Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάτοικοι Μοσχάτου-Πειραιά-Ρέντη-διαμαρτυρία-πλημμύρες.
  • [02] 17Ν - Δήλωση Κουφοντίνα - Κούρτοβικ.
  • [03] Παραδόθηκε στις αρχές ο Δημήτρης Κουφοντίνας
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοϊδη για τρομοκρατία.
  • [05] Συγκέντρωση αγροτών αύριο στη Θεσ/κη
  • [06] Πρωτόπαπας για ομιλία Παπαντωνίου
  • [07] Επιστολή Σημίτη για συστράτευση
  • [08] Αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό.
  • [09] ΝΔ-Συνεδρίαση συντονιστών-Καραμανλής
  • [10] Κλείνουν τα ΑΕΙ
  • [11] Ολοήμερο σχολείο για 4.300 δημοτικά-νηπιαγωγεία
  • [12] Σε επιφυλακή στον Κηφισό

  • [01] Κάτοικοι Μοσχάτου-Πειραιά-Ρέντη-διαμαρτυρία-πλημμύρες.

    05/09/2002 21:15:31

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα κάτοικοι των δήμων Μοσχάτου, Πειραιά και Ρέντη στη διασταύρωση των οδών Κηφισού και Πειραιώς, έπειτα από κάλεσμα των δημοτικών τους αρχών.

    Οι ομιλητές της συγκέντρωσης απαίτησαν από την κυβέρνηση να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος μιας νέας πλημμύρας από την υπερχείλιση του Κηφισού και να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς όχι με ρυθμούς χελώνας όπως τώρα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τα έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

    Στη συγκέντρωση εκτός από τους δημάρχους Μοσχάτου, Πειραιά και Ρέντη κ.κ. Παπαντώνη, Αγραπίδη και Ιωακειμίδη αντίστοιχα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Καλός, Νεράτζης, Μελάς, Μιχαλολιάκος.

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Λαφαζάνης, η νομάρχης Πειραιά κ. Τσανάκη ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος υπερνομάρχης Αττικής κ. Τζανετάκος κ.α.

    [02] 17Ν - Δήλωση Κουφοντίνα - Κούρτοβικ.

    05/09/2002 20:50:58

    Δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα ανέγνωσε πριν από λίγο η συνήγορός του Γιάννα Κούρτοβικ.

    Στη δήλωσή του ο Κουφοντίνας αναφέρει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη όσων ενεργειών ανέλαβε η 17Ν και αρνείται την ενοχή του για τις πράξεις που του αποδίδονται όπως αυτές περιγράφονται στο κατηγορητήριο.

    Η κ. Κούρτοβικ ερωτηθείσα διέψευσε ότι υπήρξε διαπραγμάτευση και συμφωνία για την οικειοθελή παράδοση του Κουφοντίνα στην Αστυνομία. Τέλος, είπε ότι ενημερώθηκε από τον Κουφοντίνα για την πρόθεση του να παραδοθεί μισή ώρα πρίν παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ.

    [03] Παραδόθηκε στις αρχές ο Δημήτρης Κουφοντίνας

    05/09/2002 15:52:39

    Ο πλέον καταζητούμενος για την υπόθεση της τρομοκρατίας Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές σήμερα.

    Πριν απο λίγο οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσαν ότι πράγματι ο Κουφοντίνας παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω άλλου προσώπου οι αστυνομικές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με τον Κουφοντίνα και μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις πείστηκε να αφήσει την κρυψώνα του και να παραδοθεί.

    Εκτιμάται ότι το ίδιο θέμα είχε θέσει στον πρωθυπουργό στη 1 το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν καταζητούμενος από τις 4 Ιουλίου όταν αναγνωρίστηκε ως ενοικιαστής της γιάφκας της οδού Δαμάρεως και εν συνεχεία όταν πολλά μέλη της 17Ν κατέθεσαν ότι ο Κουφοντίνας ήταν ο βασικός υπεύθυνος για πολλές δολοφονίες και επιθέσεις της οργάνωσης.

    Πάντως ένταλμα σύλληψης του 44χρονου καθηγητή Μαθηματικών, ο οπoίος ασκούσε το επάγγελμα του μελισσοκόμου είχε εκδώσει ο εισαγγελέας στις 31 Ιουλίου του 2002.

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοϊδη για τρομοκρατία.

    05/09/2002 15:21:07

    Ενημέρωση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες κρίνεται ως μία απο τις πιο σημαντικές στον τομέα της τρομοκρατίας, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 1 το μεσημέρι και η συνάντηση κράτησε μέχρι τις 2. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν έκανε καμμία δήλωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό κινήθηκε σε τρείς άξονες.

