Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέοι βομβαρδισμοί σε Ιράκ-Εντείνονται οι φόβοι για επιθέσεις
  • [02] Σ.Κόκκαλης-Υπόθεση κατασκοπείας-Στο αρχείο η δικογραφία
  • [03] Προφυλακιστέος ο Τούρκος αεροπειρατής
  • [04] Σημίτης:Μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες του πολέμου
  • [05] Μαζικοί βομβαρδισμοί αλλά οι χερσαίες δυνάμεις καθηλωμένες
  • [06] Πέτσος:''Οι εγκέφαλοι της 17Ν απουσιάζουν απο το ειδώλιο''

  • [01] Νέοι βομβαρδισμοί σε Ιράκ-Εντείνονται οι φόβοι για επιθέσεις αυτοκτονίας

    31/03/2003 15:20:19

    Νέοι απο ξηράς και αέρος βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα εναντίον της Βαγδάτης,σύμφωνα με τους ανταποκριτές του πρακτορείου Ρόιτερ και το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Οι νέοι βομβαρδισμοί απο τις συμμαχικές δυνάμεις σημειώθηκαν στις 13:00 (τοπική και ώρα Ελλάδας)και το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες με περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας απο τις οποίες βγαίνουν μαύροι καπνοί.

    Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, δήλωσε σήμερα οτι ''περισσότεροι από 5.000 άραβες εθελοντές'' έφτασαν από το εξωτερικό στο Ιράκ για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του αμερικανο-βρετανικού συνασπισμού.

    Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ανσαρ αλ Ισλάμι, ισλαμική οργάνωση με βάσεις στο βόρειο Ιράκ που φέρεται να συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε σε σελίδα του Διαδικτύου ότι έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των μαχητών της σε άλλες ζώνες του Ιράκ και ότι ετοιμάζεται να οργανώσει επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ ο στρατηγός Τόμι Φρανκς έκανε σήμερα το πρώτο του ταξίδι απο το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ,αφότου άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις,πριν απο 12 ημέρες,ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέϊτ KUNA μετέδωσε ότι ο Φρανκς έφθασε για σύντομη επίσκεψη προκειμένου να επιθεωρήσει τα στρατεύματα στο Κουβέϊτ, απ'όπου άρχισε η εισβολή στο Ιράκ.

    [02] Σ.Κόκκαλης-Υπόθεση κατασκοπείας-Στο αρχείο η δικογραφία

    31/03/2003 15:01:35

    Την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη ζητά με έγγραφό του προς την εισαγγελία Πρωτοδικών ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Γ. Πουρνάρας ο οποίος διενήργησε κύρια ανάκριση για το θέμα.

    Ο κ. Πουρνάρας κρίνει οτι δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του επιχειρηματία οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν και τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της κατασκοπείας, της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα και της απάτης.

    Ο προϊσταμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για το θέμα του αρχείου ή όχι, ώς αρμόδια να κρίνει για αδικήματα που είναι σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχράστών του δημοσίου όπως συμβαίνει με την υπόθεση Κόκκαλη.

    Να σημειωθεί οτι ο κ. Πουρνάρας δεν κάλεσε σε απολογία τον επιχειρηματία αλλά συμπεριέλαβε στο έγγραφό του προς τον κ. Μπάγια τυπικές κλήσεις απολογίας ώστε να κλείσει η υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται οτι η δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία είχε ασκηθεί απο τον εισαγγελέα κ.Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ κ. Πάνου Καμένου.

    [03] Προφυλακιστέος ο Τούρκος αεροπειρατής

    31/03/2003 13:18:58

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας, ο 20χρονος Οζγκουρ Κεντσασλάν που την Παρασκευή το βράδυ με αεροπειρατία που έκανε σε αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών, ανάγκασε τους πιλότους να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' με αίτημα να μεταβεί στο Βερολίνο.

    Ο 20χρονος κατηγορείται για παράβαση κανόνων αεροπλοϊας, (κακούργημα) κατάληψη αεροσκάφους απο το οποίο προκλήθηκε κίνδυνος ζωής (κακούργημα) και παράνομη οπλοφορία (πλημμέλημα).

