Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Λαλιώτη για τις δημοτικές εκλογές
  • [02] Σπείρα με ρώσους έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα
  • [03] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις Στροφάδες Ζακύνθου
  • [04] Κλειστά αύριο τα ΤΕΙ Αθήνας, Πάτρας και Λάρισας
  • [05] Σύγκρουση τρένου με βυτιοφόρο στον Ασπρόπυργο-3 τραυματίες
  • [06] Συμμετοχή Γ.Παπανδρέου στην συνάντηση για την ΝΑ Ευρώπη
  • [07] Δηλώσεις Σημίτη για την Ολυμπιάδα του 2004
  • [08] Κριτική στο ΠΑΣΟΚ από τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε συνέντευξή του
  • [09] Στους δρόμους με τα τρακτέρ βγαίνουν αύριο οι αγρότες
  • [10] Δημοσκόπηση ΦΟΚΟΥΣ για την τάση του εκλογικού σώματος
  • [11] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004-Συνέντευξη Ζακ Ρογκ στο "ATHENS '04"
  • [12] Ολυμπιακοί 2004-Αρθρο του Κώστα Σημίτη στο "ATHENS.04".

  • [01] Συνέντευξη Λαλιώτη για τις δημοτικές εκλογές

    27/01/2002 18:36:53

    To ΠΑΣΟΚ θα πάει και σε αυτή τη μάχη για να νικήσει και όχι να χάσει, τονίζει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής. Επαναλαμβάνει μάλιστα ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δεν αποτελεί δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική ούτε πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά.

    Ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Χρήστου Παπουτσή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο της Αθήνας, υποστηρίζοντας οτι τα πρόσωπα που αναζητούνται πρέπει να έχουν γνώσεις και ικανότητες, να είναι αξιόπιστα και με κοινωνική αποδοχή και δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη Πάγκαλου ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο με θαύμα θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο κ. Λαλιώτης απαντά οτι δεν συμμερίζεται τις θέσεις του πρώην υπουργού και προσθέτει ότι, τίποτα δεν έχει χαθεί για το ΠΑΣΟΚ, ούτε η σχέση του με το εκσυγχρονιστικό και ματαρρυθμιστικό σχέδιο της κοινωνίας μας.

    [02] Σπείρα με ρώσους έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα

    27/01/2002 18:34:12

    Ρώσος, μέλος πολυμελούς σπείρας που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα από την Ευρώπη, παραποιούσε τα χαρακτηριστικά τους και με πλαστά δικαιολογητικά τα πωλούσε στη Ρωσία, συνελήφθη στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου των Σπάτων. Πρόκειται για τον Μαξίμ Τίτσμαν, 32 ετών, που πήγε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει μία μερσεντές CL600 με ρωσικές πινακίδες, η οποία είχε κλαπεί από το Μιλάνο της Ιταλίας.

    [03] Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις Στροφάδες Ζακύνθου

    27/01/2002 18:33:01

    Ιδιαίτερα αισθητή έκανε ο εγκέλαδος την παρουσία του μέσα σε ένα 48ωρο στην περιοχή του Ιονίου. Σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο νότια των νήσων Στροφάδων της Ζακύνθου. Η δόνηση έγινε αισθητή στο νησί και τη Δυτική Πελοπόννησο, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές.

    [04] Κλειστά αύριο τα ΤΕΙ Αθήνας, Πάτρας και Λάρισας

    27/01/2002 18:31:39

    Λουκέτο βάζουν απο αύριο τα ΤΕΙ Αθήνας, Πάτρας και Λάρισας, ενώ κλειστά επ'αόριστον παραμένουν τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Οι κινητοποιήσεις του διδακτικού προσωπικού ξεκίνησαν με αφορμή την πρόσφατη ρύθμιση που καθόρισε τους όρους εξέλιξης του διδακτικού-εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Ακόμη, το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων έγινε μόνο στα χαρτιά.

    [05] Σύγκρουση τρένου με βυτιοφόρο στον Ασπρόπυργο-3 τραυματίες

    27/01/2002 18:30:28

    Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, όταν συγκρούστηκαν σε φυλασσόμενη διάβαση στην περιοχή του Ασπροπύργου, επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Κυπαρισσία, με 150 επιβάτες, συγκρούστηκε με βυτιοφόρο γεμάτο βενζίνη. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν τρεις επιβάτες του τρένου, που διεκομίσθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο Οδηγός του βυτιοφόρου, Μιχαήλ Μακαρόνας, 50 ετών, που προσπάθησε να περάσει, παρά το γεγονός ότι οι μπάρες ήταν κατεβασμένες, συνελήφθη και κρατείται στην τροχαία Ελευσίνας.

