Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρκετοί νεκροί απο βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Βαγδάτη
  • [02] Συνάντηση Θ.Καρατζά με Ν.Χριστοδουλάκη.
  • [03] Ομιλία Σημίτη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
  • [04] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο-Προβλήματα στις πτήσεις απο την απεργία της
  • [05] Σημίτης:Η ανασυγκρότηση του Ιράκ με ευθύνη του ΟΗΕ
  • [06] Επιταχύνεται η προέλαση των αμερικανών προς τη Βαγδάτη
  • [07] Ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ για την άτυπη πνευμονία

  • [01] Αρκετοί νεκροί απο βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Βαγδάτη

    02/04/2003 15:27:41

    Αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε σήμερα μαιευτήριο του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη και άλλα κτίρια κοντά στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης της Βαγδάτης που δεν αποτελούσαν στρατιωτικό στόχο, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων και τον τραυματισμό 25, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και πληροφορίες του Ρόιτερ.

    Η επιδρομή έγινε στις 09.30 τοπική ώρα την ώρα που πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας σε μία ανάπαυλα των βομβαρδισμών. Τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα επλήγησαν και οι επιβαίνοντες απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Ρόιτερ Σαμία Ναχούλ.

    Τουλάχιστον τρεις γιατροί και νοσοκόμες που εργάζονταν στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού τραυματίσθηκαν κατά τον βομβαρδισμό. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και ασθενείς οι οποίοι είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο ζητώντας βοήθεια.

    Κατά το βομβαρδισμό καταστράφηκαν τμήματα του συγκροτήματος της Διεθνούς Εκθεσης, που βρίσκεται δίπλα σε κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας το οποίο δεν επλήγη, σύμφωνα με πληροφορίες.

    [Φώτο-569558]

    [02] Συνάντηση Θ.Καρατζά με Ν.Χριστοδουλάκη.

    02/04/2003 15:19:05

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λόγω των εξελίξεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ. Αυτό δήλωσε σήμερα, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν σημάδια ανάσχεσης της δραστηριότητας των πελατών των τραπεζών είτε με καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανείων είτε με περιορισμό της ζήτησης για δάνεια.

    Ο κ.Καρατζάς σημείωσε πάντως ότι στις αγορές έχουν δημιουργηθεί «συνθήκες αντίστροφης υπερβολής από αυτήν που είχε εκδηλωθεί το 1999, γεγονός που το απέδωσε στην ψυχολογία που δημιουργείται σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό που συμβαίνει συνήθως, πρόσθεσε ο κ.Καρατζάς, είναι οι μικροί επενδυτές να μπαίνουν τελευταίοι στην άνοδο και να βγαίνουν τελευταίοι στην πτώση.

    Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων στις αγορές και συνέστησε ψυχραιμία. Αναφερόμενος στα επιτόκια, είπε ότι «οποιαδήποτε μεταβολή δεν θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις γιατί ήδη τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Για τον τουρισμό, τέλος, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου αλλά και από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

    [03] Ομιλία Σημίτη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

    02/04/2003 14:56:51

    Η ανασυγκρότηση του Ιράκ πρέπει να γίνει με ευθύνη του ΟΗΕ είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο Ιράκ ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο αυξημένος ρόλος του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο, θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν εκρήξεις εθνικισμού ή τοπικισμού όπως και η περαιτέρω αποξένωση του ιρακινού λαού, κάτι που έμμεσα θα οδηγήσει στην τροφοδότηση της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Σημίτης αναφορικά με την κοινή πολιτική άμυνας για το Ιράκ είπε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μετάσχει στη πρωτοβουλία Βελγίου-Γαλλίας-Γερμανίας για την προώθηση της ιδέας για κοινή πολιτική άμυνα της Ευρωπαικής Ενωσης. Τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κείμενο απο τη πλευρά του Βελγίου και οτι οι τρείς χώρες τώρα διαμορφώνουν την ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν μεταξύ τους.

    Σχετικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ανέφερε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να έχουν συνάντηση στο Βελιγράδι με την ευκαιρία της Διαβαλκανικής Διάσκεψης αλλά ο κ.Σημίτης απάντησε ότι αν πρόκειται να γίνει μία τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να συζητηθεί μόνο το Κυπριακό. Αυτό το θέμα ξεκαθάρισε, συζητείται μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαικό προσανατολισμό της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η ευρωπαική προοπτική της γειτονικής χώρας και η εκ μέρους της αποδοχή του ευρωπαικού κεκτημένου, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ευημερία του τουρκικού λαού.

