Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη σε Γ.Μιχαλόπουλο
  • [02] Ανάσυρση μέλους πληρώματος μοιραίου ελικοπτέρου ΕΚΑΒ.
  • [03] Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα
  • [04] Κηδεύεται αύριο ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός Δ.Ποταμίτης
  • [05] Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Παπανδρέου
  • [06] Αύριο η απάντηση των 2 πλευρών στην Κύπρο στο σχέδιο Ανάν
  • [07] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Ανάν στην Κύπρο
  • [08] Κανένα ίχνος του 3χρονου στον Αλιάκμονα

  • [01] Ποινική δίωξη σε Γ.Μιχαλόπουλο

    27/02/2003 14:07:16

    Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του εκδότη κ. Γρηγόρη Μιχαλόπουλου παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρης Μπάγιας, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Ο κ. Μπάγιας ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του εκδότη για τα αδικήματα της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα κατά συρροή και της απόπειρας απάτης κατά συρροή. Η δίωξη θα αφορά και κάθε άλλον υπεύθυνο που ενδεχομένως προκύπτει απο την κύρια ανάκριση.

    Το αδίκημα της εκβίασης αφορά πέντε παθόντες οι οποίοι κατέθεσαν στοιχεία στον κ. Παπαγγελόπουλο και είναι ο κύριοι Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Γιάννης Λάτσης, Αργύρης Σαλιαρέλης, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ένα ακόμη πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία μετά άπο δικό του αίτημα δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Το αδίκημα της απόπειρας απάτης διαπράχτηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Παπαγγελόπουλου σε βάρος δυο προσώπων, τα στοιχεία των οποίων επίσης δεν γίνονται γνωστά αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται περί επιχειρηματιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί σε διάστημα που αφορά και το 2003.

    Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν περίπου 15 μάρτυρες.

    Με την ίδια παραγγελία ο κ. Μπάγιας δίνει εντολή στον κ. Παπαγγελόπουλο να συνεχίσει την προκαταρκτική εξέταση για τα αδικήματα της εκβίασης είτε με την απειλή της 17 Νοέμβρη είτε υπο το κράτος άλλων απειλών σε ο,τι αφορά πρόσωπα πλήν του εκδότη κ. Μιχαλόπουλου που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ο κ. Μπάγιας ζητά να ερευνήσει και σε αυτές τις περιπτώσεις ο εισαγγελέας το ενδεχόμενο σύνδεσης δραστών εκβιάσεων με την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακύψει στοιχεία που να συνδέουν φερόμενους ως δράστες εκβιασμών με μελη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Στην εντολή του ο κ. Μπάγιας ζητά απο τον εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλο να ολοκληρώσει την έρευνά του το πολύ σε δυο μήνες.

    Η δικογραφία για την υπόθεση Μιχαλόπουλου διαβιβάστηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 22ο τακτικό ανακριτή κ. Νικόλαο Μήλιο.

    Τέλος ο κ. Μπάγιας μετά τη μελέτη των στοιχείων της αναφοράς των κκ Αθανασιου Αθανασούλη και Γιώργου Βαλσαμίδη κατά του εκδότη κ. Γιώργου Κουρή για το αδίκημα της εκβίασης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα καθώς έκρινε οτι η υπόθεση είναι αυτοτελής και δεν πρέπει να συσχετιστεί με την έρευνα Παπαγγελόπουλου.

    Ο κ. Μπάγιας επισυνάπτει στον κ. Ασπρογέρακα και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή" απο 20 Φεβρουαρίου έως και σήμερα που αναφέρονται στην υπόθεση των βασικών μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού "ΑΛΤΕΡ" κκ Αθανασούλη και Βαλσαμίδη.

    [Φώτο-549988]

    [02] Ανάσυρση μέλους πληρώματος μοιραίου ελικοπτέρου ΕΚΑΒ.

    27/02/2003 13:55:30

    Τον ένα απο τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανέσυραν, λίγο μετά το μεσημέρι, οι δύτες του Ωκεανογραφικού ''Αιγαίο'' απο βάθος 75 μέτρων, όπου βρέθηκε η άτρακτος του ελικοπτέρου.

    Η σορός μεταφέρθηκε με το ναυαγοσωστικό στο νοσοκομείο Ικαρίας, και πριν απο λίγη ώρα οι συγγενείς των αγνοουμένων κλήθησαν για να κάνουν την αναγνώριση.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ποιός απο τα τέσσερα μέλη του πληρώματος ανασύρθη απο το βάθος των 75 μέτρων.

    Συγγενείς των αγνοουμένων πριν απο λίγη ώρα επανέλαβαν ότι κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης θα πρέπει να παρίσταται Εισαγγελέας. Αναμένεται μέχρι το απόγευμα να φθάσει στη θαλάσσια περιοχή και ο γερανός, ο οποίος θα βοηθήσει στην ανέλκυση της ατράκτου. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν και να ανασύρουν απο την άτρακτο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ή αν θα προχωρήσουν στην ανέλκυση της ατράκτου και στη συνέχεια τον απεγκλωβισμό.