    [06] Συμμετοχή Γ.Παπανδρέου στην συνάντηση για την ΝΑ Ευρώπη

    27/01/2002 18:29:16

    Την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιτείνει την αστάθεια στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνους κοινότητας, είναι ότι νέες αποσχίσεις και νέα κράτη στην περιοχή δημιουργούν αστάθεια και θα πρέπει να αποφευχθούν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    [07] Δηλώσεις Σημίτη για την Ολυμπιάδα του 2004

    27/01/2002 18:28:05

    Την εκτίμηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έχουν ήδη αρχίσει για την Ελλάδα, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στο περιοδικό του Αθήνα 2004. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και απολαμβάνει τα οφέλη του 2004 από τώρα, τονίζει ο κ. Σημίτης και σημειώνει πως τα κέρδη για τη χώρα καταγράφονται στο διεθνές κύρος της, στην ενίσχυση των υποδομών και στην οικονομία, με τα σημαντικά κεφάλαια που διατίθενται και τα οποία αποτελούν ατμομηχανή ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνική υπόθεση, που απαιτεί την εθνική συστράτεση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και προσθέτει πως η Ελλάδα όλο και περισσότερο, πείθει πως μπορεί.

    [08] Κριτική στο ΠΑΣΟΚ από τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε συνέντευξή του

    27/01/2002 18:25:43

    Αυστηρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ασκεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Ο πρώην υπουργός αποδίδει τα φαινόμενα εσωστρέφειας στην παταγώδη, όπως αναφέρει, αποτυχία του συνεδρίου και τονίζει ότι η λογική του "σκάσε και τράβα κουπί" δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Πάγκαλος αφήνει αιχμές για στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, στα οποία καταλογίζει την ευθύνη για το ότι κομματικές και κοινωνικές δυνάμεις μένουν στο περιθώριο και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανοίξουν όλα τα στόματα.

    [09] Στους δρόμους με τα τρακτέρ βγαίνουν αύριο οι αγρότες

    27/01/2002 18:24:30

    Ραντεβού στα Τέμπη, όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της εθνικής οδού, έχουν δώσει για αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας, ανοίγοντας έτσι το νέο κύκλο κινητοποιήσεων, αλλά και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.Οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να προωθήσουν τα αιτήματά τους, χωρίς να αποκλείονται τα μπλόκα στους δρόμους ή και η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως οι αγρότες έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ανεχθεί κλείσιμο της εθνικής οδού. Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών, αλλά και την αντίθεση στο κλείσιμο των δρόμων, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.

    [10] Δημοσκόπηση ΦΟΚΟΥΣ για την τάση του εκλογικού σώματος

    27/01/2002 18:21:57

    Αντιφατικά στοιχεία για την τάση του εκλογικού σώματος σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρίας ΦΟΚΟΥΣ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Κώστας Σημίτης είναι ο πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του ιδανικού ηγέτη, όπως πιστεύει το 33,7% των ερωτηθέντων, προηγούμενος του αρχηγού της ΝΔ κατά 10%, που έρχεται τρίτος με 23,6%, αφού τη δεύτερη θέση, με 28,7%, παίρνει η απάντηση κανένας. Ωστόσο στην ερώτηση ως προς το καταλληλότερο πρόσωπο για να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται κατά 2 μονάδες. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 64,7% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

    [11] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004-Συνέντευξη Ζακ Ρογκ στο "ATHENS '04"

    27/01/2002 17:38:49

    Στο τεύχος του "Αthens '04" φιλοξενείται μια εκτενής συνέντευξη του Ζακ Ρογκ, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στην οποία ο Βέλγος «αθάνατος, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη, ζητά από την Ελλάδα να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες όλων των συμμετεχόντων, έτσι ώστε οι Αγώνες να διεξαχθούν άψογα.

    Η συνέντευξη ,που δημοσιεύεται, στην ιστοσελίδα του "Flash gr."

    αναφέρει μεταξύ άλλων οτι:

    Το ουσιαστικό ερώτημα είναι τι περιμένουν οι ίδιοι οι Έλληνες από τους Αγώνες. Και καλεί τους πολίτες να εκφράσουν μέσα από αυτούς τον πολιτισμό και την άποψή τους για το μέλλον. Παραδέχεται ότι η ασφάλεια ήταν και παραμένει η πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΟΕ κατά τη διοργάνωση των Αγώνων και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή να συνεργαζόμαστε με τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές, για να μπορούμε να εγγυηθούμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα.

