Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασφάλεια στην Ελλάδα
  • [02] Βενιζέλος: «Τα χρονοδιαγράμματα βρίσκονται υπό έλεγχο
  • [03] Εξεταστές υποψηφίων οδηγών: Αναστολή απεργίας
  • [04] Κυπριακό: Διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια
  • [05] Σε διαθεσιμότητα σωφρονιστικοί υπάλληλοι
  • [06] Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών Θεσ/κης
  • [07] Τράπεζες - Επιτόκια - Εκτιμήσεις - Κωστόπουλος.
  • [08] Επέτειος απελευθέρωσης Ιωαννίνων

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασφάλεια στην Ελλάδα

    21/02/2003 23:04:45

    Η Προξενική Ενημέρωση (Consular Information Sheet) που αναφέρεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανεώθηκε και δεν επισημαίνει πλέον την ύπαρξη «υψηλού κινδύνου νέων τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αμερικανικών στόχων, αλλά σημειώνει τη δράση αναρχικών ομάδων με γκαζάκια.

    Συγκεκριμένα, από το κείμενο που υπήρχε στην περασμένη ενημέρωση -με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου- αφαιρέθηκε η πρόταση που σημείωνε ότι «παρά τις συλλήψεις υπόπτων μελών της 17Ν το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αμερικανικών και εμπορικών συμφερόντων εκτιμάται ότι παραμένει υψηλό.

    Τώρα, η ανανεωμένη, στις 20 Φεβρουαρίου, Προξενική Ενημέρωση επισημαίνει ότι «στη διάρκεια του 2002 οι ελληνικές Αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξάρθρωσης της εσωτερικής τρομοκρατίας με τη σύλληψη 18 υπόπτων ως μελών της «17 Νοέμβρη και στη συνέχεια προσθέτει ότι «άλλες αριστερές και αναρχικές ομάδες εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για αμερικανικά και εμπορικά συμφέροντα στην Ελλάδα μέσω της χρήσης μικρών εκρηκτικών μηχανισμών.

    [02] Βενιζέλος: «Τα χρονοδιαγράμματα βρίσκονται υπό έλεγχο

    21/02/2003 22:55:49

    Τα τελικά χρονοδιαγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι υπό έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρησε «ευεργετικές τις επισημάνσεις του πρόεδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος σήμερα έκανε και πάλι λόγο για καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά Εργα.

    Ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βέλγου πρόεδρου της ΔΟΕ και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν βέβαια προβλήματα τα οποία δεν είναι ούτε άγνωστα, ούτε πρωτότυπα και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οφείλονται σε παράγοντες που δεν μπορεί σε μία δημοκρατική κοινωνία να ελέγξει η Κυβέρνηση, όπως οι αντιδράσεις ορισμένων Δήμων, οι ρυθμοί έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και οι συχνές προσφυγές ορισμένων εργολαβικών εταιρειών (που έχουν μάλιστα αναλάβει ήδη πολλά έργα) στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ολα αυτά έχουν κατ επανάληψη συζητηθεί με τη ΔΟΕ και είναι γνωστό ότι τα τελικά χρονοδιαγράμματα ελέγχονται απολύτως. Είναι όμως ευεργετικό να επισημαίνονται τα προβλήματα από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ γιατί αυτό βοηθά στη διαμόρφωση του αναγκαίου ευρύτερου κλίματος στη χώρα

    Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού στάθηκε στο θέμα των προμηθειών, στο οποίος είχε αναφερθεί και ο Ζακ Ρογκ: «Ολοι οι διαγωνισμοί προμηθειών έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν και πριν την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του συνολικού ολυμπιακού προϋπολογισμού. Επίσης, όλα τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων που προωθούνται από τα Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ εκτελούνται επί τη βάση συμβάσεων και προδιαγραφών που έχουν εγκριθεί από την Οργανωτική Επιτροπή, τη ΔΟΕ και τις Ομοσπονδίες και παραδίδονται έτοιμα και εξοπλισμένα για τη βασική τους χρήση.

    [03] Εξεταστές υποψηφίων οδηγών: Αναστολή απεργίας

    21/02/2003 22:28:35

    Κανονικά θα διεξάγονται από τη Δευτέρα οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, μετά την απόφαση των εργαζομένων στις υπηρεσίες μεταφορών των Νομαρχιών όλη της χώρας, να αναστείλουν την απεργία τους. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων προχώρησε στην αναστολή των κινητοποιήσεων μετά την επίλυση του οικονομικού τους αιτήματος, που ήταν η καταβολή του επιδόματος που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπαλληλοι.

    Συγκεκριμένα με παρέμβαση του υφυπουργού μεταφορών Μανόλη Στρατάκη προς το υπουργείο οικονομικών αποφασίστηκε να χορηγηθεί στους εργαζόμενους αύξηση ύψους 140 ευρώ στην αποζημίωση των εξετάσεων, την οποία οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν.

    [04] Κυπριακό: Διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια

    21/02/2003 18:56:02

    Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή τον προσδιορισμό νέου ραντεβού,

    αλλά μόνο με την συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων,

    ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας επί της πτυχής ασφάλειας εγγυήσεων του σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Η ελληνική πλευρά πάντως απηύθυνε πρόσκληση για συνέχιση των συνομιλιών στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σημερινή συζήτηση ήταν

    ''διερευνητική'' και πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Τουρκία εμμένει στην άποψή της ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι επιθυμεί την συμμετοχή του Οργανισμού και σε αυτή την διαδικασία.

