Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιρρησίας συνείδησης κακοποιεί 5 τροφίμους
  • [02] Υυπ.Υγείας:ν/δ-έλεγχοι-προμήθειες-νοσοκομεία
  • [03] Υπ.Οικονομικών-εφορία-εταιρίες με βιβλία Γ΄κατηγορίας
  • [04] Υπ.Παιδείας:υλοποίηση τριετούς προγράμματος
  • [05] Υπουργικό Συμβούλιο-Σημίτης για Παιδεία - ΠΓΔΜ
  • [06] Πρώτος ελληνικός δορυφόρος-Υπογραφή συμφωνίας
  • [07] Πολιτικοί αρχηγοί με υπ.Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

  • [01] Αντιρρησίας συνείδησης κακοποιεί 5 τροφίμους

    23/08/2001 18:46:07

    Ένας 22χρονος, πρώην αντιρρησίας συνειδήσεως, ο Κώστας Κυριακίδης, κατηγορείται για την κακοποίηση πέντε τροφίμων του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Αγίου Νικολάου, που με οινόπνευμα τους προκάλεσε εγκαύματα στα άνω και κάτω άκρα. Τον νεαρό, κατονόμασε ως το βασανιστή του ο τρόφιμος Ιωάννης Βαγιωνάκης, ο μόνος από τους πέντε που έχει τη δυνατότητα να αρθρώσει μερικές λέξεις. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γεώργιος Πιταροκήλης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το πρωτοφανές περιστατικό. Οπως είπε, ο Κυριακίδης δεν ήταν υπάλληλος στο Ιδρυμα, αλλά έκανε κοινωνική εναλλακτική θητεία. Στα 2,5 χρόνια της παρουσίας του είχε δημιουργήσει μικροπροβλήματα, όχι όμως τόσο σοβαρά. Ο Κυριακίδης ομολόγησε την πράξη του σε ότι αφορά όμως μόνο τον Βαγιωνάκη. Για τους άλλους τέσσερις αρνήθηκε την κατηγορία. Ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα αστείο. Η κατάσταση των πέντε ασθενών δεν είναι σοβαρή και ήδη λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή. Αύριο η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην αντεισαγγελέα Λασιθίου για την άσκηση ποινικών διώξεων. Ο δράστης τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα και δόθηκε διαταγή για ΕΔΕ.

    [02] Υυπ.Υγείας:ν/δ-έλεγχοι-προμήθειες-νοσοκομεία

    23/08/2001 18:13:00

    Αυστηρούς ελέγχους στο σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις προμηθειών συνάπτονται και εκτελούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ή από τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας. Παράλληλα, καθορίζονται τα είδη για την προμήθεια, τα ήδη μηχανημάτων και υλικών, συνιστώνται πενταμελείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων για την υποβοήθηση του έργου της Διεύθυνσης Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας κ.α.

    [03] Υπ.Οικονομικών-εφορία-εταιρίες με βιβλία Γ΄κατηγορίας

    23/08/2001 18:08:57

    Την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για τις εταιρίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας από 1-1-2002 και για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας από 1-7-2002, προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διευκόλυνσης των συναλλαγών των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, η πρόθεση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού στο θεσμό της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Όπως έγινε γνωστό από το Μάϊο του 2000 μέχρι και τον Αύγουστο του 2001 είχαν πιστοποιηθεί στο TAXISnet για ηλεκτρονική δήλωση ΦΠΑ συνολικά 90.804 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέβαλαν, επίσης ηλεκτρονικά, τον αναλογούντα φόρο μέσω των συνεργαζομένων τραπεζών.

    [04] Υπ.Παιδείας:υλοποίηση τριετούς προγράμματος

    23/08/2001 18:05:21

    Το πράσινο φώς για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, δήλωσε ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενέκριναν ομόφωνα τον προγραμματισμό δράσεων του υπουργείου, που έχουν στόχο την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη δυναμική ένταξη των νέων τεχνολογιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όπως τόνισε ο κ. Ευθυμίου, στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στεγαστικό πρόγραμμα 800 δισ. δρχ. μέχρι το 2006.

    [05] Υπουργικό Συμβούλιο-Σημίτης για Παιδεία - ΠΓΔΜ

    23/08/2001 16:58:22

    Αλληλοστήριξη και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου, ζήτησε από τους υπουργούς του ο Κώστας Σημίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης υπήρξε το πλάνο του υπουργείου Παιδείας για το προσεχές εκπαιδευτικό έτος, ενώ, κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση από το Γιώργο Παπανδρέου και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο γειτονικό κρατίδιο.

    Οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την κυβέρνηση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου. Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εκθέσεις των υπουργών του για τα πεπραγμένα τους, ζήτησε ωστόσο εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «εσωστρέφειας και «παραλυτικών φαινομένων, είπε οτι χρειάζεται η στήριξη όλης της κυβέρνησης στις επιλογές της.