    Όσον αφορά τους Χειμερινούς Αγώνες του Salt Lake, διευκρινίζει ότι η ΔΟΕ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να ζητήσει την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας και την προσθήκη περισσότερων πόρων. Παραδέχεται, πάντως, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Το ντόπινγκ η μεγαλύτερη απειλή

    Η φαρμακοδιέγερση (γνωστή ως doping) αποτελεί για τον Ζακ Ρογκ τη μεγαλύτερη απειλή για την αξιοπιστία του αθλητισμού και για το ίδιο το μέλλον του. Όπως τονίζει, «αν οι μητέρες διστάζουν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να ασχοληθούν συστηματικά με τον αθλητισμό, επειδή φοβούνται ότι τα παιδιά θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν επικίνδυνες ουσίες, ο αθλητισμός θα ζημιωθεί. Στην ερώτηση τι σκοπεύει να πράξει για την αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ, τονίζει ότι προτεραιότητα σε αυτόν τον αγώνα έχουν η εναρμόνιση της έρευνας, των κανόνων και των κανονισμών, η αύξηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων εκτός αγωνιστικής περιόδου, η πλήρης ενημέρωση των αθλητών για τους κινδύνους της φαρμακοδιέγερσης και η προβολή της αθλητικής δεοντολογίας στην πράξη.

    Αρχαίοι... οι χορηγοί

    Ο Βέλγος πρόεδρος της ΔΟΕ ανατρέχει στην αρχαιότητα για να δικαιολογήσει τη στενή σχέση Ολυμπιακών Αγώνων και χορηγών, λέγοντας επί λέξει: «Από την αρχαιότητα υπήρχε πάντα στον αθλητισμό ένας ρόλος για τους χορηγούς και τους μαικήνες. Σήμερα, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Η οικονομική συνεισφορά τους καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας, αγαθών και υπηρεσιών, συμβάλλει στην προπόνηση των αθλητών και στη διοργάνωση των Αγώνων. Η εμπορευματοποίηση πρέπει αναμφίβολα να βρίσκεται υπό έλεγχο, και, στον τομέα αυτό η ΔΟΕ έχει προοδεύσει πολύ. Εξακολουθούμε να απαγορεύουμε τις διαφημίσεις εντός των σταδίων και στην τηλεόραση και επανεξετάζουμε το πώς θα καταστήσουμε τα προγράμματα μάρκετινγκ όλων των εταίρων πιο συμβατά με τις αξίες της Ολυμπιάδας. Πρέπει να τονιστεί ότι οι Αγώνες δεν ήταν παγκόσμιοι προτού εμφανιστούν οι χορηγοί για να τους στηρίξουν κι έτσι, τότε, μόνο οι πλούσιες χώρες είχαν δυνατότητα συμμετοχής. Τώρα, διατίθενται μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη των ομάδων που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες.

    Μείωση υποδομών όχι αθλημάτων

    «Το θέμα δεν είναι τόσο ο αριθμός των αθλημάτων, όσο το τεράστιο εύρος των Αγώνων, το οποίο πρέπει να μειωθεί. Το ερώτημα είναι πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Προβλέπω ότι θα καταστήσουμε πιο αποτελεσματική την οργάνωση και θα μειώσουμε εν μέρει τις υποδομές, διατηρώντας ως ανώτατο όριο τον αριθμό συμμετεχόντων που επιτύχαμε στο Σίδνεϋ. Οι διαστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρόκειται να αυξηθούν. Επεξεργαζόμαστε τη μείωση των μεγεθών. Ας μην δημιουργηθούν όμως λάθος εντυπώσεις: η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί τεράστιο εγχείρημα και για να επιτευχθεί απαιτείται η συνεργασία και συμμετοχή πολλών τομέων και φορέων μιας χώρας. Χρειάζεται επίσης ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, υποδομών και πόρων.

