Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απο αύριο το επίδομα σε συνταξιούχους Δημοσίου
  • [02] Αβραμόπουλος:Στηρίζω Μπακογιάννη
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Ντε Σότο.
  • [04] Αρχισε η Ευρωασιατική Σύνοδος στην Κοπεγχάγη
  • [05] Οριακή νίκη Σρέντερ
  • [06] Αποστολή τελών κυκλοφορίας.
  • [07] Ληστεία σε δύο τράπεζες στην Αθήνα
  • [08] Στο Αγιον Ορος ο Αρχιεπίσκοπος.
  • [09] Απειλεί να αυτοκτονήσει
  • [10] Αποχή εμπόρων απο τις λαϊκές αγορές στη Θεσ/κη
  • [11] Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΑΠΘ.
  • [12] Ληστεία σε τράπεζα.

  • [01] Απο αύριο το επίδομα σε συνταξιούχους Δημοσίου

    23/09/2002 14:07:38

    Με την καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου, (από αύριο) θα ξεκινήσει και η καταβολή της αύξησης του επιδόματος εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του δημοσίου.

    Το ποσό που θα χορηγηθεί σε κάθε συνταξιούχο θα αφορά στα αναδρομικά από 1ης-1ου-2001.

    Η μηνιαία αύξηση του επιδόματος που θα παίρνουν στο εξής οι συνταξιούχοι του δημοσίου ανέρχεται από 2.000 εως 6.000 δραχμές.

    Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στην ομοσπονδία πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έγιναν από τις δύο πλευρές μετά τη συνάντηση.

    Η αναδρομική καταβολή του επιδόματος καθώς και η μηνιαία αύξησή του αφορά περίπου 169.000 συνταξιούχους του δημοσίου.

    Μαζί με την αύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης θα καταβληθεί στους συνταξιούχους και το οικογενειακό επίδομα ύψους 12.000 δραχμών αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2002.

    Η καταβολή του επιδόματος αυτού αφορά 15.000 συνταξιούχους.

    Επίσης, όπως διαβεβαίωσε την ομοσπονδία ο κ.Χριστοδουλάκης από τις αρχές του 2003 τμηματικά και σε διάστημα μιας πενταετίας θα δοθεί και το ειδικό επίδομα των 60.000 δραχμών.

    Σχετικά με το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις το 2003, ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι θα ανέρχονται σε ποσοστό μεταξύ 4-5% το οποίο θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και θα είναι υψηλότερο από την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα.

    Πάντως οι συνταξιούχοι ζήτησαν για το 2002 να τους καταβληθεί διορθωτικό ποσό αύξηση των συντάξεων, καθώς ο πληθωρισμός κινείται από τις αρχικές προβλέψεις.

    [02] Αβραμόπουλος:Στηρίζω Μπακογιάννη

    23/09/2002 14:04:42

    Την υποστήριξη στην υποψήφια δήμαρχο Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου .

    Ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτυχημένη του θητεία στο δήμο επι οκτώ έτη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Αισθάνομαι την υποχρέωση να σταθώ κοντά και δίπλα σε αυτόν που επιθυμώ να με διαδεχθεί στηρίζοντάς την με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να επιτύχει στο έργο που θα δώσει συνέχεια με τη νέα πορεία στην εντυπωσιακή πρόοδο που συντελέστηκε επι ημερών μας στην Αθήνα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε δεν εκδήλωσε αντίστοιχη πρόθεση υποστήριξης στον υποψήφιο για την υπερνομαρχία Αθηνών Γιάννη Τζανετάκο, εξηγώντας πως ομιλεί ως δήμαρχος περιοριζόμενος σε θέματα του δήμου, ενώ για τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική ζωή δήλωσε πως "αυτά θα τα πούμε τον επόμενο χρόνο.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Ντε Σότο.

    23/09/2002 13:45:24

    Με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο ο οποίος περιοδεύει εκ νέου στο τρίγωνο Αθηνών - Λευκωσίας - Αγκυρας ενόψει της νέας συνάντησης του κ. Αναν με τους κκ Κληρίδη και Ντενκτάς στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε οτι ο κ. ντε Σότο έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλει εντατικές προσπάθειες για τη διευθέτηση του Κυπριακού προσθέτοντας οτι στη σημερινή του συνάντηση μετέφερε τις θέσεις και τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε οτι εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας ώστε να διευθετηθεί το κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. ντε Σότο απο την πλευρά του χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και είπε οτι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός οτι δεν επετεύχθη ο στόχος της εξεύρεσης μιας λύσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα , ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναγνώρισε οτι τα δύο μέρη δεν κατόρθωσαν να εκπληρώσουν αυτό το στόχο και να φθάσουν σε μια διευθέτηση.

