Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Τύπου για Ραδιοφωνικό σταθμό Εκκλησίας.
  • [02] Με οξείς τόνους ολοκληρώθηκε η προεκλογική διαδικασία του Β γύρου
  • [03] Οι Ιρλανδοί αποφασίζουν για τη διεύρυνση η μη της ΕΕ
  • [04] 17Ν-Αρνείται τις κατηγορίες Ν. Παπαναστασίου.
  • [05] Συνάντηση Σημίτη με Κληρίδη

  • [01] Υπουργός Τύπου για Ραδιοφωνικό σταθμό Εκκλησίας.

    19/10/2002 07:40:30

    Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δικό της ραδιοφωνικό σταθμό και εάν ξεπερασθούν τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, στις πανελλαδικές άδειες θα μπορεί και εκείνη να συμμετάσχει ώστε να δικτυωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας σε ομιλία του σε σεμινάριο των στελεχών του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Οσον αφορά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού ο υπουργός υπενθύμισε ότι όταν θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός τότε θα μπορεί και η Εκκλησία να συμμετάσχει.

    [02] Με οξείς τόνους ολοκληρώθηκε η προεκλογική διαδικασία του Β γύρου

    19/10/2002 07:40:17

    Ολοκληρώθηκε η προεκλογική διαδικασία, ενόψει του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Τα κομματικά επιτελεία αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρομου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, αλλά και την στήριξη των υποψηφίων τους από άλλους πολιτικούς χώρους. Στη Ρηγίλλης έντονο προβληματισμό προκαλεί η προχθεσινή δήλωση από την Θεσσαλονίκη του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος του να μην στηρίξουν το Γιάννη Τζαννετάκο, αλλά να στηρίξουν την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Χρήστο Αγραπίδη, για τους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά αντίστοιχα. Αντίθετα ο Αντώνης Βλαχάκος που ήταν υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τον συνδυασμό του κ.Καρατζαφέρη δήλωσε ότι στηρίζει το συνδυασμό του Γιάννη Τζαννετάκου. Η αντίδραση του κ.Καρατζαφέρη ήταν έντονη. Ανέφερε ότι η δήλωση του κ.Βλαχάκου ότι έγινε καθ υπαγόρευση και επανέλαβε ότι ισχύουν όσα είχε επισημάνει την Τετάρτη για απόπειρες εξαγοράς των στελεχών του φωτογραφίζοντας τη ΝΔ. Στο μεταξύ στην εκτίμηση οτι η ΝΔ απέτυχε να στείλει το μήνυμα και πλέον δεν είναι σε θέση να ζητήσει πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με όσα είχε σχεδιάσει, κατέληξε το επικοινωνιακό όργανο του ΠΑΣΟΚ, που συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό. Θετικά αποτιμήθηκε και η συνεργασία με τις αριστερές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ που συναντήθηκε χθες το πρωί με τους νομάρχες που εκλέχτηκαν από τον πρώτο γύρο και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και σημείωσε ότι στον πρώτο γύρο οι πολίτες επέλεξαν για εκπροσώπους τους ανθρώπους άξιους, με ήθος, με γνώση των προβλημάτων που μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημαντικό ότι έστω και καθυστερημένα ο κ. Καραμανλής κατενόησε πως το στείλτε μήνυμα του επεστράφη και γι αυτό το εγκατέλειψε, ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    [03] Οι Ιρλανδοί αποφασίζουν για τη διεύρυνση η μη της ΕΕ

    19/10/2002 06:37:21

    Περίπου τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Νίκαιας, στο κρίσιμο δημοψήφισμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη δέκα νέων χωρών σε αυτήν από το 2004.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται εκλογές το Σάββατο και η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των εκλογέων στη διαδικασία.

    Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά λίγες ώρες αργότερα στις επτά περιφέρειες όπου οι εκλογές θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικό τρόπο. Στις υπόλοιπες 35 περιφέρειες όπου η ψηφοφορία θα γίνει με τον κλασικό τρόπο η καταμέτρηση δεν θα ξεκινήσει πριν από το πρωί της Κυριακής και τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ιρλανδοί στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης όμως υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων που φτάνει το 20-30%.

