Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΟΣΑ: Ισχυρή η ανάπτυξη το 2003 και 2004
  • [02] Τροχαία: Μέτρα για την έξοδο του Πάσχα
  • [03] Συνάντηση Α. Κακλαμάνη με Πρωθυπουργό.
  • [04] Συνάντηση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου
  • [05] Χυτήρης:Απέκλεισε ο πρωθυπουργός ανασχηματισμό

  • [01] ΟΟΣΑ: Ισχυρή η ανάπτυξη το 2003 και 2004

    24/04/2003 18:38:34

    Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία το 2003 και το 2004, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς αναμένεται ανάκαμψη στη ζήτηση από το εξωτερικό (εξαγωγές) αλλά και σημαντική αύξηση των εγχώριων επενδύσεων. Είναι ενθαρρυντικό ότι, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών το 2001 υποχώρησαν κατά 1,6% και το 2002 ακόμη περισσότερο κατά 4,5%, το 2003 αναμένεται αύξηση τους κατά 2,9% και το 2004 ακόμη πιο πολύ κατά 7,3%, με την προϋπόθεση φυσικά ότι στο μεταξύ η παγκόσμια οικονομία θα έχει έστω και βραδέως επιταχύνει την ανάκαμψη της.Ομως ο πληθωρισμός (που ήταν κατά μέσο όρο 3,9% το 2002), παρά την προβλεπόμενη συγκράτηση του φέτος, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, γύρω στο 3,5% για τη διετία 2003-04, ενώ ισχυρός παραμένει και ο δομικός πληθωρισμός, με τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα, κατά τον ΟΟΣΑ.Από την άλλη, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που έφθασε το 6,5% του ΑΕΠ το 2002), αναμένεται σταδιακά να περιοριστεί. Ο Οργανισμός, στο πλαίσιο της αναγκαίας μείωσης του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, εισηγείται σφιχτότερο έλεγχο των πρωτογενών δημοσίων δαπανών και γενικότερα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του δημοσίου τομέα. Ο ΟΟΣΑ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα μεταρρύθμισης στην κοινωνική ασφάλιση και το φορολογικό σύστημα, αλλά θεωρεί ουσιώδεις περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, με έμφαση σε μια πιο αποφασιστιική απελευθέρωση στον ανταγωνισμό των λεγόμενων δικτυακών βιομηχανιών (όπως η ενέργεια), ώστε να είναι εφικτή μια μη πληθωριστική εγχώρια ανάπτυξη.Το ποσοστό της ανεργίας το 2002 (γύρω στο 10%) χαρακτηρίζεται υψηλό, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,5% το 2003 και στο 9,1% το 2004. Ο ρυθμός ανάπτυξης (αύξηση ΑΕΠ) αναμένεται γύρω στο 3,5-3,6% το 2003 και 3,9-4% το 2004, κυρίως χάρη στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες, τις εισροές του Γ'ΚΠΣ και τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια, τα οποία διατηρούν υψηλή την εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση.

    [02] Τροχαία: Μέτρα για την έξοδο του Πάσχα

    24/04/2003 18:28:20

    Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η Τροχαία για τη διευκόλυνση των Αθηναίων που φεύγουν από την πρωτεύουσα για να γιορτάσουν στην επαρχία το Πάσχα καθώς και για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.Ολη η δύναμη της Τροχαίας βρίσκεται επί ποδός και στα δυο εθνικά δίκτυα, ενώ από τις 6.45 το πρωί έχει παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας για την έξοδο στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από το Δαφνί έως τα διόδια της Ελευσίνας. Η κίνηση και στα δυο δίκτυα είναι από το πρωί αυξημένη, αλλά δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία η οποία έχει σταθερή ροή. Το μόνο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν για 25 λεπτά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τις 16.50 έως τις 17.15, λόγω του ότι οι κάτοικοι του Καπανδριτίου και των γύρω δήμων έκλεισαν το ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού στα διόδια Αφιδνών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χωματερή που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή τους.

    Οι κάτοικοι έκλεισαν και για πέντε λεπτά περίπου και το ρεύμα προς Αθήνα. Ωστόσο, όπως είχαν εξαγγείλει, άφησαν γρήγορα ελεύθερη την κυκλοφορία γιατί η κατάληψη ήταν συμβολική. Παρόλα αυτά, για λίγη ώρα δημιουργήθηκε ουρά αυτοκινήτων που έφθανε περίπου τα δυο χιλιόμετρα.Από τις 5.30 και μετά η κίνηση και στα δυο εθνικά δίκτυα γίνεται χωρίς προβλήματα.Η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα και για αύριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, καθώς και το Μεγάλο Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.Επίσης σήμερα και αύριο από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ δεν κυκλοφορούν φορτηγά στους εθνικούς δρόμους.Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες, η κίνηση των φορτηγών στους εθνικούς δρόμους θα απαγορεύεται κάθε Παρασκευή για την έξοδο από τις 4 μέχρι τις 9 το βράδυ και Κυριακή για την επιστροφή από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Η απαγόρευση για τη θερινή περίοδο θα ισχύσει εφέτος από τις 2 Μαΐου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

    [Φώτο-578896]

    [03] Συνάντηση Α. Κακλαμάνη με Πρωθυπουργό.

