Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παξοί-Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας
  • [02] ΣτΕ: Επαγγελματική αναγνώριση πτυχιούχων πολιτικών μηχανικών από χώρες
  • [03] Αγορά Εργασίας - Μετανάστες - Ευρωπαϊκό Συνέδριο στην Αθήνα.
  • [04] Σημίτης-ΕΓ ΠΑΣΟΚ-Λαλιώτης.
  • [05] Ομιλία Σημίτη στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Τσουχτερά πρόστιμα για εγκατάλειψη σκύλων.
  • [07] Πρωτόπαπας για κλείσιμο επιχειρήσεων

  • [01] Παξοί-Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας

    20/05/2003 21:48:23

    Στο νησί των Παξών βρίσκεται από τις 7 το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, λαμπρύνοντας με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 139η επέτειο της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Παξίων σε τελετή που οργανώθηκε στην πλατεία Γαΐου και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο των Παξών. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε οδικώς στους οικισμούς των Παξών και κατέληξε στη Λάκκα, όπου προσκύνησε στην εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής, η οποία έχει κτισθεί το έτος 1600.

    Το χορωδιακό συγκρότημα ''Κερκυραϊκή Μαντολινάτα'' τραγούδησε επτανησιακούς σκοπούς, ενώ αργότερα παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που οργάνωσε προς τιμήν του η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και ο δήμος Παξίων.

    [02] ΣτΕ: Επαγγελματική αναγνώριση πτυχιούχων πολιτικών μηχανικών από χώρες ΕΕ

    20/05/2003 20:25:12

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ αριθμ. 1329-1333/2003 αποφάσεις του Δ΄ Τμήματος του έκανε δεκτές αιτήσεις Eλλήνων διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών που είχαν αποκτήσει τα επαγγελματικά διπλώματά τους σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός Ελλάδος (ύστερα από τριετή φοίτηση) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) δεν τους ενέγραφε στα μητρώα του.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, από την Οδηγία 89/48/ΕΟΚ, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Π.Δ. 165/2000 και από το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την λειτουργία του ΤΕΕ, από το χρονικό σημείο που αναγνωρίζεται από το «Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Εθνικής Παιδείας ο τίτλος που αποκτήθηκε σε κράτος μέλος της ΕΕ, ο κάτοχός του έχει δικαίωμα να ασκεί στην Ελλάδα το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ή του αρχιτέκτονα. Παράλληλα, το ΤΕΕ υποχρεούται να «τους εγγράψει αμέσως στα μητρώα του, έτσι ώστε οι κάτοχοι των επαγγελματικών τίτλων να είναι «σε θέση να ασκούν όλα τα δικαιώματα και να απολαύουν όλων των ευεργετημάτων που απονέμει η ελληνική νομοθεσία στα μέλη του ΤΕΕ.

    Κατόπιν των αποφάσεων αυτών του ΣτΕ, είναι πλέον ελεύθερη η επαγγελματική εγκατάσταση στην Ελλάδα των πολιτικών μηχανικών, κ.λπ. των λοιπών (εκτός Ελλάδος) κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, οι έλληνες μηχανικοί που απέκτησαν τίτλο σπουδών, ο οποίος γνωστοποιεί επαγγελματική τριτοβάθμια ευρωπαϊκή εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, υποχρεωτικά πλέον εγγράφονται στα μητρώα του ΤΕΕ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, κ.λπ.

    [03] Αγορά Εργασίας - Μετανάστες - Ευρωπαϊκό Συνέδριο στην Αθήνα.

    20/05/2003 17:49:32

    ''Καλές πρακτικές ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας'' είναι το θέμα του ευρωπαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιείται την Παρασκευή 23 Μαΐου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA) από τις 9 το πρωί, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου ''Forum για την Κοινωνική Συνοχή'' (Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal).

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα επικεντρωθούν σε θεματικές ενότητες μεταξύ των οπίων περιλαμβάνονται:μετανάστες στην ελληνική αγορά εργασίας, ευρωπαϊκές καλές πρακτικές ενσωμάτωσης, ελληνική εμπειρία:πρόγραμμα Equal κλπ.

    Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν η Ελληνίδα Επίτροπος ?ννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Equal κα.

    Tο Έργο ''Forum για την Κοινωνική Συνοχή'' υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal που έχει ως άμεσο στόχο την ομαλή ένταξη των μεταναστών και προσφύγων της Αττικής στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα με μια σειρά δράσεων, που αναπτύσσονται ήδη από τους 24 φορείς που συμμετέχουν σε αυτό, έχει επίσης ως σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Σημίτης-ΕΓ ΠΑΣΟΚ-Λαλιώτης.

    20/05/2003 16:21:51

    Σε μία εβδομάδα (στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ) θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστα Λαλιώτη μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Η συνεδρίαση κράτησε τέσσερις περίπου ώρες και διακόπηκε προκειμένου ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για περιοδεία στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα ήταν δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Νεονάκης να μην προλάβουν να εκθέσουν τις απόψεις τους.

    [05] Ομιλία Σημίτη στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ

    20/05/2003 15:32:45

    Στα πέντε σημεία που συζητά με τους ομολόγους του της ΕΕ (κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του) , στο Κυπριακό, τα οικονομικά και την πολιτική της ΝΔ αναφέρθηκε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός σήμερα απευθυνόμενος στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

    Αναλυτικότερα ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ πως με τους Ευρωπαίους ομολόγους του συζητά:

    1. Την πρόοδο των εργασιών της συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ ενόψει και της συνάντησης που θα έχει σύντομα με τον πρόεδρο της συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν,

    2. Τις εξελίξεις στην ευρωάμυνα ενόψει και της σχετικής έκθεσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο Χαβιέ Σολάνα,

    3. Την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης,

    4. Την ευρωπαϊκή προσέγγιση των βαλκανικών χωρών και

    5. Την εξέλιξη των διατλαντικών σχέσεων ενόψει της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουνίου για τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.

