Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τρίτη η δικογραφία της 17Ν στον εισαγγελέα εφετών
  • [02] Συνάντηση γ.Παπανδρέου με βρετανό ομόλογό του για Κυπριακό
  • [03] Επαφές Σημίτη με Σρέντερ για κυπριακό και διεύρυνση της ΕΕ
  • [04] Ενδιαφέρον αεροδρομίου για Ολυμπιακή
  • [05] Πλημμύρες-Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ.
  • [06] Διάβημα για παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά
  • [07] Δίκη Καζάκου
  • [08] Δεν κατέστη δυνατή η ανέλκυση του ρυμουλκού "Αλέξανδρος"

  • [01] Την Τρίτη η δικογραφία της 17Ν στον εισαγγελέα εφετών

    08/11/2002 20:32:38

    Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να παραλάβει τη δικογραφία για τη 17 Νοέμβρη ο εισαγγελέας εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, ο οποίος αφού τη μελετήσει αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου να υποβάλει την πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών. Ο εφέτης ανακριτής, Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, καλεί πλέον τους κατηγορούμενους να λάβουν γνώση της δικογραφίας μέσω των συνηγόρων τους, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να υπογράψουν για το πέρας την ανακριτικής διαδικασίας. Παράλληλα, με βούλευμα του συμβουλίου εφετών απορρίφθηκε το αίτημα του Γιάννη Σταμούλη, συνήγορου υπεράσπισης των Καρατσώλη, Κωστάρη και Παύλου Σερίφη για την αφαίρεση των προανακριτικών ομολογιών των εντολέων του από τη δικογραφία. Από σήμερα ορισμένοι κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν, άρχισαν 48ωρη αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [02] Συνάντηση γ.Παπανδρέου με βρετανό ομόλογό του για Κυπριακό

    08/11/2002 20:25:44

    Το Κυπριακό και οι επικείμενες εξελίξεις, ήταν το κεντρικό θέμα των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με το βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, στο Φόρεϊν-Οφις. Συνοψίζοντας ο έλληνας υπουργός τις συνομιλίες του δήλωσε: Νομίζω ότι όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι έρχεται μια ιστορική ευκαιρία, μία ιστορική ευκαιρία που σπάνια μπορεί να έχει κανείς για τέτοια μεγάλα ζητήματα και σε αυτή την ιστορία πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε για να υπάρξει ένα αίσιο τέλος. Και ένα αίσιο τέλος, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, σημαίνει μια λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, μια λύση του Κυπριακού που θα συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μεθαύριο, η Κύπρος θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βέβαια πρέπει να ισχύουν τα ευρωπαϊκά αυτά δεδομένα.

    [03] Επαφές Σημίτη με Σρέντερ για κυπριακό και διεύρυνση της ΕΕ

    08/11/2002 20:22:42

    Ολοκλήρωσε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον γερμανό

    καγκελάριο, όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε μεταξύ άλλων το κυπριακό, για το οποίο οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν παρεμφερείς θέσεις, τόσο ως προς την ενταξιακή πορεία, όσο και ως προς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ενόψει και της υποβολής του σχεδίου από τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την προσεχή εβδομάδα. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα, είναι δύο χωριστά πράγματα και τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την όποια λύση, είπε για άλλη μια φορά ο κ. Σημίτης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, προκειμένου να συνεργασθούν για την αξιολόγηση του σχεδίου Αναν. Συνομιλίες για το θέμα αυτό είχε σήμερα σε Παρίσι και Λονδίνο με τους ομόλογούς του, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [04] Ενδιαφέρον αεροδρομίου για Ολυμπιακή

    08/11/2002 15:56:58

    Το ενδιαφέρον του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" για την Ολυμπιακή, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πρακτορείο "Ροϊτερ".

    Οπως δήλωσε ο κ. Βερελής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, και εγγράφως μάλιστα, απο το διεθνή αερολιμένα Αθηνών να συμμετάσχει σε ένα ενδεχόμενο σχήμα που θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

    Κατά τον κ. Βερελή το ενδιαφέρον του αεροδρομίου προσδιορίζεται σε ένα ποσοστό γύρω στο 5%, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνει και μεγαλύτερο.

    [05] Πλημμύρες-Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ.

    08/11/2002 14:45:41

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την «ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας στο λεκανοπέδιο Αττικής, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ζητώντας να μάθει ποιοι ευθύνονται για την απαράδεκτη εκτέλεση των έργων, αλλά και το ποια μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Οι έντονες αλλά όχι ασυνήθεις βροχοπτώσεις απέδειξαν τόσο τον εσφαλμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στο λεκανοπέδιο όσο και τη συνακόλουθη ανικανότητα και αδυναμία της κυβέρνησης να λειτουργήσει υπό συνθήκες που ξεφεύγουν έστω και λίγο από το κανονικό,αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσθέτει: "ιδίως οι πλημμύρες στον Κηφισό, που έχουν πια καταστεί φαινόμενο ρουτίνας, το οποίο συνεπάγεται συνεχείς κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων στην περιοχή, αφενός εκθέτουν την κυβέρνηση για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο σχεδίασε και εποπτεύει, ως προς την εκτέλεσή του, το έργο του Κηφισού, και αφετέρου, συνεπάγεται πρωτοφανή διασυρμό για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004".

