Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάν: Υπογραφή διακήρυξης για Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [02] Τηλεφωνική συνομιλία Σημίτη Μπούς
  • [03] Πάχτας:Χρηματοδότηση δήμων για καταστροφές δρόμων

  • [01] Ανάν: Υπογραφή διακήρυξης για Ολυμπιακή Εκεχειρία

    25/02/2003 19:59:10

    Τη διακήρυξη προσωπικοτήτων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, υπέγραψε απόψε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξήρε το ρόλο του κ. Αναν στις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση σε πολλές περιοχές του κόσμου και αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι περιμένουμε πολλά και τρέφουμε πολλές ελπίδες.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά γιατί η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα συνδέεται με την υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, δήλωσε ότι: ''Την υπογραφή πρέπει να την εφαρμόζουμε και την υλοποιούμε καθημερινά στην πράξη''.

    Στη σύντομη εκδήλωση παρόντες ήταν οι πρέσβεις στην Αθήνα των πέντε χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως οι κυρίες Δαμανάκη και Καλαντζάκου, που είχαν αναλάβει την προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες.

    [Φώτο-553095]

    [02] Τηλεφωνική συνομιλία Σημίτη Μπούς

    25/02/2003 17:21:35

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 15 λεπτών είχαν σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

    Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν το Ιράκ και ο κ. Μπούς συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για τη στάση που έχει τηρήσει στο θέμα, την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και την επιτυχία αυτής της Συνόδου.

    Ο κ. Μπούς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, χαρακτήρισε "σημαντικές" τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις αυτές να παραμείνουν το ίδιο σημαντικές και διαβεβαίωσε τον κ. Σημίτη ότι ο ίδιος θα εργαστεί προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατύπωσε την άποψη πως οτιδήποτε γίνει σε σχέση με το Ιράκ, αυτό πρέπει να προέλθει από τον ΟΗΕ και με απόφαση του διεθνούς οργανισμού, κάτι με το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συμφώνησε ο κ. Μπούς.

    Ο κ. Σημίτης εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που είχε να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην παρουσία του Κόφι Ανάν σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία και ζήτησε από τον κ. Μπούς να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς την άλλη πλευρά (Τουρκία και Ντενκτάς) προκειμένου να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Μπούς κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον κ. Σημίτη για το προσωπικό του ενδιαφέρον σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    [Φώτο-397462]

    [03] Πάχτας:Χρηματοδότηση δήμων για καταστροφές δρόμων

    25/02/2003 16:45:40

    Εγκρίθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Πάχτα και μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χρηματοδότησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα συνολικού προϋπολογισμού 69.250.000 ευρώ, που αφορούν στην άμεση αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών από τις πρόσφατες θεομηνίες.

    Παράλληλα αποφασίσθηκε η έγκριση χρηματοδότησης, από το ΠΔΕ του 2003, με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, έργων αποκατάστασης ζημιών στους οδικούς άξονες Τρίπολη Καλαμάτα και Κόρινθος - Τρίπολη, μετά από σχετική πρόταση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ενώ σταδιακά ξεκινά και η έγκριση άμεσης χρηματοδότησης των Περιφερειών με πόρους που θα κυμανθούν περί τα 120 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

    Οσον αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για το 2003 σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 34.625.000 ευρώ και θα κατανεμηθούν μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης στους ΟΤΑ με σκοπό την ενίσχυσή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

    Με την απόφαση αυτή ξεκινά το πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των Δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση του κόστους των ζημιών και τη δυνατότητα άμεσων μικρών παρεμβάσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζημιών, οι οποίες με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχονται συνολικά σε 600 εκατ. ευρώ περίπου.

    Ηδη τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έχουν ξεκινήσει την αποτίμηση των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η αποκατάστασή τους. Με την ολοκλήρωση της αποτίμησης ανά Περιφέρεια, Νομαρχία και Δήμο, θα εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα αποκατάστασης με ταυτόχρονη έγκριση των αναλογούντων πιστώσεων για τη χρηματοδότησή τους.

    Οι πόροι που θα διατεθούν, αφορούν στην αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου μέσω του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, στην αποκατάσταση του νομαρχιακού επαρχιακού δικτύου μέσω των Περιφερειών, στην αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας μέσω των Δήμων, στην αποζημίωση των γεωργικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ και τέλος, στην άμεση ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

    Ειδικά για το Νόμο Κυκλάδων και τα νησιά που έχουν πληγεί από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, με απόφαση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης με στόχο να αποκατασταθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, οι υποδομές εν όψει της τουριστικής περιόδου. Για την αποκατάσταση των ζημιών ακολουθείται η διαδικασία που εφαρμόσθηκε στα έργα του Κηφισού.

    Με δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας επεσήμανε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης με τη συνδρομή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού, ώστε να βοηθηθούν και να ανακουφισθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 February 2003 - 21:30:15 UTC