Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανηγυρική υποδοχή στον Κ. Σημίτη
  • [02] Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός
  • [03] Ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.
  • [04] Δίκη για ''17Ν'':Λήξη συνεδρίασης.
  • [05] Τσοχατζόπουλος για χρηματοδότηση εμπορικών επιχειρήσεων.
  • [06] Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για διαπλοκή
  • [07] Στο λιμάνι της Σύρου η «Δημητρούλα

  • [01] Πανηγυρική υποδοχή στον Κ. Σημίτη

    18/04/2003 20:59:38

    Πανηγυρική ήταν η υποδοχή στον πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας απόψε. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο Κ.Σημίτης δέχτηκε τις ευχαριστίες του Τ.Παπαδόπουλου για τη συμβολή του στην επιτυχία αυτή.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Κυπριακός λαός πανηγυρίζει το μέγα γεγονός της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε ότι ο κ. Σημίτης ήλθε για να επαναβεβαιώσει την προσήλωση στην επιδίωξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Δικαιολογημένα, πρόσθεσε, ο Κυπριακός λαός σας θεωρεί αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και ως εγγύηση για τη λύση και το μέλλον του τόπου και σας ευγνωμονεί.

    Απαντώντας ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του για προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Η Δημοκρατία της Κύπρου, είπε, υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης και ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Παίρνει τη θέση που της αξίζει.

    Δεν ήταν εύκολο το επίτευγμα, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης και θέλω να συγχαρώ τον Κυπριακό λαό γι΄ αυτά που πέτυχε.

    Το αποτέλεσμα δεν ήταν μονάχα συνέπεια της Ελληνικής παρουσίας, αλλά και συνέπεια των προσπαθειών του Ελληνικού λαού.

    ''Σ αυτόν τον ιστορικό σταθμό για το μέλλον της Κύπρου δεν φθάσαμε εύκολα. Χρειάστηκε επίπονη προσπάθεια από όλους και θέλω να θυμηθώ τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη και όλες τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου'', είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ήταν στενή και αγαστή, τα αποτελέσματα όμως προήλθαν από την προσπάθεια που κατέβαλε ο Κυπριακός λαός.

    Ηταν κοινή η πορεία μας, κοινοί οι στόχοι μας, έτσι θα είναι και στο μέλλον, είπε ο κ. Σημίτης.

    Επισημαίνοντας ότι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου παραμένει άλυτο ο κ. Σημίτης είπε: ''Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να το λύσουμε και όλοι ξέρουν γιατί δε λύθηκε και πού βρίσκεται η ευθύνη για συνέχιση μιας απαράδεκτης κατάστασης''.

    Ο κ. Σημίτης απευθύνθηκε προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι ως προεδρεύων και ως πρωθυπουργός θα ήθελα να διαβεβαιώσω την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση θα συνεχισθούν αμείωτες. Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε, πρόσθεσε, γιατί το μέλλον του νησιού πρέπει να είναι μέλλον συνεργασίας και ειρήνης. Γιατί το βήμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνέχισε, θα αποδώσει πληρέστερα για όλους τους Κυπρίους αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κακή κληρονομιά του πολιτικού προβλήματος.

    Η ένταξη, κατέληξε ο κ. Σημίτης, σήμαινε μια αλλαγή, αλλά και ότι προχωρήσαμε σε ένα άλλο στόχο, να ξεπεράσουμε το παρελθόν, και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

    [02] Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός

    18/04/2003 19:46:00

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφθασε απόψε στην Κύπρο, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα υπό ένταξη μέλη. Τον κ. Σημίτη υποδέχθηκε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Σημίτης συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και πολυμελή αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων.

    Στον κυκλοφοριακό κόμβο έξω από το αεροδρόμιο συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος για να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ τελετές υποδοχής έχουν οργανωθεί και σε άλλα σημεία κατά μήκος της διαδρομής προς τη Λευκωσία.

    [Φώτο-451445]

    [03] Ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.

    18/04/2003 15:47:17

    Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χ. Θεοδώρου ανακλήθηκε οριστικά η άδεια σύστασης και λειτουργίας σε όλους τους κλάδους της ασφαλιστικής εταιρίας «Πανελληνική Ασφαλιστική Ζημιών.

