Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Σολάνα
  • [02] Φορολογικοί έλεγχοι
  • [03] Κρουσταλάκης, Διώτης, Μπάγιας: Εκβιασμοί επιχειρηματιών
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου με Ντε Σότο
  • [05] Σύλληψη ληστή τραπεζών.
  • [06] Πορεία αυτοκινητιστών ταξί.
  • [07] Επίσκεψη Τσακλίδη στα έργα της Μαλακάσας
  • [08] Συνέντευξη Νικήτα Κακλαμάνη για την Υγεία

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Σολάνα

    16/01/2003 22:50:58

    Πρέπει οι επιθεωρητές στο Ιράκ να έχουν επαρκές προσωπικό και χρόνο για να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές, όταν είναι σε θέση να δώσουν αυτές τις απαντήσεις, θα πρέπει να τις αξιολογήσουμε και να διαμορφώσουμε την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ερωτηθείς για την ανακοίνωση ανεύρεσης 11 κεφαλών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βιοχημικό πόλεμο, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτή η ανακοίνωση των επιθεωρητών επιβεβαιώνει ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι πρέπει να συνεχίσουν και να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε ή όχι παραβίαση των όρων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Σολάνα από την πλευρά του, προέβλεψε ότι η ελληνική προεδρία θα είναι μια επιτυχημένη προεδρία παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία. Ο Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν του τις πρωτοβουλίες για την ατζέντα ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου.

    [02] Φορολογικοί έλεγχοι

    16/01/2003 21:53:59

    Ο αριθμός 6 είναι ο ''άτυχος'' αριθμός της εφορίας για το 2003. Οι επιτηδευματίες που έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου που λήγει στο ψηφίο 6 κινδυνεύουν να ελεγχθούν από την εφορία κατά το τρέχον έτος.

    Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών ορίζει το τελευταίο ψηφίο στον αριθμό φορολογικού μητρώου με βάση τον οποίο η εφορία επιλέγει δείγμα των φορολογούμενων που ελέγχει.

    Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος που ορίζει ότι για το 2003 ο αριθμός αυτός θα είναι το 6.

    Παράλληλα, στην εγκύκλιο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης δίνει οδηγίες στο Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, στα περιφερειακά και τοπικά ελεγκτικά κέντρα, καθώς και στις εφορίες να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ανέλεγκτες υποθέσεις για την εξαετία 1993-1998 και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση του υπουργείου για την περαίωσή τους. Από αυτούς τους ελέγχους θα περάσουν και οι φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες) στους οποίους στο παρελθόν έχουν κατασχεθεί βιβλία και φορολογικά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές.

    [03] Κρουσταλάκης, Διώτης, Μπάγιας: Εκβιασμοί επιχειρηματιών

    16/01/2003 19:20:17

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Κρουσταλλάκη - Διώτη και Μπάγια αναφέρθηκε ότι σε έρευνα που έκανε για την υπόθεση του σημειώματος του Δημήτρη Αγγελόπουλου ο κ. Διώτης, δεν προέκυψε σύνδεση των δραστών εκβιασμών με την οργάνωση ''17Ν''.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι στην υπόθεση των εκβιασμών εμπλέκονται ως δράστες και άλλα πρόσωπα που μάλιστα φέρονται να σχετίζονται με τη δημοσιογραφία.

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου με Ντε Σότο

    16/01/2003 18:42:16

    Tις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, αύριο, το απόγευμα, στη Λευκωσία, συζήτησε, σήμερα, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο

    Υποδεχόμενος τον κ. ντε Σότο, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του και ευχαρίστησε τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών επειδή "με υπομονή και επιμονή συνεχίζει το έργο του" το οποίο έχει την απόλυτη υποστήριξη της ΕΕ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο κ. ντε Σότο, ο οποίος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με τον πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είπε ότι στην Τουρκία απεκόμισε την καθαρή εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

    [Φώτο-534958]

    [05] Σύλληψη ληστή τραπεζών.

    16/01/2003 16:38:34

    Συνελήφθη νεαρός Αλβανός λίγο μετά τη ληστεία σε βάρος υποκαταστήματος της Εμπορικής τράπεζας στο Μαρούσι και όπως διαπιστώθηκε στις 13,14 και 15 του μηνός είχε διαπράξει αντίστοιχα ληστείες σε τρία άλλα υποκαταστήματα της ίδιας τράπεζας.

    Πρόκειται για τον Αρσέλ Ντοντάζ 31 ετών που συνελήφθη σήμερα στις 11.40 στη λεωφόρο Κηφισίας 60 στο Μαρούσι έξω από το εκεί υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας από το οποίο είχε αποσπάσει 30.000 ευρώ ακινητοποιώντας πελάτες και υπαλλήλους με την απειλή όπλου.

    Ο Αλβανός μετά τη ληστεία βγήκε από την τράπεζα και κατευθυνόταν προς μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού προκειμένου να απομακρυνθεί με αυτήν.

