Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμμών φορολογικών υποθέσεων
  • [02] Στα πρόθυρα πολέμου και πάλι Ινδία-Πακιστάν.
  • [03] Στόχος εμπρηστών τράπεζα και έκθεση αυτοκινήτων.
  • [04] Ουάσιγκτον-Συναντήσεις Παπανδρέου
  • [05] Δήλωση Παπαζάχου για δημοσίευση απόρρητης έκθεσης.
  • [06] Συναντήσεις Κληρίδη με πολιτικούς αρχηγούς
  • [07] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων
  • [08] Πανελλήνιες εξετάσεις
  • [09] Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της ''Μάγιο''.
  • [10] Ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για εγχείρηση καρδιάς
  • [11] Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα μικρασιατικά παράλια.
  • [12] Συνάντηση Σημίτη- Κληρίδη στην Αθήνα.
  • [13] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.
  • [14] Οι δύο από τους 13 Παλαιστίνιους στην Αθήνα.
  • [15] Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
  • [16] Υπό "στενή" παρακολούθηση στο Σισμίκ στο Αιγαίο.

  • [01] Ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμμών φορολογικών υποθέσεων

    23/05/2002 13:32:09

    Ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο περίπου 4.500.000 εκκρεμμών υποθέσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Η ρύθμιση των υποθέσεων αυτών αφορούν περίπου 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους και είναι για την εξαετία 1993-98. Οι εμποροβιοτέχνες και οι επαγγελματίες μπορούν να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία από τις 26 Ιουνίου εως τις 19 Ιουλίου, για να υποβάλουν το ειδικό σημείωμα περαίωσης, των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.

    Οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα από 12 εως 24 δόσεις, ενώ με την εφ'άπαξ καταβολή θα γίνεται έκπτωση εως 5%.

    [02] Στα πρόθυρα πολέμου και πάλι Ινδία-Πακιστάν.

    23/05/2002 13:31:33

    Σε τεντωμένο σκοινί ''κρέμεται'' η ειρήνη στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν τη συγκέντρωση χιλιάδων στρατιωτών στη μεθόριο, ενω τα μεσάνυχτα δυνάμεις του πυροβολικού του Πακιστάν βομβάρδισαν το νότιο τμήμα του ινδικού Κασμίρ. Απο την επίθεση υπήρξαν σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα η τραυματίες.

    Ο αστυνομικός δοικητής της περιοχής ανακοίνωσε οτι χιλιάδες κατοίκοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους με προορισμό ασφαλέστερες περιοχές, ενω ανακοίνωσε οτι οι πακιστανικές δυνάμεις συνέχισαν και σήμερα τη ρίψη πυρών και μάλιστα με καταιγιστικό ρυθμό.

    Το πρωί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, αναφερόμενος στην ένταση που έχει προκληθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ, δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ''πυρηνικού πολέμου''. ''Αντίθετα με την κατάσταση που διαμορφώθηκε τελικά ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το σοβιετικό συνασπισμό, δεν υπάρχει πυρηνικό δόγμα για την Ινδία και το Πακιστάν ούτε δίοδοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές'', πρόσθεσε ο Στρο στο ραδιόφωνο του BBC.

    [03] Στόχος εμπρηστών τράπεζα και έκθεση αυτοκινήτων.

    23/05/2002 13:31:27

    Στόχος εμπρηστών έγινε τα ξημερώματα, το υποκατάστημα της ALPΗA BANK στον Υμηττό στην Αθήνα. Δράστες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό από γκαζάκια και βενζίνη, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στα τζάμια του υποκαταστήματος.

    Την ευθύνη ανέλαβε άγνωστος με τηλεφώνημά του στην ''Ελευθεροτυπία'' για λογαριασμό της οργάνωσης ''20 Ιούλη'' σε ένδειξη συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό.

    Νωρίτερα, άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην έκθεση αυτοκινήτων ''Σπανούδη'' στην Ηλιούπολη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αυτοκίνητα.

    [04] Ουάσιγκτον-Συναντήσεις Παπανδρέου

    23/05/2002 13:31:20

    Επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ειδικότερα ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλους αξιωματούχους του υπουργείου. Επίσης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκου με το βοηθό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στίβ Χάντλεϊ καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ.

    Κατά τις επαφές αυτές θα συζητηθούν η πορεία του κυπριακού προβλήματος, το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    [05] Δήλωση Παπαζάχου για δημοσίευση απόρρητης έκθεσης.

    23/05/2002 13:31:14

    Δεν συμβάλει στην ορθή λύση του προβλήματος της αντισεισμικής προστασίας η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών αλλά αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

    Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο ''Απόρρητη έκθεση για ισχυρότατους σεισμούς''.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ.Παπαζάχος, έχει ενημερώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την έλευση σεισμών γύρω στα 7 Ρίχτερ, από το λεγόμενο νοτιοδυτικό τόξο, που αρχίζει από την Πελοπόννησο και φθάνει δυτικά του Ρεθύμνου, το ανατολικό τόξο που εκτείνεται μεταξύ ανατολικής Κρήτης και Ρόδου, την περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων και την βορειοδυτική Τουρκία. Ο κ.Παπαζάχος ανέφερε ότι η διαρροή πληροφοριών αποτελεί έντονα αντικοινωνική πράξη ανεύθυνων και ασυνείδητων ατόμων.

