Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση νομου καταθέτει η ΝΔ για τη διαφάνεια.
  • [02] Διαβουλεύσεις για κάλυψη δίκης 17Ν.
  • [03] Σύσκεψη για τους υδάτινους πόρους
  • [04] ΝΔ:Ευθύνες σε κυβέρνηση για Ολυμπιάδα,χρηματιστήριο, διαφθορά, ανεργία
  • [05] Μητσοτάκης:Οχι σε τηλεοπτική μετάδοση της δίκης της 17Ν.
  • [06] Παραιτήθηκε διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Αθήνα
  • [07] Παραπομπή του σχεδίου για το Κυπριακό σε δημοψηφίσματα
  • [08] Κηδεύεται ο ηθοποιός ο Δ.Ποταμίτης
  • [09] Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
  • [10] Οι αρχηγοί στη Βουλή για το Ιράκ

  • [01] Πρόταση νομου καταθέτει η ΝΔ για τη διαφάνεια.

    28/02/2003 14:07:57

    Πρόταση νόμου για την καταπολέμηση της διαπλοκής θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ΝΔ, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, με την οποία θα προτείνει την κατάργηση των διατάξεων που συνιστούν «θεσμικό εκκολαπτήριο της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.

    Ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι έτσι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα κληθούν να αποδείξουν αν πράγματι θέλουν να πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Στην περίπτωση που η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας δεν ψηφιστεί απο τη Βουλή, όταν το κόμμα εκλεγεί στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παυλόπουλος, θα επαναφέρει την πρόταση νόμου για την κατάργηση αυτών των διατάξεων, που υποσκάπτουν το δημόσιο βίο και υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας.

    Ο τομεάρχης ΠΕΧΩΔΕ Σάββας Τσιτουρίδης τόνισε ότι η ΝΔ δεσμεύεται ως αυριανή κυβέρνηση ότι κανένα δημόσιο έργο δεν θα δημοπρατείται, άν δεν υπάρχει επικαιροποιημένη, πραγματική και ουσιαστική μελέτη, που θα ανατίθεται και θα εκπονείται στη βάση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, ενώ όλα τα έργα θα κατασκευάζονται με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Ο κ.Τσιτουρίδης είπε ότι θα πρέπει να επανιδρυθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και να υπάρξει σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα.

    [02] Διαβουλεύσεις για κάλυψη δίκης 17Ν.

    28/02/2003 14:07:50

    Πολύ σημαντική για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της 17Νοέμβρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος επισήμανε οτι με τη δίκη αυτή η Ελλάδα απαντά με όρους δημοκρατίας στη βία και το φανατισμό, απομυθοποιεί την τρομοκρατία και ενημερώνεται πλήρως για τα τεκταινόμενα.

    Τόνισε ότι ως υπουργός Τύπου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την ΕΣΗΕΑ για τη λειτουργία των δημοσιογράφων στη δίκη. Στο ζήτημα αυτό επισήμανε οτι η εταιρία που θα απομαγνητοφωνεί τα κείμενα της δίκης θα αποδίδει σε σταδιακή ροή, ανα τρίωρο περίπου, τις απομαγνητοφωνήσεις μέσω του ΑΠΕ. Επίσης, η χρήση των κασετοφώνων δεν έχει απαγορευτεί απο την κυβέρνηση, αλλά επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου, ενώ θα χορηγηθεί δωρεάν μια τηλεκάρτα αξίας 25 ευρώ ανά μήνα σε κάθε δημοσιογράφο που θα παρακολουθεί τη δίκη.

    Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συναντήθηκε με τους συντάκτες που θα καλύψουν τη δίκη της 17 Νοέμβρη. Κατά τη συζήτηση έγινε ενημέρωση των συντακτών για τις ενέργειες του προεδρείου προς την κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα της Ενωσης Πάνο Σόμπολο, δεν διαπιστώθηκε ουσιαστική διάθεση βελτίωσης των όρων εργασίας των δημοσιογράφων και μέχρι το βράδυ η Ενωση αναμένεται να εκδόσει σχετική ανακοίνωση για τον τρόπο αντίδρασής της.

