Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος-Σημίτης-Παπαδόπουλος-Συνομιλίες-Κοινή ανακοίνωση.
  • [02] Συνάντηση Σημίτη με τουρκοκύπριους πολιτικούς
  • [03] Δυστύχημα στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο οδηγός της νταλίκας
  • [04] Σημίτης: Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες
  • [05] Καραμανλής: Εμφαση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών
  • [06] Τέμπη: Απολογία οδηγού νταλίκας

  • [01] Κύπρος-Σημίτης-Παπαδόπουλος-Συνομιλίες-Κοινή ανακοίνωση.

    19/04/2003 19:23:01

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους Κυπρίους, μιλώντας σε ειδική συνεδρία της Κυπριακής βουλής, κάλεσε την Τουρκία να μεταβάλει πολιτική και να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού αν θέλει να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία. Πρόσθεσε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια πήραν μέρος σε σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι μελλοντικοί

    χειρισμοί στο Κυπριακό, υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις τονίζεται η ταύτιση απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας για τις μελλοντικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και εκφράζεται η προσδοκία ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    [02] Συνάντηση Σημίτη με τουρκοκύπριους πολιτικούς

    19/04/2003 18:54:45

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Κώστας Σημίτης συναντήθηκε στην κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου με τους ηγέτες των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Από πλευράς των ελληνοκυπριακών κομμάτων προσήλθαν στη συνάντηση όλοι, ενώ από μέρους των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Χουσεΐν Αγκολεμλί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, ο Αλπάι Ντουρντουράν, του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, ο Ιζέτ Ιζτζιάν του κόμματος ''Ενωμένη Κύπρος'', ο Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο ''δήμαρχος'' της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη των κομμάτων αυτών.

    Αρνήθηκαν να παραστούν στη συνάντηση οι αρχηγοί του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σε δήλωσή του πριν από τη συνάντηση ο κ. Ταλάτ είπε θα κατέθετε στον Κ. Σημίτη τις ιδέες αλλά και ανησυχίες του για τις

    εξελίξεις, με δεδομένη πλέον την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.

    [03] Δυστύχημα στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο οδηγός της νταλίκας

    19/04/2003 17:08:06

    Προφυλακιστέος με ομοφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας κρίθηκε σήμερα ο 43χρονος οδηγός της νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο στην κοιλάδα των Τεμπών την περασμένη Κυριακή, Δημήτριος Ντόλας, ο οποίος στη συνέχεια μετήχθη στις φυλακές Ιωαννίνων.

    Ο συνήγορός του Μιλτιάδης Καρπέτας, δήλωσε μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών Λάρισας ότι η Δικαιοσύνη έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά. Ο κατηγορούμενος -είπε ο κ. Καρπέτας- απολογήθηκε θεωρώντας ότι αυτή τη φοβερή ώρα προέχει ο σεβασμός της μνήμης των παιδιών που χάθηκαν και της οδύνης των δικών τους και ότι θα ήταν ύβρις να δώσει προτεραιότητα στην υπέρασπιση του εαυτού του.

    ''Αποδέχθηκε αγόγγυστα ως αναγκαία καθαρτήρια δική του συνεισφορά και την προσωρινή κράτηση. Η υπεράσπιση όμως οφείλει να τονίσει ότι ο χαρακτηρισμός ''ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και με ενδεχόμενο δόλο'' όσο και αν ανταποκρίνεται και ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, αντιστρατεύεται τη λογική και αντίκειται στις διατάξεις που ισχύουν. Αν το υπάρχον πλαίσιο είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων από αμέλεια, ο νομοθέτης οφείλει να το συμπληρώσει. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπονόμευσης των θεμελιωδών αρχών του δικαίου και κατ επέκταση του πολιτισμού μας'', είπε ο συνήγορος του οδηγού της νταλίκας.

    Ο Ντόλας απολογήθηκε πρώτος ενώπιον της ανακρίτριας Χρυσούλας Παπαδοπούλου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέρρευσε στο γραφείο της ανακρίτριας, ενώ με λυγμούς αναλάμβανε την ευθύνη του πολύνεκρου δυστυχήματος. ''Βάλτε με μέσα, ευθύνομαι για το θάνατο τόσων παιδιών'', φέρεται να είπε, ωστόσο δεν αποδέχεται τη βαριά κατηγορία που του αποδίδεται, καθώς θεωρεί ότι ήταν μια ''κακιά στιγμή''.

    Ακολούθησαν και συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα οι απολογίες των οκτώ ατόμων της εταιρίας ''Ακρίτας'' (διευθυντού και προϊσταμένου βάρδιας, δύο χειριστών και δύο εργατών οι οποίοι φόρτωσαν τη νταλίκα και των δυο ιδιοκτητών της), οι οποίοι σε γενικές γραμμές, δεν αποδέχθηκαν καμιά ευθύνη, την οποία απέδωσαν εξ ολοκλήρου στον Ντόλα, ο οποίος ως οδηγός ήταν και ο υπεύθυνος για τη φόρτωσή της.

    Η διαδικασία της απολογίας εξελίσσεται στο ερμητικά κλειστό (και λόγω αργίας) δικαστικό μέγαρο Λάρισας, στο οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους.

    [Φώτο-574450]

    [04] Σημίτης: Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες

    19/04/2003 15:54:07

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε την Τουρκία να μεταβάλει πολιτική και να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού αν θέλει να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία.