    [04] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο-Προβλήματα στις πτήσεις απο την απεργία της ΑΔΕΔΥ

    02/04/2003 13:36:28

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για αύριο συνδικαλιστικοί φορείς.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα, ενώ με 4ωρη στάση εργασίας συμμετέχουν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

    Εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στι αεροπορικές συγκοινωνίες.

    Στην απεργία αυτή έχουν δηλώσει συμμετοχή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥΠΑ θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας απο τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Ετσι, τόσο η Ολυμπιακή όσο και η AEGEAN ανακοίνωσαν οτι αναπροσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους και θα πραγματοποιηθεί μια πτήση ανα χώρα του εξωτερικού και μια πτήση ανα προορισμό στο εσωτερικό.

    Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδεψουν αύριο θα πρέπει πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο να επικοινωνούν με τα κατά τόπους γραφεια των εταιριών προκειμένου να ενημερωθούν αν θα πραγματοποιηθεί η πτήση τους.

    Στο αυριανό συλλαλητήριο θα μετάσχουν και μαθητές, καθώς οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών δήλωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

    Επίσης οι δικηγόροι της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν τρίωρη αποχή το μεσημέρι απο τα καθήκοντά τους.

    Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

    [05] Σημίτης:Η ανασυγκρότηση του Ιράκ με ευθύνη του ΟΗΕ

    02/04/2003 13:09:11

    Η ανασυγκρότηση του Ιράκ πρέπει να γίνει με την ευθύνη του ΟΗΕ και η ΕΕ πρέπει να έχει αυτόνομο ρόλο αλλά και σχέση συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας το πρωί στις εργασίες της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε οτι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής. Αναφέρθηκε και στη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπης και στο διεθνή της ρόλο. Τόνισε οτι η διαδικασία αυτή πρέπει να προχωρήσει με ενίσχυση των εσωτερικών θεσμών της, ώστε να έχει πιο ισχυρή παρουσία και επιρροή στις διεθνείς σχέσεις. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι έχει κάνει προτάσεις για να αποκτήσει η ΕΕ ενιαία νομική προσωπικότητα ώστε να μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθεί η ενισχυμένη συνεργασία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής ενώ τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ενισχυμένης συνεργασίας και στον τομέα της πολιτικής άμυνας κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Στις 2 το μεσημέρι ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας θα επισκεφθούν την Ακρόπολη, όπου θα υψώσουν πανό με μήνυμα κατά του πολέμου στο Ιράκ

    [Φώτο-563908]

    [06] Επιταχύνεται η προέλαση των αμερικανών προς τη Βαγδάτη

    02/04/2003 12:05:49

    Οι αμερικανικές δυνάμεις επιταχύνουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη αφού κατέλαβαν σήμερα το πρωί μιά στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον ποταμό Τίγρη και προσπέρασαν την πόλη Κερμπάλα,που αποτελούσε και το μεγάλο εμπόδιό τους προς την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Με τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν να απευθύνει έκκληση για ιερό πόλεμο εναντίον των εισβολέων, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν με σφοδρότητα τα νότια προάστεια της Βαγδάτης όπου έχουν οχυρωθεί οι δυνάμεις της Προεδρικής Φρουράς.

    Η αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μία αμερικανίδα στρατιωτικό από το νοσοκομείο της Νασιρίγια ενίσχυσε το ηθικό των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων,όπως εκτιμούν αμερικανοί αξιωματικοί.

    Η 3η αμερικανική μεραρχία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση κατά της Κερμπάλα ,με την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων Απάτσι.

    Οι αμερικανοί στρατιώτες φαίνεται ότι συνάντησαν μικρότερη αντίσταση από ότι περίμεναν και διασφάλισαν όλες τις μεγάλες οδικές εξόδους γύρω από την πόλη ,συνεχζίζοντας την προέλασή τους προς τον βορρά.

    Οι αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές ανέμεναν τουλάχιστον ολοήμερη αντίσταση από τους υπερασπιστές της πόλης, αλλά η επιχείρηση περαιώθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

    '' Οι αμερικανοί στρατιωτικοί ανέμεναν πολύ πιό σκληρές μάχες ,αλλά τώρα -όπως λένε- έχουν διασφαλίσει όλες τις εισόδους της πόλης και συνεχίζουν την προέλασή τους'' μετέδωσε απεσταλμένος του Ρόιτερ.