    [05] Σε διαθεσιμότητα σωφρονιστικοί υπάλληλοι

    21/02/2003 16:14:09

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος μετά την πρόσφατη άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπαλλήλων των ανδρικών και γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για αδικήματα που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών, αποφάσισε σήμερα τα εξής:

    «Α) Άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων για τους υπαλλήλους των ανδρικών φυλακών Νικόλαο Βατσινέα και Ανδρέα Βατσινέα (πατέρας και γιός), καθώς και της αρχιφύλακος των γυναικείων φυλακών Αθηνάς Χαραμαντά.

    Β) Την παραπομπή στο υπηρεσιακό - πειθαρχικό συμβούλιο των εν λόγω υπαλλήλων, καθώς και της πρώην διευθύντριας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού Αικατερίνης Σαρησάββα.

    Γ) Την αντικατάσταση της υποδιευθύντριας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού Ειρήνης Κακασή.

    Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δώσει σαφείς εντολές να διερευνηθεί σε βάθος κάθε υπόθεση και να πέσει άπλετο φως και εφόσον από τη Δικαιοσύνη διαπιστωθούν συγκεκριμένες ευθύνες, να υπάρξει επιμερισμός τους.

    Παράλληλα, ο κ.Πετσάλνικος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «μεμονωμένα περιστατικά δεν μειώνουν την προσφορά και το έργο του προσωπικού όλων των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, που επιτελεί το λειτούργημά του κάτω από δύσκολες συνθήκες σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο.

    [06] Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών Θεσ/κης

    21/02/2003 15:42:55

    Σε αποχή διαρκείας από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τις προγραμματισμένες χειρουργικές και εργαστηριακές πράξεις προχωρούν από τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν καθημερινά ένα νοσοκομείο της πόλης που δεν θα έχει εφημερία να πραγματοποιεί 3ωρη στάση εργασίας, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση.

    Κύριο αίτημα των απεργών είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις κινητοποιήσεις των γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας Έκτορας Νασιώκας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι ''είμαστε σε συνεργασία με τους γιατρούς μιλάμε μαζί τους. Οι συνάδελφοι γιατροί κάνουν συνδικαλιστικούς αγώνες προβάλλουν τα αιτήματά τους και βεβαίως έχουν αιτήματα και προβλήματα και εμείς είμαστε σε διάλογο μαζί τους για να τα αντιμετωπίσουμε''.

    Σύμφωνα με το κ.Νασιώκα έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση τα δύο τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες που παρέχουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι η προσπάθεια για αναβάθμισή τους είναι συνεχής.

    Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί σύσκεψη, κατά την οποία θα εξεταστούν όλες οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ΤΕΠ.

    [07] Τράπεζες - Επιτόκια - Εκτιμήσεις - Κωστόπουλος.

    21/02/2003 15:31:43

    Την εκτίμηση ότι και άλλες εμπορικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη έκανε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για την χρήση του 2002.''Δεν νομίζω να είμαστε μόνοι για πολύ καιρό'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κωστόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κινήσεις των άλλων τραπεζών, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η κίνηση της Alpha Bank να αυξήσει τα επιτόκια στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τον αριθμό των πελατών της και την διαρροή σε άλλες τράπεζες. Οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του επιτοκίου στην στεγαστική πίστη είναι ελάχιστες. Για ένα δάνειο 50.000 ευρώ η επιπλέον επιβάρυνση είναι 11 ευρώ το μήνα. ''Ο πελάτης δεν θα φύγει από εμάς για να γλιτώσει 11 ευρώ, τα οποία τα κερδίζει σε ποιότητα και ταχύτητα εξυπηρέτησης'' ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank.

    Ο κ.Κωστόπουλος συνέστησε στους υποψήφιους δανειολήπτες να επιλέγουν το σταθερό επιτόκιο στεγαστικής πίστης το οποίο κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Τέτοια χαμηλά επιτόκια δεν ξέρω αν θα τα ξαναβρίσκουμε για πολύ καιρό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [08] Επέτειος απελευθέρωσης Ιωαννίνων

    21/02/2003 14:52:29

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστη Στεφανόπουλου και με μεγαλειώδη παρέλαση τμημάτων της σπουδάζουσας νεολαίας , των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ολοκληρώθηκαν στα Γιάννινα οι γιορταστικές εκδηλώσεις για την 90ή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης απο τον τουρκικό ζυγό.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής. Παραβρέθηκαν επίσης οι υφυπουργοί Αμυνας και Γεωργίας κκ Λωτίδης και Αργύρης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και πολλοί προσκεκλημένοι.

    Το πρωϊ στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

    Μετά την παρέλαση στο Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας και αμέσως μετά παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών 8ης Μεραρχίας, ο διοικητής της.

    Μετά την λήξη της παρέλασης ο κ. Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε:

    ''Σε μια περίοδο διαμαχών και πολιτικών κατορθωμάτων, ας ευχηθούμε ολοι να επικρατήσει ειρήνη, όχι μονο στην Ελλάδα και την περιοχή της, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

    Οσο κανείς σκέφτεται περισσότερο τον πόλεμο, τόσο επιθυμει την ειρήνη. Ας λειτουργήσουν λοιπόν οι διεθνείς Οργανισμοί, ας επιβληθεί το Διεθνές Δίκαιο και ας επικρατήσουν οι επιθυμίες των λαών που είναι υπέρ της ειρήνης και μόνο''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 February 2003 - 21:30:15 UTC