Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση ΕΓ ΠΑΣΟΚ-Σημίτης
  • [02] Moody's:αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας ελληνικού δημοσίου
  • [03] Χωρίς πρόστιμα οι οφειλές προς δήμους και κοινότητες
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρόσμαν
  • [05] Νομοσχέδιο για ρ/τ κάλυψη δικών
  • [06] Αρχίζει η δίκη των 12 Αγγλων για κατασκοπεία.
  • [07] Ενταση στο Εφετείο στη δίκη των πυροσβεστών

  • [01] Συνεδρίαση ΕΓ ΠΑΣΟΚ-Σημίτης

    04/11/2002 21:45:29

    Το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ''είναι καλό'', αν και ''θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα'', τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εφόλης της ύλης παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ του Κινήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το αποτέλεσμα δημιουργεί ένα νέο πολιτικό κεκτημένο για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση από την πλευρά του της πρωτοβουλίας των κινήσεων και τη δυνατότητά του να έχει την τέταρτη νίκη του το Μάιο του 2004. Στην παρέμβασή του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία απέτυχε και ηττήθηκε στην προσπάθειά της να εξαναγκάσει το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές και στην τακτική της άκρατης κομματικοποίησης, της κατά μέτωπον επίθεσης και της προσπάθειας απόσπασης ενός καλού αποτελέσματος με κάθε θυσία.

    [02] Moody's:αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας ελληνικού δημοσίου

    04/11/2002 21:03:58

    Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου, προέβη ο οίκος αξιολόγησης επενδυτικού κινδύνου Moody's, επικαλούμενος την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε Α1 από Α2 τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 103,2 δισ. δολαρίων. Αναφέρει ακόμη οτι από το 1995 και μετά, το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό άνω του 3%, τα ελλείμματα μειώνονται και υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ επίσης συνεχίζει να μειώνεται. Την ικανοποίησή του, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

    [03] Χωρίς πρόστιμα οι οφειλές προς δήμους και κοινότητες

    04/11/2002 21:03:52

    Χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν οι δημότες τις οφειλές τους προς τους Δήμους και τις Κοινότητες, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται οφειλές από δημοτικά ή κοινοτικά τέλη, φόρους και εισφορές καθώς και πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα δημοτικά ταμεία σε τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, χωρίς την καταβολή του προστίμου και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να αρχίσει στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρόσμαν

    04/11/2002 16:47:37

    Συγχαρητήρια στο νικητή των εκλογών Ρετζέπ Ταγίν Ερντογκάν έδωσε σήμερα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας οτι η Αθήνα προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για την προώθηση της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως οτι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και να συνεχίσει τις προσπάθειες για να οριστεί μια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απο την πλευρά του απέφυγε μέν τα συγχαρητήρια αλλά επισήμανε οτι η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, ο λαός της οποίας έχει δικαίωμα να επιλέγει την κυβέρνησή του διαβεβαιώνοντας οτι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση για την προώθηση των θεμάτων διμερούς και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Οι κκ Παπανδρέου και Γκρόσμαν συζήτησαν κυρίως τρία θέματα, τις εξελίξεις στο Ιράκ, την κατάσταση στην Τουρκία υπο το φώς των χθεσινών εκλογών και βεβαίως το Κυπριακό και την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου.

    Αναφορικά με το τελευταίο αυτό θέμα ο υπουργός Εξωτερικών είπε οτι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Γκρόσμαν για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση και η λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να συνάδουν οι προτάσεις αυτές με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως να λαμβάνουν υπόψη την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και άρα την ανάγκη για ενιαία εκπροσώπηση και συμβατότητα με το Κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε οτι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά μέχρι την 12η Δεκεμβρίου οπότε συνέρχεται η Συνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε οτι η ελληνική πλευρά εάν μέχρι την ένταξη δεν έχει διευθετηθεί το Κυπριακό θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απο την πλευρά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη επισημαίνοντας οτι αυτό θα είναι θετικό και για την Ελλάδα και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ και για την ίδια την Τουρκία χαρακτηρίζοντας ταυτοχρόνως πολύ χρήσιμη την ελληνική πολιτική στο θέμα αυτό. ''Εάν οριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για να μπορέσει να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση και την ΕΕ'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρόσμαν.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σημειώνοντας οτι αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για διευθέτηση του Κυπριακού προσθέτοντας οτι ''υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ οπως και τις ιστορικές αποφάσεις του Ελσίνκι''.

    Σε ο,τι αφορά το Ιράκ ο κ.Γκρόσμαν είπε οτι εξέθεσε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Κολιν Πάουελ τις αμερικανικές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η δράση στο Ιράκ να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας προσθέτοντας οτι ''ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράκ είναι να υιοθετήσουμε το πιό σκληρό ψήφισμα για τον αφοπλισμό του''.

    [Φώτο-509928]

    [05] Νομοσχέδιο για ρ/τ κάλυψη δικών

    04/11/2002 16:07:54

    Στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχέδιο νόμου το οποίο θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη δημοσιογραφική και κυρίως την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη των δικών.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης στη Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε σε ανύποπτο χρόνο και δεν έχει να κάνει μόνο με τη δίκη της ''17 Νοέμβρη'', αλλά με τις παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί στη χωρίς κανόνες παρουσία των τηλεοπτικών μέσων και της μετάδοσης των δικών στην Ελλάδα.