    Διευκρίνισε επίσης ότι μετά τη Διάσκεψη της ΓΣΕΕ το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, επέστησε την προσοχή των υπουργών στη δύσκολη μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει στην πλήρη χρήση του νέου ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, επεσήμανε: «Δεν έχουμε καμμία αυταπάτη ότι λύνεται οριστικά το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται να εξετάζουμε τι τακτική να ακολουθούμε κάθε στιγμή. Αν θέλουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη ειρήνης, δεν μπορεί να είμαστε απόντες.

    Για το εν λόγω ζήτημα, πραγματοποιήθηκε εξάλλου ενημέρωση από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Παπανδρέου και Τσοχατζόπουλο. Και οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν ότι η επιχείρηση αφοπλισμού του ΟΥΤΣΕΚΑ και η συνολική διευθέτηση των προβλημάτων, είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

    [06] Πρώτος ελληνικός δορυφόρος-Υπογραφή συμφωνίας

    23/08/2001 16:29:02

    Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για την απόκτηση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου (ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων) Hellas-Sat. Η συμφωνία υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο από τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή, και τον Κύπριο υπουργό Μεταφορών και Έργων κ. Αβέρωφ Νοεφύτου.

    Σε σύντομη ομιλία τους, οι δύο υπουργοί τόνισαν μεταξύ άλλων, ότι η απόκτηση του τηλεπικοινωνιακού αυτού δορυφόρου αποτελούσε όραμα δεκαετιών, το οποίο σήμερα γίνεται πραγματικότητα με τη συνεργασία των δύο χώρων, των Ελλήνων και αδελφών Κυπρίων, που είναι εναρμονισμένο με το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο.

    Η Hellas-Sat, ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων με το δορυφόρο τον οποίο θα εκτοξεύσει στις 31 Αυγούστου του 2002 και τον δεύτερο στις 31 Μαρτίου του 2004 στην γεωστατική τροχιά των 39 μοιρών ανατολικά, γίνεται μέλος του δορυφορικού κλάμπ, θα καλύψει τηλεπικοινωνιακά 28 χώρες, συνολικού πληθυσμού περίπου 400 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Το πρόγραμμα του Hellas-Sat βάζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο κλαμπ των δορυφορικών κρατών και σπάζει το τουρκικό μονοπώλιο πάνω από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα, όμως, από την εθνική σημασία ενισχύει την στρατηγική θέση της χώρας μας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, επιχειρηματικά και οι 40 αναμεταδότες που θα έχει το δορυφορικό σύστημα εξασφαλίζουν απόλυτα τη βιοσιμότητα και κερδοφορία της εταιρείας που αναλαμβάνει για 20 χρόνια να εκμεταλλεύεται τις αντίστοιχες δορυφορικές συχνότητες.

    Το κόστος του έργου της εκτόξευσης των δύο δορυφόρων, που θα γίνει μέχρι στις 31 Μαρτίου του 2004, θα ανέλθει στο ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων και θα καλυφθεί από χρηματοδότηση και από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

    [07] Πολιτικοί αρχηγοί με υπ.Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

    23/08/2001 16:23:56

    Στα Σκόπια βρίσκεται η πρώτη αποστολή της ελληνικής δύναμης, στο πλαίσιο της νατοϊκής Επιχείρησης Συγκομιδής, για την περισυλλογή των όπλων των ανταρτών. Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε οτι η επιχείρηση αυτή ενέχει κινδύνους αφού θα υπάρξουν αντάρτες, που δύσκολα θα παραδώσουν τα όπλα. Τόνισε όμως οτι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Στην Αθήνα βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα, η οποία το πρωί συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό της. Ο κ. Παπανδρέου τη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει τα μέγιστα, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και την οικονομική ενίσχυση και ανασυγκρότηση της χώρας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συμβάλλει και στις προσπάθειες, για την επίλυση του εκκρεμούς προβλήματος της ονομασίας.

    Στην συνέχεια, η κα Μίτρεβα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είπε οτι η Ελλάδα στηρίζει την αποστολή των Ελλήνων στη γείτονα, στα πλαίσια βέβαια της ευρύτερης διεθνούς δύναμης. Υποστήριξε όμως οτι χρειάζεται μεγαλύτερη ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητάει ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στη ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας οτι η απόφαση ελήφθη χωρίς την έγκριση του Σώματος. Επικρίσεις κατά του ΝΑΤΟ για τη στρατηγική του στα Βαλκάνια, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν 50 περίπου άτομα, μέλη και οπαδοί αντιπολεμικών κινήσεων και της Eπιτροπής για τη Διεθνή Yφεση και Eιρήνη, στην είσοδο του στρατοπέδου «Aλέστα Λουκά στο Πολύκαστρο του Kιλκίς απ' όπου το πρωϊ αναχώρησε για την ΠΓΔM ομάδα ελλήνων αξιωματικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 August 2001 - 20:30:26 UTC