    Ο κ. Σημίτης επίσης αναφερόμενος στο Κυπριακό και ειδικότερα στους ελιγμούς Ντενκτάς επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο πρωθυπουργός τέλος αναφέρθηκε τόσο στις οικονομικές εξελίξεις (βάσει του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στο G-8, όπου μετείχε και ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ), οσο και στην πολιτική της ΝΔ (με αφορμή την πρόσφατη παρέμβασή της για την Παιδεία ) τονίζοντας πως ο πολιτικός της λόγος είναι επαναλήψεις του παρελθόντος και επισημαίνοντας πως πάντως πρέπει να απαντάται απο τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

    Τέλος ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τεθεί τέρμα στην εσωστρέφεια, την ανασχηματισμολογία και την παραπολιτικολογία σημείωσε πως ''τα θέματά μας είναι το έργο μας'', παρατηρώντας επίσης πως η διαχείριση των θεμάτων της Προεδρίας δεν είναι άσχετη με την εσωτερική διακυβέρνηση, διότι κάθε λύση που εντοπίζεται συμβάλει και στην διευθέτηση εσωτερικών ζητημάτων.

    [06] Τσουχτερά πρόστιμα για εγκατάλειψη σκύλων.

    20/05/2003 15:32:21

    Τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι) υποχρεωτικά θα σημαίνονται (με τατουάζ, ή μικροτσίπ), ενώ θα επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα και άλλες ποινές (ως και φυλάκιση) σε όσους εγκαταλείπουν τα ζώα ή τα κακομεταχειρίζονται.

    Τα παραπάνω προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Γεωργίας για ψήφιση.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρύς παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ανέφερε ότι αυτό περιέχει προωθημένες διατάξεις που δεν απαντώνται σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

    Ξεκαθάρισε δε ότι δεν επιβάλλεται καμιά εισφορά στους κατόχους μικρών ζώων. Οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται μόνο με τις δαπάνες σήμανσης.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, επεσήμανε ότι με τις ρυθμίσεις που επέρχονται, δίνεται απάντηση σε όλους εκείνους που κινδυνολογούσαν λέγοντας ότι ο ''μπόγιας θα σαρώσει τα αδέσποτα'' για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας.

    Τα αδέσποτα είπε θα μαζεύονται, θα θεραπεύονται και είτε θα δίνονται για υιοθεσία, είτε θα παραμένουν σε καταφύγια ζώων με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αναφερόμενος στα πρόστιμα είπε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα 2.500-5.000 ευρώ σε όσους εγκαταλείπουν τα ζωά τους. Μεγαλύτερα πρόστιμα και ποινές που φτάνουν ως τη φυλάκιση, προβλέπονται σε όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα και σε εκείνους που τα εμπορεύονται παράνομα ή τα χρησιμοποιούν σε αγώνες (κυνομαχίες).

    [Φώτο-534560]

    [07] Πρωτόπαπας για κλείσιμο επιχειρήσεων

    20/05/2003 14:39:58

    Την επισήμανση πως "κάθε χρονιά υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν και άλλες που ανοίγουν",και πως η διακοπή εργασιών μιας επιχείρησης (που αποδίδεται "σε προβλήματα του κλάδου ή του προϊόντος ή του τομέα, σε λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ή στις συνθήκες ανταγωνισμού") δεν επηρεάζει "το ισοζύγιο της απασχόλης που είναι θετικό", έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αναλυτικότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε σε στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τα οποία το 2000 είχαν κατατεθεί 3.409 αιτήσεις πτωχεύσεων, το 2001, 3.142, το 2002, 2.960 αιτήσεις, ενώ το 2003 (ως τις 20/5) 1.189 αιτήσεις για να τονίσει πως συνεπώς "δεν υπάρχει φέτος ριζικά διαφορετική εικόνα". Επ' αυτού ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε πως την ίδια ώρα που πτωχεύουν επιχειρήσεις ανοίγουν νέες που έχουν καλύτερη ανταγωνιστική συμπεριφορά και ειδικεύονται στο χώρο των υπηρεσιών ή των νέων τεχνολογιών, ενώ "το υπουργείο Εργασίας λαμβάνει μέτρα κοινωνικής προστασίας ανέργων και επανένταξης των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία. Ας μην εμφανίζουμε λοιπόν μια εικόνα καταστραμμένης οικονομίας" τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να διευρύνουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να είναι πιο ανταγωνιστικές προκειμένου να υπάρχει και αύξηση της απασχόλησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσιεύματα που αποδίδουν στο Χρηματιστήριο το κλείσιμο των επιχειρήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε "κατά τί επηρέασε το Χρηματιστήριο το κλείσιμο του σουπερ Μάρκετ "Αντωνόπουλου" ή της επιχείρησης καλυντικών ΥΒΟΝΗ".

    Ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε εν προκειμένω οτι πάντως "τα επιχειρηματικά σημφέροντα πρέπει να δένονται με τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Και παρέπεμψε σχετικά τόσο στις δηλώσεις ΣΕΒ περί "μισθών Κίνας" όσο και στο κλείσιμο της επιχείρησης ΠΑΛΚΟ σημειώνοντας χαρακτηριστικά οτι "δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί η πράξη ενός εργοδότη που για να κερδίσει περισσότερα απο όσα κέρδιζε μεταφέρει την επιχείρησή του σε άλλη χώρα.

    Το Χρηματιστήριο τον πείραξε;".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 2003 - 20:30:39 UTC