    Η παρουσία των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων καθώς και η ζωντανή μετάδοση των δικών, σύμφωνα με τον υπουργό, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ψυχολογική φόρτιση σ' όλους τους παράγοντες της δίκης. ''Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης'', τόνισε, εξηγώντας πως πουθενά δεν είναι επιτρεπτή, χωρίς κανόνες, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς περιορισμούς, η ζωντανή μετάδοση των δικών.

    Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο είπε ότι θα δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων παραγόντων της δίκης, να αποφασίζει εάν και σε ποια χρονική στιγμή θα υπάρχει τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη, δηλαδή αν θα υπάρχει κάλυψη ή ζωντανή μετάδοση στην αρχή της δίκης και πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία ή κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση από δίκη σε δίκη.

    ''Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε δίκες ''κεκλεισμένων των θυρών'''', τόνισε ο υπουργός, ''κάθε άλλο μάλιστα, η δημοσιότητα είναι εξασφαλισμένη και κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα της χώρας και η δημοσιότητα θα είναι εξασφαλισμένη και μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου''. Παράλληλα πρόσθεσε ότι τις δίκες θα μπορούν να τις παρακολουθούν οι πολίτες, καθώς και όλοι οι δημοσιογράφοι.

    Αναφορικά με την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'' ο υπουργός επαίνεσε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για τη μέχρι τώρα λειτουργία τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το όριο του 18μηνου, αλλά και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους.

    Παράλληλα είπε πως αυτό το ενδιάμεσο στάδιο της ανάκρισης βαίνει μάλλον προς την ολοκλήρωση του, επισημαίνοντας ότι τους πρώτους μήνες του 2003 θα ξεκινήσει η δίκη, αφού προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα και η έκδοση βουλεύματος.

    ''Δεν υπάρχει κανείς λόγος για ανησυχία, σε ό,τι αφορά τα χρονικά όρια του 18μηνου, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ποιότητα των διαδικασιών'', τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων όλων των παραγόντων και πάνω απ' όλα όλων των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, των συνηγόρων και των υπολοίπων.

    [06] Αρχίζει η δίκη των 12 Αγγλων για κατασκοπεία.

    04/11/2002 16:07:46

    Στις 5 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει στο Μεταβατικό Εφετείο Καλαμάτας η δίκη των 12 Βρετανών και δύο Ολλανδών, στους οποίους έχουν επιβληθεί πρωτόδικα, τον περασμένο Απρίλιο, απο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ποινές φυλάκισης απο 1 έως 3 χρόνια για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας.

    Ολοι οι αλλοδαποί εκτός απο έναν Αγγλο ο οποίος έχει δηλώσει ασθένεια, βρίσκονται απο χθες στην Καλαμάτα για να υποστηρίξουν την έφεσή τους.

    Οι 12 Αγγλοι και οι δυο Ολλανδοί είχαν συλληφθεί πέρυσι το Νοέμβριο στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας επειδή φωτογράφιζαν στρατιωτικούς χώρους του αεροδρομίου, ενώ βρέθηκαν στις αποσκευές τους σημειωματάρια με τους τύπους και τους αριθμούς πολεμικών αεροσκαφών, φωτογραφίες ενός ελικοπτέρου απο το Ελληνικό, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μελών της κυβέρνησης, καθώς και ένα ''σκάνερ''.

    Απο χθες το βράδυ βρίσκονται στην Καλαμάτα επίσης και ανταποκριτές κυρίως βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης και ξένων ειδησειογραφικών πρακτορείων, που αναμένουν την εξέλιξη της υπόθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Πρωτόδικα, οι αλλοδαποί είχαν υποστηρίξει οτι έχουν ως χόμπι την παρατήρηση αεροπλάνων και ήρθαν στην Ελλάδα για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους μέσω μιας λέσχης παρατηρητών αεροσκαφών της Βρετανίας που διοργανώνει ανάλογες εκδρομές στην Ευρώπη.

    Σήμερα το πρωί ο Πολ Κόπιν, διοργανωτής της εκδρομής, δήλωσε οτι αυτό που θέλουν είναι να αθωωθούν και να γυρίσουν στα σπίτια τους, όμως μετά την πρωτόδικη απόφαση δεν ελπίζουν σε πολλά. Το καλύτερο που θα μπορούσε να τους συμβεί είναι η μείωση της ποινής τους.

    Οι αλλοδαποί συνοδεύονται απο μέλη των οικογενειών τους και απο Αγγλους και Ολλανδούς βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν έρθει για να τους συμπαρασταθούν.

    [07] Ενταση στο Εφετείο στη δίκη των πυροσβεστών

    04/11/2002 14:53:42

    Την αντίδραση των συγγενών των 4 πυροσβεστών που είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια πυρκαγιάς το 1998 στον Καρέα, προκάλεσε η αθωωτική απόφαση απο το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, για τους Γιάννη Ζαφειρόπουλο, Ηλία Παππά και Σταύρο Κρίκο, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, οι οποίοι κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία απο αμέλεια για το θάνατο των συναδέλφων τους.

    Η κατηγορία αφορούσε το θάνατο των αρχιπυροσβεστών Δημήτρη Μαλούκου και Θέμη Μαυροειδή, του Πυροσβέστη Αλέξανδρου Διαβολή και του εθελοντή Ιωάννη Καραμολέγκου.

    Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί αθώοι κατά πλειοψηφία, λόγω αμφιβολιών, ακολούθησε όμως έφεση υπέρ του νόμου απο τον Εισαγγελέα. Το δικαστήριο σήμερα απέρριψε την έφεση, κρίνοντάς την απαράδεκτη για τυπικούς λόγους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 November 2002 - 21:30:16 UTC