    Ισότητα των δύο φύλων

    «Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτέλεσε μεγάλο επίτευγμα της εποχής Σάμαρανκ. Στο Σίδνεϋ, οι γυναίκες αποτελούσαν το 38% των μετεχόντων αθλητών. Στην Αθήνα, οι γυναίκες θα δώσουν το «παρών σε όλα τα αθλήματα, με εξαίρεση την πυγμαχία, ενώ η συγχρονική κολύμβηση και η ρυθμική γυμναστική αποτελούν προνόμιο των γυναικών. Η τάση αυτή είναι πολύ θετική, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Χρειάζεται οπωσδήποτε ενθάρρυνση όσον αφορά τον αριθμό των γυναικών στην αθλητική διοίκηση. Μας χρειάζονται περισσότερες γυναίκες σε εκτελεστικές θέσεις εντός των διεθνών ομοσπονδιών, των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών και της ΔΟΕ.

    [12] Ολυμπιακοί 2004-Αρθρο του Κώστα Σημίτη στο "ATHENS.04".

    27/01/2002 16:18:25

    Στην τεράστια σημασία που έχει η διοργάνωση, καθώς και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την πολιτική, την οικονομία, τη διπλωματία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Ελλάδας, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του, που θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες το περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής "ATHENS.04" και μεταδίδει σήμερα αποκλειστικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο πρωθυπουργός επισημαίνει, στο άρθρο του, ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ήδη αρχίσει. Για τη χώρα μας, η Ολυμπιάδα δεν είναι υπόθεση μερικών μελλοντικών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα αγωνίσματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής".

    Οπως σημειώνει ο κ.Σημίτης, η χώρα μας απολαμβάνει τα οφέλη του 2004 από τώρα. Τα κέρδη για την Ελλάδα καταγράφονται στο διεθνές κύρος της, στην ενίσχυση των υποδομών, αλλά και στην οικονομία.

    Μαζί με τις εισροές του Γ΄ΚΠΣ, τα σημαντικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την προετοιμασία των Αγώνων, αποτελούν "ατμομηχανή ανάπτυξης", γράφει χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης.

    "Η Ελλάδα, όλο και περισσότερο, πείθει πως μπορεί", τονίζει ο κ.Σημίτης και συμπληρώνει ότι η χώρα αποδεικνύει με έργα και όχι με λόγια ότι μπορεί να κερδίσει, να διεκδικεί και να κατακτά τους στόχους της. "Με έργα, με σχέδιο, με γνώση και όραμα πορεύεται ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό δρόμο στον 21ο αιών, χάρη στην ισχυροποίηση της οικονομίας της και την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της".

    Ο κ.Σημίτης, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνική υπόθεση, που απαιτεί την εθνική συστράτεση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

    Για τον πρωθυπουργό οι Ολυμπιακοί του 2004 "αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία να προβάλλουμε τη χώρα, να αναδείξουμε την αδήριτη ανάγκη μίας πολιτικής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Με όλες τις χώρες, με όλους τους λαούς, με όλους τους πολίτες του ΄΄πλανητικού χωριού΄΄.

    Επίσης, κατά τον κ.Σημίτη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία για αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας, που θα δημιουργήσει 130.000 νέες θέσεις εργασίας, θα αυξάνει το ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2004, θα συμβάλει στην ενίσχυση της βιομηχανίας, του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα. Οι αγώνες θα είναι μία μοναδική ευκαιρία για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας, χωρίς αυτό να είναι ένα σχήμα λόγου, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

    "Η Ελλάδα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα είναι μία διαφορετική Ελλάδα. Μία Ελλάδα σε κίνηση. Μία Ελλάδα που θα κοιτάει μπροστά", υποστηρίζει ο κ.Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι όλοι οι Ελληνες θα αγκαλιάσουν το 2004, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αγκαλιάζουν όλη την Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στην ανθρώπινη πτυχή του 2004, που είναι ο εθελοντισμός.

    "Η Ολυμπιάδα μας προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 1996. Η ΟΝΕ έβαλε τη χώρα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Η εξωτερική μας πολιτική και οικονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών σχηματίζουν ήδη το προφίλ μίας ισχυρής Ελλάδας. Το 2004 συμπληρώνει τις προσπάθειές μας και εγγράφεται στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού. Τα μεγάλα έργα έρχονται να ολοκληρώσουν τα δίκτυα υποδομής. Η διαχείριση των αγώνων διοργάνωσης με παγκόσμια απήχηση και διάσταση, μας φέρνει στο διεθνές προσκήνιο και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας", σημειώνει ο κ.Σημίτης.

    Καταλήγοντας, ο κ.Σημίτης τονίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ορόσημο και αφετηρία μαζί με την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα.

