Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανετράπη αλβανικό λεωφορείο-σώοι οι επιβάτες
  • [02] ΝΔ-Συνεδρίαση τομεαρχών-επίθεση σε κυβέρνηση
  • [03] Τιμές καυσίμων-Μείωση
  • [04] Παπαντωνίου-πλεονασματικός προϋπολογισμός
  • [05] Προκαταρκτική εξέταση για το Λιπομπάν-Θάνατος 73χρονου
  • [06] Συνάντηση Σημίτη με Ευθυμίου και Πετσάλνικο.
  • [07] Συνάντηση Σημίτη-Βερελή

  • [01] Ανετράπη αλβανικό λεωφορείο-σώοι οι επιβάτες

    22/08/2001 20:09:07

    Αλβανικό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο από Τίρανα για Αθήνα, γεμάτο επιβάτες, ανατράπηκε γύρω στις 6.30 το απόγευμα στο 15ο χλμ του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Κοζάνης κοντά στη Μεταμόρφωση. Την ώρα εκείνη Έβρεχε και ο οδηγός του αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχό του, λόγω της ολισθηρότητας, αλλά και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, λόγω της υπερβολικής ταχύτητας που είχε αναπτύξει και της κακής κατάστασης των ελαστικών του αυτοκινήτου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που εφημέρευε, μεταφέρθηκαν 19 επιβάτες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ αρκετοί άλλοι φέρουν μικροτραύματα. Και οι 19 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών δεν έχουν τραυματιστεί σοβαρΆ. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνά το τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

    [02] ΝΔ-Συνεδρίαση τομεαρχών-επίθεση σε κυβέρνηση

    22/08/2001 16:58:27

    Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πλήρη αποτυχία στην πολιτική της για την Παιδεία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών και τομεαρχών των επιτροπών του κόμματος με αντικείμενο την Οικονομία και την Παιδεία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει πλήρης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και στην Παιδεία, η οποία επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο και χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις συρραφές διορθώσεων με αλχημείες.

    Η εκπαιδευτική πολιτική απαξιώνεται είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι με τους χειρισμούς, δεν υπάρχει ποιότητα στην εκπαίδευση και κατ'αυτόν τον τρόπο τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας μας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι ανάγκες της χώρας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και μακρόπνοης πολιτικής και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, έλλειψε το θάρρος από τον πρωθυπουργό για ουσιαστικό διάλογο που μπορεί να ξεκινήσει από κοινά αποδεκτή βάση.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να παραδώσουν τις προτάσεις τους μέχρι την Παρασκευή στον κ. Σουφλιά, προκειμένου να προετοιμαστεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΘ.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε κάποια αναφορά για το θέμα των ταυτοτήτων όπου η ΝΔ εμμένει στις αποφάσεις της για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Στη συνεδρίαση στη Ρηγίλλης συμμετείχαν οι κύριοι Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Παυλόπουλος, Πολύδωρας, Ρεγκούζας, Αλογοσκούφης, Σαλαγκούδης, Κακλαμάνης, Νικολόπουλος, Καλός και η κ. Μπενάκη.

    Στο θέμα όμως με τις δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου παρενέβη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος με δήλωσή του, είπε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε εκατομμύρια υπογραφές και ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της.

    Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εβερτ και οι υπογραφές είναι δείγμα πολιτικής βούλησης.

    [03] Τιμές καυσίμων-Μείωση

    22/08/2001 16:53:16

    Νέα σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων θα έχουμε από σήμερα το βράδυ και για μία εβδομάδα.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα Ελληνικά Πετρέλαια, από σήμερα το βράδυ, μειώνονται οι τιμές της βενζίνης σούπερ κατά 5,6 δρχ /λίτρο, της αμόλυβδης κατά 5,8 δρχ/λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 4,6 δρχ/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 5 δρχ/λίτρο.