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός υποστήριξε στην απολογία του ότι αναγκάστηκε να κάνει αεροπειρατία, προκειμένου να μεταβεί στη Γερμανία να δεί την γυναίκα του, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν του χορηγούσαν βίζα ώστε να ταξιδέψει κανονικά

    [04] Σημίτης:Μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες του πολέμου

    31/03/2003 12:58:28

    Μπορούμε να ελέγξουμε τις συνέπειες του πολέμου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανοίγοντας τις εργασίες της πανελλήνιας συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για τις ΜΜΕ και επανέλαβε ο,τι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή έκτακτα μέτρα για την ελληνική οικονομία.

    Μεχρι στιγμής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπάρχει ομαλή εξέλιξη στην αγορά υπάρχει ψυχραιμία και η οποία πρέπει να διατηρηθεί.

    Αν ακολουθηθεί με συνέπεια η πολιτική για την ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη τότε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, και μετά το 2004 και 2006 θα έχουμε περισσότερες και όχι λιγότερες δυνατότητες για ανάπτυξη.¨Θα έχουμε και εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Η ελληνική οικονομία δεν είναι απομονωμένη απο τις διεθνείς εξελίξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας, ότι δεν θα παρασυρθούμε απο την ύφεση που επικρατεί εγκαταλείποντας τους στόχους.

    Η εως σήμερα πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, ανέφερε ο Κώστας Σημίτης, δίνει τη δυνατότητα να μην καταφύγουμε σε έκτακτα μέτρα, τα οποία όπως είπε, θα άπλωναν κύμα αβεβαιότητας στους εργαζόμενους και τις παραγωγικές τάξεις.

    Ο Κώστας Σημίτης κατηγόρησε όσους ζητούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την οικονομία αναφέροντας, ότι στόχος τους είναι η δημιουργία αναταραχής.

    Οι εργασίες της συνδιάσκεψης συνεχίζονται με παρεμβάσεις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων επιχειρηματιών, ενώ αναμένονται και οι ομιλίες των Υπουργών οικονομίας, ανάπτυξης και εργασίας.

    [Φώτο-569067]

    [05] Μαζικοί βομβαρδισμοί αλλά οι χερσαίες δυνάμεις καθηλωμένες

    31/03/2003 12:01:14

    Μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς δέχεται τις τελευταίες ώρες η Βαγδάτη, την ώρα που η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει επικρίσεις για τα πολεμικά σχέδια και δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένη εισβολή στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ενας από τους στόχους των σημερινών βομβαρδισμών ήταν το μέγαρο που χρησιμοποιεί ο δευτερότοκος γιος του Σαντάμ, Κουσάι, ο οποίος διοικεί την επίλεκτη Ρεπουμπλικανική Φρουρά.

    Νωρίτερα είχε πληγεί από πύραυλο Κρουζ το υπουργείο Τύπου, όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις κεραίες δορυφορικών λήψεων. Είναι η δεύτερη φορά που επλήγη το υπουργείο Τύπου τις τρεις τελευταίες ημέρες.

    Οι χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν πιο ισχυρή αντίσταση απ΄ό,τι ανέμεναν, οχυρώνουν τις θέσεις τους νότια της πόλης, καθώς διαφαίνεται πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα την προσπάθεια για εισβολή στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον όχι πριν καμφθεί η αντίσταση των υπερασπιστών της πόλης από τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές.

    Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριψε χθες τις επικρίσεις που δέχεται ότι διέταξε να αρχίσει η εισβολή χωρίς να έχει αναπτυχθεί στην περιοχή ικανός αριθμός δυνάμεων, όπως ζητούσαν οι επιτελείς του Πενταγώνου. Πρόβλεψε πάντως ότι η αντίσταση των Ιρακινών θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή, όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις προς τη Βαγδάτη.

    Η σθεναρή αντίσταση των Ιρακινών, η διάψευση των προσδοκιών ότι οι Σιίτες στο νότο θα υποδέχονταν τους Αμερικανούς ως απελευθερωτές, οι τακτικές αντάρτικου πόλεων που ακολουθούν οι Ιρακινοί, οι επιθέσεις αυτοκτονίας και η μακρά γραμμή ανεφοδιασμού των Αμερικανών, έχουν ως συνέπεια να μην επαληθεύονται οι προβλέψεις για γρήγορη νίκη των εισβολέων.

    Βρετανοί πεζοναύτες συγκρούονται με τους Ιρακινούς νότια της Βασόρας, όπου τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Βρετανός και αρκετοί τραυματίσθηκαν.

    Στο βόρειο Ιράκ, τα αμερικανικά αεροσκάφη εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, την ώρα που ολιγάριθμες μονάδες καταδρομέων επιχειρούν να εξουδετερώσουν θυλάκους αντίστασης του ιρακινού στρατού.

