Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Πρωτόπαπα σε Κ.Καραμανλή.
  • [02] Στην Κύπρο ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τ.Γουέστον
  • [03] Την Τετάρτη η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης.
  • [04] Δήλωση Σημίτη για υπογραφή ένταξης νέων μελών στην ΕΕ
  • [05] Αποκλεισμός εθνικής οδού.
  • [06] Ληστεία ηλικιωμένου στην Κερατέα
  • [07] Διακοπή κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Ολγας.
  • [08] Παπαντωνίου:Αποστολή σε Ιράκ μόνο υπο την αιγίδα του ΟΗΕ
  • [09] Χριστοδουλάκης:Σφάλμα ο αποκλεισμός της Ευρώπης στην ανοικοδόμηση του
  • [10] Συνέχεια διαβουλεύσεων για αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ
  • [11] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη μετά από συνάντηση G-7.
  • [12] Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ το 83% των Ούγγρων.

  • [01] Απάντηση Πρωτόπαπα σε Κ.Καραμανλή.

    13/04/2003 12:51:08

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτεύσεως Κώστα Καραμανλή σχετικά με "πρόωρες εκλογές" είπε ότι δεν θα χρειαζόταν να απαντήσει στον κ.Καραμανλή ο οποίος συνήθως πέφτει έξω στις προβλέψεις του όπως θα πέσει έξω και στις προβλέψεις περί πρόωρων εκλογών.

    Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, πρόσθεσε ο κ.Πρωτόπαπας, ότι ο κ.Καραμανλής κάνει αγωνιστική γυμναστική στο κόμμα του.

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ.Καραμανλής θα πρέπει να αναζητήσει τη διαπλοκή στο δικό του κόμμα.

    [02] Στην Κύπρο ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τ.Γουέστον

    13/04/2003 12:37:24

    Φθάνει νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον για συνομιλίες με την Κυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς

    Ο κ. Γουέστον θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το κείμενο του προσχεδίου ψηφίσματος που έχει ετοιμασθεί για να εγκριθεί αύριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αναμένεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα επαναλάβει στον Αμερικανό επίσημο ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν περιέχει χρήσιμα στοιχεία και με τις κατάλληλες διευκρινίσεις και τροποποιήσεις και με την πληρέστερη συμμόρφωσή του προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

    [03] Την Τετάρτη η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης.

    13/04/2003 11:43:58

    Περίπου τρεις ώρες θα διαρκέσει η τελετή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης των δέκα υπό ένταξη χωρών-μελών στην ΕΕ.

    Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Αττάλου, με ''φόντο'' το Θησείο.

    Την Τετάρτη, οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και των υποψηφίων χωρών-μελών σύνολο 25, θα μιλήσουν τρία λεπτά κάθε ένας πριν την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης.

    Τρίλεπτη ομιλία επίσης θα εκφωνηθεί και από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ.κ. Ρομάνο Πρόντι και Πατ Κοξ.

    Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ξενάγησε στους χώρους της Στοάς του Αττάλου, τους εκπροσώπους τύπου προκειμένου να έχουν μια εικόνα της τελετής.

    Το πρωί οι εργασίες συνεχιζόντουσαν πυρετωδώς στη Στοά του Ατάλου και όλες οι παλαιές πόρτες έχουν αντικατασταθεί με ακριβείς απομιμήσεις των αρχαίων θυρρών.

    Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει ανοίξει ούτε τρύπα στο χώρο αυτό, και τα πάντα είναι μετακινούμενα.

    Οι αντιπροσωπείες οι οποίες θα συμμετέχουν στην υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης θα είναι ολιγομελείς.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του ευρωπαικού συμβουλίου Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ηλία Πλασκοβίτη και τον Πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή επικεφαλής στη Μόνιμη αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα υποδεχθεί τους αρχηγούς κρατών μελών και κυβερνήσεων επί της οδού Παναθηναίων μπροστά στην είσοδο της Στοάς του Αττάλου.

