασφαλιστικό-Οξεία κριτική Σημίτη στη ΝΔ

    10/05/2001 14:41:03

  • Προσωπική ευθύνη για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα ανέλαβε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την κρατική στήριξη του ασφαλιστικού και απηύθυνε έκκληση για διάλογο. Ο κ.Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τηρεί αιδήμονα και υποκριτική σιωπή και αναφέρθηκε στην ιστιοσελίδα της ΝΔ όπου όπως είπε προτείνονταν μέχρι σήμερα το πρωί μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας, ενώ παρουσιάζετο ως καλύτερη οικονομική περίοδος η 20ετία 1960-1980.

    [10] Βουλή-Ασφαλιστικό-Ομιλία Καραμανλή-Επίθεση στην κυβέρνηση

    10/05/2001 14:40:57

  • Για παλινωδίες της κυβέρνησης στα ασφαλιστικό, έκανε λόγο απο την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ. Την κατηγόρησε ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση για να εξυπηρετηθεί η δημοσιονομική πολιτική, ενω είπε ότι η οριστική λύση του προβλήματος βρίσκεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το τοπίο της οικονομίας θολό και πλασματικό τον πλεονασματικό προϋπολογισμό. Μίλησε για κρυφό χρέος στο δημόσιο, καθώς όπως τόνισε δεν υπολογίζονται μεγάλα ποσά στον προϋπολογισμό.

    [11] Δημοσκόπηση "Καπα Ρισέρτς" - Προηγείται η ΝΔ.

    10/05/2001 14:40:50

  • Νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, προβλέπει το 34,4% ερωτηθέντων πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της "Κάπα Ρισέρτς" για τη ΝΕΤ, έναντι 25,3% του ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά Σημίτης και Καραμανλής, με 31,6%, θεωρούνται το ίδιο κατάλληλοι για πρωθυπουργοί. Το 46,8% θεωρεί οτι με τον κ.Σημίτη αρχηγό το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης στις εκλογές. Επίσης, το 64,6% θεωρεί οτι ο κ.Σημίτης "γνωρίζει τα προβλήματα", ενώ το 52,2% τον θεωρεί μη συναινετικό και το 78,5% απόμακρο ως προς τα λαϊκά προβλήματα.

    [12] Κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών για το ασφαλιστικό

    10/05/2001 14:40:43

  • Παρέλυσαν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω 6ωρης στάσης εργασίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στην Αττική για το ασφαλιστικό και 24ωρης απεργίας των συναδέλφων τους, στην υπόλοιπη χώρα. Το πρωί οι απεργοί, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    [13] Πορεία καλλιτεχνών για το ασφαλιστικό

    10/05/2001 14:40:36

  • Πορεία διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό, πραγματοποίησε το μεσημέρι στην Αθήνα το Σωματείο Ελλήνων καλλιτεχνών. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου εκπρόσωποι των καλλιτεχνών επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε χθές με εκπροσώπους των καλλιτεχνών και τους υποσχέθηκε να ενημερώσει την κυβέρνηση για τα αιτήματα τους, ενω δεσμεύτηκε να τους δώσει να μελετήσουν το νομοσχέδιο για τις τιμητικές συντάξεις. Στο μεταξύ σε συμβολικό αποκλεισμό της περιοχής γύρω από την Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το πρωί δεκάδες μέλη της Ενωσης Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού διαμαρτυρόμενοι για τη χρονίζουσα καθυστέρηση της μονιμοποίησης τους.

    [14] ΤΕΙ-Νομοσχέδιο- Παραμένει ο όρος "μη πανεπιστημιακά"

    10/05/2001 14:40:30

  • Παραμένει τελικά ο όρος "μη πανεπιστημιακά" στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, που αποτελούσε αίτημα όλων των κομμάτων. Εξαιρέθηκε ωστόσο απο τα άρθρα. Το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά την αναβάθμιση των ΤΕΙ έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ηδη παραιτήθηκαν

    ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή τα ΤΕΙ. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν κηρύξει απεργία για τις 16 και 17 Μαϊου.

    [15] Αποχή δικηγόρων

    10/05/2001 14:40:23

  • Μέχρι και αύριο οι δικηγόροι της Αττικής, όπως και οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη χώρα, θα απέχουν απο τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στις αλλαγές στη συμμετοχή τους στα συμβόλαια. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε ήδη απο τη Βουλή. Το Σάββατο οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

    [16] Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων απο τα μεσάνυχτα

    10/05/2001 14:40:16

  • Σημαντικά αυξημένες είναι από τα μεσάνυχτα οι τιμές της βενζίνης, η οποία πωλείται ακριβότερη κατά 5,3 δραχμές το λίτρο. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 0,6 δρχ το λίτρο.

    [17] Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στο Νέο Κόσμο στην Αττική

    10/05/2001 14:40:09

  • Πεντέμισυ εκατομμύρια δραχμές, άρπαξαν το πρωί δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι απο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Νέο Κόσμο Αττικής. Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 May 2001 - 20:30:36 UTC