Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Υπάρχει κοινό έδαφος
  • [02] Γκιούλ: Νέο σχέδιο Ανάν
  • [03] Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα δεκάδες χωριά
  • [04] Στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου ο νέος πρόεδρος της Κύπρου
  • [05] Χριστοδουλάκης: Δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης στη δημοσιονομική πολιτική
  • [06] Υπόθεση εκβιασμών: Καταθέτει ο Γρ. Μιχαλόπουλος
  • [07] Αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα από πνιγμό.

  • [01] Σημίτης: Υπάρχει κοινό έδαφος

    17/02/2003 21:33:39

    "Υπάρχει κοινό έδαφος στη συζήτησή μας. Ας προσπαθήσουμε να το διευρύνουμε. Ας προσπαθήσουμε, πιστεύοντας ότι δεν κυνηγάμε μια χίμαιρα αλλά κάτι εφικτό. Να επιδιώξουμε το εφικτό. Να αποδείξουμε στους λαούς μας ότι μαζί μπορούμε βήμα-βήμα να εδραιώνουμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Να αποτρέψουμε - και ας μην το υποτιμήσουμε -τον κίνδυνο διαμόρφωσης νέων διαχωριστικών γραμμών στον ευρωπαϊκό χώρο που αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα πάνω σε κοινές αξίες και αρχές", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εναρκτήρια ομιλία του ως προεδρεύων στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής απόψε στις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος στα σημερινά δεδομένα της κρίσης ο κ. Σημίτης έκανε μνεία της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία δίνει την ευκαιρία να αφοπλιστεί με ειρηνικό τρόπο το Ιράκ, ενώ απέδωσε την ευθύνη στη Βαγδάτη αν δεν την αξιοποιήσει.

    ''Η ευθύνη της Ενωσης, τόνισε, είναι να συμβάλλουμε , να πιέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα διπλό στόχο: τη συμμόρφωση του Ιράκ στην απόφαση του ΟΗΕ αλλά και την αποτροπή του πολέμου. Τι σημαίνει αυτό για το επόμενό μας βήμα; Για να μην υπάρξει πόλεμος πρέπει να αποκτήσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη βεβαιότητα ότι το Ιράκ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Πως αποκτούμε αυτή τη βεβαιότητα; Χρειάζεται μια επικεντρωμένη συζήτηση, δηλαδή τι κάνουμε πρακτικά τώρα.

    Μιλώντας για τις αποκλίσεις που έχουν δημόσια ακουστεί μέχρι σήμερα στους κόλπους της ΕΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε:

    ''Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να επαναλάβουμε τις διαφωνίες μας, να επαναβεβαιώσουμε τις αποκλίσεις και να επιστρέψουμε στις πρωτεύουσές μας αφήνοντας τα πράγματα εκεί που ήταν χθες. Το ζητούμενο είναι αν μπορούμε υπό το φως των πορισμάτων των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αλλά και της συζήτησης που αναπτύχθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσουμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση και να καταλήξουμε σε μια κοινή πορεία''.

    Οι ευρωπαίοι πολίτες, πρόσθεσε, περιμένουν από όλους μας μια εποικοδομητική συνεισφορά που θα οδηγήσει σε ένα κοινό έδαφος σε μια ενιαία στάση. Φαίνεται δύσκολο, ιδιαίτερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και συγκεκριμένα για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Ωστόσο το επιτύχαμε ήδη με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της 27ης Ιανουαρίου και το διάβημα της Προεδρίας της 4ης Φεβρουαρίου προς το Ιράκ.

    [Φώτο-549188]

    [02] Γκιούλ: Νέο σχέδιο Ανάν

    17/02/2003 20:39:34

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε σήμερα οτι ο γενικός γραμματέας του Κόφι Αναν θα αποκαλύψει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για την επανένωση της Κύπρου.

    "Ολοι προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, υπάρχει μια καλή ευκαιρία γι' αυτό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αναν έρχεται στην Τουρκία την προσεχή εβδομάδα. Γνωρίζουμε οτι έχει ένα άλλο σχέδιο, κάτι το οποίο ελπίζουμε θα ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκιούλ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συναντησή του με τον κ. Αναν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Ιράκ.

    [Φώτο-543804]

    [03] Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα δεκάδες χωριά

    17/02/2003 20:36:00

    Δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί από τις σφοδρές χιονοπτώσεις στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της χώρας.

    Το σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας αντιμετωπίζει ο νομός Αρκαδίας, στον οποίο έχουν αποκλεισθεί 39 χωριά. Επίσης, 57 χωριά συνολικά έχουν αποκλειστεί στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, 18 στο νομό Φθιώτιδας, 12 στο νομό Αχαΐας, 4 στο νομό Εβρου, 10 στο νομό Ιωαννίνων και πολλά ακόμα χωριά στους υπόλοιπους νομούς.