    «Είναι λάθος, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης να μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα σε σχέση με την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, ένα ζήτημα που κατ΄ ανάγκη θα το λύσει το δικαστήριο με τις αποφάσεις του με βάση αναφοράς στο σύνταγμα και το νόμο, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η δίκη της «17 Νοέμβρη, που ξεκινά τη Δευτέρα.

    Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Κουκιάδης, τάχθηκε κατά της συνεχούς τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, αλλά υπέρ της λήψης στιγμιότυπων και της χρήσης μαγνητοφώνου.

    [03] Σύσκεψη για τους υδάτινους πόρους

    28/02/2003 13:31:28

    Το θέμα της συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, "σε λίγες μέρες θα καταλήξουμε σε μία τελική διαμόρφωση του σχήματος επιλογών και αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Ετσι, θα δοθεί η δυνατότητα για μία αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για να μπορούν να ικανοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι αγρότες αλλά και οι πολίτες, γιατί το νερό είναι πολύτιμο αγαθό".

    Απο την πλευρά της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι υπάρχει η κοινοτική οδηγία, υποχρεωτική για τη χώρα μας και πρέπει να τροποποιήσουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να έχουμε μία πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπου η περιβαλλοντική διάσταση θα είναι έντονη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς καθώς και ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας.

    Αυξήσεις ΕΥΔΑΠ Τόσο ο κ. Τσοχατζόπουλος όσο και η κ. Παπανδρέου ρωτήθηκαν και για τις αυξήσεις, ύψους 2,5% στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι οι επιχειρήσεις διαχείρισης υδάτινου δυναμικού είναι αυτοτελείς ανώνυμες εταιρίες και λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και στη βάση της λογικής προτείνουν αυξήσεις. Η κυβέρνηση αποφάσισε σχετικά με τις ΔΕΚΟ ότι θα έχει μία νέα πολιτική κριτηρίων για τον τρόπο αύξησης των τιμολογίων.

    Οι αυξήσεις θα είναι κάτω απο τον πληθωρισμό, ώστε να υπάρχει μία βασική αρχή, που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απο την πλευρά της η κ. Παπανδρέου απάντησε σχετικά ότι η αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ είναι σύμφωνη με το νόμο για τη μετοχοποίηση της εταιρίας, που είχε γίνει, ο οποίος προέβλεπε ετήσια αύξηση των τιμολογίων, ανάλογη με τον πληθωρισμό. Η ΕΥΔΑΠ, σημείωσε η κ. Παπανδρέου, είναι ανώνυμη εταιρία. Αλλωστε πρέπει να κάνει και πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης για να είναι αποτελεσματική.

    [04] ΝΔ:Ευθύνες σε κυβέρνηση για Ολυμπιάδα,χρηματιστήριο, διαφθορά, ανεργία

    28/02/2003 12:51:42

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής,μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην κρίση του Ιράκ,σημειώνοντας ότι επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας των πολιτών, επηρεάζει την οικονομία και δημιουργεί μείζονα διεθνή ζητήματα.

    Είπε ακόμη ότι η ΝΔ ζητά την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του κύρους του ΟΗΕ,αλλά και ενιαία στάση και συνοχή της Ευρώπης.Οι προτάσεις της ΝΔ αποβλέπουν στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας,της οικονομίας και της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας,είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς,με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα περιθώρια και σημείωσε ότι η ευθύνη πέφτει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και την Αγκυρα,που οφείλουν να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους στη διεθνή νομιμότητα,ενώ η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει την ΕΕ όσο διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε τρίτη χώρα.Η ελληνική πλευρά,είπε ο κ. Καραμανλής,απέδειξε την καλή της θέληση και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του,υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ βρίσκεται δίπλα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου και στον Κυπριακό ελληνισμό.

