Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ-Συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ
  • [02] Κυπριακό-Επιστολή Ντενκτάς στον Κόφι Ανάν
  • [03] Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή-Ανατιμήσεις-Τσοχατζόπουλος
  • [04] Αύριο η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη ''βασιλική''
  • [05] Συνέντευξη Γιάννου Παπαντωνίου
  • [06] Βουλή-Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [07] Αίτηση αποφυλάκισης Γιάννη Σερίφη
  • [08] Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [09] Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η απάντηση Ντενκτάς στον Κόφι Αναν
  • [10] Αύριο αναμένεται απόφαση για αποζημίωση στον τέως.

  • [01] ΗΠΑ-Συνάντηση Παπανδρέου-Πάουελ

    27/11/2002 20:49:15

    Βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αποτελεί αυτές τις μέρες η διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη σημερινή δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ότι την εκλαμβάνει ως ''αίτημα για προδιαπραγμάτευση πριν από τη διαπραγμάτευση'' ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο γγ του ΟΗΕ. ''Θα μπορούσε ωστόσο να εκληφθεί και ως ένα θετικό πρώτο βήμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά'', συμπλήρωσε.

    Αναφορόμενος στη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ ο κ.Παπανδρέου μετέφερε τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς ''να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία της 12ης Δεκεμβρίου''.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ ο κ. Πάουελ εξέφρασε το θαυμασμό του για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    [02] Κυπριακό-Επιστολή Ντενκτάς στον Κόφι Ανάν

    27/11/2002 20:43:59

    Τη θέλησή του να αρχίσει συνομιλίες επί του σχεδίου Αναν για την επανένωση της Κύπρου, επισημαίνει με επιστολή του στον γγ του ΟΗΕ, ο Ραούφ Ντενκτάς. Η επιστολή πρόκειται να μελετηθεί σε βάθος αλλα από αυτή φάινεται ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση της πρότασης'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουγιάριτς.

    [03] Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή-Ανατιμήσεις-Τσοχατζόπουλος

    27/11/2002 20:43:35

    Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για ανατιμήσεις στην αγορά, ενόψει των εορτών, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Σήμερα για το θέμα αυτό συνεδρίασε για πρώτη φορά το εθνικό συμβούλιο Καταναλωτή και ο υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος, προανήγγειλε συντονιστικούς ελέγχους με τα συνεργεία των νομαρχιών. Ο υπουργός δήλωσε επίσης οτι στις αρχές του νέου χρόνου θα αρχίσει η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις φθηνότερες τιμές σε όλα τα είδη προϊόντων. Επίσης, οκτώ επιχειρήσεις έχουν κληθεί να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει με το ΣΔΟΕ οι έλεγχοι για τα δίδακτρα της φετινής σχολικής χρονιάς.

    [04] Αύριο η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη ''βασιλική'' περιουσία

    27/11/2002 20:43:27

    Αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο Στρασβούργο, η οριστική και αμετάκλητη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί της χρηματικής αποζημίωσης για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία που αξιώνει ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ από το ελληνικό δημόσιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε κατά της ΝΔ, τονίζοντας οτι θα έπρεπε να σιωπά, υποστηρίζοντας οτι το 1992 με τους δικούς της χειρισμούς έδωσε τη δυνατότητα στον τέως να διεκδικεί αποζημιώσεις από καλύτερη θέση. Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, δήλωσε οτι τα σπασμένα της κυβέρνησης Σημίτη για μια ακόμη φορά, θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

    [05] Συνέντευξη Γιάννου Παπαντωνίου

    27/11/2002 20:43:18

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στο Ιράκ και οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Ο υπουργός υποστήριξε οτι υπάρχει μία πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία και για το λόγο αυτό, πρέπει η Ελλάδα, να είναι σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης. Επανέλαβε, ότι το ελληνικό αμυντικό δόγμα, όσον αφορά στην κύρια απειλή εξ'Ανατολών, παραμένει σε ισχύ. Θα αλλάξει, πρόσθεσε, όταν θα αλλάξει με πειστικό, αξιόπιστο και σταθερό τρόπο η στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.