    Ο πρώτος αφορά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών, τις συλλήψεις και τα στοιχεία που προέκυψαν απο τις αστυνομικές έρευνες για όλο το φάσμα της τρομοκρατίας. Ο δεύτερος άξονας είναι οι πληροφορίες που έχουν οι αστυνομικές αρχές για τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν έχουν συλληφθεί. Ο τρίτος άξονας είναι η υπόθεση Κουφοντίνα , ο οποίος μέχρι σήμερα καταζητείται και τα ενδεχόμενα που υπάρχουν γύρω απο τις συνθήκες διαφυγής.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές έρευνες έχουν φθάσει σε ένα κομβικό σημείο και προσθέτουν ότι η ενημέρωση που έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα, καθώς αναμένονται να δρομολογηθούν οι εξελίξεις της δεύτερης φάσης στο θέμα της τρομοκρατίας.

    [05] Συγκέντρωση αγροτών αύριο στη Θεσ/κη

    05/09/2002 15:20:58

    Συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης αγρότες από τη Mακεδονία-Θράκη και τη Θεσσαλία.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετείχαν αγροτοσυνδικαλιστές προσκείμενοι στη Nεα Δημοκρατία, αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθούν τρακτέρ στη συγκέντρωση όπου οι αγρότες θα κρατούν μαύρες σημαίες και θα κάψουν συμβολικά σάκους με βαμβάκι. Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στον πρωθυπουργό.

    Χθες απο τη Λάρισα ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε σκληρή και δύσκολη τη μάχη της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Γεωργίας, ενόψει της διεύρυνσης και μετέφερε τη δέσμευση του πρωθυπουργού, οτι ο κ.Σημίτης αναλαμβάνει προσωπικά το βάρος της διαπραγμάτευσης προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά του 40δραχμου μεταξύ όσων δικαιούται ο Ελληνας αγρότης και όσων ενέκρινε η ΕΕ για το βαμβάκι.

    [06] Πρωτόπαπας για ομιλία Παπαντωνίου

    05/09/2002 15:20:52

    Για το περιεχόμενο της ομιλίας που έκανε ο υπουργός Αμύνης, χθες στη Λάρισα, δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συγκεκριμένα, αναφορικά με αυτό που φέρεται να δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου (ότι δηλαδή η χώρα μας θα ασκήσει βέτο για το βαμβάκι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως παρόμοια δήλωσε δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει, διότι αυτό είναι ένα αίτημα της Ελλάδας, που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο στις 10 Σεπτεμβρίου και επέδωσε τη σύγχυση σε αποσπασματική απόδοση των λεγχθέντων απο τον υπουργό Αμυνας.

    Ως προς τη δήλωση που επίσης φέρεται να έκανε ο κ. Παπαντωνίου, ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν απεκαταστάθη το 1974 αλλά το 1981, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το 1974 απεκαταστάθη η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα και πως το 1981 με την πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν "ορισμένες σημαντικότατες και κρίσιμες ιστορικές παρεμβάσεις για την ενότητα του ελληνικού λαού (η αναγνώριση εθνικής αντίστασης) και την κατάργηση των διακρίσεων (όπως η κατάργηση των ατομικών φακέλλων)".

    [07] Επιστολή Σημίτη για συστράτευση

    05/09/2002 15:20:45

    Επιστολή με την οποία καλεί όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συστράτευση ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    "Οι επικείμενες εκλογές στους ΟΤΑ επιβάλλουν τη μέγιστη συπείρωση και κινητοποίηση όλων μας", τονίζει στην επιστολή του ο κ.Σημίτης, ενώ απευθυνόμενος σε προσωπικό τόνο στα μέλη της ΚΕ σημειώνει ότι "σας θέλω όλους παρόντες στον αγώνα".

    Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπενθύμισε ότι το μήνυμα αυτό ο πρωθυπουργός το είχε ήδη απευθύνει και στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Η επανάληψη του μηνύματος επομένως προς την ηγεσία του κόμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τώρα ξεκινά η προεκλογική περίοδος", πρόσθεσε ο κ.Πρωτόπαπας.

    [08] Αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό.

    05/09/2002 15:20:38

    Αναστατώθηκαν οι επιβάτες της πτήσης 4773 από Νυρεμβέργη για Κύπρο, όταν κατά την προσέγγιση αεροσκάφους της εταιρίας Hapaglloyd στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' χτυπήθηκε από κεραυνό, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν οι 123 επιβαίνοντες σ' αυτό.

    Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά και στη συνέχεια με άλλη πτήση έφτασε στη Θεσσαλονίκη συνεργείο της εταιρίας για να εξετάσει το αεροσκάφος που το έπληξε ο κεραυνός. Τελικά αφού εκτιμήθηκαν οι ζημιές, το συνεργείο της εταιρίας, έκρινε ότι μπορεί να συνεχίσει το δρομολόγιο και το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό την Κύπρο.

    [09] ΝΔ-Συνεδρίαση συντονιστών-Καραμανλής

    05/09/2002 15:20:31

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής για την οικονομική της πολιτική μετά απο συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι ''επιμένει αυτάρεσκα να δηλώνει πως όλα πάνε καλά , πως ο μοναδικός στόχος είναι η πραγματική σύγκλιση ενώ λόγω των δυσμενών εξελίξεων, οπως στον τομέα του πληθωρισμού κινδυνεύει ακόμη και η ονομαστική σύγκλιση και η χώρα βρίσκεται αντιμετωπη με προβλήματα που ο πρωθυπουργός επιμένει να αποσιωπά.