    Στο εσωτερικό της Στοάς θα υπάρχουν δύο γραφεία, το ένα του προεδρεύοντος του ευρωπαικού συμβουλίου Κώστα Σημίτη και το άλλο για τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

    [04] Δήλωση Σημίτη για υπογραφή ένταξης νέων μελών στην ΕΕ

    13/04/2003 11:22:31

    Το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία της ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την εβδομάδα αυτή η ΕΕ επισημοποιώντας στην Αθήνα την ένταξη από το 2004 δέκα νέων χωρών-μελών.

    Σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει ότι τη 16η Απριλίου αρχίζει μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης, και αλλάζει ο χαρακτήρας της Ενωσης συμπεριλαμβάνοντας όλη την Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι κοινές πολιτικές και η μέχρι τώρα οργάνωση δεν επαρκούν και απαιτείται η διαμόρφωση νέων,και η συνέχιση της ενοποιητικής διαδικασίας ώστε να μπορεί να διαδραματίζει η ΕΕ πιο αποτελεσματικά το ρόλο της σε ένα παγκόσμιο πολυκεντρικό σύστημα και να μην καθορίζουν οι υπερδυνάμεις τις τύχες της.

    [05] Αποκλεισμός εθνικής οδού.

    13/04/2003 11:00:02

    Κάτοικοι των περιοχών Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Πολυδενδρίου, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου και Μαρκόπουλου Ωροπού έχουν προγραμματίσει κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο Καπανδριτίου για τις 11 σήμερα το πρωί διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην κοινότητα Πολυδενδρίου.

    Από την τροχαία ανακοινώθηκε ότι αν οι συγκεντρωθέντες αποκλείσουν όλο το οδόστρωμα της εθνικής στο Καπανδρίτη ή στα διόδια Αφιδνών θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από παράπλευρο δρόμο.

    Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να κινούνται με προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων.

    [06] Ληστεία ηλικιωμένου στην Κερατέα

    13/04/2003 10:59:55

    Τρείς άγνωστοι τραυμάτισαν με γεωργικό εργαλείο στο κεφάλι και λήστεψαν τον 73χρονο Φώτη Θαλασσινό του Δημητρίου, στις 6 το πρωί στην περιοχή Μαλιακούκια Κερατέας.

    Οπως δήλωσε ο ηλικιωμένος οι δράστες οι οποίοι ήταν αλλοδαποί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του και αφού τον χτύπησαν με την τσάπα στο κεφάλι, τον έδεσαν χειροπόδαρα και του άρπαξαν 2.000 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.

    Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο 73χρονος κατάφερε να λυθεί γύρω στις 7 το πρωι και ειδοποίησε το αστυνομικό τμήμα Κερατέας και το 166 το οποίο τον μετέφερε με ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό.

    [07] Διακοπή κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Ολγας.

    13/04/2003 10:59:48

    Από σήμερα το πρωί έκλεισε από την τροχαία η οδός Βασιλίσσης Ολγας στο Ζάππειο όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και η διέλευση των αυτοκινήτων μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης που λήγουν τα δρακόντεια μέτρα για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το μεσημέρι της Τρίτης.

    Η τροχαία με ανακοίνωσή της ζητά την κατανόηση των πολιτών και τους παρακαλεί να ακολουθούν τα σήματα των τροχονόμων που απαγορεύουν τη διέλευση των αυτοκινήτων από τη Βασιλίσσης Ολγας.

    [08] Παπαντωνίου:Αποστολή σε Ιράκ μόνο υπο την αιγίδα του ΟΗΕ

    13/04/2003 09:10:33

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, δηλώνει ότι η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να εξετάσει την αποστολή στο Ιράκ, προσωπικού υποστήριξης της ανθρωπιστικής βοήθειας μόνο στην περίπτωση που την εποπτεία έχουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Επίσης υπογραμμίζει ότι η θέση της Ευρώπης είναι οτι την ευθύνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την εδραίωση της δημοκρατίας πρέπει να την έχει ο ΟΗΕ.

