Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς εκτόνωση η κρίση στα ΑΕΙ
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής
  • [03] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο
  • [04] Στεγαστικά δάνεια-Παράνομοι όροι τραπεζών
  • [05] Αρχισε η δίκη Λεσπέρογλου.
  • [06] ''17Ν''-Ερευνες για υποστηρικτές Κουφοντίνα.
  • [07] Στο υπουργείο Παιδείας η σύνοδος των πρυτάνεων.

  • [01] Προς εκτόνωση η κρίση στα ΑΕΙ

    09/09/2002 19:53:09

    Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τη συνεχιζόμενη αποχή των καθηγητών με οικονομικά αιτήματα, διαφαίνεται μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας. Στη συνάντηση αποφασίσθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το συνολικό μισθολογικό πρόβλημα των καθηγητών και μέχρι τον Αύγουστο του 2003 θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις και οι αποφάσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2004. Το μεσημέρι επικράτησε ένταση στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας, όπου συνεδρίαζαν εκτάκτως οι πρυτάνεις, όταν έφθασε ο υπουργός Παιδείας, καθώς ομάδα φοιτητών φωνάζοντας συνθήματα άσχετα με το αντικείμενο της συνεδρίασης, εμπόδισε τον υπουργό να μεταβεί στην αίθουσα. Η συζήτηση συνεχίσθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

    09/09/2002 19:53:01

    Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι ψάχνουν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής περίπου πέντε άτομα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, παρείχαν βοήθεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα κατά την παραμονή του στο Αγκίστρι. Με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκύπτει ότι βρισκόταν στο Αγκίστρι από τις 14 Ιουλίου. Ο Κουφοντίνας βρίσκεται στον Κορυδαλλό και σύμφωνα με τον εισαγγελέα φυλακών, θα προαυλίζεται μόνος του για τη δική του ασφάλεια. Η 17Ν έχει επιχειρησιακά εξαρθρωθεί και η έρευνα για την τρομοκρατία θα προχωρήσει σε βάθος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο

    09/09/2002 19:52:54

    Να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα σε θέματα που αφορούν αρχαιολογικά ευρήματα, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη η αρχαιολογική υπηρεσία να εκτιμήσει και να προφυλάξει τα ευρήματα. Αγονη και ατυχή, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού την επίσκεψη του κ.Καραμανλή αλλά και τον τρόπο που έγινε.

    [04] Στεγαστικά δάνεια-Παράνομοι όροι τραπεζών

    09/09/2002 19:52:45

    Παράνομοι και καταχρηστικοί κρίνονται δεκαπέντε όροι και πρακτικές των τραπεζών στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στη συλλογική αγωγή που κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά αφορά σχεδόν το σύνολο των τραπεζών. Οι καταχρηστικοί όροι, που αφορούν κυρίως τα ''ψιλά γράμματα'' οδηγούν σε αυθαίρετες χρεώσεις, αδιαφάνεια και υπονόμευση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει την καταστρατήγηση των συμφερόντων των καταναλωτών σε ένα ακόμη είδος δανείου, αυτή τη φορά το πιο ανύποπτο: τα στεγαστικά δάνεια.

    [05] Αρχισε η δίκη Λεσπέρογλου.

    09/09/2002 15:15:20

    Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου βρίσκεται για τρίτη φορά ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, που δικάζεται για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη, στις 24 Οκτωβρίου 1982, στην οδό Κωλέτη, στα Εξάρχεια.

    Ο Λεσπέρογλου έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση σε κάθειρξη 17 ετών. Η δίκη του ενώπιον του δευτεροβάθμιου κακουργιοδικείου γίνεται μετά απο αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος στην αθωωτική απόφαση που είχε εκδοθεί για την υπόθεση. Μάλιστα, η δίκη του Λεσπέρογλου είναι η τελευταία που διεξάγεται απο δικαστήριο ενόρκων καθώς ο αντιτρομοκρατικός νόμος ορίζει ότι αντίστοιχες υποθέσεις εκδικάζονται απο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Το δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε μεταβεί στην οδό Κωλέτη μετά απο σήμα της υπηρεσίας του για διάρρηξη και αναγνώρισε το πρόσωπο του κατηγορουμένου τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

    [06] ''17Ν''-Ερευνες για υποστηρικτές Κουφοντίνα.