  • ** Στο περιοδικό του "Αθήνα 2004", το οποίο είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες, εκτός από το άρθρο του πρωθυπουργού, υπάρχει μία συνέντευξη του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ένα αφιέρωμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    "Αν πολιτική είναι πράγματι η διαχείριση των συμβόλων, τότε η Ολυμπιάδα του 2004 αποτελεί μοναδική πρόκληση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα ταυτίζεται με τη γένεση των Αγώνων στην κλασική αρχαιότητα, αλλά και με την αναγέννησή τους, σε μοντέρνα εκδοχή, το 1896. Τώρα, στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, οι Έλληνες ετοιμάζονται να υποδεχθούν για άλλη μια φορά το μεγάλο Ολυμπιακό γεγονός, σε όλες τις διαστάσεις του. Την πολιτική, τη διπλωματική, την οικονομική, την πολιτιστική και βεβαίως, την αθλητική.

    Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1997 να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αποτέλεσε αναμφίβολα μια μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και για όλους

    τους Έλληνες.

    Και αυτό, βεβαίως, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, κάτι το απλό και αυτονόητο, όπως πολλοί ήθελαν και θέλουν να το εμφανίζουν. Μια τέτοια άποψη υποβαθμίζει τη βαρύτητα της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Υποβαθμίζει, ταυτόχρονα, το νέο διεθνή ρόλο που κατακτά η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που γίνεται πλέον γνωστή, όχι μονάχα από το ιστορικό παρελθόν της, αλλά και από ένα δυναμικό παρόν.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ήδη αρχίσει. Για τη χώρα μας, η Ολυμπιάδα δεν είναι υπόθεση μερικών μελλοντικών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα αγωνίσματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Απολαμβάνει τα οφέλη του 2004 από τώρα. Ποια είναι τα οφέλη αυτά; Τα κέρδη για την Ελλάδα καταγράφονται στο διεθνές κύρος της, στην ενίσχυση των υποδομών, αλλά και στην οικονομία. Μαζί με τις εισροές του Γ ΚΠΣ, τα σημαντικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την προετοιμασία των Αγώνων, αποτελούν ατμομηχανή ανάπτυξης.

    Η Ελλάδα, όλο και περισσότερο, πείθει πως μπορεί. Γνωρίζει τι θέλει και που πάει. Ξέρει να προσπαθεί και να πετυχαίνει. Αποδεικνύει με έργα και όχι με λόγια ότι μπορεί να κερδίσει, να διεκδικεί και να κατακτά τους στόχους της. Έχει γυρίσει την πλάτη στους βερμπαλισμούς και την αναποτελεσματικότητα.

    Με έργα, με σχέδιο, με γνώση και όραμα πορεύεται ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό δρόμο στον 21ο αιώνα. Χάρη στην ισχυροποίηση της οικονομίας της και την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της.

    Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση του 2004. Είναι, πράγματι, μια ευκαιρία για τη χώρα, για την κοινωνία, για τους Έλληνες πολίτες να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλά, να δημιουργήσουν.

    Απέναντι σ αυτή την πρόκληση, μια απάντηση μόνο υπάρχει: Θα φέρουμε σε πέρας το έργο, που υπεύθυνα αναλάβαμε.

    Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, αποτελούν εθνική υπόθεση, που απαιτεί τη συστράτευση όλων, την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

    Πρώτον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να προβάλλουμε τη χώρα, να αναδείξουμε την αδήριτη ανάγκη μιας πολιτικής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Με όλες τις χώρες, με όλους τους λαούς, με όλους τους πολίτες του «πλανητικού μας χωριού (όπως έχω πει σε άλλες ευκαιρίες), ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία και τον πολιτισμό του καθενός. Το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 πρέπει να είναι ένα μήνυμα συναδέλφωσης των λαών και ευγενούς άμιλλας των αθλητών τους.

    Το όραμά μας -γιατί έχουμε όραμα για τους Αγώνες- είναι ο συνδυασμός του αθλητικού ιδεώδους και της πνευματικής αναζήτησης με τη συμφιλίωση και την ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό θα πρέπει να είναι και το στίγμα, το μήνυμα των Αγώνων, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε: Το 2004 να σηματοδοτήσει μια εποχή και μια πορεία, που θα μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από την τάση, επί των ημερών μας, να ιδεολογικοποιούνται ουσιαστικά οι πολιτισμικές διαφορές (διαφορές γλωσσικές και θρησκευτικές, διαφορές νοοτροπιών και στερεοτύπων) και να μετατρέπονται πολύ συχνά σε πολιτικές.

