Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Σωληνουργεία Κορίνθου'' - Συλλήψεις
  • [02] Συνάντηση Γ.Παπαντωνίου-Κ.Ανάν.
  • [03] Συνέρχεται η Ευρωομάδα
  • [04] "Νύχτα κόλασης" κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

  • [01] ''Σωληνουργεία Κορίνθου'' - Συλλήψεις

    04/04/2003 15:05:37

    Συνελήφθησαν λίγο πριν το μεσημέρι στο Κολωνάκι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ''Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ'' όπου έγινε χθες η ισχυρή έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι εργάτες και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

    Πρόκειται για τον Αθανάσιο Μητρόπουλο και το γιό του Κωνσταντίνο οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στον εισαγγελέα Κορίνθου.

    Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας συνελήφθησαν στα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Πλουτάρχου 18 απο αστυνομικούς του τμήματος Συντάγματος μετά απο σήμα του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου που διενεργεί την προανάκριση για το τραγικό δυστύχημα.

    [02] Συνάντηση Γ.Παπαντωνίου-Κ.Ανάν.

    04/04/2003 12:24:17

    Το ζήτημα του Ιράκ και το Κυπριακό ήταν τα δυο θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, το βράδυ της Πέμπτης, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε μεταξύ άλλων οτι η εμπλοκή του ΟΗΕ θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και οτι οι ΗΠΑ συμφωνούν, καταρχήν, στην εμπλοκή του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Για την Αγκυρα, είπε οτι η Ελλάδα κρατά το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι είναι φανερό σε όλους μας ότι χωρίς λύση του Κυπριακού και άρση των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ.Παπαντωνίου, είπε επίσης οτι ο Κόφι Ανάν συμφωνεί πως οι (τελευταίες) προτάσεις Ντενκτάς βρίσκονται έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με το γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι έθεσε το θέμα της ιρακινής κρίσης, επισημαίνοντας στο συνομιλητή του τη σημασία εμπλοκής και συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, σαν χώρα,αλλά και σαν προεδρεύουσα της ΕΕ, κρίνει ότι είναι απαραίτητο να αναλάβει ρόλο ο ΟΗΕ: 1) Η νομιμοποίηση του καθεστώτος, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, προϋποθέτει συμμετοχή και στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. 2) Η διεύρυνση του κύκλου των χωρών που θα στηρίξουν το νέο αυτό καθεστώς, έχει κρίσιμη σημασία για τη ροή και εξασφάλιση επαρκούς βοήθειας. 3) Η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Έθνικης Αμυνας ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις διμερείς επαφές του με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης (Ράμσφελντ,Ράις και άλλους) είναι ότι «οι ΗΠΑ συμφωνούν καταρχήν, συναινούν, στην εμπλοκή των ΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Για το Κυπριακό,ο κ.Παπαντωνίου είπε ότι ευχαρίστησε το γγ «για την πολύ ουσιαστική προσπάθεια που έχει καταβάλει εδώ και πολλά χρόνια για την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, είπε οτι η Αγκυρα δεν επιδεικνύει τον επιβαλλόμενο σεβασμό σε διεθνώς αποδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς, που είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ βρήκε «πολύ μεγαλύτερη κατανόηση στα επιχειρήματά μας και στις θέσεις μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη φορά.

    Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο υπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι την Τετάρτη είχε μεταβεί στο Τέξας, όπου παρέλαβε έξι από τα εξήντα F-16, που αγόρασε η Ελλάδα. «Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από τις ιδιότητες αυτού του πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο είναι υπερσύγχρονο. Δεν το έχει προμηθευθεί ούτε καν ακόμα η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Είμαστε οι πρώτοι που το παραλαμβάνουμε. Με την προσθήκη αυτών των 60 αεροσκαφών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δημιουργείται μια σχετική αεροπορική υπεροπλία, νομίζω για πρώτη φορά, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να ασκήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

    [03] Συνέρχεται η Ευρωομάδα

    04/04/2003 12:03:27

    Συνεδριάζει το απόγευμα η Ευρωομάδας (Eurogroup), δηλαδή οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξετάσουν τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

    Στο επίκεντρο θα βρεθεί η διαμόρφωση κοινής θέσης των χωρών της Ευρωζώνης για την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G-7, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

    Επίσης, θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα στη Γαλλία.

    Αύριο, 5 Απριλίου συνέρχεται στην Αθήνα το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), το οποίο θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    [04] "Νύχτα κόλασης" κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    04/04/2003 11:46:10

    Οι κάτοικοι των προαστίων της Βαγδάτης που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και κινούνται προς το κέντρο της πόλης, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και συγκρούσεων ανάμεσα στις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές, απο τις συγκρούσεις έως τώρα στην περιοχή του αεροδρομίου έχουν χάσει τη ζωή τους 320 Ιρακινοί στρατιώτες.

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέφ Χούν μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC δήλωσε οτι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις συμμαχικές δυνάμεις ''θα είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα για το καθεστώς'' του Σαντάμ Χουσέιν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νάτζι Σάμπρι δήλωσε σήμερα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είναι ζωντανός, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν τον έχει συναντήσει.

    Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν εμφανίσθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση με υπουργούς της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά όταν ερωτήθηκε εάν τον είδε ο ίδιος απάντησε: " Δεν είναι δουλειά σας να κάνετε αυτήν την ερώτηση".

    Στο μεταξύ η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την εκταμίευση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της επίθεσης στο Ιράκ.

    Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την επιβράβευση των συμμάχων των ΗΠΑ και για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Σε μία από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή προβλέπεται ότι δεν θα διατεθούν χρήματα από αυτόν τον προϋπολογισμό σε εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία ή τη Συρία, που θα προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την έγκριση αυτής της τροπολογίας.

    Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση του Τζορτζ Μπους για τη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    [Φώτο-570306]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 April 2003 - 12:30:09 UTC