    [04] Στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

    17/02/2003 19:26:04

    Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι από χθες ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 51,5% έναντι 38,8% του απερχόμενου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στον κ. Κληρίδη να παραμείνει στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, πρόταση την οποία αποδέχθηκε ο δεύτερος.

    Τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το καλό όλων των κατοίκων της. Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το καλό και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο του σχεδίου Αναν.

    Συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο απηύθυνε η ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης ανακοίνωσε οτι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα βρίσκεται στην Αθήνα την προσεχή Δευτερα 24 Φεβρουαρίου.

    Ο κ.Χυτήρης πρόσθεσε οτι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ήταν στενή και θα συνεχίσει να είναι στενή στην προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

    [05] Χριστοδουλάκης: Δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης στη δημοσιονομική πολιτική

    17/02/2003 18:53:04

    H παρατεταμένη διεθνής αβεβαιότητα δημιουργεί αρνητικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενημερώνοντας τους Ελληνες δημοσιογράφους για την επικείμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ (Eurogroup, σήμερα το βράδι) και της ΕΕ (Ecofin, αύριο το πρωϊ).

    Ο κ. Χριστοδουλάκης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2003, τις οποίες δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως και αυτός να προσδιορίσει το μέγεθος της επιβράδυνσης.

    Παράλληλα όμως ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποιησή του για την ισχύ που επιδεικνύει το ευρώ, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος δεν οδηγεί σε μείωση της ισοτιμίας του νομίσματός της.

    Ακόμη ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως δεν αναμένει δυσμενείς επιπτώσεις στον ελληνικο τουρισμό λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας, υπογραμμίζοντας ότι ''η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα''.

    Σε ό,τι αφορά τα περί χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι το Σύμφωνο περιέχει προβλέψεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σε περιπτώσεις απρόβλεπτων εξελίξεων, παράλληλα όμως ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το πρωϊ συναντήθηκε με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ με τον Ελβετό ομολογό του για το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων των κοινοτικών πολιτών στην Ελβετία, ενώ σε ό,τι αφορά την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ανέφερε πως θα δεσπόσει το ζήτημα της φορολόγησης της ενέργειας.

    [Φώτο-460213]

    [06] Υπόθεση εκβιασμών: Καταθέτει ο Γρ. Μιχαλόπουλος

    17/02/2003 15:19:15

    Κλήση σε κατάθεση για αύριο το πρωϊ έλαβε ο εκδότης κ. Γρηγόρης Μιχαλόπουλος απο τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς φέρονται να τον καταγγέλουν ως τον άνθρωπο που τους εκβίαζε το ζεύγος Αγγελόπουλου, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, η Μαριάννα Λάτση και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

    Υπενθυμίζεται οτι ο κ. Παπαγγελόπουλος έλαβε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν περίπου ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος απο το ημερολόγιο του δολοφονηθέντος απο τη «17Ν Δημήτρη Αγγελόπουλου. Ο Δ. Αγγελόπουλος υποστήριζε στο ημερολόγιο ότι το 1985 ο κ. Μιχαλόπουλος τον είχε ενημερώσει πως ήταν υποψήφιος στόχος της «17Ν και ότι ο ίδιος θα μεσολαβούσε για να απαλειφθεί το όνομά του απο τη λίστα της οργάνωσης. Ενα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε απο μέλη της Οργάνωσης.

    [07] Αστυνομικοί έσωσαν γυναίκα από πνιγμό.

    17/02/2003 15:02:58

    Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο, τη ζωή τους οι δύο αστυνομικοί του περιπολικού της ΕΛΑΣ ενώ το πρωί περιπολούσαν στην περιοχή της Πειραϊκής "έπεσαν" στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και έσωσαν από βέβαιο πνιγμό την 54χρονη Γεωργία Μπιτσίκαλη, την οποία λίγο νωρίτερα είχε ληστέψει και σπρώξει άγνωστος αλλοδαπός άνδρας που διέφυγε τρέχοντας.

    Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μπεσίρη 37 χρόνων, αστυφύλακα και τον 43χρονο αρχιφύλακα Παύλο Μπαμπίλια, οι οποίοι ενώ εκινούντο με το αστυνομικό όχημα στην παραθαλάσσια περιοχή "Σταυρού" τη Πειραϊκής αντελήφθησαν την 54χρονη γυναίκα στη θάλασσα.

    Οι δύο αστυνομικοί βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν σώα τη 54χρονη.

    Στη συνέχεια και αφού πρώτα της πρόσφεραν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια τη μετέφεραν με το περιπολικό όχημα στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου παρέμεινε για νοσηλεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 February 2003 - 21:30:20 UTC