    Εγινε όμως αντιληπτός από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής που με τη συνδρομή αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες της Αμεσης Δράσης επόπτευαν υποκαταστήματα τραπεζών μετά τις συνεχείς ληστείες.

    Ο Αλβανός προσπάθησε να αντισταθεί αλλά ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη. Είχε μπει νόμιμα στη χώρα μας, στις 12 του μηνός, μέσω ελέγχου διαβατηρίων Κακαβιάς και είχε αποσπάσει από τις ληστείες που είχε στα υποκατάστημα τραπεζών της Εμπορικής 124.800 ευρώ. Τα τρία άλλα υποκαταστήματα της Εμπορικής που είχε ληστέψει ο Αλβανός είναι αυτό στην Αγίου Αλεξάνδρου 2 στο Π. Φάληρο, το δεύτερο στην οδό Αρχιπελάγους 37 στην Ανω Γλυφάδα και το τρίτο στην οδό Κατεχάκη 44 στο Νέο Ψυχικό.

    Ο νεαρός Αλβανός με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [Φώτο-534952]

    [06] Πορεία αυτοκινητιστών ταξί.

    16/01/2003 16:38:27

    Αναστατώθηκε για άλλη μια φορά το κέντρο της Αθήνας από τη νέα, δεύτερη κατά σειρά σε 15 μέρες, συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες ταξί Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών που αφορά τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

    Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του συνδικάτου τους (ΣΑΤΑ) στην οδό Μάρνη, ήταν υποτονική, καθώς πήραν μέρος λιγότερα από 500 άτομα, λαμβανομένου υπόψη ότι στην Αττική υπάρχουν 15.000 ταξί. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Μπαντουράκης εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεση του Συνδικάτου στις διατάξεις του νομοσχεδίου και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος θεωρεί θετικές τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο απόψε ψηφίζεται στο σύνολό του στην ολομέλεια της Βουλής.

    Μετά τη συγκέντρωση σχηματίστηκε πορεία, η οποία δια μέσου των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας κατέληξε στη Βουλή. Στη διάρκεια της πορείας δημιουργήθηκε και ένα επεισόδιο, καθώς οι απεργοί εντόπισαν κάποιον συνάδελφό τους, που με πελάτη πήγαινε στο νοσοκομείο, τον πέρασαν για απεργοσπάστη και παρ' ολίγον να τον λιντσάρουν.

    [Φώτο-534944]

    [07] Επίσκεψη Τσακλίδη στα έργα της Μαλακάσας

    16/01/2003 14:30:57

    Απο το περασμένο Σάββατο έχει δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της εθνικής οδού στη Μαλακάσα στο οποίο έγιναν αποστραγγιστικά έργα ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς κατολισθήσεις οι οποίες είχαν δημιουργήσει πρόβλημα.

    Το έργο επισκέφθηκε το πρωϊ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης.

    Με τα συγκεκριμένα έργα το κόστος των οποίων διαμορφώθηκε στα 19,1 εκ. ευρώ σταθεροποιείται πλήρως τόσο ο αυτοκινητόδρομος όσο και η σιδηροδρομική γραμμή στην κρίσιμη περιοχή της Μαλακάσας. Πρόκειται για ένα εργο που ερευνηθηκε μελετήθηκε και κατασκευάστηκε απο Ελληνες μηχανικούς με όλες τις σύγχρονες μεθόδους.

    Μεταξύ άλλων έχουν κατασκευαστεί περίπου 1400 μέτρα στραγγιστικών σηράγγων και 30.000 μέτρα στραγγιστικών γεωτρήσεων. Οι σήραγγες και οι γεωτρήσεις αύξησαν σημαντικά την αποστράγγιση του Πρανούς και απομάκρυναν τον κίνδυνο νέας κατολίσθησης.

    [08] Συνέντευξη Νικήτα Κακλαμάνη για την Υγεία

    16/01/2003 14:30:43

    Για έλλειψη οράματος και έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας και σχεδιασμού κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας ο αρμόδιος συντονιστής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη Τυπου που έδωσε στη Ρηγίλλης για τον απολογισμό 2,5 ετών του ''εκσυγχρονισμού'' της δημόσιας υγείας.

    Ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για αφωνία του κ. Στεφανή και αδιαφορία για τους πολίτες σημειώνοντας οτι στα ΠΕΣΥ επικρατεί αλαλούμ και πως υπολειτουργούν αφού δεν έχουν ακόμα ούτε το αναγκαίο προσωπικό.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε οτι κανένα ΠΕΣΥ δεν έχει φτιάξει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και έκανε λόγο για επιτηδευμένη ανοργανωσιά που συμφέρει κάποιους. Τόνισε οτι τα χρέη των νοσοκομείων μετά τη ρύθμιση που έγινε μέσα σε ένα χρόνο έφθασαν τα 240 δισ. δρχ. σημειώνοντας οτι το συνολικό χρέος τον Αύγουστο του 2003 θα πλησιάζει το 1 τρισ. δρχ. μαζί με τα τοκοχρεωλύσια κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως ωσεί παρούσα και χωρίς να ανησυχεί για τις εξελίξεις. Η Ελλάδα τόνισε ο συντονιστής της ΝΔ συμφωνα με τους δείκτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι τελευταία στην ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία ενώ ανέφερε οτι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας είναι φτωχές και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως καταλήξαμε σε αυτό το συνονθήλευμα προτάσεων ούτε ποιά είναι η σκοπιμότητά του.

    Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε για το 2003 να υιοθετηθεί μια πανευρωπαϊκή χάρτα πολιτικής για την τρίτη ηλικία να καθιερωθεί Ευρωπαϊκό Κοοινοβούλιο της τρίτης ηλικίας, να προωθηθεί η εξατομικευμένη προνοιακή στήριξη , να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τους λαθρομετανάστες και το κόστος της περίθαλψης των ανασφάλιστων. Τα τέσσερα διασυνοριακά κέντρα δημόσιας υγείας που φτιάχτηκαν με χρήματα απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο κ. Κακλαμάνης, δεν λειτουργούν εξ αιτίας της αδιαφοριας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην αναγκαία και μόνιμη στελέχωσή τους.

    Στα άτομα με ειδικές ανάγκες πρότεινε επιδότηση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της αυτοαπασχόλησης, ενα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ειδικής κατάρτισής τους και τη δημιουργία ενος ευρωπαϊκού δικτύου τηλεεργασίας.

    Σε ο,τι αφορά το Γ' ΚΠΣ ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε οτι δράσεις όπως η εκπαίδευση, η μηχανοργάνωση, η ψυχική υγεία και το ΕΚΑΒ εμειναν απλά σχέδια αφού το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων που εκπονήθηκαν δεν χρηματοδοτήθηκαν.

    Αποκάλυψε και επιστολή της Ελληνίδας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου προς τον κ. Στεφανή για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα στην οποία σημειώνει οτι θεωρεί αδιανόητο μια πιθανή αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης να αποδοθεί σε λόγους διοικητικών δυσκαμψιών ή και δυσλειτουργιών στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Στην περίπτωση που οι δράσεις του τομέα ψυχικής υγείας, τονίζει η κυρία Διαμαντοπούλου στην επιστολή της με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2002 συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίησή τους σε σημείο που να υπάρχει πιθανότητα να μην επιτευχθούν οι στόχοι θα είμαι αναγκασμένη να αναθεωρήσω τη συνολική χρτηματοδοτική παρέμβαση της επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος υγεία και πρόνοιας.

    Σε ο,τι αφορά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Κακλαμάνης τονίζει οτι δεν βρίσκεται στο αναμενόμενο σημείο και πως υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους άξονες της Ολυμπιακής προετοιμασίας για την υγεία αναφέροντας ως μεγαλύτερα προβλήματα στις υποδομές του ΕΣΥ, την ανάπτυξη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας καθώς και την ασφάλεια και προστασία της δημόσιας υγείας.

    Ανέφερε οτι το έργο της πολυκλινικής του Ολυμπιακού χωριού είναι έξι μήνες πίσω απο το χρονοδιάγραμμα και οτι ο προϋπολογισμός του αυξήθηκε κατά μισό δισ. δρχ. πως οι προμήθειες του ΕΚΑΒ που διαφημίζει το υπουργείο θα είναι αχρηστες χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ενώ το δίκτυο επείγουσας ιατρικής των αγώνων δεν μπορεί να στηριχθεί σε εθελοντές. Ο ''Ευαγγελισμός'' που έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο της Ολυμπιακής οικογένειας δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει vips γιατί του λείπουν 900 άτομα προσωπικό ενώ το ''Γεννηματάς'' που έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο των θεατών και επισκεπτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο υπο τις παρούσες συνθήκες με άσχημες πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα.

    Σε ο,τι αφορά τους παραολυμπιακούς ο κ. Κακαλμάνης εξέφρασε ανησυχίες γιατι το πρόβλημα εστιάζεται στις συγκοινωνίες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς που δεν είναι φιλικοί προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Κάλεσε , τέλος τον υπουργό Υγείας να επιλύσει το ζήτημα με το ''Αττικό'' Νοσοκομείο ζητώντας να ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας και το πλαίσιο λειτουργίας του , να στελεχωθεί το νοσοκομείο και να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις και οι παραλαβές των υπόλοιπων τμημάτων του έργου, ιατρικά μηχανήματα και ξενοδοχειακός εξοπλισμός που εκκρεμούν εδώ και τόσο καιρό.

    [Φώτο-534815]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 January 2003 - 21:30:17 UTC