    Ο κ. ντε Σότο πρόσθεσε ωστόσο οτι ''αυτό δεν σημαίνει οτι όλα έχουν χαθεί'' επισημαίνοντας οτι εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα επίτευξης λύσης. ''Μεταξύ των δυο πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές αλλά η πεποίθηση του ΓΓ είναι οτι είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Σότο.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες τόσο με τον πρόεδρο Αραφάτ όσο και με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Δανό υπουργό Εξωτερικών κ. Μέλερ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον κ. Αραφάτ είπε οτι ζήτησε να πληροφορηθεί τις συνθήκες που επικρατούν στο αρχηγείο του τις οποίες χαρακτήρισε τραγικές.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι ο πρόεδρος Αραφάτ ζήτησε μέσω της ελληνικής κυβέρνησης την παρέμβαση της ΕΕ οπότε ο ίδιος επικοινώνησε στη συνέχεια με το Δανό υπουργό Εξωτερικών ο οποίος πρόκειται να στείλει σήμερα αντιπροσωπεία στην περιοχή σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε οτι υπάρχουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις και στις δυο πλευρές που δεν θέλουν την ειρηνευτική διαδικασία και επανέλαβε οτι στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ αλλα και η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους.

    Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει επέλθει το πολιτικό τέλος του κ. Αραφάτ ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας οτι αντιθέτως τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με τον αποκλεισμό του κ. Αραφάτ ενισχύουν σημαντικά την πολιτική απήχησή του.

    Επίσης επανέλαβε για μία ακόμη φορά οτι ο παλαιστινιακός λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για την εκπροσώπησή του.

    [04] Αρχισε η Ευρωασιατική Σύνοδος στην Κοπεγχάγη

    23/09/2002 12:59:03

    Σε εξέλιξη είναι στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης με τις χώρες της Ασίας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και αυτό της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Στη σύνοδο, στην οποία μετέχει και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

    Παράλληλα εξετάζονται οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο αλλά και η συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε θέματα οικονομίας και εμπορίου.

    [05] Οριακή νίκη Σρέντερ

    23/09/2002 12:58:56

    Ανανέωσε τη θητεία του στην καγκελαρία της Γερμανίας ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ ύστερα από μια εκλογική αναμέτρηση θρίλερ.

    Οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους πράσινους θα έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα βουλή, αφου συγκέντρωσαν ποσοστό 47,1% και 306 έδρες.

    Αντίθετα, οι χριστιανοδημοκράτες του Εντμουντ Στόιμπερ συγκεντρώνουν μαζί με τους ελεύθερους δημοκράτες ποσοστό 45,9% και 295 έδρες.

    Εκτός βουλής μένουν οι πρώην κομμουνιστές. Ειδικότερα, τα δύο μεγάλα κόμματα συγκέντρωσαν το ίδιο ποσοστό 38,5%. Οι σοσιαλδημοκράτες είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται κατά 2,4% ενώ το ποσοστό των χριστιανοδημοκρατών αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τις εκλογές του 1998.

    Εξάλλου, οι πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους και συγκέντρωσαν 8,6% και οι ελεύθεροι δημοκράτες 7,4%.

    Ηδη, ο κ.Σρέντερ άρχισε επαφές με τον ηγέτη των πρασίνων Γιόσκα Φίσερ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Ο Γερμανός καγκελάριος προανήγγειλε δύσκολους καιρούς ενώ τόνισε ότι η συνεργασία με τους πράσινους, θα είναι κτισμένη σε ένα κοινό θεμέλιο και θα είναι έντιμη.

    Από την πλευρά του ο κ.Φίσερ ανέφερε πως η άψογη συνεργασία των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί.

    Ο ηγέτης των χριστιανοδημοκρατών κ.Στόιμπερ παραδέχθηκε την ήττα του, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στην εξουσία.

    Ο πράσινος υπουργός περιβάλλοντος Τριτίν αναφερόμενος στην κοκκινοπράσινη κυβέρνηση, δήλωσε ότι οι ωραιότεροι τελικοί είναι αυτοί που κερδίζονται μετά την παράταση, στα πέναλτι.

    Στο μεταξύ, ο γερμανικός τύπος αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα των πλέον αμφίρροπων εκλογών στη μεταπολεμική Γερμανία.

    [06] Αποστολή τελών κυκλοφορίας.

