Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος-Σύγκλιση απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο
  • [02] Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Αθήνα-Καλαμάτα
  • [03] Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις"
  • [04] Υπ.Ανάπτυξης-Σύσκεψη-Τσοχατζόπουλος
  • [05] Υπ.Αμυνας-Μείωση της θητείας από 1/1/03
  • [06] Συνάντηση Παπανδρέου-Μέλερ
  • [07] Εντονη κινητικότητα για το κυπριακό.
  • [08] Χωρίς "βίζα" οι Ελληνες στις ΗΠΑ
  • [09] Σήμερα η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Αθήνας

  • [01] Κύπρος-Σύγκλιση απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο

    03/12/2002 21:08:30

    Μεγάλη σύγκλιση επί αρκετών θεμάτων διαπιστώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη ημέρα, για διαμόρφωση της απάντησης που θα δώσει ο πρόεδρος Κληρίδης στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τα σημεία του σχεδίου του, για τα οποία η ελληνική κυπριακή πλευρά ζητεί τροποποιήσεις.

    Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ακούσει με προσοχή όλες τις απόψεις που έχουν εκφρασθεί και θα διαμορφώσει την επιστολή, η οποία θα αποσταλεί στο Γενικό Γραμματέα εντός των πλαισίων που έχουν διευθετηθεί σε προηγούμενη συνάντηση με τον Αλβαρο ντε Σότο.

    [02] Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη γραμμή Αθήνα-Καλαμάτα

    03/12/2002 21:08:23

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ, στην γραμμή Αθήνα - Καλαμάτα, μετά τη διακοπή που σημειώθηκε τα ξημερώματα όταν εκτροχιάσθηκε επιβατική αμαξοστοιχία, ύστερα από πρόσκρουση σε βράχο που βρέθηκε στις γραμμές, στην περιοχή της Μεγαλούπολης. Από τους 28 επιβαίνοντες, μόνο τρία άτομα υπέστησαν κατάγματα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιποι έφεραν επιπόλαια τραύματα. Ο ΟΣΕ από την πρώτη στιγμή κατέβαλε το ποσό των 500 ευρώ σε κάθε επιβάτη, και ανέλαβε όλα τα έξοδα της μεταφοράς και νοσηλείας των τραυματιών στο νοσοκομείο. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Γιαννακός, αποσυνέδεσε το ατύχημα από το παλαιωμένο δίκτυο, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Τρικούπη.

    [03] Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις"

    03/12/2002 21:08:15

    Προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει για τη ΝΔ η συνδρομητική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, που παρουσίασε η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,2% έναντι 32,2% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα τέλη Ιουλίου μετά τις συλλήψεις των φερομένων ως μελών της 17 Νοέμβρη η διαφορά ήταν 5,5 μονάδες. Κατά την ίδια δημοσκόπηση το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,7%, ο ΣΥΝ 3,6%, το ΔΗΚΚΙ 2% και το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη 2,6%%, ενώ η αδιευκρινιστη ψήφος φτάνει το 14,7%. Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης προηγείται με 1,2% από τον Κώστα Καραμανλή Ο κ.Σημίτης συγκεντρώνει 35,7% και ο κ. Καραμανλής 34,5%, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ήταν ισοδύναμοι με 37,2%. Πάντως, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης,σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, αφού στη λεγόμενη παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,1% έναντι 57,8 που φθάνει η ΝΔ. Με μεγάλη διαφορά προηγείται από τα στελέχη όλων των κομμάτων σε δημοτικότητα, η Ντόρα Μπακογιάννη που συγκεντρώνει 76,2%.

    Η κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία και εμφανίζει την εικόνα μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    [04] Υπ.Ανάπτυξης-Σύσκεψη-Τσοχατζόπουλος

    03/12/2002 21:08:08

    Ομαλότητα, ασφάλεια, επάρκεια, ποιότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αγορά, όπως δήλωσε, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων υπό την προεδρία του υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, για την πορεία των τιμών στην αγορά και την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Παραδέχθηκε ωστόσο, οτι υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως είναι τα πάρκινγκ, τα ελευθερα επαγγέλματα και το πρόχειρο φαγητό, ενώ ήδη προωθείται δέσμη 4 μέτρων.

    [05] Υπ.Αμυνας-Μείωση της θητείας από 1/1/03

    03/12/2002 21:08:00

    Από την 1η Ιανουαρίου 2003, αρχίζει η μείωση της θητείας σε 12 μήνες σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά προβλέπεται λιγότερη θητεία στα σύνορα, κατά έξι μήνες, ενώ θα προσληφθούν 5.700 επαγγελματίες οπλίτες.

    [06] Συνάντηση Παπανδρέου-Μέλερ

    03/12/2002 16:48:58

    H επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως η Κοινότητα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ Δανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μέλερ μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί ο χρόνος να είναι λίγος αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα πολλές προσπάθειες για να μη χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό.

    Ο κ.Μέλερ απο την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση οτι μια λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία δεν ξέρουμε εάν θα επωφεληθεί η Κύπρος, επεσήμανε ο Δανός αξιωματούχος.

    [07] Εντονη κινητικότητα για το κυπριακό.

