Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς εκτόνωση η κρίση στη Μέση Ανατολή
  • [02] Σύνοδος Κορυφής-Ευρωστρατός-Σχέδιο Συμπερασμάτων
  • [03] Ολοκληρώνονται οι εργασίες των "15" στην Ισπανία.

  • [01] Προς εκτόνωση η κρίση στη Μέση Ανατολή

    16/03/2002 13:49:29

    Σχετικά ήρεμα, κύλησε η χθεσινή νύκτα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, περίπου 48 ώρες μετά απο την έναρξη της αποστολής του Αμερικανού διαμεσολαβητή για το Μεσανατολικό Αντονι Ζίνι στην περιοχή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Το βράδυ ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε απο Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα, την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε περιοχή υπο ισραηλινό έλεγχο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε χθές για περίπου μία ώρα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εξετάσθηκε το παλαιστινιακό σχέδιο που αναφέρεται στην εφαρμογή των προτάσεων Μίτσελ και Τένετ με στόχο την κατάπαυση του πυρός καθώς και τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

    Οι 15 ηγέτες της ΕΕ με κοινή ανακοινωσή τους απο τη Βαρκελώνη, αναφέρουν ότι η λύση με στρατιωτικά μέσα στην διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν μπορεί να υπάρξει και κάνουν έκκληση προς τις δύο πλευρές να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η αιματοχυσία.

    [02] Σύνοδος Κορυφής-Ευρωστρατός-Σχέδιο Συμπερασμάτων

    16/03/2002 13:32:48

    Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ''το δυνατόν συντομότερα'' στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ για το θέμα του λεγόμενου Ευρωστρατού, θα εκφράζουν οι ''15'', στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στη Βαρκελόνη της Ισπανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο, το Ευρωπαΐκό Συμβούλιο, υπογραμμίζει τη σημασία επίτευξης μόνιμης διευθέτησης στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι προς το σκοπό αυτό ζήτησε από την ισπανική προεδρία σε συνεργασία με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα την ανάληψη πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο για την επίτευξη λύσης. Χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για συνεργασία με την ισπανική προεδρία και τις χώρες μέλη της ΕΕ ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ για τον Ευρωστρατό, υπό την προΰπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις έναντι οποιουδήποτε κράτους μέλος ή υποψήφιου προς ένταξη κράτους. Πάντως η χθεσινή ημέρα της συνόδου αμαυρώθηκε από τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης και της αστυνομίας, όπου υπήρξαν πέντε συλλήψεις κι ένας τραυματισμός διαδηλωτή.

    [03] Ολοκληρώνονται οι εργασίες των "15" στην Ισπανία.

    16/03/2002 08:15:14

    Ο απολογισμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαική Ενωση την τελευταία διετία, ήταν από τα βασικά θέματα της χθεσινής πρώτης ημέρας του ευρωπαικού συμβουλίου στη Βαρκελόνη, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι οι 15 δεσμεύτηκαν ουσιαστικά να δώσουν μια νέα ώθηση στην υλοποίηση των πολιτικών και των στρατηγικών αυτών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επιχειρηματικότητα και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την τόνωση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Για το θέμα του Ευρωστρατού ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ισπανική προεδρία και τις χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, υπό τον όρο όμως, ότι θα εξασφαλιστεί η αυτονομία στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ και ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις έναντι οιουδήποτε κράτους-μέλους, ή υποψηφίου κράτους.

    Στο επόμενο διάστημα, συνέχισε ο πρωθυπουργός προβλέπεται να γίνει συνάντηση του Ισπανού προεδρεύοντος του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέ Πικέ, του εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου χωρίς όμως να έχει προς το παρόν προσδιοριστεί η ημερομηνία.

    Το θέμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τον ευρωστρατό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά αφορά το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 March 2002 - 12:30:09 UTC