    Η εταιρία αυτή, συνεπεία της ανάκλησης, τίθεται σε καθεστώς ασφαλιστικής εκκαθάρισης.

    Επόπτης ορίζεται ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαδόπουλος. Λόγοι ανάκλησης είναι η παραβίαση διατάξεων αναγκαστικού δικαίου τόσο της ασφαλιστικής νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιριών.

    Η «Πανελληνική είχε ασφαλιστική παραγωγή 6 εκ. ευρώ, κυρίως σε ταξί και φορτηγά.

    [04] Δίκη για ''17Ν'':Λήξη συνεδρίασης.

    18/04/2003 15:35:46

    Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Λευτέρη Παπαδημητρίου. Με τη λήξη της σημερινής διαδικασίας ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρίσκονται στο δικαστήριο τη Δευτέρα το πρωί και οι μάρτυρες για τις βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού ''ΜΕΓΚΑ'' και της αμερικανικής πρεσβείας.

    [Φώτο-556227]

    [05] Τσοχατζόπουλος για χρηματοδότηση εμπορικών επιχειρήσεων.

    18/04/2003 15:28:18

    Περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι εμπορικές επιχειρήσεις για χρηματοδότηση μέσω του Γ΄ΚΠΣ. Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε ημερίδα του υπουργείου με θέμα «Εμπόριο και Επιχειρηματικότητα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εισηγήσεις των συμβούλων για ένταξη νέων προγραμμάτων στα οποία θα συμμετέχει το εμπόριο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γ΄ΚΠΣ για το β΄ εξάμηνο του έτους.

    Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το επιχειρηματικό κλίμα θα είναι θετικό δεδομένου ότι θα υπάρχει πτωτική τάση στα καύσιμα, με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται σε περίπου 20 δολάρια το βαρέλι. Είπε ακόμα πως τόσο η περιφερειακή ανάπτυξη όσο και η λειτουργία του νέου φορέα Μεσεγγύησης καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο για να επιλυθούν προβλήματα (όπως με το εμπορικό μητρώο και το επιμελητηριακό θεσμό), θα διαμορφώσουν σταθεροποιητική και θετική επιρροή στη λειτουργία της αγοράς.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου ανέφερε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνουν απροθυμία για τη συμμετοχή τους στο Γ΄ ΚΠΣ, αν και μπορούν να το κάνουν και αυτό θα πρέπει να αλλάξει με την περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, το οποίο θα επιτευχθεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, όπως είναι το σχέδιο νόμου για το παρεμπόριο που ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Χρήστος Φώλιας ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας σήμερα χάνει το ένα έκτο του χρόνου του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Δημοσίου. Ζήτησε μέτρα για την πάταξη της γραφειοκρατίας και χαρακτήρισε φαινομενική την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία για να ήταν πραγματική, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι της τάξης του 7-8%.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής τόνισε ότι οι αδυναμίες του Γ΄ΚΠΣ σήμερα είναι το ολιγάριθμο προσωπικό για την πληροφόρηση, ο πολύ περιορισμένος χρόνος μεταξύ κατάθεσης εγγράφων και προκήρυξης, τα πολλά απαιτούμενα στοιχεία και οι περίπλοκες διαδικασίες.

    Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) Μανώλης Αποστόλου ανέφερε ότι τα προγράμματα που θα ήθελε ο εμπορικός κόσμος να συμμετάσχει αφορούν τους αποθηκευτικούς χώρους, τις τεχνολογίες αιχμής και τα επιχειρηματικά σχέδια.