    [06] Βουλή-Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    27/11/2002 20:43:07

    Με την αποχώρηση της ΝΔ, σημαδεύθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να καταθέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή επισημάνσεις για τα άδηλα ελλείμματα 1,5 τρις δρχ το 2001, καταλόγισε στο όργανο υπέρβαση

    αρμοδιοτήτων και συνταγματική εκτροπή. Ιδιαίτερα σοβαρή πράξη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αποχώρηση της ΝΔ από την επιτροπή και την κάλεσε να πάψει να καταφεύγει σε διαδικαστικά τρικ.

    [07] Αίτηση αποφυλάκισης Γιάννη Σερίφη

    27/11/2002 20:42:55

    Αίτηση αποφυλάκισης προς το Συμβούλιο Εφετών, κατέθεσαν οι συνήγοροι του Γιάννη Σερίφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίτηση ο Γιάννης Σερίφης τονίζει ότι εναντίον του δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία τόσο για την απαγγελία κατηγορίας, όσο και για την προσωρινή κράτησή του ενώ αναφέρει ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται είναι παραγεγραμμένα.

    [08] Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί

    27/11/2002 20:42:45

    Σαρανταοκτάωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Στη διάρκεια της απεργίας στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    [09] Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η απάντηση Ντενκτάς στον Κόφι Αναν

    27/11/2002 17:17:14

    Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν γνωστοποιήσει οι δύο πλευρές στο ΓΓ του ΟΗΕ τις θέσεις τους σχετικά με το σχέδιο είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και υπογράμμισε ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ντενκτάς είπε ότι «ο ΓΓ, με την τελευταία του επιστολή μας κάλεσε να γνωστοποιήσουμε τα σημεία που δεν θέλουμε, τις αλλαγές που θέλουμε να γίνουν, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή του Ανάν, «θετική.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι όταν στις 30 Νοεμβρίου οι δύο πλευρές θα γνωστοποιήσουν τα σημεία στα οποία θέλουν αλλαγές, θα φανεί αν υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως αν του το επιτρέψει η υγεία του, θα επιστρέψει στα κατεχόμενα της Κύπρου, στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

    [10] Αύριο αναμένεται απόφαση για αποζημίωση στον τέως.

    27/11/2002 14:32:53

    Αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο Στρασβούργο η οριστική και αμετάκλητη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί της χρηματικής αποζημίωσης για τη λεγόμενη "βασιλική περιουσία" που αξιώνει ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος από το ελληνικό δημόσιο.

    Νομικοί που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση εκφράζουν την προσδοκία ότι η αυριανή απόφαση θα είναι θετική για το δημόσιο και το τίμημα θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 168 δισ. δραχμές που διεκδικεί ο τέως.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε οτι «η δουλειά που έχει γίνει για την αντιμετώπιση των αξιώσεων του έκπτωτου βασιλιά, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Υπέδειξε, μάλιστα να μην θεωρούν οι δημοσιογράφοι «βέβαιες τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η ΝΔ θα έπρεπε να σιωπά. Διότι το '92 με τους δικούς της χειρισμούς έδωσε τη δυνατότητα στον τέως να διεκδικεί αποζημιώσεις απο καλύτερη θέση. Αντικειμενικά ενίσχυσε τη θέση του τέως, αντίθετα οι χειρισμοί της κυβέρνησης προάσπισαν τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη.

    Την στάση της ΝΔ (που χαρακτήρισε πάντως «απαράδεκτη) ο κ. Πρωτόπαπας απέδωσε σε δύο λόγους - αφενός στην προσπάθεια «συγκάλυψης δικών της ενεργειών και αφετέρου στην προσπάθεια αντιμετώπισης «εσωτερικών της προβλημάτων, καθώς είναι γνωστό πως ορισμένα στελέχη της μάλλον αντιμετωπίζουν θετικά τις κινήσεις του έκπτωτου.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως με την αυριανή απόφαση για την βασιλική περιουσία, κλείνει το κεφάλαιο των απαιτήσεων, διότι το πολιτειακό έχει κλείσει προ πολλού.

    Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας δήλωσε ότι τα σπασμένα της κυβέρνησης Σημίτη για μια ακόμη φορά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 November 2002 - 21:30:49 UTC