Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησαν οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Συμπληρωματική απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα
  • [03] Ανακοίνωση ΕΟΦ για τη χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά
  • [04] Πληροφορίες για εκτέλεση ομήρου στη Μόσχα
  • [05] Συνεργασία ΑΠΕ με Sportline για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [06] Διαβιβάστηκε στη Βουλή πόρισμα για ΞΥΣΤΟ
  • [07] Κυβερνητικός εκπρόσωπος για τουρκικό σκάφος στα Ιμια
  • [08] Κ.Καραμανλής - Δεξίωση στους εκλεγμένους δημάρχους της ΝΔ.

  • [01] Ξεκίνησαν οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    24/10/2002 20:58:12

    Αρχισαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με κύρια θέματα εκείνο της διεύρυνσης και το αγροτικό. Στο περιθώριο των εργασιών, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συζητήσεις για το θέμα της διεύρυνσης, η οποία περιλαμβάνει και την Κύπρο. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ.Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχαν κατ'ιδίαν συνάντηση για την εκκρεμότητα του λεγόμενου ''Ευρωστρατού'' με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Τη Δευτέρα, ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθεί με το βρετανό ομόλογό του για τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό. Ανάλογες επισκέψεις θα πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη. Σαφείς και αμετακίνητες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ τις θέσεις του κόμματός του στο θέμα της διεύρυνσης.

    [02] Συμπληρωματική απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα

    24/10/2002 20:58:04

    Στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, απολογήθηκε σήμερα για τις συμπληρωματικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την δράση της 17Ν, όπως είχε πράξει και στην πρώτη του απολογία. Την Κυριακή το πρωί θα απολογηθεί και ο Γιάννης Σερίφης, που είναι το νέο πρόσωπο στο οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Στο μεταξύ, τις παραιτησεις τους ανακοίνωσαν οι συνήγοροι του Διονύση Γεωργιάδη και του Βασίλη Τζωρτζάτου, διαφωνώντας με την αλλαγή στην υπερασπιστική γραμμή των πελατών τους.

    [03] Ανακοίνωση ΕΟΦ για τη χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά

    24/10/2002 20:57:55

    Η Ασπιρίνη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αναλγητικό φάρμακο, όταν χορηγείται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, σημειώνει ο ΕΟΦ με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση των Βρετανικών Αρχών Υγείας, για τον περιορισμό στη χορήγηση της ασπιρίνης σε παιδιά. Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει οτι η χορήγησή της δεν συνιστάται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών επειδή το φάρμακο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση του συνδρόμου Reye, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο που πλήττει τον εγκέφαλο και το ήπαρ.

    [04] Πληροφορίες για εκτέλεση ομήρου στη Μόσχα

    24/10/2002 16:45:29

    Δραματικές ώρες περνούν οι περίπου 700 όμηροι σε θέατρο της Μόσχας, που έχει καταληφθεί απο χθές βράδυ απο 50 περίπου ένοπλους Τσετσένους αυτονομιστές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το μεσημέρι έναν από τους ομήρους, χωρίς ωστόσο όμως να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

    Σημειώνεται οτι οι ένοπλοι, που ζητούν να διαπραγματευτούν με εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της οργάνωσης ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'', απειλούν με εκτελέσεις ομήρων, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να σταματήσει μέσα σε επτά ημέρες η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Τσετσενία. Παράλληλα προειδοποιούν οτι θα ανατινάξουν το κτίριο, στην περίπτωση που επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου οι δράστες αρνούνται να απελευθερώσουν τους αλλοδαπούς, ενω λίγο πριν το μεσημέρι οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερα 5 άτομα, ανάμεσά τους 3 παιδιά μία γυναίκα και έναν αλλοδαπό.

    Ο δήμαρχος της Μόσχας εκτίμησε οτι υπάρχουν εντός του κτιρίου 65 αλλοδαποί απο 18 χώρες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία οι αλλοδαποί όμηροι είναι 30. Μέλη του FBI βρίσκονται έξω από το θέατρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Κατά την εισβολή των ανταρτών περίπου 100 άτομα κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ οι δράστες απελεθέρωσαν 15 παιδιά.

    Το πρωί σημειώθηκε έκρηξη μικρής ισχύος μέσα από το θέατρο. Οι αντάρτες δήλωσαν οτι προκλήθηκε απο χειροβομβίδα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο Τσετσένος πρώην πρόεδρος της ρωσικής βουλής Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο κτίριο και διαπραγματεύεται μαζί τους, δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά σε μιά τρίτη χώρα των Τσετσένων ενόπλων.