    09/09/2002 15:15:08

    Ερευνες για τον εντοπισμό πέντε ατόμων που σύμφωνα με πληροφορίες παρείχαν βοήθεια στο Δημήτρη Κουφοντίνα, κατά την παραμονή του στο Αγκίστρι γίνονται από άντρες της Αντιτρομοκρατικής.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν εντοπίσουν την ομάδα υποστήριξης του Κουφοντίνα και γι'αυτό ερευνούν στην Αίγινα και στο Αγκίστρι και σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες έτρωγε σε εστιατόριο στην Αίγινα, και κατόπιν σύμφωνα με καταθέσεις κατοίκων της περιοχής έστησε τη σκηνή του στο Αγκίστρι.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες είκοσι μέτρα από τη σκηνή του Κουφοντίνα, βρίσκονταν άλλες δύο σκηνές, στις οποίες έμεναν δύο γυναίκες κι ένας άντρας.

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι άνθρωποι αυτοί να παρείχαν βοήθεια στον Κουφοντίνα, αλλά ίσως να ήταν και συμπτωματική η εκεί διαμονή τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αναφερόμενος το μεσημέρι στην υπόθεση της τρομοκρατίας, ανέφερε οτι οι έρευνες θα προχωρήσουν σε βάθος και οτι η 17η Νοέμβρη έχει επιχειρησιακά εξαρθρωθεί.

    [07] Στο υπουργείο Παιδείας η σύνοδος των πρυτάνεων.

    09/09/2002 15:06:48

    Ενταση επικράτησε το πρωϊ στο Γεωπονικο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα να λήξει η αποχή των καθηγητών και να γίνουν οι εξετάσεις των φοιτητών.

    Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε οταν έφθασε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου για να συζητήσει με τους πρυτάνεις. Μικρή ομάδα φοιτητών προσπάθησε να εμποδίσει την είδοσό του στην αίθουσα της συνεδρίασης, φωνάζοντας συνθήματα κυρίως εναντίον των μέτρων για τα μεταπτυχιακά αλλά και εναντίον της απόφασης να μεταστεγαστούν οι φοιτητικές εστίες λόγω χρησιμοποίησής τους απο την ''Αθηνα 2004''.

    Είναι δηλαδή χαρακτηριστικό οτι δεν ακούστηκε ούτε ένα σύνθημα κατα της απώλειας της εξεταστικής περιοδου του Ιουνίου λόγω της αποχής των καθηγητών.

    Οι φοιτητές συνέχιζαν να αποδοκιμαζουν τον κ.Ευθυμίου παρά το γεγονός οτι ο υπουργός προσπάθησε να ανοίξει διάλογο μαζί τους, φάνηκε μάλιστα διατεθειμένος να οριστεί ημερομηνία συνάντησης με τους εκπροσώπους των φοιτητών για να συζητήσουν τα προβληματά τους. Οι φοιτητές δεν άκουγαν τίποτα. Μπαίνοντας ο υπουργός στην αίθουσα συνεδρίασης μπήκαν και αυτοί μαζί του. Με φωνές και συνθήματα κατάφεραν να μή γίνει η συνεδρίαση των πρυτάνεων.

    Ο υπουργός φρόντισε να φύγει και οι φοιτητές επιχείρησαν ακόμη να κλείσουν και τις πόρτες της αίθουσας. Τελικά ο κ. Ευθυμίου αλλά και οι πρυτάνεις αποχώρησαν και μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Παιδείας οπου συνεχίζουν τη συνεδρίαση τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρυτάνεις θα προτείνουν στον υπουργό Παιδείας τη σύσταση μεικτής επιτροπής με τη συμμετοχή και του υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξήσεων που οπως ειναι γνωστό δεν πρόκειται να δοθούν πριν απο το 2003.

    Ας σημειωθεί οτι οι καθηγητές ζητούν αύξηση 40% στις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ πριν απο λίγα χρόνια είχαν λάβει πάλι 40% αύξηση.

    Στις 3 το μεσημέρι, πάντως ο υπουργός Παιδείας εχει προγραμματίσει να συναντηθει και με τους εκπροσωπους των καθηγητών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 September 2002 - 20:30:18 UTC