Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυστύχημα στα Τέμπη: Στον εισαγγελέα υπάλληλοι της ΑΚΡΙΤΑΣ
  • [02] Ιστορικές στιγμές για Ευρώπη και Ελλάδα
  • [03] Εληξε η διαμαρτυρία Κούρδων κρατουμένων
  • [04] Τ.Παπαδόπουλος: Η ένταξη δημιουργεί νέα κατάσταση
  • [05] Παραίτηση Μαλέσιου-Επιστολή σε πρωθυπουργό.
  • [06] Χριστοδουλίδης:Παγκόσμιο Συνέδριο Ειδησεογραφικών Πρακτορείων
  • [07] Αρση απαγορευτικού απόπλου

  • [01] Δυστύχημα στα Τέμπη: Στον εισαγγελέα υπάλληλοι της ΑΚΡΙΤΑΣ

    15/04/2003 23:27:30

    Στον εισαγγελέα υπηρεσίας της Λάρισας οδηγήθηκαν το μεσημέρι οχτώ υπάλληλοι της εταιρίας ''ΑΚΡΙΤΑΣ'', όπου ανήκε η νταλίκα που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

    Οι οχτώ υπάλληλοι συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας και μετήχθησαν στη Λάρισα. Πρόκειται για το διευθυντή της εταιρίας, τον προϊστάμενο βάρδιας, δύο χειριστές μηχανημάτων και δύο εργάτες, στους οποίους ο εισαγγελέας απήγγειλε την ίδια κατηγορία με τον οδηγό της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα. Δηλαδή, ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, καθώς οι οχτώ φέρονται ως συνεργοί. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν την Πέμπτη.

    Στο μεταξύ, στον ανακριτή πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο ο οδηγός της φονικής νταλίκας Δημήτρης Ντόλας προκειμένου να απολογηθεί.

    Από το Νοσοκομείο της Λάρισας έλαβαν εξιτήριο πέντε ακόμη άτομα από τους τραυματισθέντες στο δυστύχημα, οι Ολυμπία Παπαδοπούλου, Ελευθερία Μπακάλη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Ειρήνη Παπαδοπούλου και Χαράλαμπος Τοσουλίδης.

    Νοσηλευόμενοι παραμένουν δώδεκα μαθητές --οι δέκα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και οι άλλοι δύο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης-- δύο καθηγητές, ο οδηγός του λεωφορείου και δύο επιβάτες των ΙΧ.

    Τα συντρίμμια του «λεωφορείου φέρετρου αλλά και της νταλίκας έχουν μεταφερθεί στο στρατόπεδο ''Μπουγά'' της Λάρισας και οι πραγματογνώμονες συνεχίζουν το έργο τους, προκειμένου να βρουν απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν το πρωτοφανές τραγικό δυστύχημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα των ειδικών, τόσο στα δύο μεγάλα οχήματα όσο και στα τρία ΙΧ που ενεπλάκησαν στο τροχαίο, θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, αλλά το τελικό πόρισμα δεν αναμένεται να κατατεθεί στις ανακριτικές αρχές πριν την παρέλευση 20-25 ημερών.

    [02] Ιστορικές στιγμές για Ευρώπη και Ελλάδα

    15/04/2003 23:16:19

    Φρούριο θυμίζει από σήμερα η Αθήνα, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται ενόψει της αυριανής ιστορικής συνόδου κορυφής, όπου θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης 10 νέων μελών στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ηδη, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν ευρωπαίοι ηγέτες. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί 11.000 αστυνομικοί, προκειμένου να προστατεύσουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ απροσπέλαστο για τα ΙΧ θα είναι το κέντρο της Αθήνας. Αύριο, έχει ορισθεί αργία στην Αττική για τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από τις 11 το πρωί ως το τέλος της βάρδιας δεν θα λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες, ενώ κανονικά θα γίνονται τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας, εξήγγειλε η ΓΣΕΕ, η οποία θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο τους ξένους ηγέτες. Στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου του ευρωπαϊκού συμβουλίου και το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του ευρωπαικού συμβουλίου, θα υποδεχθεί στη Στοά του Αττάλου τους αρχηγούς των κρατών μελών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τους ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Κατόπιν θα αρχίσει η τελετή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Στις εκδηλώσεις για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης θα παρίσταται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    [Φώτο-573374]

    [03] Εληξε η διαμαρτυρία Κούρδων κρατουμένων

    15/04/2003 19:33:15

    Εληξε γύρω στις 18.30 η διαμαρτυρία των επτά Κούρδων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι στις 16.30 ξέφυγαν από την επιτήρηση των υπαλλήλων και κρέμασαν πανό στο σιδερένιο κιγκλίδωμα που χωρίζει την 5η πτέρυγα από το αρχιφυλακείο, διαμαρτυρόμενοι για επικείμενη απέλασή τους, αλλά και ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή τους αφού όπως υποστηρίζουν έχουν εκτίσει την ποινή τους.

    Η διαμαρτυρία τους, που κράτησε περίπου δύο ώρες, έληξε μετά την παρέμβαση της διεύθυνσης των φυλακών που τους διαβεβαίωσε ότι το αίτημά τους θα διαβιβασθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [04] Τ.Παπαδόπουλος: Η ένταξη δημιουργεί νέα κατάσταση

    15/04/2003 17:43:59

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί μια νέα κατάσταση, ιδιαίτερα όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, ως αποτέλεσμα, πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο Σχέδιο Αναν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στη συνέντευξη, που δόθηκε λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, για την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει σε μια ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [Φώτο-552410]

    [05] Παραίτηση Μαλέσιου-Επιστολή σε πρωθυπουργό.

