Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος: Νέα εποχή μεγάλων προσδοκιών αρχίζει
  • [02] Τ.Παπαδόπουλος: Δικαίωση των αγώνων
  • [03] Σημίτης: Ιστορικό γεγονός
  • [04] Παπανδρέου: Ιστορική στιγμή
  • [05] Γεγονός η Ευρώπη των `25`
  • [06] Αντιπολεμική διαδήλωση
  • [07] ΕΕ-Συνέντευξη πρωθυπουργού Κ.Σημίτη.

  • [01] Στεφανόπουλος: Νέα εποχή μεγάλων προσδοκιών αρχίζει

    16/04/2003 22:56:32

    Με το ποτήρι υψωμένο και την ευχή να έρθει σύντομα η μέρα που όλοι οι πολίτες της γηραιάς ηπείρου θα νιώσουν για την ενωμένη Ευρώπη τα ίδια συναισθήματα αγάπης που τρέφουν σήμερα ο κάθε ένας για την πατρίδα του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, χαιρέτισε τους ξένους ηγέτες και τους άλλους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Αθήνας, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή τους στο «Αστήρ Παλλάς της Βουλιαγμένης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αφού εξέφρασε αισθήματα χαράς, εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας προς τους επίσημους προσκεκλημένους του αναφέρθηκε σε μια καινούργια εποχή μεγάλων προσδοκιών που αρχίζει, με την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης, για να εξηγήσει αμέσως ότι οι προσδοκίες αυτές στηρίζονται στις εγγυήσεις που παρέχει το παρελθόν.

    «Η ΕΕ έχει πετύχει πολλά και μπορεί αν πετύχει περισσότερα στα χρόνια που έρχονται γιατί είναι σε θέση να ξεπεράσει τις οποιεσδήποτε δυσκολίες υπάρχουν, είπε και πρόσθεσε ότι «οι ελπίδες μας δικαιολογούνται από την σπουδαία εργασία που επιτελείτε από τη Συνέλευση και την αναμενόμενη θεσμική αναδιοργάνωση της Ενωσης

    Απαριθμώντας τις αρχές και τις ιδέες πηγές έμπνευσης και συνοχής - στις οποίες θα βασίζεται η δυναμική της αυριανής Ευρώπης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο και την επιδίωξη της ειρήνης μέσω της εφαρμογής του.

    Η ισχύς μας, οικονομική πολιτική και οποιαδήποτε άλλη, είναι ταγμένη, διαβεβαίωσε, στην ενίσχυση της διεθνούς νομιμότητας και των θεσμών που την υπηρετούν. Σεβόμαστε όλους εκείνους που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αρχές και επιδιώκουμε τη συνεργασία μαζί τους, επεσήμανε.

    Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ύψωσε το ποτήρι του καλώντας και τους συνδαιτυμόνες του να κάνουν το ίδιο με την ευχή να έρθει σύντομα η μέρα που θα αισθανόμαστε την ίδια αγάπη υπερηφάνεια και θέληση να υπηρετήσουμε την ενωμένη Ευρώπη, που αισθανόμαστε σήμερα για την δική του ο καθένας πατρίδα.

    [02] Τ.Παπαδόπουλος: Δικαίωση των αγώνων

    16/04/2003 22:44:57

    "Δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών του κυπριακού λαού, αλλά και της Ελλάδας", χαρακτήρισε, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, το απόγευμα, στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, την ιστορική σημερινή ημέρα υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι αυτή είναι η αμετάθετη δέσμευσή του, ώστε να επανενωθεί ο διαιρημένος σήμερα λαός και η διαιρεμένη χώρα.

    [Φώτο-575800]

    [03] Σημίτης: Ιστορικό γεγονός

    16/04/2003 18:51:03

    "Ιστορικό γεγονός" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κωστας Σημίτης, την υπογραφή Προσχώρησης των δέκα νέων κρατών της ΕΕ, διότι, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, καταργούνται και τυπικά οι διαχωριστικές γραμμές που προκάλεσε στην Ευρώπη ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Τώρα, πρόσθεσε, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για καλύτερες εξελίξεις.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στις δέκα υποψήφιες χώρες για το γεγονός ότι κατέβαλαν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να ενσωματώσουν το κοινοτικό κεκτημένο και να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που είχε θέση η Ενωση. Ετσι, είπε, δημιουργείται ένας χώρος, ο οποίος εξασφαλίζει ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Με την επικύρωση οι δέκα χώρες θα γίνουν μέλη από την 1η Μαΐου 2004, υπενθύμισε ο προεδρεύων και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες των χωρών αυτών για να προσαρμοστούν στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Η Ελληνική Προεδρία και όλες οι Προεδρίες θα βοηθήσουν τις δέκα νέες χώρες στην προσπάθειά τους αυτή. Η ΕΕ των ''25'' θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

    Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ για την βοήθειά τους να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ.