    [05] Συνεργασία ΑΠΕ με Sportline για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    24/10/2002 16:20:17

    Ενα σημαντικό εργαλείο -μία πολυ-υπηρεσία- για την παρακολούθηση και την καλύτερη κατανόηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και το αθλητικό πρακτορείο ειδήσεων Sportline.

    Πρόκειται για μία υπηρεσία που περιλαμβάνει το ιστορικό του κάθε αθλήματος, κανονισμούς, ιστορία των αγώνων, συνεχή ροή ειδήσεων από Ελλάδα και Εξωτερικό, φωτογραφικό υλικό επικαιρότητας και αρχείου, ειδικά θέματα (συνεντεύξεις παρουσιάσεις, αναλύσεις), στατιστικά (αθλητών, ομάδων, διοργανώσεων), βιογραφικά αθλητών και προπονητών καθώς και ειδική ενότητα για τα δελτία Τύπου κάθε ομοσπονδίας.

    Η πολυ-υπηρεσία ΑΠΕ-Sportline απευθύνεται σε ελληνικά ΜΜΕ, στα Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία, σε Αθλητικές Ομοσπονδίες, Χορηγούς αθλημάτων και διοργανώσεων, εταιρείες επικοινωνίας-μάρκετινγκ, αθλητές και αθλήτριες.

    Πέραν του κυρίου περιεχομένου, η πολυ-υπηρεσία στοχεύει να παρέχει, σε τακτική ή έκτακτη βάση, περαιτέρω υποστήριξη στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, καθώς προετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού του 2004. Σε τακτική βάση, προσφέρεται η αποδελτίωση σχετικών δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονική μορφή, με δυνατότητα αναζήτησης και αρχειακό cd ανά μήνα, φωτογραφικό ρεπορτάζ με αρχειακό cd, καθώς και προβολή δραστηριοτήτων Ομοσπονδιών μέσω του δικτύου του ΑΠΕ.

    Σε έκτακτη βάση, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Sport.gr Κ.Καμάρας, παρέχεται ένας πλήρης μηχανισμός για την κάλυψη διοργανώσεων που περιλαμβάνει υλοποίηση web site, live κάλυψη (stats, real audio και video), digital newsletters, ενημέρωση ειδικού Τύπου μέσω SMS και MMS, διανομή φωτογραφικού υλικού και προβολή στα ΜΜΕ μέσω του δικτύου ΑΠΕ.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης, πρόκειται για μία φιλόδοξη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών που αναπτύχθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοχεύει στην πλήρη κάλυψη όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων από την 1η Νοεμβρίου 2002 μέχρι το τέλος του 2004.

    Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για τους Έλληνες αθλητές και ειδικά των λιγότερο δημοφιλών αθλημάτων αυτή η νέα υπηρεσία, μέσα από την οποία, όπως είπε, θα γνωριστούμε καλύτερα και θα παρουσιαστούν στο συνολό τους οι αγωνιστικές προσπάθειες και επιτυχίες των αθλητών.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη η παγκόσμια πρωταθλήτρια ακοντισμού Σοφία Σακοράφα, καθώς και εκπρόσωποι ομοσπονδιών, αθλητικών συλλόγων και αθλητικών χορηγών.

    [06] Διαβιβάστηκε στη Βουλή πόρισμα για ΞΥΣΤΟ

    24/10/2002 15:32:25

    Διαβιβάστηκε στην Βουλή, ο φάκελος της δικογραφίας που σχημάτισε ο Εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Γ. Γεράκης που διενέργησε έρευνα για την υπόθεση της ανάθεσης του ΞΥΣΤΟ σε κοινοπραξία εταιριών στην οποία μετέχει κατα 60% η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

    Ο Εισαγγελέας απέστειλε την υπόθεση στην Βουλή καθώς κρίνει ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Δρυ σε ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την ανανέωση της σύμβασης με την κοινοπραξία «ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ, το καλοκαίρι του 1998.

    Ο κ. Γεράκης διενέργησε προκαταρκτική εξέταση -από το φθινόπωρο του 2001- για την υπόθεση του ΞΥΣΤΟ μετά από καταγγελίες και αναφορές στις οποίες αμφισβητείται η νομιμότητα της ανανεωθείσας σύμβασης και τονίζεται ότι το Δημόσιο δεν έχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου των κερδών καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία δεν εφαρμόζει σχετικούς όρους της σύμβασης.