    [04] Παπαντωνίου-πλεονασματικός προϋπολογισμός

    22/08/2001 16:49:34

    Με πλεόνασμα 200 δισ. δρχ (0,5% του ΑΕΠ) θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2001, ενώ το 2002 θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και θα αυξηθεί το πλεόνασμα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνεργασία διάρκειας πέραν των 2,5 ωρών, που είχε σήμερα στις 10.00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ο διεθυντής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Θέμελης.

    [05] Προκαταρκτική εξέταση για το Λιπομπάν-Θάνατος 73χρονου

    22/08/2001 16:45:52

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή το θάνατο 73χρονου που έκανε χρήση του φαρμάκου Λιπομπάν, διέταξε ο εκτελών χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας.

    Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ενημερωθεί έγκαιρα από την κατασκευάστρια εταιρία "Μπάγιερ" για τις περιπτώσεις που το φάρμακο προκάλεσε δυσμενέστατες παρενέργειες σε ασθενείς, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για το θάνατο ανθρώπων που το χρησιμοποιούσαν στο εξωτερικό.

    Ζητά, επίσης να εξακριβωθεί αν προκύπτει αιτιώδης συνάφεια του θανάτου του ηλικιωμένου με την ενδεχόμενη παράλειψη έγκαιρης ανακοίνωσης από τον ΕΟΦ για τα κρούσματα που εμφανίστηκαν από τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

    Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος.

    [06] Συνάντηση Σημίτη με Ευθυμίου και Πετσάλνικο.

    22/08/2001 16:42:10

    Συνάντηση μιας ώρας είχε το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τα θέματα που συζήτησαν ενόψει μάλιστα και της νέας σχολικής χρονιάς ήταν ο προγραμματισμός του υπουργείου για την επόμενη τριετία.

    Θέματα που θα συζητηθούν και κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ομως, τη συζήτηση μονοπώλησε η νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, από το Βόλο.

    "Το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει για την κυβέρνηση", επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. "Με βάση το σεβασμό", πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας "των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι ανοικτός ο δρόμος ενός διαλόγου με την Εκκλησία της Ελλάδος σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους δυο αυτούς θεσμούς και εκεί μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι "η χώρα βρίσκεται σε μια ουσιώδη και βαθιά τροχιά αναπτυξης. Δεν μπορεί θέματα όπως αυτό των ταυτοτήτων, που έχει κλείσει ακόμη και στις τελευταίες ενστάσεις με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, να αποτελούν θέματα αντιπαράθεσης. Αυτό που γνωρίζει ο ελληνικός λαός, συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, είναι ότι η θεμελιώδης κατάκτηση αυτού του τόπου είναι η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και κανείς δεν μπορεί να εκτρέψει αυτή τη λειτουργία".

    [07] Συνάντηση Σημίτη-Βερελή

    22/08/2001 16:37:05

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, είχε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, με κύριο θέμα την ενημέρωση του πρώτου για την Ολυμπιακή Αεροπορία και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την εταιρία ΑΧΟΝ, οι οποίες θα ξαναρχίσουν στο τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Βερελής είπε, επίσης, ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε στο θέμα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και την πρόοδο των εργασιών για την τοποθέτηση του συστήματος ILS, το οποίο επιτρέπει ανεξαρτήτου καιρού την προσέγγιση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο.

    Ο Υπουργός Μεταφορών,είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τον προαστικό σιδηρόδρομο και το τράμ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ληφθούν οι προσφορές για την κατασκευή του προαστικού σιδηροδρόμου, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι προσφορές για προμήθεια των υλικών για την κατασκευή του τράμ.

    Ο κ. Βερελής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επικρότησε τα μέτρα που λαμβάνει η Τροχαία για αλκοτέστ κλπ. και είπε ότι σύντομα θα περάσει βελτιωτικές οδηγίες που θα προβλέπουν ορισμένες ελαφρύνσεις ποινών, εάν οι παραβάτες καταβάλλουν επιτόπου το ειδικό πρόστιμο.

    Τέλος, αναφερόμενος στο συνέδριο και στον Κώστα Σημίτη είπε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής του και θα τον υποστηρίξει, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ζήτησε η Ιεραρχία να μένει μακράν της πολιτικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 August 2001 - 20:30:24 UTC