    Εξάλλου, αναμένεται με πτήση της Ολυμπιακής να φθάσουν στο νησί και οι υπόλοιποι συγγενείς των αγνοουμένων.

    [03] Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα

    27/02/2003 12:57:31

    Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιήσει αύριο στις 1μμ η ΟΛΜΕ, ενόψει και της άτυπης συνόδου των υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Αθήνα την 1η Μαρτίου.

    Η ΟΛΜΕ έχει ανακοινώσει οτι στόχος των κινητοποιήσεων είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενω για την ίδια ημέρα έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας το πρωί και το απόγευμα

    [04] Κηδεύεται αύριο ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός Δ.Ποταμίτης

    27/02/2003 12:45:33

    Κηδεύεται αύριο στις 3.30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Ζωγράφου στην Αθήνα, ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός Δημήτρης Ποταμίτης, οποίος έχασε χθές τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με ανίατη ασθένεια.

    Ο εκλιπών νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο διαγνωστικό νοσοκομείο Μεταξά, του Πειραιά.

    Ο Δημήτρης Ποταμίτης, γεννήθηκε το 1945, στο Νησί της Αφροδίτης, όπως αποκαλούσε και ο ίδιος με αγάπη την Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών.

    Πρωτοέπαιξε στο θίασο Μάνου Κατράκη-Αλέξη Σολωμού, ενώ το 1989 ήταν ο «Ορέστης στην Επίδαυρο, με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

    Πριν από 29 χρόνια, δημιούργησε το Θέατρο Ερευνας, στην περιοχή Ζωγράφου, και υπήρξε η ψυχή της θεατρικής αυτής γωνιάς, που παρουσίασε πολλές πρωτοποριακές παραστάσεις, για τριάντα χρόνια.

    Πριν από ένα χρόνο, το θέατρο έκλεισε, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους όπως ανέφερε ο ιδρυτής του- αλλά και για αισθητικούς και ηθικούς λόγους.

    Μάλιστα, σε ένα "μανιφέστο" που κυκλοφόρησε ο ίδιος το Νοέμβριο του 2002, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να αντισταθεί στον ?κουλτουριάρικο χαβαλέ και την κουλτουριαρικη τσόντα.

    Πάντως, από το 1971 που άνοιξε το Θέατρο, στην γειτονιά του Ζωγράφου, ανέβασε έργα όπως «Ο άνθρωπος ελέφαντας, «Ο Ελληνας βάτραχος και πολλά ακόμα έργα του κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου.

    Είχε υπογράψει τη συγγραφή έξι παιδικών βιβλίων, όπως «Τα ανάποδα παραμύθια, «Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη και «Το λουρί του Σωκράτη.

    Πίστευε, μάλιστα, ιδιαίτερα στο θέατρο για παιδιά, και σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι «με το θέατρο για παιδιά, προετοιμάζεται ο αυριανός καλός θεατής, ο αυριανός ευσυνείδητος πολίτης, αλλά κυρίως ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος.

    Πολύ συχνά, οι παθιασμένες απόψεις του για το θέατρο και την τέχνη, τον έφεραν σε σύγκρουση με την πολιτική εξουσία, και ασκούσε κριτική με κάθε ευκαιρία.

    [05] Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Παπανδρέου

    27/02/2003 12:34:13

    Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επικεφαλής της κοινοτικής τρόικας θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Ιράκ. Επίσης ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Κοντολίζα Ράις. Εξάλλου στη Βουλή πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων πρό ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ενδεχόμενη κρίση στο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική προεδρία της ΕΕ καθώς και για τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

    [06] Αύριο η απάντηση των 2 πλευρών στην Κύπρο στο σχέδιο Ανάν

    27/02/2003 12:10:54

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και σε σύντομο χρόνο ολοκληρώθηκε η πρωϊνή συνάντηση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το νέο πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, τον απερχόμενο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση κράτησε μόνο 45 λεπτά και όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος συζητήθηκαν μόνο διαδικαστικά θέματα.

    Η συνάντηση θα επαναληφθεί αύριο, οπότε οι δύο πλευρές αναμένεται να τοποθετηθούν επί τις ουσίας του νέου αναθεωρημένου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, που παρουσίασε ο κ.Αναν. Εκτιμάται οτι σήμερα, δόθηκε χρόνος στις δύο πλευρές να εξετάσουν τα διάφορα θέματα και να επανέλθουν αύριο με απαντήσεις.

    Κατά την αποχώρησή του ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκε να δηλώσει "αύριο", ενώ ο Αλβαρο ντε Σότο μίλησε για "αλλαγή σχεδίων" χωρίς να διευκρινίσει τη δήλωσή του.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε αργότερα ότι η πρώτη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν "πολύ καλή, πολιτισμένη και ανθρώπινη". Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, για να εξετάσει τις εξελίξεις.

    Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο κ.Κληρίδης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελλάδας, Χρίστο Παναγόπουλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η ελληνική πλευρά είναι το εδαφικό, ώστε το ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί να είναι τέτοιο που να διασφαλίζει την επιστροφή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού προσφύγων στα σπίτια τους, ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνει και το μέλλον της Καρπασίας.

    [Φώτο-553781]

    [07] Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Ανάν στην Κύπρο

    27/02/2003 11:50:06

    Κρίσιμη συνάντηση με τους παράγοντες του κυπριακού στη Μεγαλόνησο, έχει απο τις 10 το πρωί ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Χθες ο κ.Αναν επέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και στο Ραούφ Ντενκτάς το νέο αναθεωρημένο σχέδιο. Στη σημερινή συνάντηση παρίσταται και ο απερχόμενος πρόεδρος Κληρίδης, ύστερα από παράκληση του κ.Παπαδόπουλου.

    Είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση του κυρίου Παπαδόπουλου με το Ραούφ Ντενκτάς, μετά την εκλογή του στην προεδρία, στις 16 Φεβρουαρίου.

    Ο Κόφι Ανάν δήλωσε κατά την άφιξή του χθες ότι αναμένει απάντηση από τις δύο πλευρές στο νέο σχέδιο, και τόνισε οτι είναι δυνατό να δοθεί το πολύ παράταση μιας εβδομάδας.

    Χθες βράδυ, ο κ.Παπαδόπουλος δήλωσε μετά απο συνάντηση που είχε με το Γλαύκο Κληρίδη, οτι θα χρειασθούν μακρές διαπραγματεύσεις πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν προτού επιτευχθεί συμφωνία. Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο κ.Κληρίδης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελλάδας, Χρίστο Παναγόπουλο.

    Στα κατεχόμενα πάντως, πραγματοποιείται νέο μαζικό συλλαλητήριο των Τουρκοκύπριων, οι οποίοι αξιώνουν λύση του Κυπριακού και ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [Φώτο-553545]

    [08] Κανένα ίχνος του 3χρονου στον Αλιάκμονα

    27/02/2003 11:49:51

    Συνεχίζονται οι έρευνες στην κοίτη και τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα για την ανεύρεση του 3χρονου Θανάση Τσένια, που χάθηκε κατά τη μοιραία πτώση από τη γέφυρα στη θέση Κλειδί του λεωφορείου ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

    Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ που κυριολεκτικά έχουν οργώσει την περιοχή από το πρωί της περασμένης Κυριακής, δεν βρέθηκε ίχνος του άτυχου Θανάση.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο διοικητής της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Σταμίγκος που συμμετέχει στις έρευνες είπε ότι σήμερα έχει αποκατασταθεί η ροή των νερών του ποταμού, καθώς χθες άνοιξαν οι στρόφιγγες του φράγματος της ΔΕΗ στη Σφηκιά Ημαθίας. Πρόσθεσε δε ότι θα προτείνει, σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο μικρός σήμερα, στη διοίκηση της πυροσβεστικής και στη διεύθυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ να κλείσουν αύριο ή μεθαύριο για μία ακόμη φορά το φράγμα, ώστε να αποξηρανθεί ξανά ο ποταμός. Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως ο άτυχος 3χρονος βρίσκεται κάπου στην κοίτη του ποταμού και ελπίζει πως μετά την αναμόχλευση του πυθμένα που έγινε θα βρεθεί.

    Στο μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ''Ιπποκράτειο'' νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης η 35χρονη δασκάλα Ευδοξία Μανικατζή. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς είναι τραυματισμένη στο κεφάλι και για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε νέα, δεύτερη κατά σειρά, πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση.

    Στο ίδιο νοσοκομείο εξακολουθεί να υποστηρίζεται από ομάδα ψυχολόγων η Αφροδίτη Σένια, μητέρα του 3χρονου Θανάση που αγνοείται και της 8χρονης Στέλλας που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα.

    Εξάλλου, ένας από τους 8 τραυματίες ο 22χρονος Γιώργος Σαββαϊδης, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγουν από το νοσοκομείο και οι Ναθαναήλ Τσατσάρης και Παντελής Τσολάκης.

    Εν τω μεταξύ με περιπολικό του τμήματος τροχαίας Κατερίνης μεταφέρθηκαν σήμερα στην Αθήνα τα ζωτικά όργανα του οδηγού του μοιραίου λεωφορείου Χρήστου Τόλιου προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητες τοξικολογικές και αιματολογικές εξετάσεις.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος αυτές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τόσο στο λεωφορείο όσο και στην νταλίκα. Το πόρισμα από την εξέταση των δύο οχημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

    [Φώτο-551910]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 February 2003 - 12:30:24 UTC