    Ο κ.Καραμανλής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας,ενώ αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες,σημειώνοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες και μόλις πριν απο λίγες ημέρες γι' αυτό το λόγο η ΔΟΕ έδειξε άλλη μία κίτρινη κάρτα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της αύξησης του κόστους της προετοιμασίας,σύγχυση,επικαλύψεις και έλλειψη οράματος. Η δέσμευση,είπε ο κ. Καραμανλής,να διοργανώσουμε τους καλύτερους αγώνες και η ευκαιρία να μετατραπεί το 2004 σε εργαλείο ανάπτυξης, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ορόσημο καταχρέωσης της χώρας και γι'αυτό ''ζητώ απ'όλους να εργαστούμε για να μπεί φρένο στη σπατάλη και την ανευθυνότητα των κρατούντων και να βάλουμε πλάτη για την επιτυχία της διοργάνωσης''. ''Αυτοί φεύγουν και μπορεί να μην νοιάζονται.Εμείς ερχόμαστε και έχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση είναι εθνική'',είπε.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση για το ''έγκλημα'' του Χρηματιστηρίου,σημείωσε ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν δανειστεί υπερβολικά, κατηγόρησε για αναποτελεσματικότητα την κυβέρνηση στο θέμα των πανωτοκίων,για την ακρίβεια,αλλά και για την ανεργία που,όπως είπε,αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.

    Οι πολιτικές της κυβέρνησης,ανέφερε ο κ.Καραμανλής,έχουν αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι ''αυτή δεν είναι κυβέρνηση υπεύθυνων πολιτικών,είναι κυβέρνηση ανεύθυνων σχολιαστών, οι υπουργοί αντί να παράγουν έργο επισκέπτονται και σχολιάζουν, περιγράφουν τα προβλήματα και προβάλουν σαν άλλοθι τον ισχυρισμό ότι δεν είχαν τον χρόνο.Εφθασαν στο σημείο να δείχνουν με το δάκτυλο σαν υπεύθυνο τον διπλανό τους και απο τη συναρμοδιότητα έφθασαν στην αναρμοδιότητα και απο τη συλλογική ευθύνη στην καθολική ανευθυνότητα.

    Μόνη έγνοια τους είναι η προετοιμασία για τη διαδοχή''.

    Ο κ. Καραμανλής σχολίασε και δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση και κυβερνήτη,σημειώνοντας ότι κυβερνήτες έχουν μόνο τα προτεκτοράτα και αυτό αποτελεί ορολογία του καθεστωτισμού,που τους χαρακτηρίζει και η οποία προέρχεται προφανώς απο τα ...Πιστεύω που καταθέτουν στη Βουλή.Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανήμπορος να συντονίσει την κυβέρνηση και φοβισμένος απο την κατακραυγή του κόσμου και τα σενάρια των συντρόφων του και γι'αυτό κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ''με βουτιές στο παρελθόν''.

    Σημείωσε ότι επιλογή της ΝΔ είναι να αφήσει την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ,την οπισθοδρόμηση,την παρωχημένη σκέψη και τις παλιές χρεοκοπημένες πρακτικές.Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επί μακρόν στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής,αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και στην κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα.Τόνισε ότι το κόμμα του καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς,με πρώτο βήμα την κατάργηση των διατάξεων που θεσμοθετούν την διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία. Αν έχει δίκιο σε κάτι ο πρωθυπουργός που λέει ότι η αντιπολίτευση τα βλέπει όλα γκρίζα, είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρει σήμερα το καφέ της λάσπης που μας πνίγει,αφού τα πάντα γίνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο και συντονισμό,είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τα στελέχη του σε διαρκή επαργύπνιση και σε διάταξη μάχης,αφού,όπως είπε, η πολιτική ζωή έχει μπει ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο,προσθέτοντας ότι ''η κυβέρνηση κινείται σ'αυτή τη λογική και σ' αυτό το πλάνο, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν με τον τρόπο τους συμμετοχή στην κούρσα της διαδοχής και βλέπουν το έδαφος να χάνεται κάτω απο τα πόδια τους.Ομως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και είναι ανάγκη να δουλέψουμε όλοι σκληρά,ενωμένοι, απόλυτα συντονισμένοι,κοιτώντας μόνο μπροστά''.Σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες απαιτούν ανανέωση και μια αποτελεσματική κυβέρνηση.