    Ο κ. Καραμανλής είπε οτι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ανταγωνιστικότητα στις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες ενώ η ανεργία που είναι ένα απο τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα παραμένει στα ύψη.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε οτι η ακριβεια συρρικνώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων πως 2,5 εκ. Ελληνες ζούν κάτω απο τα όρια της φτώχειας και σημείωσε πως ενώ οι πολίτες δίνουν πολλά στο κράτος εκείνο δεν τους παρέχει ούτε τα στοιχειώδη ή οταν παρέχει κάτι είναι κακής ποιότητας.

    Μίλησε ακόμη για ανυπαρξία της κρατικής μηχανής με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι επιχειρεί να κουκουλώσει τα προβλήματα προκαλώντας και εμπαίζοντας τους πολίτες.

    Ο προεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε άτολμα τα μέτρα της φορολογικής μεταρρύθμισης και σημείωσε πως ''οσο δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική τα λίγα που δόθηκαν σύντομα θα τα ζητήσουν με το παραπάνω πίσω''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε οτι χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική με βασικούς άξονες την ανάπτυξη , τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη σημειώνοντας οτι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές όραμα, τολμη, συνέπεια και αξιοπιστία όπως είπε όλα αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν απο την κυβέρνηση Σημίτη.

    [10] Κλείνουν τα ΑΕΙ

    05/09/2002 15:20:24

    Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καθώς οι σύλλογοι των διδασκόντων αποφασίζουν αποχή από τα καθήκοντά τους.

    Ηδη, από τα 29 συνολικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα 28 μετέχουν στις κινητοποιήσεις. Εκκρεμούν οι αποφάσεις του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ώστε η συμμετοχή των ιδρυμάτων της Αθήνας, στις κινητοποιήσεις να είναι καθολική.

    Μέχρι στιγμής, απέχουν το Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό, στο οποίο οι καθηγητές απέχουν και από τις πτυχιακές εξετάσεις, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Αιγαίου, και δύο Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αύριο, αναμένεται και η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης. Ετσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετέχει και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Στο μεταξύ απομακρύνεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στα ΤΕΙ καθώς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Παιδείας Νίκο Γκεσούλη και δήλωσαν ικανοποιημένοι απο τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επίλυση του συνταξιοδοτικού τους, αλλά και τη γενναία χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ΤΕΙ.

    [11] Ολοήμερο σχολείο για 4.300 δημοτικά-νηπιαγωγεία

    05/09/2002 15:20:17

    Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά 4.300 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και έτσι τουλάχιστον 200.000 παιδιά θα παρακολουθούν τμήματα φύλαξης.

    Το πρόγραμμα δίνει λύση σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς που επιστρέφουν αργότερα από τα παιδιά τους, ενώ όπως εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ήδη λειτουργούν 1.700 ολοήμερα σχολεία και από φέτος ο θεσμός επεκτείνεται σε ακόμη 2.600.

    Το ωράριο λειτουργίας τους θα αρχίζει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 4 το απόγευμα, περιλαμβάνοντας και συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    Στα σχολεία αυτά, θα απασχοληθούν συνολικά 4.000 εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ενώ το κόστος του προγράμματος θα φθάσει τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [12] Σε επιφυλακή στον Κηφισό

    05/09/2002 15:20:10

    Με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού και μηχανημάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση να απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας υπερχείλισης του Κηφισσού, ενώ οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

    Μετά την τρίτη κατά σειρά πλημμύρα σε διάστημα δύο μηνών στην περιοχή, η κυβέρνηση ζήτησε συγνώμη από τους πληγέντες και αποφάσισε τόσο την 24ωρη ετοιμότητα από τις τρεις εργοληπτικές εταιρίες που κατασκευάζουν τα έργα, όσο και την ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό των δήμων Ρέντη, Μοσχάτου και Πειραιά, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επέμβαση.

    Επίσης θα τοποθετηθούν συρόμενες κατασκευές ώστε να αποκλειστεί η κοίτη του ποταμού και θα απομακρυνθεί η γέφυρα Κατσώνη στο Μοσχάτο. Εξάλλου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για πρόθετες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες κατοίκους και παρατείνεται για ένα τετράμηνο η προθεσμία εξόφλησης των υποχρεώσεων των επιχειρηματιών, που έχουν υποστεί ζημιές από τη νεροποντή.

    Σφοδρότατη ήταν η κριτική κατά της κυβέρνησης απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, εγκληματική ανευθυνότητα και πολιτική κοροϊδία.

    Σήμερα στις 6 το απόγευμα οι κάτοικοι του Πειραιά, του Μοσχάτου και του Ρέντη θα κλείσουν για δύο ώρες την οδό Πειραιώς, στη συμβολή με τον Κηφισσό. Εξάλλου οι τρεις δήμαρχοι προσανατολίζονται να καταθέσουν απο κοινού μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 September 2002 - 20:30:22 UTC