    [06] Συναντήσεις Κληρίδη με πολιτικούς αρχηγούς

    23/05/2002 13:31:07

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε το πρωί στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης. Από τις επαφές αυτές επαναβεβαιώθηκε η ομόθυμη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ανέφερρε ότι η ένταξη θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα αν θα βρεθεί ή όχι λύση στο πολιτικό πρόβλημα και υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να θέσει προσχώματα.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την άποψη ότι εκτός από τον Ραούφ Ντενκτάς, τόσο οι ΗΠΑ οσο και η Ευρωπαική Ενωση επιδιώκουν τη διχοτόμηση της Κύπρου με αντίτιμο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση η ένταξη της Κύπρου να συνδεθεί με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι εξασφαλισμένη και ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι ενωμένη στο θέμα αυτό. Στο μεταξύ ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τζόν Γουέστον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν εφικτή την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς στα τέσσερα βασικά ζητήματα εως το τέλος Ιουνίου.

    [07] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων

    23/05/2002 13:30:59

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης συναντάται από τη μία μετά το μεσημέρι με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων με αντικείμενο την Εθνική Ασφαλιστική Συμφωνία.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι θα οριστικοποιηθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος με την υπογραφή της εθνικής συμφωνίας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι θα επιμείνει στη ρήτρα που θα διασφαλίζει πλήρως την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ τα επόμενα 30 χρόνια.

    Στο μεταξύ πυροσβεστικά χαρακτήρισε τα μέτρα για το ασφαλιστικό ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ και εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί εντονότερο σε πέντε-έξι χρόνια.

    [08] Πανελλήνιες εξετάσεις

    23/05/2002 13:30:49

    Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας διαγωνίστηκαν το πρωί οι μαθητές της τρίτης λυκείου. Το θέμα της έκθεσης αναφερόταν στις εξελίξεις της γενετικής και οι μαθητές κλήθηκαν να σχολιάσουν το ρόλο της επιστήμης και των ηθικών αρχών της σύγχρονης κοινωνίας. Το θέμα χαρακτηρίστηκε από μαθητές και καθηγητές κατανοητό. Εξάλλου οι μαθητές της Β΄λυκείου διαγωνίστηκαν στη Φυσική και τα θέματα, όπως είπαν, ήταν για καλά διαβασμένους.

    [09] Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της ''Μάγιο''.

    23/05/2002 13:30:38

    Στη δημοσιότητα επανέρχεται και πάλι το θέμα με την υπόθεση της λιβεριανής εταιρίας ''Μάγιο'' και τη σχέση της με τη ΝΔ.

    Οπως αναφέρουν τα ''Νέα'' και το ''Ποντίκι'', ο αρμόδιος εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών σε 50 υποκαταστήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών γιατί σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει εντοπίσει κινήσεις από λογαριασμούς της εταιρίας αυτής σε ελληνικές τράπεζες.

    Ο κ.Παπαγγελόπουλος θεωρεί πιθανό τα χρήματα αυτά να διοχετεύθηκαν στη ΝΔ.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δήλωσή του το πρωί, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα μέσω του λογαριασμού της Μάγιο για τη ΝΔ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται εισαγγελική έρευνα μόνο στο ένα κόμμα και προανήγγειλε ουσιαστικά πρωτοβουλία της ΝΔ για έρευνα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

    [10] Ο Κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για εγχείρηση καρδιάς

    23/05/2002 13:30:27

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει το Σάββατο στο Φοίνιξ της Αριζόνας των ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί "σε αποκατάσταση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, με ενδοαυλική τοποθέτηση αρτηριακού μοσχεύματος", αναφέρει ανακοίνωση που εξεδόθη απο το γραφείο του επιτίμου προέδρου της ΝΔ.

    [11] Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα μικρασιατικά παράλια.

    23/05/2002 09:11:50

    Απο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε οτι στις 07.48 το πρωί οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχερ, η οποία προερχόταν απο απόσταση 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα μικρασιατικά παράλια, ανατολικά της Χίου.

    [12] Συνάντηση Σημίτη- Κληρίδη στην Αθήνα.

    23/05/2002 07:54:05

    Η πορεία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ Κόφι στην Κύπρο και η ενταξιακή πορεία της μεγαλονήσου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Σημίτης επαναβεβαίωσε ότι το Κυπριακό παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα για την Ελλάδα. Ο Γλαύκος Κληρίδης σημείωσε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και χαρακτήρισε τις συνομιλίες ''εξαιρετικής σημασίας''.

    [13] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

    23/05/2002 07:53:58

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λευκωσία, η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη συμφωνία της Αγκυρας και η διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [14] Οι δύο από τους 13 Παλαιστίνιους στην Αθήνα.

    23/05/2002 07:53:52

    Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες οι δύο Παλαιστίνιοι που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η συμφωνία των υπουργών

    Εξωτερικών της ΕΕ. Οι δύο Παλαιστίνιοι, που έφθασαν στην Αθήνα από την Κύπρο με ισπανικό πολεμικό σκάφος, παρελήφθησαν από άνδρες της ασφάλειας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι θα φιλοξενηθούν σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, αλλά με αυστηρή περιφρούρηση και οι όποιες αποφάσεις για την τύχη τους, θα λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [15] Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

    23/05/2002 07:53:45

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμφωνία του Κιότο και τα προβλήματα που αναφύονται τους θερινούς μήνες. Ο κ. Σημίτης το απόγευμα θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Χρήστο Πάχτα με αντικείμενο του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    [16] Υπό "στενή" παρακολούθηση στο Σισμίκ στο Αιγαίο.

    23/05/2002 07:53:36

    Υπό στενή, αλλά διακριτική παρακολούθηση από σκάφη του πολεμικού μας ναυτικού, βρίσκεται το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος, Σισμίκ, το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο, προκειμένου να κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Σισμίκ κινείται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και δε συνοδεύεται από άλλα σκάφη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 May 2002 - 11:30:32 UTC