Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία-Βενιζέλος-Επίσημες συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
  • [02] Σχέδιο ΟΗΕ για Κυπριακό-Σημίτης-Καραμανλής
  • [03] Κύπρος-Δηλώσεις Κληρίδη
  • [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των σπηλαιολόγων στην Κρήτη
  • [05] Κ. Στεφανόπουλος-Όροι επίλυσης Κυπριακού
  • [06] Ο Γλ. Κληρίδης παρέλαβε το σχέδιο για λύση του Κυπριακού

  • [01] Βρετανία-Βενιζέλος-Επίσημες συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    11/11/2002 21:05:05

    Την πρώτη οργανωμένη και επίσημη επαφή του με το Βρετανικό Μουσείο πραγματοποίησε το απόγευμα ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρίσκεται στο Λονδίνο, με αφορμή την αυριανή παρουσίαση των σχεδίων για το νέο μουσείο της Ακρόπολης από τον Ελβετό Αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Η συνομιλία του Ελληνα υπουργού με το νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ κράτησε μια ώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό θετικά διαμορφώνεται το κλίμα για την επιστροφή των Γλυπτών με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού όπως άλλωστε ζητά η ελληνική κυβέρνηση από το Βρετανικό Μουσείο.

    [02] Σχέδιο ΟΗΕ για Κυπριακό-Σημίτης-Καραμανλής

    11/11/2002 21:01:36

    Ως αφετηρία για μία εντατική διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το σχέδιο του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι η πρώτη επίσημη συνολική πρόταση του ΟΗΕ και αποτελεί αποτέλεσμα μακρών προσπαθειών των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, να παραμείνει το κυπριακό στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος όπως και έμεινε. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και παράλληλα, τόνισε οτι την τελική απόφαση θα λάβει ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα. Πρόσθεσε τέλος, οτι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παράσχει αμέριστα την αλληλεγγύη της στον πρόεδρο Κληρίδη και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Αύριο ο κ.Σημίτης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής ζήτησε την άμεση ανάγνωση του σχεδίου και μέχρι τότε, πρόσθεσε, η ΝΔ επιφυλάσσεται να σχολιάσει περαιτέρω. Επανέλαβε οτι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τέλος, ζήτησε την σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου.

    [03] Κύπρος-Δηλώσεις Κληρίδη

    11/11/2002 21:01:29

    Στη Λευκωσία, λίγο μετά τις 8 το βράδι, ο κ. Κληρίδης σε ομιλία του υποστήριξε οτι οι χειρισμοί των επομένων ημερών θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και το θέμα θα τεθεί στην συνεδρίαση αύριο το απόγευμα, του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ.Κληρίδης είπε οτι όραμα της Κύπρου είναι μία ενωμένη Κύπρος, ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής Ενωσης και παράλληλα, κάλεσε τον κυπριακό λαό σε ενότητα και συνεργασία. Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην όλη διαδικασία και προανήγγειλε οτι τον ερχόμενο Σάββατο θα έλθει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Κώστα Σημίτη.

    [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των σπηλαιολόγων στην Κρήτη

    11/11/2002 21:01:19

    Ακαρπες, παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση που έχει στηθεί, έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο σπηλαιολόγων, του 35χρονου Μεθόδιου Ψωμά και της 30χρονης Χρύσας Μαυροκώστα, που αγνοούνται από το Σάββατο μέσα στο σπήλαιο του Σάρχου, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ από το Ηράκλειο. Στην Κρήτη μετέβησαν ειδικοί δύτες και σπηλαιολόγοι, ενώ αναμένεται και άλλη ομάδα με ειδικό μηχάνημα για τον εντοπισμό καρδιακών παλμών,

    καθώς και ομάδα γάλλων σπηλαιοδιασωστών για να πάρει μέρος στην επιχείρηση. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσα στους δύο εγκλωβισμένους βρίσκεται και μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, ρωσικής καταγωγής.

    [05] Κ. Στεφανόπουλος-Όροι επίλυσης Κυπριακού

    11/11/2002 18:53:32

    Σε δηλώσεις του στη Χίο, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό, ο κ. Στεφανόπουλος έθεσε δύο απαραίτητους όρους για επίλυση του Κυπριακού. Ο πρώτος είναι η λύση που θα αποφασιστεί να οδηγεί στην επανένωση και όχι στη διχοτόμηση της Κύπρου. Ο δεύτερος όρος, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ότι η λύση να είναι βιώσιμη και να μπορεί να λειτουργεί κατά τρόπο μόνιμο και οριστικό. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει η εξέταση του σχεδίου επίλυσης με πατριωτική διάθεση και να αποφευχθούν κατηγορίες για ενδοτισμό, αλλά και αντιπολιτευτική τακτική. Οδηγός μας θα πρέπει να είναι το αίσθημα πατριωτισμού και του εθνικού μας συμφέροντος, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [06] Ο Γλ. Κληρίδης παρέλαβε το σχέδιο για λύση του Κυπριακού

    11/11/2002 18:21:39

    Το προτεινόμενο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού παραδόθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα στον Πρόεδρο Κληρίδη από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έφτασε από τη Νέα Υόρκη στις δύο το απόγευμα, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Επίσης, δεν έκανε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά. Ενώ συνεχιζόταν η συνάντηση Κληρίδη-ντε Σότο πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρέσβης της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης συγκάλεσε ήδη για αύριο στις έξι το απόγευμα, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για μελέτη του σχεδίου, ενώ το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για διαβουλεύσεις.

    Αργότερα απόψε, το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ενημερωθεί σε ανεπίσημη συνεδρία για το σχέδιο Αναν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 November 2002 - 21:30:13 UTC