    Μεγάλο ερωτηματικό είναι και η συμμετοχή. Στο πρώτο δημοψήφισμα, τον Ιούνιο του 2001 οι Ιρλανδοί τάχθηκαν κατά της επικύρωσης με ποσοστό 54% όμως μόνο το 34% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ποσοστό συμμετεοχής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45% ώστε να υπάρχουν ελπίδες ότι θα επικρατήσει το "ναι".

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των δέκα χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Κύπρος και Μάλτα). Αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν "όχι" στη συνθήκη της Νίκαιας η ένταξη τους μπορεί να καθυστερήσει από πολλούς μήνες μέχρι και πολλά χρόνια.

    Ενα τέτοιο σέναριο θα αποτελούσε "τραγωδία", όπως προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ενώ ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερ Ράσμουσεν έκανε λόγο για την "πρωτοφανή και απρόβλεπτη" κατάσταση. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν κάλεσε πάντως τους συμπολίτες του να μην χάσουν το "ραντεβού τους με την ιστορία".

    [04] 17Ν-Αρνείται τις κατηγορίες Ν. Παπαναστασίου.

    18/10/2002 15:30:50

    Απολογήθηκε ενώπιον του εφέτη-ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο οποίος μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Νίκος Παπαναστασίου, που κατηγορείται για νέα αδικήματα σε σχέση με την υπόθεση της 17Ν. Ο Παπαναστασίου βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή του στις δολοφονίες του Αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου, στις 15 Νοεμβρίου 1983, καθώς και του αστυνομικού Χρήστου Μάτη στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, που λήστεψαν μέλη της ''17 Νοέμβρη'', το Δεκέμβριο του 1984.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπαναστασίου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στις πράξεις που του αποδίδονται.

    Σήμερα, αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του εφέτη-ανακριτή και ο Σωτήρης Κονδύλης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη, που αφορά τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Ρόμπερτ Τσάντ τον Απρίλιο του 1984, αλλά και στην εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας τον Φεβρουάριο του 1986.

    [05] Συνάντηση Σημίτη με Κληρίδη

    18/10/2002 14:56:16

    Την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του κ.Ντενκτάς αλλά και της Αγκυρας, επεσήμανε σε σημερινές του δηλώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση συνδέεται με την κρίσιμη φάση που διέρχονται οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων αλλά και το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων τα οποία θα πρέπει να γίνουν από τις δύο χώρες.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή "με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας" δεν έχει προχωρήσει προσθέτοντας ταυτοχρόνως ότι τόσο η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη των προσπαθειών του γγ του ΟΗΕ για να υπάρξει λύση "στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας".

    Σε ό τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ο πρωθυπουργός είπε ότι προχωρεί κανονικά και ότι συζητήθηκαν αναλυτικά με τον Κύπριο πρόεδρο τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ευρωπαικής επιτροπής για την πρόοδο που έχει επιτύχει η κυπριακή δημοκρατία.

    Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το πολιτικό πρόβλημα, εκ του οποίου δεν υπάρχει εξέλιξη, ισχύουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι, σύμφωνα με τις οποίες η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν συνιστά προϋποθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει συντονισμός των δύο πρωτευουσών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και υπενθύμισε ότι για την προετοιμασία της συνόδου αυτής πρόκειται ο ίδιος να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη, όπου και θα συναντηθεί αντιστοίχως με τους κκ Μπλερ, Σιράκ, Σρέντερ και Μπερλουσκόνι.

    Τέλος ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και ότι εξακολουθεί να υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού χώρου κάνοντας λόγο για "πλήρη ταύτιση απόψεων" τόσο σε ότι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όσο και για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    "Για μας το Κυπριακό παραμένει το πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα, το εθνικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί εθνική ομοψυχία και εγρήγορση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης διαβεβαιώνοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επίλυση του Κυπριακού, συνιστούν έναν κοινό στόχο "τον οποίο ελπίζουμε να τον πετύχουμε μαζί".

    Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος στη δήλωσή του τόνισε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση επί όλων των θεμάτων και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί καταλήξαμε σε ομόφωνες αποφάσεις για το πως πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί των θεμάτων τα οποία είχαμε προετοιμάσει προς συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία αλλά πλήρης ομοφωνία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Κληρίδης εκφράζοντας για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση που έδωσε και συνεχίζει να δίνει και στην ενταξιακή πορεία αλλά και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Σημειώνεται ότι μετά το τέλος των δηλώσεων δεν έγιναν δεκτές ερωτήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 October 2002 - 11:30:12 UTC