Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με αντιπαραθέσεις ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

  • [01] Με αντιπαραθέσεις ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    24/11/2002 15:47:35

    Σε κλίμα έντασης με έντονες αντιπραθέσεις ανάμεσα σε συνδικαλιστικές παρατάξεις ολοκληρώθηκε το 31-ο Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    Η ένταση πυροδοτήθηκε αργά χθες βράδυ όταν λόγω της ψήφου των συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ η πρόταση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, με την υποστήριξη της ΔΑΚΕ, για αντικατάσταση στο όνομα της ΓΣΕΕ, του όρου «Εργατών, με τον όρο «Εργαζομένων, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη γίνει δεκτή από το συνέδριο.

    Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αντιπαράθεση και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος στην ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου, αναφέρθηκε απαξιωτικά στους συνδικαλιστές του ΣΥΝ κάνοντας λόγο για υποστηρικτές των υποδίκων για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Η φράση αυτή οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και στην αποχώρηση των συνδικαλιστών του ΣΥΝ από το συνέδριο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπάθησε να εκτονώσει το κλίμα αποσύροντας την επίμαχη φράση και ζητώντας να διαγραφεί από τα πρακτικά αλλά ήταν πλέον αργά.

    Η τελική απόφαση του συνεδρίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές σε δευτερεύοντα σημεία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα και βελτίωσης της λειτουργίας τους.

    Τα κεντρικά σημεία της απόφασης είναι η ενοποίηση ομοειδών ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο, το αίτημα για αύξηση των εσόδων αλλά και διαχείρισή τους υπό τον έλεγχο των συνδικάτων από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, η κατάργηση της ρήτρας που προέβλεπε περιορισμούς στις θητείες του προέδρου και των μελών του προεδρείου και (ίσως κυρίως) η προοπτική της ενοποίησης με την ΑΔΕΔΥ με το πενταετές χρονοδιάγραμμα σύγκλισης των δύο οργανώσεων.

    Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι οι αποφάσεις αυτές απέχουν αρκετά από τις ανάγκες ανασυγκρότησης των συνδικάτων και αντιστροφής του κλίματος μείωσης της συνδικαλιστικής πυκνότητας. Πολλοί συνδικαλιστές επίσης εκτιμούσαν ότι η όξυνση των αντιπαραθέσεων ειδικά μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ ανοίγει μια νέα σελίδα πολώσεων και αντιπαραθέσεων μέσα στα συνδικάτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 November 2002 - 21:30:11 UTC