    Πιό νότια,άλλες μονάδες πεζοναυτών εξαπέλυσαν εικονική επίθεση αντιπερισπασμού στη Νασιρίγια για να δώσουν τη δυνατότητα σε άνδρες των ειδικών δυνάμεων να εισβάλουν στο νοσοκομείο της πόλης και να απελευθερώσουν την 19χρονη αμερικανίδα στρατιωτικό Τζέσικα Λινς που είχε αιχμαλωτιστεί σε ενέδρα των ιρακινών στις 23 Μαρτίου.

    Καθώς σφίγγει πλέον ο κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη ,ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν σε νέο μήνυμά του που αναγνώσθηκε από τον παρουσιαστή της ιρακινής τηλεόρασης εξέφρασε την άποψη ότι ''οσμίζεται την νίκη'',υποστηρίζοντας πως το Ιράκ μέχρι στιγμής έχει εξαπολύσει μόλις το ένα τρίτο των δυνάμεών του κατά των εισβολέων.

    ''Η νίκη είναι κοντά μας. Εχουμε χρησιμοποιήσει μόλις το ένα τρίτο του στρατού μας, ή ακόμη λιγότερο, ενώ οι εγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει όλο το δυναμικό που έχουν φέρει μαζύ τους για να πραγματοποιήσουν την επίθεση κατά του Ιράκ'', τονίζεται στο μήνυμα του

    Σε προηγούμενο μήνυμα του ιρακινού προέδρου που ανέγνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Τύπου, Μοχάμεντ Σαίντ αλ Σάχαφ, ο Σαντάμ τόνιζε στον λαό του πως ο ιερός πόλεμος αποτελεί θρησκευτικό καθήκον του και τον προέτρεψε να πολεμήσει κατά των ξένων δυνάμεων.

    Το γεγονός πως ο Σαντάμ δεν εμφανίσθηκε ο ίδιος τα μηνύματά του έχει αναζωπυρώσει τη φημολογία πως ο ιρακινός ηγέτης έχει σκοτωθεί.

    Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε μάλιστα χθες ''ενδιαφέρον'' το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσέιν δεν έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες. Ο Ράμσφελντ κατέστησε σαφές ότι μόνο με ''την άνευ όρων παράδοση'' του ιρακινού καθεστώτος θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Μάγιερς τόνισε χθες ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν κάμψει την επιχειρησιακή δυνατότητα των δύο μεραρχιών της ιρακινής Δημοκρατικής Φρουράς στα νότια της Βαγδάτης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να φέρει ενισχύσεις από το βόρειο μέτωπο,.

    Τα δύο τρίτα των 800 εξόδων που πραγματοποίησαν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη είχαν ως στόχο τις πέντε μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς,που υπερασπίζονται τη Βαγδάτη.

    [Φώτο-569660]

    [07] Ταξιδιωτική οδηγία της ΠΟΥ για την άτυπη πνευμονία

    02/04/2003 11:51:04

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας [ΠΟΥ] προειδοποίησε σήμερα τους ταξιδιώτες να αναβάλουν επισκέψεις τους στο Χονγκ Κογκ και την επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα λόγω της εξάπλωσης της θανατηφόρου επιδημίας της άτυπης πνευμονίας.

    Στο Χονγκ Κογκ και την επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 70 θάνατοι και 2000 κρούσματα από τη θανατηφόρο νόσο. Συμπτώματα άτυπης πνευμονίας παρουσίασε σήμερα ένας ασθενής σε νοσοκομείο της Σαγκάης,στην νότια Κίνα,δήλωσαν αξιωματούχοι των κινεζικών υπηρεσιών Υγείας.

    Μέχρι στιγμής στη Σαγκάη δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα της θανατηφόρου νόσου.

    H Kινεζική κυβέρνηση έδωσε σήμερα την άδεια σε ομάδα εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να επισκεφθούν την επαρχία της Γκουανγκντόνγκ ,στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο θανατηφόρος ιός που προκάλεσε το θάνατο 75 ανθρώπων.

    Ο εκπρόσωπος Κρις Πάουελ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι "η επιτροπή της ΠΟΥ δέχτηκε με ικανοποίηση τη δυνατότητα που της δίνεται να πάει στην Γκουανγκντόνγκ και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα αναχωρήσουν για την επαρχία το συντομότερο δυνατόν.

    Στο μεταξύ εντατικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που φτάνουν στο Νέο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιούν οι υγεινομικές αρχές της Ινδίας για να αποτρέψουν την μετάδοση της επιδημίας.

    [Φώτο-562231]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 April 2003 - 12:30:12 UTC