    Ο κ.Παπαντωνίου τάσσεται υπέρ της αμυντικής ενοποίησης της Ευρώπης στην ευρύτερη δυνατή βάση ενώ για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ τονίζει ότι η χώρα μας ανήκει στη δεύτερη και θα μετάσχει στο εγχείρημα της πολιτικής και αμυντικής ενοποίησής της. Παράλληλα όμως προσθέτει πρέπει να διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με τις ΗΠΑ γιατί η ασφάλειά της στηρίζεται και στην αμυντική σχέση με την Ουάσιγκτον

    [Φώτο-573406]

    [09] Χριστοδουλάκης:Σφάλμα ο αποκλεισμός της Ευρώπης στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

    13/04/2003 08:53:50

    Στις επιπτώσεις του πολέμου του Ιράκ επί της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην ευρωπαϊκή συνεισφορά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και γενικότερα στη σύνοδο G-7, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνεντεύξεις που έδωσε στο αμερικανικό οικονομκό ενημερωτικό δίκτυο CNNfn και στο καναδικό «Report on Business Television, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον όπου συμμετέχει ως προεδρεύων του Eurogroup.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είχε επιπτώσεις επί των ευρωπαϊκών οικονομιών οι οποίες, όμως, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν επακριβώς. Μίλησε για επιμήκυνση της αβεβαιότητας, τονίζοντας μεν ότι οι από πολλού αναμενόμενοι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δεν υλοποιήθηκαν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν τώρα τις οικονομίες της ΕΕ μερικώς μόνον οφείλονται στις επιπτώσεις του πολέμου.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εξαφανισθεί η αβεβαιότητα και θα επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, και εκτίμησε ότι το «το 2004, θα έχουμε μία πλήρη ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης στο 3%.

    Για τις εργασίες της συνόδου G-7 δήλωσε ότι θα συζητώνται οι εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και οι προοπτικές συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. «Ολοι τώρα επιθυμούν το ρήγμα στις ευρωατλαντικές σχέσεις να μη διευρυνθεί και να βρεθούν τρόποι διόρθωσής του, και αναλαμβάνοντας έναν ισχυρότερο διεθνή ρόλο, η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώσει το ευρωατλαντικό κενό, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και θα αποτελέσει μεγάλο σφάλμα να αποκλεισθεί η Ευρώπη, γιατί έχει συμμετάσχει σε πολλά σχέδια ανοικοδόμησης σ΄ όλο τον κόσμο και έχει μεγάλη εμπειρία, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην πολιτική, δημοκρατική και κοινωνική ανοικοδόμηση, οικοδομώντας όχι μόνο γέφυρες, αλλά και δημοκρατικούς θεσμούς και την επιχειρηματική κοινότητα.

    Τέλος, σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ επί του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε ότι τους πρώτους μήνες του 2003 παρατηρήθηκε μια πτώση αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα κατά 30%, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουμε στην φυσιολογική κατάσταση, ως το τέλος του χρόνου μπορεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

    [Φώτο-563548]

    [10] Συνέχεια διαβουλεύσεων για αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ

    13/04/2003 08:53:43

    Συνεργασία με απλά μέλη του κόμματος Μπάαθ με στόχο την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ, μελετούν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Παράλληλα ο βρετανός αξιωματούχος, αρνήθηκε ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις άφησαν το Ιράκ να βυθιστεί στην αναρχία μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, χαρακτηρίζοντας την άποψη αυτή "λανθασμένη και υπερβολική".

    Εκτίμησε όι οι λεηλασίες και το χάος που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δυνατόν να εμποδιστούν αλλά υπογράμμισε ότι δεν ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.

    Στο μεταξύ Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν 310 γιλέκα γεμάτα με εκρηκτικά για υποψήφιους βομβιστές σε τοποθεσία της Βαγδάτης που δεν αποκαλύφθηκε.

    Οπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τα 160 από τα γιλέκα, περιλάμβαναν εκτός από εκρηκτικά και καρφιά ώστε να είναι πιο φονικά.Εξήντα από αυτά ήταν φτιαγμένα από δέρμα και σχεδιασμένα έτσι ώστε να φοριούνται πάνω από τα ρούχα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα γιλέκα βρέθηκαν σε ένα σχολείο. Σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ στην κρυψώνα εντοπίστηκαν και πολλές άδειες κρεμάστρες, εντείνοντας τους φόβους ότι τα γιλέκα που υπήρχαν κάποτε σε αυτές έχουν ήδη μοιραστεί.

    Πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν οι Ιρακινοί δήλωναν ότι 3.000 Αραβες εθελοντες είχαν φτάσει στη χώρα και ήταν έτοιμοι να αναλάβουν αποστολές αυτοκτονίας κατά των αμερικανικών στρατευμάτων.Συνεργασία με απλά μέλη του κόμματος Μπάαθ με στόχο την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ, μελετούν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Παράλληλα ο βρετανός αξιωματούχος, αρνήθηκε ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις άφησαν το Ιράκ να βυθιστεί στην αναρχία μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, χαρακτηρίζοντας την άποψη αυτή "λανθασμένη και υπερβολική".

    Εκτίμησε όι οι λεηλασίες και το χάος που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δυνατόν να εμποδιστούν αλλά υπογράμμισε ότι δεν ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.

    Στο μεταξύ Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν 310 γιλέκα γεμάτα με εκρηκτικά για υποψήφιους βομβιστές σε τοποθεσία της Βαγδάτης που δεν αποκαλύφθηκε.

    Οπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τα 160 από τα γιλέκα, περιλάμβαναν εκτός από εκρηκτικά και καρφιά ώστε να είναι πιο φονικά.Εξήντα από αυτά ήταν φτιαγμένα από δέρμα και σχεδιασμένα έτσι ώστε να φοριούνται πάνω από τα ρούχα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα γιλέκα βρέθηκαν σε ένα σχολείο. Σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ στην κρυψώνα εντοπίστηκαν και πολλές άδειες κρεμάστρες, εντείνοντας τους φόβους ότι τα γιλέκα που υπήρχαν κάποτε σε αυτές έχουν ήδη μοιραστεί.

    Πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν οι Ιρακινοί δήλωναν ότι 3.000 Αραβες εθελοντες είχαν φτάσει στη χώρα και ήταν έτοιμοι να αναλάβουν αποστολές αυτοκτονίας κατά των αμερικανικών στρατευμάτων.

    [Φώτο-573900]

    [11] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη μετά από συνάντηση G-7.

    13/04/2003 08:42:47

    Συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G-7, έδωσαν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ντούιζεμπεργκ και ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Σόλμπες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, ως πρόεδρος του Eurogroup και του ECOFIN, σημείωσε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας υπονομεύεται από την αβεβαιότητα που επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυξάνει τις υπάρχουσες ανισορροπίες εντός των οικονομιών της ομάδας G-7. O πόλεμος στο Ιράκ όμως φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα, αφαιρώντας μία από τις σημαντικότερες εστίες αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Σ αυτό το πλαίσιο, οι μακροοικονομικές πολιτικές θα πρέπει να συμφιλιώσουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης με την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προκλήσεων και ανισορροπιών.

    Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη τελικά απεδείχθη ασθενέστερη από ό,τι προεβλεπόταν και παρότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει κατά το δεύτερο ήμισυ του χρόνου, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθούν το 2004, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης και σημείωσε ότι η εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ (20-21 Μαρτίου) επιβεβαίωσε τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το γεγονός ότι η στρατηγική μακροοικονομικής πολιτικής της ΕΕ παραμένει σωστή. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, η ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος, οι καινοτομίες και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, όπως και η διαπίστωση ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή να υιοθετηθούν νέοι δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες.

    Οσον αφορά τις ΗΠΑ, τόνισε ότι είναι σημαντικό τα δημόσια οικονομικά της χώρας να ακολουθήσουν μια συνετή μεσοπρόθεσμη πορεία που θα ωφελήσει και την αμερικανική οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ιαπωνία επίσης, η παρούσα οικονομική κατάσταση προκαλεί ανησυχίες, με την ανάγκη να περιορισθεί το δημόσιο χρέος και να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε μία υγιέστερη βάση.