    24/04/2003 15:42:10

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη, είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συζητήσουν το αίτημα της Βουλής για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού που θα καλύπτει τις εργασίες της.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κακλαμάνης, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι με τον κ. Σημίτη συζήτησε και τις τρέχουσες εξελίξεις και τα ζητήματα αιχμής που αφορούν τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και επανέλαβε ότι «το πόθεν έσχες, χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

    «Ο νόμος ισχύει πολλά χρόνια και δίνει απλώς, την ευκαιρία στα μέσα ενημέρωσης για κουτσομπολιό μιας εβδομάδας, χωρίς να εξυπηρετείται ο σκοπός του νόμου, που είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, όχι μόνο για τους βουλευτές, αλλά για όλους τους υπόχρεους υποβολής «πόθεν έσχες (?) Είναι γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός δε γνωρίζει άλλους υπόχρεους, εκτός των βουλευτών, γιατί κανενός άλλου δε δημοσιεύεται η σχετική δήλωση.

    Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής, «εκείνο που έχει περισσότερη σημασία, είναι να προσδιορίζεται το «πόθεν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με το νέο νόμο. Κατά τη δική μου άποψη πρέπει να περιληφθεί στο σχετικό έντυπο μία ρητή δήλωση παραίτησης από την κυριότητα του υπόχρεου στο «πόθεν έσχες, κάθε περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει συμπεριληφθεί. Τότε θα έχουμε όλοι καθαρή μνήμη, οι δηλώσεις θα είναι λεπτομερέστατες, θα αιτιολογείται η απόκτηση κάθε περιουσιακού στοιχείου.

    Πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ θετική κίνηση.

    Αλλά και τα ίδια τα κόμματα, θα πρέπει, κατά τον κ. Κακλαμάνη, να θεσπίσουν εσωτερικές διαδικασίες που να ελέγχουν τα στελέχη τους που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, «ακόμα και μέσα από τον τρόπο που ζουν.

    « Όπως ξέρετε, στελέχη όλων των κομμάτων έχουν θέσεις εξουσίας, τοπικής, νομαρχιακής, περιφερειακής και άλλες. Ως Πρόεδρος της Βουλής, για έξοδα ενός ευρώ ελέγχομαι από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ο οποιοσδήποτε δήμαρχος ή νομάρχης μπορεί να κατατμήσει ένα έργο πολλών εκατομμυρίων σε πολλές εργολαβίες, να εκταμιεύσει και να πληρώσει τους εργολάβους και ο έλεγχος θα είναι μόνον κατασταλτικός - κατόπιν εορτής δηλαδή - και δειγματοληπτικός, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής

    Τέλος, αναφορικά με το καθεαυτό αντικείμενο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός αντέδρασε θετικά στο αίτημα της Βουλής για δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και έτσι, αναμένεται να παραχωρηθεί μία από τις συχνότητες που χρησιμοποιούν σήμερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο τηλεοπτικός της σταθμός πρόκειται να είναι «πολιτιστικός και εναλλακτικός και να ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση και την προώθηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας.

    [04] Συνάντηση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου

    24/04/2003 15:13:02

    Οι τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική με επίκεντρο την ελληνική προεδρία στην ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών ειπε ότι έγινε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και εξετάστηκαν λεπτομερώς θέματα που σχετίζονται με την ελληνική προεδρία τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του γύρου των κοινοτικών πρωτευουσών που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο - με το "άνοιγμα" της πρσάσινης γραμμής - ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι εξελίξεις αυτές "έχουν ως αιτία τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ευρώπη", η οποία όπως υπογράμμισε, "δεν αναγνωρίζει τείχη που χωρίζουν κράτη μέλη της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είχε καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό για εσωτερικά θέματα ή για εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

    [05] Χυτήρης:Απέκλεισε ο πρωθυπουργός ανασχηματισμό

    24/04/2003 15:04:25

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά το Πάσχα ο υφυπουργός Τύπου και υπεύθυνος στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας σε σχετικη ερώτηση δημοσιογράφου.

    "Λέγονται και γράφονται πολλά αυτές τις μέρες περί αποφάσεων του πρωθυπουργού μετά το Πάσχα", είπε ο κ. Χυτήρης και τόνισε ότι "είναι λάθος να καλλιεργείται ένα κλίμα αναμονής στην κοινή γνώμη".

    "Για το θέμα της διένεξης των επιχειρηματιών και του θορύβου που έχει εγερθεί έχουν δοθεί εντολές προς κάθε κατεύθυνση για τον έλεγχο της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αλήθειας", διευκρίνισε, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε όποιους άλλους να καθορίζουν αποφάσεις, προγράμματα και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης.

    [Φώτο-545656]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 April 2003 - 20:30:08 UTC