    Εξάλλου,αύριο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ.Για τις πέντε θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κύριοι Κασίμης,Μιχαλολιάκος, Ορφανός, Σπηλιωτόπουλος και οι κυρίες Πετραλιά,Φουντουκίδου και Παπαδημητρίου. Για τις επτά θέσεις εξωκοινοβουλευτικών μελών έχουν θέσει υποψηφιότητα οι κύριοι Βούτος,Ζαγορίτης, Τουσιάκης, Κωστούλας, Σούρλας, Βαλακούρας, Πατσόγιαννης, Μανώλης, Μοσχονάς, Παπαϊωάννου, Τζίμας και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Μερόπη Καλδή. Και στις δύο κατηγορίες εκλέγονται λόγω της ποσόστωσης δύο γυναίκες.Το ερώτημα που τίθεται στα ''πηγαδάκια'' μεταξύ των στελεχών της ΝΔ είναι αν σ' αυτή την εκλογική μάχη η Ντόρα Μπακογιάννη θα έρθει πρώτη και με διαφορά σε σταυρούς.

    Πάντως,στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και στα πηγαδάκια,το ζήτημα που κυριαρχεί είναι η αυριανή ψηφοφορία και η προσπάθεια των υποψηφίων να πείσουν τους συναδέλφους τους να τους ψηφίσουν.-

    [Φώτο-552736]

    [05] Μητσοτάκης:Οχι σε τηλεοπτική μετάδοση της δίκης της 17Ν.

    28/02/2003 12:50:19

    Κατηγορηματικά αντίθετος με την τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση της δίκης της ''17 Νοέμβρη''δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι με αυξημένη πλειοψηφία και απο τα δύο μεγάλα κόμματα, ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος στη Βουλή,που δεν επιτρέπει την κάλυψη των δικών.

    Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι μόνο κατ'εξαίρεση το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την κάλυψη της δίκης,αλλά σημείωσε με νόημα πως γι'αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι διάδικοι και η πολιτική αγωγή,σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για να επιτραπεί αυτή η εξαίρεση.

    Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης,ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει δημοσιότητα,χωρίς όμως υπερβολές και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί μέση λύση. Επεσήμανε ότι αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το δικαστήριο για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα να λάβει υπόψη του το αίτημα της κοινωνίας.-

    [Φώτο-549927]

    [06] Παραιτήθηκε διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Αθήνα

    28/02/2003 12:25:56

    Εκπληξη προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών η παραίτηση Αμερικανού διπλωμάτη καριέρας που υπηρετούσε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με αφορμή την πολιτική του προέδρου Μπούς στο θέμα του Ιράκ.

    Η ''Νιου Γιορκ Τάιμς'', με χθεσινό της δημοσίευμα, αναφέρεται στην επιστολή παραίτησης του Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ο οποίος επικαλείται λόγους αρχής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησής του για την ιρακινή κρίση.

    ''Ο διακαής μας πόθος για πόλεμο με το Ιράκ μας οδηγεί στην απεμπόληση της διεθνούς νομιμότητας, που ήταν το πιο δυνατό αμυντικό και επιθετικό όπλο της Αμερικής από τις ημέρες του Γούντροου Γουίλσον'', τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που στάλθηκε τη Δευτέρα, αφού ενημέρωσε πρώτα τον πρέσβη Τόμας Μίλερ.

    Ο κ. Κίσλινγκ ήταν πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και προηγουμένως είχε υπηρετήσει στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, την Καζαμπλάνκα, την Υεμένη και θεωρείται ένας από τους καλούς γνώστες των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, με υπηρεσία στο διπλωματικό σώμα για είκοσι χρόνια.

    Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον 45χρονο διπλωμάτη, ο οποίος με δηλώσεις του επέκρινε την όλη πολιτική για το Ιράκ που ''επένδυσε παρά πολλά στον πόλεμο'', θεωρώντας την επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραιτήθηκαν λόγω της βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης Κλίντον, από το 1992 μέχρι το 1994.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή, προσθέτοντας ότι είναι λυπηρό ότι ο κ.Κίσλινγκ αισθάνθηκε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει στη διπλωματική υπηρεσία με δεδομένες τις απόψεις του.