    Για στάση που εκθέτει τη χώρα, κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κ.Καραμανλή, σχετικά με τη δήλωσή του για την Ολυμπιάδα. «Πρέπει όμως να αναγνωρίζεται η δουλειά που έχει γίνει και τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση, επισήμανε. Ο κ.Πρωτόπαπας, είπε πάντως, οτι έχει γίνει σοβαρή και ουσιαστική δουλειά στην περιοχή του Κηφισού που αναγνωρίστηκε απο όλους. Μάλιστα παρέπεμψε ενδεικτικά στην ικανοποίηση που εξέφρασε τηλεφωνικά ο δήμαρχος Πειραιάς Χρήστος Αγραπίδης προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. «Ωστόσο, είπε, «υπήρξε μια αστοχία σε μια εργολαβία που αφορούσε ένα συγκεκριμένο σημείο και ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα αποδοθούν ευθύνες τόσο στην εργολήπτρια εταιρία όσο και στους υπεύθυνους απο το ΥΠΕΧΩΔΕ μηχανικούς του έργου. Τόνισε οτι συνεχίζεται η υλοποίηση μέτρων στην περιοχή όπου 400 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά.

    [06] Διάβημα για παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

    08/11/2002 14:31:44

    Τη διαμαρτυρία της Ελλάδας μέσω διαβημάτων προς τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και την τουρκική κυβέρνηση για την παρεμπόδιση πτήσεων της κυπριακής πολιτικής αεροπορίας απο τουρκικά μαχητικά, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ο κ.Πρωτόπαπας, υπενθύμισε πως διανύουμε μία 'πολύ ευαίσθητη περίοδο' και οτι ενόψει της υποβολής του σχεδίου Αναν και της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, πιθανολογείται πως θα υπάρξουν κινήσεις απο τουρκικά κέντρα, προκειμένου ο διάλογος να μεταφερθεί απο τα θέματα της ουσίας σε δευτερεύοντα ζητήματα. Σημειώνεται οτι χθές έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε δέκα παραβάσεις των κανόνων ενάεριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.Σε όλες τις περιπτώσεις τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό η μία εμπλοκή σημειώθηκε στα 30 μίλια δυτικά της Ρόδου όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν στην περιοχή από το Καστέλι της Κρήτης, προκειμένου να αναχαιτίσουν το ζεύγος των τουρκικών F-16 που είχε παρενοχλήσει το μπόινγκ 734 της Ολυμπιακής που εκτελούσε την πτήση 332 από Λάρνακα προς Αθήνα. Μετά την αναχαίτιση του το ζεύγος των τουρκικών F-16, κατά την επιστροφή του στον τουρκικό εναέριο χώρο παρενόχλησε το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών που κατευθυνόταν προς τη Λάρνακα, σε ύψος 33000 ποδών, 35 μίλια νοτιοδυτικά της Ρόδου.

    [07] Δίκη Καζάκου

    08/11/2002 14:31:36

    Με την κατάθεση του ψυχιάτρου των φυλακών Κορυδαλλού, Κώστα Ζαχαράκη, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα σήμερα η δίκη του Παντελή Καζάκου, ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών για δύο δολοφονίες και επτά απόπειρες σε βάρος αλλοδαπών τον Οκτώβριο '99.

    Ο ψυχίατρος, ο οποίος είχε εξετάσει τον κατηγορούμενο ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, τον χαρακτήρισε αντικοινωνικό άτομο και επεσήμανε ότι δεν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο.

    Η υπεράσπιση του Παντελή Καζάκου προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση του ψυχιάτρου Γιώργου Δημόπουλου βάση της οποίας ο κατηγορούμενος πάσχει από ψυχωσικό σύνδρομο παρανοϊκού τύπου.

    [08] Δεν κατέστη δυνατή η ανέλκυση του ρυμουλκού "Αλέξανδρος"

    08/11/2002 14:31:29

    Στο βυθό του Θερμαϊκου παραμένει απο χθες το ρυμουλκό «Αλέξανδρος το οποίο ναυάγησε ενω επιχειρούσε να ρυμουλκήσει στην προβλήτα φορτηγό πλοίο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα απο τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    Οι διαδικασίες ανέλκυσής του δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ λιμενική πηγή το γερανοφόρο σκάφος που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει η ιδιοκτήτρια εταιρία διαπιστώθηκε δεν διέθετε τα απαιτούμενα γι αυτή τη δουλειά έγγραφα

    «Τα πιστοποιητικά έχουν λήξει και έτσι δεν μπορούμε να του δώσουμα άδεια να βγάλει το βυθισμένο ρυμουλκό, ανάφερε χαρακτηριστικά, αξιωματούχος του λιμεναρχείου.

    Για την αποτροπή του κινδύνου ρύπανσης της θάλασσας απο ενδεχόμενη διαροή καυσίμων πάντως τοποθετήθηκαν πλησίον του σημείου του ναυαγίου πλωτά φράγματα, ενω στο χώρο περιπολούν σκάφη του λιμανικού.

    Εν τω μεταξύ σε ατμόσφαιρα οδύνης έγινε σήμερα η κηδεία του 36χρονου μηχανοδηγού Ιωάννη Μαρκούλη, που πνίγηκε καθώς εγκλωβίστηκε στο βυθιζόμενο σκάφος.

    Οι έρευνες των λιμενικών αρχών για τα αίτια του ναυαγίου συνεχίζονται με τις ενδείξεις να συγκλίνουν στην εκδοχή του ανθρωπίνου λάθους.

    Το «Αλέξανδρος βυθίστηκε σε απόταση τατρακοσίων μέτρων απο την προβλήτα κατά την πλοήγηση του υπο σημαία Καμπότζης φορτηγού πλοίου TRINITY, το οποίο μετέφερε σιδηρομετάλλευμα απο λιμάνι της Ουκρανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 November 2002 - 21:30:18 UTC