    03/12/2002 15:04:27

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αύριο θα έχει συναντήσεις με τη νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

    Στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, θα τεθούν τόσο το κυπριακό και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα.

    Η Τουρκία, πάντως, θεωρεί τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης ως «τεστ ειλικρίνειας της απόφασης της Ευρώπης να δεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της. Οπως δήλωσε ο κ.Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, στην Κοπεγχάγη, η Τουρκία ελπίζει να της δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εντός του 2003. Υπογράμμισε οτι στη Δανική πρωτεύουσα θα φανεί αν η ΕΕ υιοθετήσει μία στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στην Τουρκία και αν η Ευρώπη είναι «ανοικτή στους άλλους πολιτισμούς. Το απόγευμα ο κ.Ερντογάν θα συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο με αντικείμενο το κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αυστρία.

    Στην Κύπρο, το Εθνικό Συμβούλιο, συνεχίζει το απόγευμα τη συνεδρίασή του για να συντάξει την απάντηση στην επιστολή Ανάν, με την οποία ζητείται καθορισμός των θεμάτων που η κάθε πλευρά επιθυμεί διευκρινίσεις ή διαπραγμάτευση. Ενδεχομένως, η Κυπριακή απάντηση στο γγ του ΟΗΕ, να δοθεί αργά απόψε, ή αύριο. Πριν απο την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, συναντήθηκε με τον Ελληνα πρεσβευτή στη Λευκωσία, Χρίστο Παναγόπουλο.

    Απο την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε την άποψη οτι το σημαντικό δεν είναι οτι ο ΟΗΕ μπορεί να κάνει αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αλλά ο τρόπος που αυτές θα γίνουν και ποιά πλευρά θα ευνοούν.

    Στην Αθήνα, το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την εγκυρότητα ευρωπαϊκού εγγράφου που διασυνδέει την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, όπως δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα. Τέτοιο έγγραφο είπε ο κ.Πρωτόπαπας, δεν έχει τεθεί υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε έχει δοθεί σε κράτος- μέλος της ΕΕ απο τη Δανική προεδρία. Επανέλαβε επίσης, οτι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η διεύρυνση χωρίς την Κύπρο. Ανακοίνωσε οτι την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν στη Μαδρίτη, οι πρωθυπουργοί τηςε Ελλάδας και της Ισπανίας, Κώστας Σημίτης και Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    [08] Χωρίς "βίζα" οι Ελληνες στις ΗΠΑ

    03/12/2002 15:03:58

    Χωρίς βίζα θα ταξιδεύουν πλέον στις ΗΠΑ οι Ελληνες πολίτες με τα νέα διαβατήρια, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου για την ''έκδοση διαβατηρίων απο την Ελληνική Αστυνομία και άλλες διατάξεις''.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης διευκρίνησε οτι ''το θέμα των διαβατηρίων είναι θέμα ασφάλειας και πρέπει να μήν συνεχιστεί η πραγματικότητα που βιώνουμε''. Πρόσθεσε ακόμα οτι η Ελλάδα δεν πρωτοτυπεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διότι όλες σχεδόν οι μεγάλες χώρες έχουν δυο με τρείς υπηρεσίες διαβατηρίων.

    Ανέφερε ακόμα οτι η υπηρεσία που θα ασχολείται με την έκδοση διαβατηρίων θα ονομαστεί ''Ειδική Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας'' και πρόσθεσε οτι έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες για τη στέγαση της Υπηρεσίας και την εκπαίδευση του προσωπικού της.

    Επίσης, στο θέμα που έθεσαν βουλευτές για τον σωματικό έλεγχο που ασκείται στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' απο τα αστυνομικά όργανα στους βουλευτές ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε οτι θα συνεννοηθεί με τη διοίκηση του αεροδρομίου ώστε να βρεθεί λύση για τους βουλευτές, πιθανά με εξασφάλιση χωριστής εισόδου.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και κατ'άρθρο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

    [09] Σήμερα η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Αθήνας

    03/12/2002 15:03:45

    Σήμερα, το βράδυ, στις 8, θα γίνει η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, η τελευταία για τη θητεία του απερχόμενου δημάρχου Δημ. Αβραμόπουλου, στην πλατεία Συντάγματος.

    Οι υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.30 με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες απο την Αθηναϊκή Φιλαρμονία και το μουσικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων.

    Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ύψους 40 μέτρων, είναι στολισμένο με 100.000 λαμπιόνια, έχει οικολογικά κλαδιά ελάτου και πολλές εκατοντάδες μέτρα γιρλάντας.

    Τα συνεργεία του δήμου έχουν τοποθετήσει σε 80 κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης περισσότερα απο 4.200 Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, ενώ συνεχίζεται η τοποθέτηση και σε άλλες 62 πλατείες των επτά δημοτικών διαμερισμάτων.

    Ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης περιλαμβάνει 60 χιλιόμετρα φωτεινής γιρλάντας με 300.000 λαμπάκια και 80 χιλιόμετρα φωτιστικών ιστών με αστέρια, αγγελάκια κλπ.

    Επίσης, προσκεκλημμένος στη γιορτή του Συντάγματος σήμερα είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος και την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Νόνη Ιωαννίδου.

    [Φώτο-268436]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 December 2002 - 21:30:19 UTC