    [Φώτο-575692]

    [04] Παπανδρέου: Ιστορική στιγμή

    16/04/2003 18:37:47

    "Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών είναι μία ιστορική στιγμή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη: αυξάνουμε τον πληθυσμό μας στην Ευρώπη κατά 105 εκατομμύρια ανθρώπους και επεκτείνουμε το μέγεθος της Ευρώπης κατά 34%", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες των νέων χωρών, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, όπως είπε, για μεταρρύθμιση των οικονομικών και πολιτικών δομών τους, προκειμένου να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία της ΕΕ.

    [Φώτο-575425]

    [05] Γεγονός η Ευρώπη των `25`

    16/04/2003 17:58:50

    Ιστορική ημέρα σήμερα στην Αθήνα, όπου στη Στοά του Αττάλου και κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έγινε η τελετή για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην Ευρωπαική Ενωση, παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών και του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Τα νέα μέλη θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια την 1η Μαϊου του 2004.

    Τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών των 25 κρατών μελών, υποδέχθηκαν στην είσοδο της Στοάς του Αττάλου ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

    [Φώτο-575632]

    [06] Αντιπολεμική διαδήλωση

    16/04/2003 17:16:38

    Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η αντιπολεμική διαδήλωση που διοργανώθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ) το Κοινωνικό Φόρουμ και άλλα αντιπολεμικά κινήματα.

    Ύστερα από δεκάδες προσαγωγές νεαρών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τραυματισμούς, επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών και εκτεταμένη χρήση χημικών από τους τελευταίους, το κύριο σώμα της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου και έληξε η διαδήλωση.

    [Φώτο-575629]

    [07] ΕΕ-Συνέντευξη πρωθυπουργού Κ.Σημίτη.

    16/04/2003 15:16:15

    Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στη σημερινή άτυπη συνεδρίασή τους, με αντικείμενο την πορεία των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, με τον πρόεδρο του Σώματος Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, στην ανάγκη να τηρηθούν τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα ώστε να παρουσιαστεί στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει στις 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο του νέου Συντάγματος.

    Ενημερώνοντας για τις συζητήσεις που έγιναν το πρωϊ γύρω απο τα πέντε κεντρικά θέματα που αφορούν την αναμόρφωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο της Συντακτικής Συνέλευσης- ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης τόνισε οτι σε ορισμένα θέματα, οπως για παράδειγμα στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συνεχιστεί το Κοινοτικό Πρότυπο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπήρξε ευρεία συναίνεση. Ο κ. Σημίτης αναγνώρισε ταυτοχρόνως οτι σε ορισμένα άλλα θέματα οπως αυτά που αφορούν την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι απόψεις ήταν αντιτιθέμενες.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο πρωθυπουργός υπενθύμισε οτι στόχος των σημερινών συζητήσεων δεν ήταν να υπάρξουν συμπεράσματα αλλά να ενημερώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τον πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης για τις θέσεις τους.

    Αναφορικά με την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Σημίτης είπε οτι ορισμένες χώρες υποστήριξαν την ανάγκη διατήρησης του σημερινού συστήματος της εκ περιτροπής Προεδρίας ανά εξάμηνο ενώ ορισμένες άλλες χώρες τόνισαν οτι η Προεδρία πρέπει να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

    Ακόμη ανακοίνωσε οτι το ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασισε την υιοθέτηση μιας δήλωσης που θα ονομαστεί «Διακήρυξη της Αθήνας η οποία θα επισημαίνει την ιστορικότητα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω της υπογραφής της Συνθήκης της Διεύρυνσης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σημίτης είπε οτι δεν έγινε συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών στις 29 Απριλίου με αντικείμενο την ευρωπαϊκή άμυνα και σημείωσε οτι τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα συζητηθούν στο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με την προοπτική να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα.

    Ο κ.ΠΡΟΝΤΙ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τόνισε οτι υπήρξε ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο για τον ορισμό ενός υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και σε άλλα σημαντικά ζητήματα οπως η ανάγκη της διατήρησης του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και η συμπερίληψη της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο νέο Σύνταγμα. «Το πιό σημαντικό είναι οτι είχαμε σημαντική πρόοδο, τέτοια που να μας επιτρέπει να ευελπιστούμε και στην έγκαιρη ολοκληρωση των εργασιών της συνέλευσης και σε ένα καλό αποτέλεσμα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόντι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 2003 - 20:30:12 UTC