    [06] Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για διαπλοκή

    18/04/2003 15:10:03

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την αποπομπή Μαλέσιου αλλά και τα περί εμπλοκής και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε χρηματιστηριακές δοσοληψίες με τον επιχειρηματία κ. Θανάση Αθανασούλη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για διαφθορά, ασυδοσία και διαπλοκή, που σκιάζουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και χαρακτηρίζουν τους κυβερνητικούς μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και πρόσθεσε: ''η περίπτωση του πρόσφατα αποπεφθέντος υφυπουργού είναι μία σταγόνα στην έκταση του προβλήματος. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο θέμα. Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Χωρίς φραγμούς, χωρίς αιδώ, πορεύεται αιχμάλωτη των οργανωμένων συμφερόντων''.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η διαπλοκή δημιουργεί ισχυρές πιέσεις σε βάρος της ουσίας και της ποιότητας της δημοκρατίας. Μετατοπίζει τη λήψη αποφάσεων σε εξωθεσμικούς παράγοντες και εργολάβους του δημοσίου και σημαίνει παραγκωνισμό της πλειοψηφίας του επιχειρηματικού κόσμου, υπονόμευση της αναπτυξιακής διαδικασίας, συρρίκνωση της απασχόλησης και επιδρομή στα συμφέροντα των καταναλωτών και των φορολογουμένων. Ολα αυτά, τόνισε ο κ. Καραμανλής, σε συνδυασμό με την νοοτροπία των διαπλεκόμενων συνεταίρων και των ενσωματωμένων υπηρετών τους, αποτελούν βασική αιτία για την εγκατάλειψη της περιφέρειας και για την παραπομπή στις καλένδες, τυχόν έργων υποδομής, αναγκαίων για την ποιότητα ζωής και τη στοιχειώδη ασφάλεια των πολιτών.

    Ο κ. Καραμανλής πρότεινε νέους θεσμούς σε κεντρικό επίπεδο αλλά και αυξημένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η διαπλοκή αγγίζει την καρδιά της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι έπεται συνέχεια και υπενθύμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη διαπλοκή, τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εκσυγχρονιστές του κ. Σημίτη λοιδωρούσαν και έλεγαν ότι το κάνει για αντιπολιτευτικούς λόγους, ενώ τώρα με όσα γίνονται και όσα λένε στην ουσία αποδέχονται τις καταγγελίες της ΝΔ.

    Η κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά συνέδεσε την αποπομπή του κ. Μαλέσιου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το διαγωνισμό για την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εμπλέξει στα γρανάζια της αδιαφάνειας και της διαπλοκής και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή όλες τις συμβάσεις και τα παραρτήματά τους, τόσο της κυβέρνησης όσο και των εμπλεκόμενων φορέων.

    Ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος χαρακτήρισε την αποπομπή ως απόδειξη διαπλοκής και ανέφερε ότι η αλαζονεία δίνει την αίσθηση της ατιμωρησίας. Θα περιμένω περισσότερα στοιχεία, είπε ο κ. Λυκουρέζος, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν θα του προκαλέσει αίσθηση και για άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα όσα συμβαίνουν.

    [Φώτο-576665]

    [07] Στο λιμάνι της Σύρου η «Δημητρούλα

    18/04/2003 14:35:06

    Δεμένο στο λιμάνι της Σύρου παραμένει απο το πρωϊ εξ αιτιας των θυελωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Δημητρούλα που χθες το βράδυ άλλαξε «ρότα και παρέλαβε απο την Κάλυμνο τους 600 περίπου μαθητές που επέστρεφαν απο πενταήμερη εκδρομή με το οπλοίο «Μαρίνα που λόγω βλάβης ακινητοποιήθηκε στο ακρτικό νησί.

    Το «Δημητρούλα που βρέθηκε στα Δωδεκάνησα, απο τις Κυκλάδες θα αποπλεύσει με την καλυτέρευση του καιρού ενώ το «Μαρίνα απέπλευσε κενό επιβατών απο την Κάλυμνο για τον Πειραιά προκειμένου να επιθεωρηθεί.

    Ομως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δημιουργήθηκε πρόβλημα, οταν οι ήδη ταλαιπωρημένοι μαθητές των σχολείων της Β Ελλάδα διαπίστωσαν οτι στο γκαράζ του πλοίου βρίσκονται τρεις μεγάλες νταλίκες με αιγοπρόβατα τα οποία λόγω της πολύωρης παραμονής τους στον κλειστό χώρο υπέφεραν.

    Οι διαμαρτυρίες τους ανάγκασαν τον πλοίαρχο να αποβιβάσει τις νταλίκες στην Λέρο και την Νάξο ενώ με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρίας διατέθηκαν ολες οι καμπίνες του «Δημητρούλα στους μαθητές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2003 - 20:30:11 UTC