    Ο φάκελος περιέχει δεκάδες σελίδες , με καταθέσεις μαρτύρων , μεταξύ των οποίων και του κ. Γιώργου Δρυ, εκθέσεις ομάδων εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, πορίσματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

    Στην εντολή που είχε δώσει ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Γ. Ζορμπάς προς τον κ. Γεράκη , η οποία περιλαμβάνεται στον φάκελο που διαβιβάστηκε στην Βουλή, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι οι αιτιάσεις καταγγελίας που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Εφετων ο κ. Ιωάννης Αλούπης, μαρτυρούν «πιθανότατη τέλεση παράνομων πράξεων σχετιζόμενων με παράνομη ανοχή της κυκλοφορίας του λαχείου και ότι «οι όροι της συμβάσεως της λειτουργίας του στιγμιαίου λαχείου «φέρεται ότι παραβιάζονται στην καθημερινή κερδοσκοπική κυκλοφορία αυτού, χωρίς ουδείς εκ των αρμοδίων οργάνων, ανωτέρων και κατωτέρων, να ενδιαφέρεται να ελέγξει , καθοιονδήποτε τρόπο , την λειτουργία αυτού.

    Σύμφωνα με συμπεράσματα ομάδων Εργασίας που είχαν συγκροτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να αξιολογηθούν και να εκτιμηθούν διανεμόμενα κέρδη του ΞΥΣΤΟ, τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία που σχηματίστηκε από τον κ. Γεράκη , διαπιστώθηκε αδυναμία πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου των κερδών και ως εκ τούτου αδυναμία εξαγωγής ασφαλών εκτιμήσεων για τα διανεμηθέντα κέρδη.

    Στον κ. Δρυ , οι καταγγέλοντες καταλόγιζαν ότι αμέλησε να φροντίσει ώστε να τηρηθεί η συμβατική υποχρέωση της κοινοπραξίας για πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο των διανεμόμενων κερδών και ότι επέδειξε ανοχή στην άρνηση συμμόρφωσης της αναδόχου στους όρους της σύμβασης.

    Στον φάκελο περιέχονται και καταθέσεις ανώτερων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών στις οποίες αναφέρεται ότι σε εισηγήσεις της η Επιτροπή Διοίκησης Κρατικών Λαχείων που στηρίχθηκε και σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση του ΞΥΣΤΟ σε διεθνή διαιτησία, πριν ανανεωθεί η σύμβαση το 1998, λόγω της άρνησης της κοινοπραξίας να συμμορφωθεί σε συμβατικές υποχρεώσεις της.

    [07] Κυβερνητικός εκπρόσωπος για τουρκικό σκάφος στα Ιμια

    24/10/2002 14:55:23

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας λέγοντας όντως εντοπίστηκε φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής που πλησίασε στα Ιμια, στις 18 του μήνα.

    Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την απομάκρυνσή του η οποία και έγινε χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Τέτοιου είδους επεισόδια συμβαίνουν κατά καιρούς, είπε ο κ. Χυτήρης που ερωτηθείς αν έχει ματαιωθεί η ελληνοκυπριακή άσκηση ''Νικηφόρος-Τοξότης'' απάντησε οτι δεν υπάρχει κάτι οριστικό προς ανακοίνωση.

    [08] Κ.Καραμανλής - Δεξίωση στους εκλεγμένους δημάρχους της ΝΔ.

    24/10/2002 14:46:20

    Δεξίωση στους δημάρχους του λεκανοπεδίου και των πρωτευουσών νομών που εξελέγησαν με την υποστήριξη της ΝΔ παρέθεσε το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής που δεν έκανε ομιλία ή δηλώσεις αντήλλαξε χειραψίες με καθέναν ξεχωριστά, φωτογραφήθηκε μαζι τους και τους συνεχάρη.

    Παρών ήταν και ο δήμαρχος Σάμου Κώστας Καραμηνάς ο οποίος στο παρελθόν είχε διαγραφεί απο το κόμμα αλλά και δήμαρχοι που εξελέγησαν κόντρα στην επίσημη γραμμή, αλλά πρόσκεινται στη ΝΔ οπως ο κ. Θανάσης Τούντας απο τα Σπάτα. Ο κ. Καραμανλής δεν είχε χειραψία με τον κ. Καραμηνά ο οποίος φρόντισε να μείνει για λίγο στη δεξίωση και διακριτικά στο περιθώριο. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό ενώ ο κ. Καραμανλής είχε θερμό εναγκαλισμό με το δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη.

    Το Σάββατο ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τους εκλεγμένους δημάρχους της περιοχής που υποστήριξε η ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 October 2002 - 20:30:18 UTC