    [07] Παραπομπή του σχεδίου για το Κυπριακό σε δημοψηφίσματα

    28/02/2003 12:04:38

    O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κάλεσε το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, για να είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν συμφωνία παραπομπής του σχεδίου του για το Κυπριακό, σε δημοψηφίσματα.

    Αυτό δήλωσε ο κ.Ανάν, μετά τη σημερινή δεύτερη συνάντησή του με τους κ.Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, παρουσία του απερχομένου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    Πάντως, χθες ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε οτι δεν πρόκειται να υπογράψει το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε τέχνασμα η προσφυγή σε δημοψήφισμα προκειμένου να αναγκασθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να υπογράψουν το σχέδιο Ανάν.

    Χθες στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε νέο ογκώδες συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι ζήτησαν για μία ακόμη φορά την παρίτηση του Ντενκτάς προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιείται το απόγευμα η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Μετά την τελετή στη βουλή, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης θα του παραδώσει την εξουσία. Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί.

    [Φώτο-553781]

    [08] Κηδεύεται ο ηθοποιός ο Δ.Ποταμίτης

    28/02/2003 11:51:24

    Κηδεύεται σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Ζωγράφου στην Αθήνα, ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός Δημήτρης Ποταμίτης, οποίος έχασε προχθές τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με ανίατη ασθένεια.

    Ο εκλιπών νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο διαγνωστικό νοσοκομείο Μεταξά, του Πειραιά.

    [09] Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

    28/02/2003 11:51:15

    Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 1μμ η ΟΛΜΕ και άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες

    Αφορμή για την κινητοποίηση αποτελεί η άτυπη σύνοδος υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 1 έως 2 Μαρτίου. Παράλληλα, άλλωστε οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν τη δική τους «αντισύνοδο για να συζητηθούν τα μείζονα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

    Στόχος των κινητοποιήσεων είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όπως επίσης και η έκφραση της αντίθεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας στις πολιτικές της αγοράς που προωθούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε ακόμη, για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας. Για μεν τον πρωινό κύκλο μαθημάτων απο 11 π.μ. εως 2 μ.μ. και για τον απογευματινό απο 2 μ.μ. εως 5 μ.μ.

    [10] Οι αρχηγοί στη Βουλή για το Ιράκ

    28/02/2003 00:38:53

    «Το Ιράκ έχει μια τελευταία ευκαιρία να διευθετήσει την κρίση ειρηνικά, τόνισε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κρίση στο Ιράκ, ενώ αναφέρθηκε στην υποχρέωση της ελληνικής προεδρίας να επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας κοινής και ομόφωνης θέσης των «15. Ζήτησε μάλιστα, εν όψει της νέας διακυβερνητικής για το μέλλον της Ευρώπης, να «προβληματιστούμε για το πως διαμορφώνουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη σ ένα παγκόσμιο πολυκεντρικό σύστημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής πρότεινε πέντε κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ από την Ευρώπη και την ελληνική Προεδρία, ενώ ζήτησε σχέδιο της Ελληνικής Προεδρίας για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης κρίσης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν ήταν στην αντιπολίτευση θα έκανε «φτηνό αντιαμερικανισμό και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Εξωτερικών να στέλνει τελεσίγραφα στον Σαντάμ και ο γραμματέας του κόμματος να επιτίθεται λάβρος στην Αμερική. Για «σικάτη ειλικρίνεια κατηγόρησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «ανέπτυξε την νεοταξίτικη λογική των αμερικανών, την οποία και υιοθέτησε, υποστηρίζοντας όλα τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για τον πόλεμο, δηλαδή τα όπλα μαζικής καταστροφής και το δικτατορικό καθεστώς του Ιράκ. Πρόσθεσε δε ότι και η ΝΔ δεν θα είχε διαφορετική οπτική αν ήταν στην κυβέρνηση. Ο αρχηγός του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να ταχθεί με σαφήνεια υπέρ των απόψεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει προσυπογράψει για τον πόλεμο εναντίον των Βαλκανίων και δεν πρέπει να το επαναλάβει, ενώ αναρωτήθηκε για ποιό λόγο δέχθηκε τα συγχαρητήρια του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 February 2003 - 12:30:23 UTC