    Με αποτέλεσμα την αντιπαράθεση μεταξύ κοινοτήτων, κρατικών ή άλλων, την πρόκληση συγκρούσεων, τη μη συμφιλίωση, την παρεμπόδιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Εμείς πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι στο μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας δίνουν αυτή την ευκαιρία. Μας δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό το μήνυμα σε όλες τις ταραγμένες και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη μας.

    Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι μόνο ως το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη, αλλά και ως μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας. Ευκαιρία που θα δημιουργήσει 130.000 νέες θέσεις εργασίας, θα αυξάνει το ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2004, θα συμβάλει στην ενίσχυση της Βιομηχανίας και της Βιοτεχνίας, του Τουρισμού, του κατασκευαστικού τομέα.

    Η Ελλάδα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 θα είναι μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα σε κίνηση. Μια Ελλάδα που κοιτάει μπροστά. Για εμάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία που ακολουθεί παράλληλη διαδρομή με το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία, η οποία στη διαδρομή της, τέμνει τις πολιτικές μας για την επόμενη τετραετία και συνδέεται στενά με αυτές. Και αναφέρομαι στις πολιτικές για την ισόρροπη ανάπτυξη στην περιφέρεια, την απασχόληση, την καλύτερη ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό.

    Επιπροσθέτως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν, για μας, ευκαιρία για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε και να εργαζόμαστε με άλλους ρυθμούς (το έχουμε πετύχει εν μέρει) από αυτούς που υιοθετούμε σήμερα.

    Με ταχύτητα και μεθοδικότητα. Με συνεργασία που θα αντικαθιστά τον ατομικισμό. Με προγραμματισμό που όντας ουσιαστικός, δεν θα εξαντλείται στην επιδερμική μέριμνα για το αύριο. Με συναίνεση αντί για αντιπαλότητα. Αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα κερδίσουμε το στοίχημα που μας θέτουν οι Αγώνες. Θα διοργανώσουμε μεν με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ένα, το κορυφαίο, αθλητικό γεγονός, αλλά θα έχουμε χάσει τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την ανάπτυξη της χώρας που τους φιλοξενεί.

    Είναι κρίσιμο να επισημάνει κανείς ότι το 2004 δεν αφορά μόνο την Αθήνα, επίσημη διοργανώτρια των Αγώνων, αλλά αγκαλιάζει ολόκληρη την Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται μόνο για τα έργα ή για τις υποδομές, αλλά και για τα ίδια τα αθλήματα. Δεν θα βρεθούν όμως μόνον οι Αγώνες κοντά σε όλους τους Ελληνες, αλλά και όλοι οι Ελληνες κοντά στους Αγώνες.

    Το πρόγραμμα του εθελοντισμού, μια ιδιαίτερα σημαντική ανθρώπινη πτυχή του 2004, αποσκοπεί στο να προσελκύσει Ελληνες κάθε ηλικίας από κάθε σημείο της επικράτειας. Γι αυτό είμαστε βέβαιοι πώς όλοι οι Ελληνες θα αγκαλιάσουν το 2004.

    Η Ολυμπιάδα μας προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 1996. Η ΟΝΕ έβαλε τη χώρα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης.

    Η εξωτερική μας πολιτική και η οικονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών σχηματίζουν ήδη το προφίλ μιας ισχυρής Ελλάδας. Το 2004 συμπληρώνει τις προσπάθειές μας και εγγράφεται στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού. Τα μεγάλα έργα έρχονται να ολοκληρώσουν τα δίκτυα υποδομής.

    Η διαχείριση των Αγώνων διοργάνωσης με παγκόσμια απήχηση και διάσταση, μας φέρνει στο διεθνές προσκήνιο και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Τέλος, η προετοιμασία του 2004 ενέχει κρίσιμη κοινωνική διάσταση, αφού δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράγει ευημερία.

    Το 2004 αποτελεί εθνική ευκαιρία για την Ελλάδα. Μείζον γεγονός που ο χειρισμός του απαιτεί εξωστρέφεια και ενισχύει τη συλλογικότητα,

    οι Αγώνες ενέχουν και ένα στοιχείο υπέρβασης.

    Οι Αγώνες μας ενώνουν και δείχνουν τι μπορούμε να πετύχουμε. Από την άποψη αυτή, αποτελούν ορόσημο και αφετηρία μαζί με την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 January 2002 - 21:30:21 UTC