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση της οικονομικής επιβράδυνσης και υψηλής αβεβαιότητας, οι πολιτικές των G-7 θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, με την ενίσχυση της συνεργασίας ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης για όλους τους πολίτες. Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται συνεργασία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απαιτούνται να γίνουν περισσότερα ώστε να απελευθερωθούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών οικονομιών και να αναβιώσει η ανάπτυξη για το καλό της απασχόλησης και της ευημερίας. Σε ερώτηση για τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Χριστοδουλάκης τάχθηκε υπέρ της τήρησης των κανόνων του Συμφώνου με το επιχείρημα ότι οι αυτόματοι σταθεροποιητές παρέχουν επαρκή περιθώρια ευελιξίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Ντούιζενμπεργκ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κάτω από το 2% στο δεύτερο ήμισυ του 2003, και τόνισε ότι στη σύνοδο των G-7 συμφωνήθηκε πως χρειάζεται νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    [Φώτο-560247]

    [12] Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ το 83% των Ούγγρων.

    13/04/2003 07:51:41

    Σε ποσοστό 83% οι Ούγγροι είπαν ''ναι'' στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το σημερινό δημοψήφισμα, όπως διαπιστώνεται από τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 22.00 ώρα Ελλάδας και την καταμέτρηση των τριών τετάρτων των ψήφων.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρεται να είναι έγκυρο, παρά το γεγονός πως η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και παρέμεινε κάτω από το 50% --σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό που προβλεπόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις-- κάτι που θεωρείται ως έμμεση ήττα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέτερ Μέντγκιεσι, η οποία, στη βάση της εντατικής διαφημιστικής εκστρατείας της για την υπερψήφιση της ένταξης, υπολόγιζε με ένα ποσοστό συμμετοχής πολύ πανω από το 50%.

    Σύμφωνα με το ουγγρικό Σύνταγμα, για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει στη βάση του τελικού αποτελέσματός του να έχει αποφανθεί υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τουλάχιστον το 25% των Ούγγρων ψηφοφόρων που ανέρχονται στα 8,1 εκατομμύρια, διαφορετικά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ψηφοφορία στην ουγγρική Βουλή.

    Την πεποίθησή του για την εγκυρότητα του σημερινού δημοψηφίσματος εξέφρασε αργά το βράδυ ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λάσλο Κόβατς, τονίζοντας πως με το σημερινό δημοψήφισμα ''η Ουγγαρία έγραψε ιστορία, ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός, αλλά δεν θα είναι εύκολος για τη χώρα''.

    Υπέρ της ένταξης της Ουγγαρίας στην ΕΕ είχαν ταχθεί, επίσημα τουλάχιστον, και τα τέσσερα κόμματα της ουγγρικής βουλής, τόσο τα δύο του κυβερνητικου συνασπισμού, Σοσιαλιστικό και Ένωση Ελεύθερων Δημοκρατών, όσο και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης -- Ένωση Νεαρών Δημοκρατών και Δημοκρατικό Φόρουμ.

    Η συντηρητική Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είχε επικριθεί για διγλωσσία στο θέμα της ένταξης και του δημοψηφίσματος, μιας και οι σχετικές τοποθετήσεις της εμπεριείχαν ένα ''ναι μεν, αλλά'' ως προς την ένταξη, με έντονα ευρωσκεπτικιστικά υπονοούμενα. Το κόμμα και ο ίδιος ο κ. Ορμπάν δεν άφησαν ευκαιρία να μην καταγγείλουν την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Βουδαπέστης για δήθεν ολιγωρία και αποτυχίες της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Με την επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος του σημερινού δημοψηφίσματος, η Ουγγαρία θα συνυπογράψει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησής της στην ΕΕ, και σε αυτή την ιστορική τελετή στην ελληνική πρωτεύουσα, ο ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Μένγκιεσι έχει προσκαλέσει να τον συνοδεύουν όλοι οι προκάτοχοί του επικεφαλής των ουγγρικών κυβερνήσεων, κάτι που αυτοί ήδη έχουν αποδεχτεί.

    Αναμένεται επίσης να τον συνοδεύουν τόσο ο σημερινός πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ όσο και ο προκάτοχός του Άρπαντ Γκεντς, ενώ ανάλογη πρόσκληση έχει γίνει και προς τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της χώρας.

    [Φώτο-573879]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 April 2003 - 11:30:14 UTC