    Τα ξημερώματα οι αμερικανοί πεζοναύτες εξαπέλυσαν επίθεση στα περίχωρα της πόλης Σάτρα, βόρεια της Νασιρίγια, με στόχο τους ιρακινούς αξιωματούχους που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην περιοχή και διευθύνουν τις επιθέσεις στις γραμμές ανεφοδιασμού.

    Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ Σον Μαγκουάιρ, μεταδίδει ότι η μονάδα των πεζοναυτών την οποία ακολουθεί, έχει ως στόχο τον Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, τον στρατηγό που είναι γνωστός ως ''Χημικός Αλί'', από τότε που χρησιμοποίησε χημικά εναντίον των Κούρδων στη Χαλάμπζα.

    Το περιοδικό Νιού Γιόρκερ επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, έγραψε ότι ο Ράμσφελντ επέβαλε την γνώμη του στον στρατηγό Τόμι Φρανκς, που ήθελε να αναβάλλει την επίθεση στο Ιράκ εφόσον τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να διέλθουν από το τουρκικό έδαφος. Οι ίδιες πηγές επικρίνουν τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση λιγότερων δυνάμεων από αυτές που είχαν αναπτυχθεί στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ''εβδομάδες αεροπορικού πολέμου'' κατά του Ιράκ, αλλά αρνήθηκε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για τη συνολική διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    Σε άλλη συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News ο Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η κατάληψη της Βαγδάτης θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την τελική νίκη των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Στη συνέντευξή του στο ABC ο Ράμσφελντ δήλωσε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βρει στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, διότι τα στρατεύματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στην περιοχή όπου βρίσκονται αποθηκευμένα.

    [Φώτο-569001]

    [06] Πέτσος:''Οι εγκέφαλοι της 17Ν απουσιάζουν απο το ειδώλιο''

    31/03/2003 11:44:36

    ''Μικρό επιχειρησιακό κομμάτι της 17Ν'', χαρακτήρισε τους κατηγορουμένους στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός, Γιώργος Πέτσος, ο οποίος υποστήριξε οτι απουσιάζουν απο το δικαστήριο οι εγκέφαλοι, αλλά και εκείνοι, που συνέτασαν τις προκηρύξεις.

    Ο κ. Πέτσος, ο οποίος χτυπήθηκε απο τη 17Ν με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, στις 8 Μαϊου 1989, στη Φιλοθέη, υποστήριξε στην κατάθεσή του πως δεν αισθάνεται θύμα μόνο των κατηγορουμένων, αλλά και άλλων ανθρώπων, που δεν βρίσκονται στο εδώλιο.

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το χτύπημα σε βάρος του είχε στόχο την εξόντωσή του, ώστε να μην παραστεί στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το ''σκάνδαλο Κοσκωτά''.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθησή του οτι, τόσο η επίθεση εναντίον του, όσο και αυτή σε βάρος του Παύλου Μπακογιάννη, εξυπηρέτησαν πολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμό.

    Ο κ. Πέτσος άφησε υπόνοιες πως στην υπόθεση της τρομοκρατίας εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και για το λόγο αυτό ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Κώστας Τσίμας.

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό για δυο μήνες πριν το περιστατικό αυτοκίνητο ή δίκυκλο με συμβατικές πινακίδες, που πιθανότατα ανήκαν στην ΕΥΠ, παρακολουθούσε τις κινήσεις του.

    Τόνισε, μάλιστα, πως το επίμαχο πρωινό οι αστυνομικοί συνοδοί του του επεσήμαναν οτι δεν είχαν δει κανένα ύποπτο όχημα να τους παρακολουθεί.

    Υπήρχε, ωστόσο, στον τόπο της έκρηξης ένα περιπολικό με διακριτικά της Εθνικής Οδού, που έφυγε αμέσως μετά την επίθεση.

    Ο κ. Πέτσος έδωσε στο Δημήτρη Κουφοντίνα δύο έγγραφα, ώστε -όπως είπε-να γνωρίζουν εκείνοι, που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη και υποστηρίζουν στις προκηρύξεις οτι είναι ένοχος, ποιά είναι η αλήθεια.

    Τα έγγραφα πιθανότατα αφορούν την αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και την ανακήρυξή του ως νομάρχη μετά τη δίκη.

    [Φώτο-557587]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 March 2003 - 12:30:12 UTC