    Προσφωνώντας ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε απόσταση 500 μέτρων από την Πράσινη Γραμμή, τόνισε ότι αυτή η γραμμή χωρίζει και την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επεσήμανε ότι η αποτυχία της Χάγης δεν είναι το τέλος του δρόμου και είπε ότι θα υπάρξουν νέες προσπάθειες για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ιστορική στιγμή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου αποτελεί επιτυχία που αντανακλά τις προσπάθειες ολόκληρου του κυπριακού λαού και των ηγεσιών της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

    Μια εθνική πολιτική, πρόσθεσε, έφθασε σε αίσιο τέλος και ο εθνικός αυτός στόχος κατακτήθηκε για την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από προσπάθειες ομοψυχίας και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ενώ στο παρελθόν ήταν ένα πρόβλημα ενόχλησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα η επίλυσή του έχει καταστεί αίτημα της ίδιας της Ένωσης.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, προσφωνώντας τον κ. Σημίτη, δήλωσε ότι η επίσκεψη του υπογραμμίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την ολόπλευρη αλληλεγγύη της Ελλάδος προς το λαό της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του λαού και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου και απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή ανοίγει μια νέα εποχή και προοπτικές για το λαό της και κάλεσε όλους να εργασθούν σκληρά για την υλοποίηση των υποχρεώσεων εναρμόνισης.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην τουρκική αδιαλλαξία, εκφράζοντας λύπη για την συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή και καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τις προσπάθειες για διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών.

    Προειδοποίησε επίσης την Τουρκία ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και να παραμένει στο νησί ως κατοχική δύναμη, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά της όνειρα.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ''η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση του νησιού'', εκφράζοντας παράλληλα τον πόθο για συμβίωση με τους τουρκοκύπριους σε μία ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.

    Κατά την έξοδό του από το κτίριο της Βουλής, συγγενείς αγνοουμένων πρόσφεραν στον κ. Σημίτη κλαδί δάφνης.

    Επίσης του εξέθεσαν το πρόβλημα των αγνοουμένων, ζητώντας τη συμβολή του για τη λύση του και τον ευχαρίστησαν για όσα έπραξε για την Κύπρο.

    [Φώτο-577050]

    [05] Καραμανλής: Εμφαση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

    19/04/2003 15:15:31

    Εμφαση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δίνει και πάλι η ΝΔ, επιχειρώντας να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα στα εσωτερικά ζητήματα ύστερα από ολιγοήμερη "ανακωχή" λόγω της Προεδρίας στην ΕΕ και της Συνόδου των Αθηνών.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το πρωί το Αιγάλεω όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων του λεκανοπεδίου και άκουσε τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής, την ακρίβεια και την ανεργία που πλήττουν κυρίως υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου και το Αιγάλεω, αλλά και στο κυκλοφοριακό.

    Σύμφωνα με μετρήσεις, είπε ο κ. Καραμανλής, οι Αθηναίοι χάνουν μιάμιση ώρα την ημέρα για τις μετακινήσεις τους και ουσιαστικά σε ένα χρόνο δυο φορές την άδειά τους.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Ανέφερε ως σύγχρονες πληγές του λεκανοπεδίου αλλά και της χώρας τον υπερδανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το γεγονός ότι χιλιάδες Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο χρηματιστήριο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για έγκλημα στη Σοφοκλέους.

    Στην εκδήλωση έκανε την "παρθενική" του εμφάνιση ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών.

    [Φώτο-220126]

    [06] Τέμπη: Απολογία οδηγού νταλίκας

    19/04/2003 14:56:52

    Κατέρρευσε, υπό το βάρος των τύψεων, ο οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, Δημήτρης Ντόλας, προσερχόμενος σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί.

    Κατά την είσοδό του στο ανακριτικό γραφείο, ο Ντόλας έβαλε τα κλάματα και ακούστηκε να ψελλίζει ''βάλτε με μέσα, εγώ φταίω για το θάνατο τόσων παιδιών'', επιβεβαιώνοντας έτσι με τη στάση του τις ευθύνες που από την πρώτη στιγμή είχε αναλάβει για το τραγικό δυστύχημα.

    Η απολογία του Ντόλα κράτησε πάνω από δύο ώρες και το ακριβές περιεχόμενό της δεν εχει γίνει ακόμη γνωστό, καθώς ο συνήγορός του αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις πριν ανακριτής και εισαγγελέας αποφανθούν εάν ο Ντόλας κρίνεται προφυλακιστέος ή όχι.

    Πάντως, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τόσο του οδηγού του λεωφορείου, του 56χρονου Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη -που ακόμα νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας-, όσο και του ΚΤΕΛ Ημαθίας στο οποίο ανήκει το λεωφορείο όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 21 νέα παιδιά, υποστηρίζουν ότι την πλήρη ευθύνη για το ατύχημα έχει ο οδηγός της νταλίκας. Παράλληλα, όμως, σε δηλώσεις τους, υπογράμμισαν ότι επειδή δεν έχει βγει ακόμη το πόρισμα για την κατάσταση του δρόμου στα Τέμπη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποδοθούν και αλλού ευθύνες, ακόμα και στην Τροχαία για τον μη επαρκή έλεγχο της νταλίκας. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσαν ότι το ΚΤΕΛ Ημαθίας θα διαφυλάξει τα συμφέροντά του και θα διεκδικήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.

    Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ντόλα, ξεκίνησε η απολογία των οκτώ μελών της εταιρίας ''Ακρίτας'', στην οποία ανήκε η μοιραία νταλίκα, οι οποίοι όπως και ο οδηγός κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, αλλά με την ιδιότητα των συνεργών (οι οκτώ).

    Η ανακριτική διαδικασία που διεξάγεται παρουσία και πολλών δικηγόρων, είτε από την πλευρά των κατηγορουμένων είτε από την πολιτική αγωγή, δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί, όπως δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής και πότε θα ανακοινωθεί εάν ο Ντόλας αλλά και οι οκτώ απολογούμενοι αυτή την ώρα θα κριθούν προφυλακιστέοι ή όχι.

    [Φώτο-574450]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 April 2003 - 20:30:12 UTC