Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα-Θεσ/κη και σε όλο τον κόσμο
  • [02] Στην Αθήνα η τέως βασιλική οικογένεια
  • [03] Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επέμβαση σε Ιράκ, παρά την έκθεση των επιθεωρητών
  • [04] Προεδρικές εκλογές αύριο στην Κύπρο

  • [01] Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα-Θεσ/κη και σε όλο τον κόσμο

    15/02/2003 13:25:50

    Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα το μεσημέρι στις πλατείες Συντάγματος και Κλαθμώνος, καθώς και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, που εναρμονίζονται με ανάλογες εκδηλωσεις οι οποίες πραγματοποιούνται σε 500 και πλέον πόλεις και κέντρα του κόσμου.

    Συμμετέχουν δεκάδες εργατικά σωματεία, με επικεφαλείς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, κοινωνικές και πνευματικές οργανώσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Στο σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα δοθεί συναυλία διαμαρτυρίας με την ορχήστρα Μικη Θεοδωράκη, την ομάδα κρουστών ''Ηχόδραση'' και τους Μ. Φαραντούρη, Ν. Βενετσάνου, Κ. Θωμαϊδη, Αλ. Καγιαλόγλου και Χρ. Νικολόπουλο, και θα μιλήσουν οι Χρηστος Πολυζωγόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, ενώ το ψηφίσμα θα εκφωνήσει ο Στέφανος Ληναίος. Γιγαντοοθόνες θα αναμεταδίδουν τις αντίστοιχες διαδηλώσεις στη Ρώμη, τη Στογχόλμη, το Όσλο, τη Λευκωσία.

    Στα Προπύλαια δίνει στις 12 το μεσημέρι το αντιπολεμικό της ραντεβού η Ελληνική Επιτροπή για την Ύφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μαζί με τη ''Δράση Θεσσαλονίκη 2003'', το ΠΑΜΕ, την ''Νεανική Δράση για την Ειρήνη'' κ.α. που προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Η πρωτοβουλία ''Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003'' καλεί σε συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο με χωριστή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην παλαιά Βουλή, ενώ η Πρωτοβουλία για ένα αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ ''Θεσσαλονίκη-Αντίσταση 2003'' οργανώνει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαθμώνος και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

    Ταυτόχρονα, αντιπολεμικά τρένα της ''Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο'' ξεκινούν για Αθήνα από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Πάτρα, τρία πλοία από το λιμάνι της Σούδας, τη Σύρο και τη Μυτιλήνη, πουλμαν από τα Γιάννενα, το Βόλο, τα Γιαννιτσά, τη Ζάκυνθο, το Ναύπλιο και τη Χαλκίδα.

    Το ΠΑΣΟΚ, η ΚΕΔΑ, η ΑΚΟΑ, αλλά και η ΟΝΝΕΔ απο κοινού με τις νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ θα στηρίξουν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η ΝΔ επίσημα δεν μετέχει στο συλλαλητήριο, ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση κάποιων στελεχών ή μελών της στο Σύνταγμα.

    Με πρωτοβουλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, επετεύχθη η συμφωνία ώστε οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια να ενωθούν με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα σε μια κοινή ειρηνική πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με μια μυριόστομη απαίτηση: ''Ναι στην ειρήνη - Όχι στον πόλεμο''.

    [Φώτο-547493]

    [02] Στην Αθήνα η τέως βασιλική οικογένεια

    15/02/2003 13:17:09

    Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα απο τις 12.15 η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδος. Οπως μετέδωσε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος''. Επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της επίσκεψης του τέως βασιλιά στην Αθήνα και η διάρκεια της παραμονής του.

    [Φώτο-465130]

    [03] Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επέμβαση σε Ιράκ, παρά την έκθεση των επιθεωρητών

    15/02/2003 10:58:18

    ''Δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής'' οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, δήλωσε ο επικεφαλής τους Χανς Μπλιξ, κατά την παρουσίαση της νέας έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

    Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράκ δεν έδωσε στοιχεία για πολλά απαγορευμένα όπλα και υλικό και κάλεσε τη Βαγδάτη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ακόμη ο κ. Μπλιξ έθεσε εν αμφιβόλω τις φωτογραφίες απο δορυφόρους που παρουσιάστηκαν την 5η Φεβρουαρίου απο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι οι επιθεωρητές δεν ανακάλυψαν απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ. Παράλληλα, επισήμανε πως η υιοθέτηση από το ιρακινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι ''ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση'', ενώ ανακοίνωσε ότι η ΙΑΕΑ θα ενισχύσει τα μέσα που έχει για επιθεωρήσεις καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό της στο Ιράκ.

    Δεν ήταν αρκετές οι προσπάθειες που υποσχέθηκε το Ιράκ, δήλωσε ο επικεφαλης της Αμερικανικής Διπλωματίας κ. Πάουελ, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι έτοιμο να εξετάσει ''σε ένα πολύ κοντινό μέλλον'' πιθανές ''σοβαρές συνέπειες'' για το Ιράκ λόγω της αρνησής του να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Οργανισμού.

    Ο Σαντάμ Χουσεϊν θα αφοπλιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, στην έδρα του Εφ-Μπι-Αι, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε επίσης ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αφορά τόσο την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ''Αλ Κάϊντα'', όσο και τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    [Φώτο-546365]

    [04] Προεδρικές εκλογές αύριο στην Κύπρο

    15/02/2003 10:33:37

    Απόλυτη ηρεμία επικρατεί σήμερα στο προεκλογικό σκηνικό της Κύπρου, εν όψει των αυριανών προεδρικών εκλογών.

    Η προεκλογική εκστρατεία τερματίστηκε τα μεσάνυκτα, με τις τελευταίες τηλεοπτικές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων και συζητήσεις.

    Σήμερα απαγορεύονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, η πολιτική διαφήμιση και γενικά όλες οι προεκλογικές δραστηριότητες.

    Τις αυριανές προεδρικές εκλογές διεκδικούν ο νυν πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, που υποστηρίζεται απο το Δημοκρατικό Συναγερμό, του Ενωμένους Δημοκράτες και άλλες κινήσεις πολιτών, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος κατέρχεται ως υποψήφιος ενός ευρύτερου συνασπισμού των κομμάτων της αντοπολίτευσης, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, ο πρόεδρος του κόμματος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού καθώς και έξι ακόμα ανεξάρτητοι υποψήφιοι που πρόκειται για τους εξής:Ανδρέας Ευστρατίου, Αδάμος Κατσαντώνης, Παντελής Σοφοκλέους, Γιώργος Μαυρογένης, Χρίστος Ιωσηφίδης και Κυριάκος Ούτοπος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ότι όλα τα κέντρα έχουν εφοδιασθεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για την μετάδοση των αποτελεσμάτων το ταχύτερο δυνατό.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 μ.μ. και τα πρώτα αποτελέσματα θα γνωσθούν από μικρές κοινότητες περίπου μια ώρα αργότερα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 11 το βράδυ.

    Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 476.000 ψηφοφόροι.

    [Φώτο-545485]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 February 2003 - 12:30:10 UTC