    15/04/2003 15:22:00

    ''Λειτούργησα και λειτουργώ πάντοτε στο προσκήνιο'' σημειώνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης ο κ. Ευάγγελος Μαλέσιος.

    Και προσθέτει: ''Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς και κρίνονται από σας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες και όχι από αυτόκλητους κριτές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι λειτούργησα πάντοτε συλλογικά και με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος''.

    Ειδικότερα το πλήρες κείμενο του κ. Μαλέσιου προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

    ''Αθήνα, 15-4-2003

    ΠΡΟΣ

    Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης

    κ. Κων/νο Σημίτη

    Αγαπητέ Πρόεδρε,

    Η Κυβέρνηση έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο πολυποίκιλων κέντρων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Την τελευταία περίοδο, δέχθηκα σειρά άδικων, ανήθικων και χυδαίων επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδότη, ο οποίος έχει διακριθεί στο παρελθόν για την συστηματική κατασυκοφάντηση πολιτών, και την διαρκή και άνευ ορίων σπίλωση υπολήψεων.

    Ο συγκεκριμένος εκδότης δεν δίστασε να επιχειρήσει να προσδώσει ιδεολογικό και πολιτικό μανδύα στην απόπειρά του, να προωθήσει προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Σήμερα, η κατά σύστημα και κατά συρροή συκοφάντησή μου περιήλθε σε μια νέα φάση.

    Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσω τον συγκεκριμένο κύριο στον κατήφορο που έχει επιλέξει. Μας χωρίζει πολιτισμικό και ηθικό χάσμα.

    Λειτούργησα και λειτουργώ πάντοτε στο προσκήνιο.

    Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς και κρίνονται από σας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες και όχι από αυτόκλητους κριτές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι λειτούργησα πάντοτε συλλογικά και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

    Η πολιτεία μου, η επιστημονική μου καριέρα και η πολιτική μου διαδρομή ήταν πάντοτε διαυγείς. Με δεδομένη, όμως, την τρέχουσα συγκυρία πιστεύω ότι πρέπει να υποβάλλω στην παραίτησή μου. Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη και απορρέει από την εσωτερική ανάγκη μου να σεβαστώ την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, να αποδείξω ότι και τώρα λειτουργώ στο προσκήνιο και ταυτοχρόνως να μην επιτρέψω να τεθεί η κυβέρνηση μας στο στόχαστρο αυτόκλητων και ιδιοτελών, κραυγαζόντων, περιθωριακών ανθρώπων.

    Δεν προτίθεμαι και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον κ. Κουρή. Η εντιμότητά μου και το ήθος μου δεν κρίνονται από αυτόν και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτόν για τις προσωπικές μου ανθρώπινες επιλογές δεκαετιών ή για τις πολιτικές μου απόψεις. Άλλωστε, δεν έχω ανάγκη να αποδείξω τα αυτονόητα- γνωστά σε σας, στους συντρόφους μου και στους πολίτες.

    Όλοι έχουμε κριθεί και κρινόμαστε. Η ευθιξία είναι χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι άνδρες. Γνωρίζετε ότι την έχω επιδείξει και στο παρελθόν, αφού άλλωστε ουδέποτε στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα θεσιθήρας.

    Τον λόγο έχουν πλέον οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στις οποίες προσφεύγω. Μέχρι την τελική ετυμηγορία θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαι μέλος της κυβέρνησης, για να προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου.

    [06] Χριστοδουλίδης:Παγκόσμιο Συνέδριο Ειδησεογραφικών Πρακτορείων

    15/04/2003 15:17:15

    «Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τους περιορισμούς, τις πιέσεις, τις απειλές και τα εξαναγκαστικά διλήμματα που εμφανίσθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, τόνισε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων που γίνεται φέτος στην Κωνσταντινούπολη.

    «Το δίλημμα «είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας δεν αφορά μόνο τις χώρες που δεν δέχονται να ενταχθούν στον κόσμο του «καλού και του κακού, αλλά και τα άτομα, τους δημοσιογράφους που αρνούνται να δεχθούν διαταγές και να περιορίσουν την δραστηριότητα τους, που δεν δέχονται ότι η αλήθεια είναι μονοδιάστατη και ψάχνουν την αλήθεια έτσι όπως έχουν μάθει να την αναγνωρίζουν μέσα από τους αγώνες και τις προσπάθειες των συναδέλφων μας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και απηύθυνε έκκληση για την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    «Θα επιμείνουμε για την ελεύθερη διάδοση των ειδήσεων ανεξάρτητα των κινδύνων που μας απειλούν, τόνισε.

    «Σε καιρούς σαν τον σημερινό δοκιμαζόμαστε και δεν

    πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε στη μάχη για την αλήθεια, κατέληξε.

    [Φώτο-505979]

    [07] Αρση απαγορευτικού απόπλου

    15/04/2003 14:33:00

    Κανονικά αποπλέουν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας από τις 13.00 όλα τα επιβατηγά πλοία για τα νισιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Τα δρομολόγια που είχαν διακοπεί στις 7.30 το πρωί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπεναν στο Αιγαίο, ξανάρχισαν να εκτελούνται και πάλι μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2003 - 20:30:13 UTC