    23/09/2002 12:58:49

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η αποστολή στους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, των ειδοποιητηρίων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2003. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα γίνει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι φέτος αυξημένα γύρω στο 12%. Στο μεταξύ, στα τέλη του μήνα λήγει η προθεσμία για την υποβολή στις εφορίες των συγκεντρωτικών καταστάσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    [07] Ληστεία σε δύο τράπεζες στην Αθήνα

    23/09/2002 12:48:53

    Δύο ένοπλες ληστείες έγιναν το πρωί στην Αθήνα.

    Η πρώτη έγινε στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στα Πετράλωνα όπου δύο άτομα με την απειλή όπλου άρπαξαν 15.000 και διέφυγαν πεζή.

    Η δεύτερη έγινε λίγο πριν το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο.

    Δύο άτομα ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξαν 21.000 ευρώ και διέφυγαν.

    [08] Στο Αγιον Ορος ο Αρχιεπίσκοπος.

    23/09/2002 12:25:05

    Στο Aγιον Oρος βρίσκεται απο το πρωϊ ο Aρχεπίσκοπος Aθηνών και Πάσης Eλλάδος κ.Xριστόδουλος, πραγματοποιώντας ανεπίσημη επίσκεψη.

    O προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας έφτασε στις 11 το πρωί με ελικόπτερο στις Kαρυές και στην πλατεία της πρωτεύουσας της μοναστικής πολιτείας τον υποδέχτηκαν τα μέλη της Iεράς Eπιστασίας.

    Oι καμπάνες στον ιερό ναό του Πρωτάτου ήχησαν χαρμόσυνα προς τιμή του επισκέπτη, αλλά δεν εκφωνήθηκαν λόγοι καθώς η επίσκεψη έχει ανεπίσημο χαρακτήρα.

    O κ.Xριστόδουλος θα παραμείνει τουλάχιστον δυο ημέρες στον Aθω και σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί τις ιερές μονές Bατοπεδίου και Ξενοφώντος και ενδεχομένως και κάποιες άλλες εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

    [09] Απειλεί να αυτοκτονήσει

    23/09/2002 12:18:43

    Εικόνες της περασμένης Παρασκευής επαναλήφθηκαν σήμερα το πρωί στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης σε οικισμό τσιγγάνων, ο οποίος κατεδαφίζεται από συνεργεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Σε ένα από τα παραπήγματα κλείστηκε μια νεαρή τσιγγάνα μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατεδάφιση και αρνείται να απομακρυνθεί. Η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει μαζί της καραμπίνα την οποία και απειλεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των παιδιών της και του εαυτού της σε περίπτωση που επιχειρήσουν να γκρεμίζουν την παράγκα.

    Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή, ενώ φορτηγά οχήματα προσπαθούν να απομακρύνουν από την περιοχή του Φοίνικα τα μπάζα από τις παράγκες που κατεδαφίστηκαν την Παρασκευή.

    [10] Αποχή εμπόρων απο τις λαϊκές αγορές στη Θεσ/κη

    23/09/2002 11:53:02

    Προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών εμφανίζονται σήμερα λόγω της 48ωρης αποχής από την εργασία τους που κήρυξαν για σήμερα και αύριο οι έμποροι - πωλητές των λαϊκών αγορών του νομού Θεσσαλονίκης.

    Οι έμποροι αντιδρούν στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους και στη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση τους.

    Στο μεταξύ, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών προειδοποιούν ότι θα απέχουν και αυτοί από την εργασία τους από τις αρχές Οκτωβρίου, με τα ίδια αιτήματα, σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιηθούν στις επόμενες ημέρες.

    [11] Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΑΠΘ.

    23/09/2002 11:07:50

    Υπό κατάληψη παραμένει και σήμερα -τρίτη ημέρα- το κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από τους 480 εργαζόμενους σε εργολήπτες και εκτελέσεις έργων.

    Την ώρα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη γενική συνέλευση των εργαζομένων, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες στις διοικητικές θέσεις του ΑΠΘ, όμως αμείβονται από εργολάβους. Διεκδικούν μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου χρόνου με τους εργολάβους σε αορίστου χρόνου με το πανεπιστήμιο.

    Στο μεταξύ ούτε σήμερα πραγματοποιούνται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

    [12] Ληστεία σε τράπεζα.

    23/09/2002 09:21:26

    Δύο άγνωστοι με την απειλή όπλων, στις 0.855 το πρωί, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Κειριαδών 37, στα Πετράλωνα, και αφού απέσπασαν 15.000 ευρώ διέφυγαν πεζή. Από την αστυνομία γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό τους, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλωματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 September 2002 - 11:30:45 UTC